Omejitev kratkoročnega oddajanja nepremičnin

Tale ideja sicer v originalu ni moja, je bila pa objavljena na spletni strani Financ kot odgovor na moj komentar in se mi zdi vredna poskusa na portalu predlagam vladi.

Sama ideja pa se nanaša na širši problem pomanjkanja stanovanjskih nepremičnin zlasti v Ljubljani in na dejstvo, da bodo lastniki stanovanj v Ljubljani, ki v njih živijo in katerih stanovanja ne služijo neki pridobitni dejavnosti ali oddajanju, z novim nepremičninskim davkom obdavčeni bistveno bolj kot drugje.

Seveda eden klasičnih argumentov za predlagano ureditev je, da kdor si pač ne more privoščiti drage nepremičnine v Ljubljani pa naj gre živeti kam drugam. Ampak z razvojem masovnega turizma se lahko čez nekaj časa zgodi, da v Ljubljani praktično ne bo več stanovalcev, ampak bodo večino nepremičnin komercialno oddajali tujim turistom, vse to pa bo v lasti peščice najbogatejših. In tako bodo stara, socialistična blokovska naselja iz filma Sreča na vrvici postala mondena hotelska naselja v upravljanju Airbnb.


Dejstvo je, da se z razmahom masovnega turizma nekatera mesta spreminjajo v nekakšne filmske kulise, ki praktično niso več primerne za življenje tako zaradi gneče, kot tudi zaradi naraščajočih življenjskih stroškov. Primeri takih mest v naši okolici so recimo Dubrovnik, Benetke in Barcelona. 

Ljubljana je na lepi poti da se priključi tem mestom, saj gredo cene nepremičnin v nebo zlasti zato, ker se številne nepremičnine kratkoročno oddajajo turistom prek Airbnb in podobnih storitev, s čimer se da seveda dobro služiti ob tako visokem povpraševanju in brez resne regulacije. Nekomu, ki živi v Ljubljani v socialističnem stanovanju, na 50 m2, ki ga Gurs ceni na 150.000 € prav nič ne pomaga, da sosedje v bloku dobro služijo s kratkoročnim oddajanjem nepremičnine, ker on v tem stanovanju živi, tako kot nekdo v Celju ali Mariboru. Pa vendar bo moral lastnik Ljubljanske nepremične po novem plačati bistveno več davka na nepremičnine, ker je pač Ljubljana postala zaželena turistična destinacija. 

Ker bivanjskih nepremičnin primanjkuje je moj predlog ta, da se z zakonom v takih “turističnih krajih” omeji število možnih nepremičnin za kratkoročno oddajanje oziroma da se postavi ustrezne kvote, ker sicer se zna zgoditi, da se k filmskim kulisam doda čez nekaj let še Ljubljano. Samo to bo pa potem mrtvo mesto, polno turistov, ki bodo delali sebke in jedli v dragih restavracijah, živeli pa v retro socialističnih blokovskih naseljih prek Airbnb, česar si pa po moje nihče ne sme želeti.


Naj dodatno utemeljim moj predlog, da bi jasen tudi tistim, ki mi bodo morda po uradni dolžnosti morali odgovoriti, da v tem predlogu ni smisla.

Prvič, infrastruktura, namenjena turistom v večjih mestih, so hoteli in hostli. Na tak način se ima jasen pregled nad turističnimi kapacitetami in se lahko regulira število turistov, da zadeve ne postanejo neobvladljive in predvsem nočna mora za stanovalce v teh mestih. Ko so kapacitete zapolnjene je potrebno kam drugam na dopust. S storitvami oddajanja navadnih stanovanj kot je Airbnb se ta sistem v temelju poruši.

Drugič, današnji instant turizem poganjajo mediji. Če recimo par večjih spletnih medijev da Ljubljano med top turistične destinacije na svetu to pomeni, da bo verjetno prišlo sem dodatnih par sto tisoč ali še več turistov, ki bodo naredili sebka ob Zmajskem mostu, na Ljubljanskem gradu in na Tromostovju, potem pa bodo morda v istem dnevu odšli delat sebka še v Bled na grad in morda v Piran na Tartinijev trg. Ampak seveda na tak način ne bodo o Sloveniji izvedeli praktično ničesar. In instant turisti so kot kobilice.  Dokler jih je obvladljivo malo se ti zdi fino, ker prinašajo denar in zaslužek, ampak ko pa gre njihovo število prek vseh razumnih meja postanejo klasična nadloga, ki se je ne da enostavno znebiti!

Če se dovoli masovni obseg kratkoročnega oddajanja nepremičnin prek servisov kot je Airbnb se v večjih turističnih krajih kot je Ljubljana zgodi, da preprosto zmanjka stanovanj za živet, ker se bistveno bolj splača vsem oddajat stanovanja turistom na poti v Benetke za par dni in stanovanja postanejo tako klasična investicija, ki prinaša prihodke in ustvarja dobiček, ne pa nekaj, kar ljudje potrebujejo za živet in da imajo streho nad glavo, kot se temu pesniško reče.

Ampak komu jaz to sploh razlagam? Verjetno spet nekim pripravnikom, ki jim dajo za pisat odgovore, zakaj so moji predlogi v bistvu zanič.

Komentiraj