Računalniški pisalni stroj

Jaz samo za trenutek začnem razmišljati in že se mi porodi nova genialna ideja, ki bo verjetno šele v prihodnosti temeljito zatresla svet v obliki popotresnega sunka.

Pred 30 leti so bili računalniki po pisarnah redkost. Kakor so mi razložili starejši ljudje, so imeli marsikje posebno sobo imenovano strojepisnico (danes google na to temo najde samo še sodišča), kjer so sedele gospe za pisalnimi stroji in v to sobo so hodili zaposleni, ko je bilo potrebno kaj natipkati na papir. Kako je izgledalo vzdušje v takih sobah si težko predstavljam, ker je moral biti hrup in kraval neznosen. Se je pa zato porabilo skoraj sigurno bistveno manj papirja, saj bi ob današnji produktivnosti uničevanja papirja potrebovali strojepisk za večkratnik celotne populacije planeta.

Čeprav ima danes skoraj vsak navaden pisarniški delavec na mizi zmogljiv računalnik, ki je hkrati tudi multimedijski predvajalnik in center za zabavo, pa je po moji oceni ostalo še vedno veliko delovnih mest, kjer se počne točno to, kot pred 40 leti. Izpisuje črke na papir. Je pa danes problem, ker za ta tržni segment sploh ne obstaja neke primerne tehnične rešitve, zato se pač kupuje tudi za te potrebe klasične računalnike in plačuje drage licence za programsko opremo.

Pa ima to res smisel?

Moja ideja je, da bi začeli proizvajali računalniške naprave, ki bi čim bolj posnemali stare pisalne stroje. Torej neka preprosta tipkovnica, zaslon in serijsko vgrajen preprost tiskalnik, podprto z posebej razvito programsko opremo, ki  bi bila čim bolj enostavna za uporabo. Zaradi mene gre lahko tudi za še en derviat Linuxa in ostalega odprtokodnega programja.

Zadeva pa bi lahko izgledala lahko nekako takole:

Moja inovacija tu je, da se za razliko od pisalnih strojev zaslon ne pomika levo desno, tako kot kaže tale genialna demonstracija in da izpis na papir ni narejen v smislu “You Press Key – I Print”, ampak bolj na moderen način, torej da računalniška strojepiska dokument izpiše na nek laserski tiskalnik šele potem, ko je do konca napisan, za razliko od klasičnih pisalnih strojev, ki so izpisovali vsako črko posebej.

Se pa na drugi strani zavedam, da ima tak moderen princip tudi svoje slabe strani, saj potem spet pridemo do efekta, ko se za en dopis porabi cel pok papirja, ker se po vsakem izpisu odkrije nove napake, ki so nastale med popravljanjem starih. Včasih pa so to reševali z edigsom, pa je kljub temu vse delovalo in nihče ni bil zaradi tega lačen.

Če je kdo pripravljen z menoj stopiti v joint (cannabis) venture pri realizaciji te ideje, se priporočam. Nekaj zagonskega kapitala lahko prispevam tudi sam, s čimer želim investitorjem sporočiti, kako zelo verjamem v to idejo.

Poglej še:
Zvok starega pisalnega stroja
USB Typewritter

5 komentarjev to “Računalniški pisalni stroj”

  1. chef Says:

    Super ideja, ampak manjka Facebook.

  2. dronyx Says:

    @chef: Ne, to je dodana vrednost. Marsikateri šef bo navdušen, ko bo ugotovil, da zadeva sploh nima klasičnega internet brskalnika in se bo čudil, kako se tega ni domislil že nekdo prej, ker je njegova tajnica namesto da bi delala, urejala profil na Facbooku.

  3. chef Says:

    He, he.

  4. dronyx Says:

    Sem na hitro zagnal kalkulator in če bi bili moji kupci samo sodišča za zapisničarke, potem bi bil moj letni dobiček lahko celo večji od letošnje izgube državnega Telekoma.

    Kolikšen je strošek registracije kakšnega Ferrarija srednjega razreda, vključno z nadomestilom za uporabo cest (moram razmišljati za par dni naprej).

  5. seamus Says:

    Hudo. Zanimivo je predvsem to, da se dandanes še vedno vse printa, kot nekoč. In še vedno moraš za razpis sprinati 5 kopij. Zakaj le. A ne bi bilo bolje, da bi se oddalo 5 USB ključev? Sj se da zadeve dandanes čisto zadovoljivo zaklent, da ne pride do zlorab.
    Itak moraš eno kopijo oddat elektronsko. WTF

Komentiraj