Menjava profila na mobilniku

Zadnjič sem na nekem sestanku opazoval, koliko dela imajo vsi prisotni, da svoje mobilne telefone utišajo, oziroma da zvonjenje nastavijo na vibracijo.

Pri mojem LGju je potrebno najprej par sekund držati tipko da odklenem zaslon, občutljiv na dotik, potem imam pa še natanko štiri ali pet klikov po zaslonu, da zamenjam profil (postopek traja deset sekund). Resda še nisem nek direktor ali vodstven kader, ki bi cele dneve samo letal po sestankih, ampak če bi imel pa tega več, bi se vprašal, kdo za vraga projektira te naprave?

In prepričan sem, da pri večini drugih telefonov ni nič bolje, čeprav je res, da imajo nekateri tudi možnost nastavljanja programabilnih tipk in se da tako kakšno zadevo tudi poenostaviti. Ampak močno dvomim, da so se poslovneži na individualnih pogodbah pripravljeni toliko poglobiti v dokumentacijo, ker to ponavadi ne piše ravno na prvi strani uporabniškega priročnika.

Ali ne bi bilo nekako logično, da bi imeli vsaj mobilni telefoni namenjeni poslovni rabi ob strani neko malo drsno stikalce, s katerim bi brez da pogledaš na telefon lahko preklopil profil?

Pred časom je baje Nokia na cesto zaradi nesposobnosti zmetala precej programerjev. Ob tem se jaz sprašujem, zakaj samo Nokia in predvsem…

Zakaj samo programerje?

11 komentarjev to “Menjava profila na mobilniku”

  1. DJ Says:

    A nimajo vsi tega? Na mojemu SonyErixonu je treba kaki dve sekundi drzati tipko #, da se preklopi v Silent (ali obratno – ce je trenutno Silent, da se preklopi v Normal). Mislim, da je bilo enako na Nokiji, ko sem jo imel. Za hiter preklop med profili pa je ponavadi tudi ON/OFF gumb, ce ga samo na kratko pritisnes. Dvomim, da so to v zadnjih dveh letih sli spreminjat — me pa ne bi cudilo, glede na to, da je precej dobrih “vpeljanih” stvari v preteklosti zaradi takih ali drugacnih odlocitev odslo na virtualno smetisce.

  2. dronyx Says:

    @DJ: Moj socialni LG 500 nima tipk. Sem še enkrat preveril navodila in enostavno ne najdem nič bolj enostavnega, kot sem napisal.

  3. luke Says:

    Nokia E90 ima to na power gumbu + izbira profila iz seznama. Enostavno in hitro.

  4. Silvek Says:

    Hej,
    obstaja program (Phoneweaver za WM, android), ki ti nastavlja delovanje telefona glede na podatke iz tvojega koledarja – se utiša, ko imaš predviden sestanek itd.
    Stane manj kot 5$.

  5. Majestic Says:

    Kar je opisal luke imajo vse nokie, verjetno od 5110 naprej 🙂 Drugače pa ja, toliko (tudi brezplačnih) appov za smartphone je na trgu, ki to precej preprosto uredijo.

  6. Jure Says:

    Ja, tudi moj Sony Ericsson ima to enostavno urejeno preko #, zraven pa še preko gumba za izklop, kar je imela že Nokia nekaj let nazaj.

    Nasploh imam občutek, da t.i. pametni mobilniki glede enostavnih in trivialnih opravil postajajo vse bolj neumni.

  7. napo Says:

    iphone ima mali knofek, ki ga prestaviš v desetinki sekunde … in je tiho 🙂 …

  8. kr en Says:

    Nokia je začela s podiranjem dreves, pa so jih šišali drvarji iz sosednje vasi. Pa so se preorientirali na predelavo tega lesa v papir.. pa uporabniki niso bili preveč zadovoljni z njihovim skret papirjem. Če ne gre papir, se bomo šli pa gumarstvo, so rekli meneđerji. In ni šlo. Tudi tovarna plastike se jim nekako ni izšla. No, sedaj so ugotovili, da tudi telefonov ne znajo delati, pa se bodo preorientirali na kaj osmega.

  9. dronyx Says:

    @kr en: Nokia je dejansko šolski primer zanič managmenta, ki neprijetnost reši tako, da odpusti skoraj vse delavce. Včasih je bila