Hrvaška – Nedostopna, kot še ni bila nikoli

Gledam apartma na Krku. Leta 2019 je julija ena nočitev tam stala okrog 80 €. Danes imajo na Bookingu za isti apartma, v istem terminu, oglas za 160 €. To je podražitev za 100 % v manj kot 5 letih! Komu se je plača dvignila v 5 letih za 100%? Avto, ki je pred Covid stal recimo okrog 15.000 €, je danes blizu 20.000 €. Tudi večina drugega se ni podražila kar za 100%. Sem prepričan, da Hrvati ne postavijo takih cen namerno, da nihče ne bi prišel k njim na morje, ampak ker se po takih cenah še vedno oddaja in turisti so to pripravljeni plačati. Na Hrvaškem se kot elitni turizem cenijo celo podstrešni apartmaji, kjer je strop tako nizek, da ne moreš niti stati pokonci. Hrvati bi lahko za precejšen del potencialnih slovenskih turistov napisali turistični slogan:

HRVAŠKA – NEDOSTOPNA, KOT ŠE NI BILA NIKOLI

Spoštovanje Hrvatom, če jim ob takih oderuških cenah uspe zapolniti vse turistične kapacitete! Očitno je potem na ostalih področjih inflacija še bistveno prenizka in se bo dalo še precej dražiti.

Se pa da morda to oglaševano ceno zelo dragih hrvaških apartmajev znižati na Bookingu tako, da ti nekdo rezervira apartma z možnostjo odpovedi nekaj dni pred prihodom, potem pa rezervacijo odpove in ti rezerviraš “last minute” po nižji ceni. Ali to v praksi deluje in ali je cena v takem primeru res nižja, pa ne bi vedel. Verjetno je možno na Bookingu celo to, da nekdo rezervira cel kup apartmajev, potem pa jih tik pred odhodom vse odpove. Na izgubi pa sigurno niso, ker Hrvati imajo cene turističnih nastanitev v glavni sezoni sedaj res oderuške. In pri nas ni nič bolje, samo k nam nihče ne hodi na morje.

Verjamem sicer, da za nekega nemškega turista, z neto plačo 3.000,00 € in več, ki hodi rit nastavljati soncu v hrvaške FKK kampe, te cene niso nič pretirane. Zlahka bo zmogel tudi če Hrvatje za naslednjo sezono sedanje oderuške cene dvignejo še za 30%. Za slovenski slabše plačani delavski razred in praktično vse s srednjo šolo, ki so zaposleni v našem javnem sektorju in so sedaj vsi po vrsti na minimalni plači, pa so te cene skoraj nedostopne. Hrvatje so javnim uslužbencem, če sem prav zasledil, dvignili plače za 30%. Pri nas se samo pogajajo in pijejo kavo, inflacija pa je naredila svoje.

Jih pa po svoje razumnem, da morajo tudi oni za njihov razbohoteni javni sektor nekje zbrati denar in kaj je lepšega kot odirati nama svima veoma dragog slovenačkog gosta. Samo če bo to tako drago in kot kaže iz leta v leto še dražje, jih bo iz leta v leto manj. Pa ne zato, ker ne bi hoteli priti. Zato, ker si tega čedalje več Slovencev ne more privoščiti. Je pa tu seveda še en vidik. Nas so po standardu dohitele in marsikje tudi prehitele nekatere države iz bivšega vzhodnega bloka, ki jim je tudi Jadransko morje najbližja poletna obmorska destinacija in očitno njihov standard omogoča plačilo tudi takih oderuških cen, ker sicer bi bilo pol teh apartmajev ob hrvaški obali v poletni sezoni nezasedenih.

Hrvatje v turizmu po epidemiji Covid-19 izvajajo eksperiment, kako močno se da stisniti s cenami turista, da začne stokati. Do sedaj se je izkazalo, da se da zelo močno. Se jim pa lahko enkrat med tem eksperimentom zgodi, da bodo imeli turisti tega odiranja dovolj in se bodo namesto na Hrvaško raje usedli na letalo in odleteli v Grčijo, Turčijo ali Egipt. Ali se bo dalo potem te turiste dobit nazaj, je pa vprašanje. Če te nekdo leta nateguje, ne vem zakaj bi se k njemu sploh še vračal?

Hrvaška, polna življenja? Ne!

HRVAŠKA – NEDOSTOPNA, KOT ŠE NI BILA NIKOLI

Oglas sponzorira turistička zajednica…Saj ne. Samo na živce mi gredo s tem pohlepom.

Komentiraj