Pokojninska reforma? Dajte no!

Ko sem v nedeljo zjutraj zagledal v spotu na Youtubu Urško Čepin, sem najprej pomislil, da se je v noči na nedeljo uresničila prerokba o konca sveta 21. maja 2011 in da je Čepinova dobila službo kot hostesa v vicah. Samo kasneje se je izkazalo, da konca sveta za enkrat še ni in da Urška nastopa v vladnem propagandnem spotu, ki naj bi prepričal zagovornike pokojninske reforme, kako glupi so nasprotniki pokojninske reforme (ali obratno?). Glupi kot Urška Čepinova, če sem pravilno razumel poanto strokovnjakov za odnose z javnostmi?

Predvsem pa naj bi s tem spotom nagovorili mlade za reformo?

No, od tu naprej pa meni dejansko ni več čisto nič jasno. Nekako logično je, da bodo prav mladi odločno proti kakršnikoli pokojninski reformi, saj mladina od take reforme ne bo imela čisto nič in nagovarjati mlade po moje nima nobenega smisla. Dejstvo je, da pokojninska blagajna kot državna piramidna igra v tako spremenjenih okoliščinah, kjer bo kmalu število upokojencev večje od delovno aktivnega prebivalstva, nima nobene možnosti za preživetje in s temi posegi se zgolj podaljšuje agonija za nekaj let. Mladi se nenazadnje lahko tudi upravičeno vprašajo, zakaj so v devetdesetih letih tako velikodušno priznavali razne bonifikacije, da so se nekateri upokojevali celo pri štiridesetih, danes pa od njih pričakujejo, da bodo delali praktično do smrti in še plačevali tiste, ki so šli v pokoj po nekaj letih delovne dobe in bodo živeli sto let? Mislim kje je tu logika?

Pa to danes žal sploh ni glavni problem mladih. Glavni problem je dobiti službo v teh časih, kaj šele, da bi lahko razmišljali o upokojevanju.

Jaz bi pričakoval, da bodo najbolj goreči zagovorniki pokojninske reforme ravno sedanji upokojenci, torej njih pol milijona volilnih upravičencev. Saj reforma je dejansko pisana za njih, da bodo lahko pokojnine ostale enake, oziroma da se jih bo sploh še dalo izplačevati, brez da država razglasi bankrot. Nekaj milijard € letno za pokojnine iz proračuna z zadolževanjem pomeni dejansko tlakovano pot za Grški scenarij, ko bomo morali čez par let zastaviti Prekmurje ali Julijske Alpe, da nam bodo sploh še pripravljeni posojati denar za upokojence. Namreč tudi posojilodajalci verjetno niso čisto butasti in vedo, da gre ta denar direktno za socialo, ne pa za razvoj, iz katerega bi se lahko financiralo vračilo dolgov.

Ampak upokojenci s prvopodpisanim Karlom Erjavcem so očitno tudi proti reformi.

To pa je zanimiv paradoks.

Kdo je potem lahko sploh ZA pokojninsko reformo, če so še upokojenci PROTI?

18 komentarjev to “Pokojninska reforma? Dajte no!”

  1. Čukica Says:

    Greška u koracima. Ravno mladi bi morali glasovat za to reformo. Če velja med njimi splošno prepričanje, da sami pokojnin nikoli ne bodo videli (vsaj ne v taki obliki, kot so danes, kar pomeni, da je prav vseeno, kaj jim danes napišejo v zakon, kdaj se bodo upokojevali), potem je direktno v njihovi koristi, da tudi danes s svojim delom vzdržujejo čim manj upokojencev. Tiste, ki so že upokojeni, ne moreš brcnit v rit, tiste, ki v nizkem štartu čakajo na penzion, pa lahko.
    Tisti, ki mi bo očital cinizem, ne ustvarjam jaz teh razmer, samo opisujem jih.

    In kot sem jaz brala nekatere komentarje, sedanji upokojenci so dejansko številčno največja skupina, ki podpira ta zakon. Najbrž po logiki, drugi naj kar še šljakajo, glavno da bo dovolj za nas. Pusti Desus, Desus je samo frakcija upokojencev.

    ps: In kot tehnik moraš bolj pazit na številke, v letu 2010 je iz proračuna plus KAD šlo cca 1,5 milijarde na ZPIZ. Če pišeš o nekaj milijardah, jih je lahko tudi 10.

  2. dronyx Says:

    @Čukica: Če veš, da je nekaj neizbežno in propad sedanjega pokojninskega sistema to definitivno je, potem sem sam za to, da se agonijo ne podaljšuje, ker to je navaden blef in skrajno nepošteno do mladih. Že ko so samo začeli govoriti o pokojninski reformi, sem opazil pravi eksodus v penzije, tako da smo s tem dobili čez noč nekaj 1000 novih upokojencev, nič drugega.

  3. Čukica Says:

    Ne bi govorila samo o nepoštenosti do mladih. Vse generacije bodo plačale, ne le mladi – v bistvu je profitiralo samo tistih 100000, ki so jih v začetku 90-tih lifrali v penzije stare 50 let, ko je razpadel jugo trg. Takrat je bilo to mogoče, danes ne.
    Ne vem, mogoče si bo samo treba priznati, da se od pufa ne da več živeti – in ker si tega ne želimo priznati in tudi politika ni sposobna ljudi v to prepričat, je kot je.

  4. dronyx Says:

    V tej državi je absurdov toliko, da ne veš kje bi začel. Recimo izgubaška NLB potrebuje državni denar za sanacijo, delavcem pa mirno izplača 1500 € bruto regresa, medtem ko ta ista država zaposlenim v javnem sektorju nameni 600 € regresa. Zakaj danes potrebuješ nekajkrat več vzgojiteljic na otroka v vrtcu, kot leta 1980? Kako naj jaz to resno jemljem?

    Za mlade kmalu ne bo več vprašanje pokojninska reforma za ali proti, ampak kam emigrirati, ko tu ne bo več za živet.

  5. StMatic Says:

    NLB je zgodba zase, na tem mestu je to offtopic. 🙂 Drugače pa ja, kot je Čukica omenila, ni ravno logično, da bi bili mladi proti. Prej nasprotno, mladi bi morali podpirat ta zakon.

    Za ohranjanje razmeroma stabilnega pokojninskega sistema imamo v grobem 3 glavne ukrepe na voljo: drastično znižanje pokojnin, povišanje starostne meje za upokojevanje in pa višja obremenitev delovno aktivnih oz. višja st. prispevkov iz plač. Za mlade, ki vstopajo ali so vstopili na trg dela je danes ključno da se njihovih (bodočih) plač ne obremeni dodatno.

    Kaj si mislijo o svojih pokojninah je pa razprava za naprej. Dejstvo je da imamo situacijo tako kot je in se je treba z njo soočiti.

  6. dronyx Says:

    @StMatic: Morda res ni logično, da bi bili mladi proti, mi je pa logično, da so do tega vprašanja indiferentni oziroma apatični, tako da se mi ne zdijo ravno oni tisti, ki bi lahko krojili rezultat referenduma. Mladi danes predvsem razmišljajo, kako do službe in po možnosti z minimalno plačo, ostalo do polnega bruta pa če se le da keš na roke, avtorske pogodbe ali kakšen podoben trik, sicer je plača na ravni povprečne pokojnine. Kako in kdo bo reševal upokojence pa ni njihov problem, oziroma po svoje celo je, ker imaš marsikje situacijo, da upokojeni starši živijo šolajoče ali brezposelne otroke.

  7. smoger Says:

    Ne ga srat…pa kako lahko zaupate napovedim/projekcijam, ki se nanašajo v daljno prihodnost ko pa danes nimamo še tehnologije, ki bi natančno in zelo zanesljivo napovedala vreme za NASLEDNJI DAN.
    ROFL!!!

  8. StMatic Says:

    @dronyx: se strinjam da pokojninska problematika (verjetno) ni ravno prioriteta med izzivi pri mladi populaciji, nikakor pa ne morem razumeti indiferentnosti. Ravno zaradi tega, ker “kdo bo reševal upokojence” dejansko bo tudi njihov/naš problem in to ne samo zaradi upokojenih staršev temveč tudi zaradi možnosti, ki sem jih že prej omenil. Tudi če se znajdemo na raznorazne načine (keš, avtorska, …) se bo to pod črto odrazilo v izpadu dohodka, saj predpostavljam da delodajalec zaradi tega ne bo povečeval svojih stroškov dela.

    Če govorimo že o starostnih skupinah jaz razumem zgolj skupino ljudi, katerim manjka še nekje <10 let do upokojitve. Se mi zdi, da je relativni vpliv reforme na njih največji.

  9. dronyx Says:

    @smoger: Jaz po tihem stavim na to, da bodo nekega dne alkimiste izumili način, da bomo lahko doma pridelovali zlato tako, kot so včasih kuhali žganje. Potem smo rešeni vseh finančnih težav. 😉

  10. Tovariš Stahanov Says:

    Glede na število nezadovoljnežev, ki ne vidijo drugega izhoda kot emigracijo, lahko rečem samo: ne izgubljajte časa.

  11. dronyx Says:

    @Tovariš: Kakor malo spremljam zadeve je problem emigracij v tem, da nam v tujino ne odhajajo upokojenci, temveč najbolj sposoben kader, ki povsod po svetu ustvarja nova delavna mesta. To bi znalo postati hujši problem, kot pa vse reforme skupaj. Močno pa dvomim, da bodo sem hodili delat Kitajci in Indijci. Še Balkanski kadrovski bazen je počasi ugotovil, da Slovenija pač ni ravno sanjska destinacija. Nenazadnje, zakaj pa bi si kdo na svetu želel delati za armado slovenskih upokojencev, sam pa bo zaslužil komaj za lastno preživetje? Dajte nehat, lepo vas prosim.

    To stanje v državi mene malo spominja na autoerotic asphyxiation. Uživajte, dokler traja, potem bo pa itak kisika zmanjkalo.

  12. Čukica Says:

    @dronyx: ja, emigrirati. Ne vem zakaj se mi to zdi spet ena od nerealnih fantaziranj. Danes ko v lampedusi čaka cel regiment migrantov, ki so ljudje s končanimi šolami, solidno izobrazbo in razvito politično kulturo, je treba vedeti, da se tudi našemu potencialnemu emigrantu krči prostor.

  13. dronyx Says:

    @Čukica: Ja nič. Če pa je to res tako enostavno, pojdimo pa v Lampeduso iskat zdravnike. Najbolje pakirane po pet skupaj, da ne bo težave s prevozom. 🙂

  14. Čukica Says:

    @dronyx: ni enostavno, mi bi želeli, da je enostavno:) Kar se pa lampeduse tiče, že Lahi v njih ne vidijo več samo kriminalcev, ampak obupance (vir: Antonio Negri). In kot obupanci bodo mogoče sprejeli tudi delo zdravnikov v KC, če balkanski kadrovski bazen odpove 🙂

  15. smoger Says:

    Glede balkanskega kadrovskega bazena
    1. Slovenija je le vmesna postaja (=preddverje, čakalnica).
    2. 3 valovi lova za kadre (začetek 90-ih, konec 90-ih in sredina 2000ih)
    3. Zadnji (tj.3.val je bil le drobiž)…glavno smetano so pobrali tisti, ki so sprejeli ‘možgane’ v začetku 90-ih in sredini 90-ih.
    4. Slovenija je točko 2 (tudi nehote) zamudila

    primer točke 1:
    Spoznal sem osebo iz ex-yu republike (skupaj igrala nekajkrat košarko)…oseba je diplomirala iz tehn.ved v svoji državi (prestolnica) in tu, v LJ, dela doktorat. Ko doktorira gre v ZDA.
    Simple.

  16. NLB Says:

    Včasih so rekli, če je vojna, je vojna za vse. In od tu izvira celoten problem.
    Ko človek gleda, kako je edini cilj v naši državi korist interesnih skupin in posameznikov, potem se mu pač začne jebat.
    Jaz tudi nisem več pripravljen na kolektivno stradanje. Se bom že znašel po svoje. In apriori ne bom podprt reform, čeprav priznam, da tako kot velika večina sploh ne poznam vsebine predlogov zakonov.
    Povsem enostavno bi me prepričali, če bi videl, da se v državi res dela red. Da je cilj Vlade prosperiteta, to da bomo kot narod napredovali, da bodo naši proizvodi (aja, saj res, kaj že sploh delamo, razen da nam Bosanci zidajo trgovine?!, ali pa da se tako kot ostlai svet gremo finančne storitve, ki so prodajanje megle?) prodajani v rujini, da bomo imeli visoko dodano vrednost…da bomo prišli do tega, da si bo družina lahko privoščila da bo zaposlen en starš…itd.
    Tega ni, in zato bomo ob takem nadaljevanju potonili…tja, kamor nas niso spravile vojne…se bomo sami.
    Ko bo naš dolg narasel tako zelo, da ga ne bomo mogli več servisirat se bo zgodilo (deloma se pa to itak že dogaja) tisto kar fašisti niso uspeli v 2.sv. vojni.

    Kar se pa tiče NLBja. sem zaposlen tam in sem prejel teh slavnih 1.500 EUR bruto, čeprav vma povem da je bilo to že 2 meseca nazaj…tako da ne vem…ali so viri tako slabi ali pa je moram prit pravi čas za objavo??!
    Deli in vladaj! Sedaj so cele polemike…prav, ni prav. Ni prav! V tem času! Ampak sory…jaz mislim da bi si toliko zalsužil vsak delavec…in to je lep dokaz kako lahko je ljudem vreči kost da se kregajo med sabo.
    Rajši se vprašajte zakaj je potrebna dokapitalizacija…zaradi zaposlenih v NLB zagotovo ne…zaradi mng-ta, politike in njunih spornih odločitev pa vsekakor. In? Nič? Na to so vsi v vnemiizplačanega regresa pozabili. Simpl k pasulj. Vrži bebcem drobtine pa se bodo potolki med sabo. zaradi fovšije. Lordi pa polnijo kufre ta čas!

  17. dronyx Says:

    @NLB: Tu sploh ne gre več za to, kaj je za nas dobro ali slabo. Gre preprosto za “Mi proti Njim!”. V tej državi je ogromno ljudi jeznih in razočaranih nad oblastjo, vendar so preponosni, da bi šli svojo jezo kazati na ulici. Zato pač izkoristijo vsako takšno priliko, kot so referendumi in volitve, da demonstrirajo svoje nezadovoljstvo. Bi se pa o tem seveda dalo napisati vsaj diplomo iz psihologije.

  18. jhchiro Says:

    Kdo je potem lahko sploh ZA pokojninsko reformo?

    Ja, Pahor, pa Urška Čepin.

Komentiraj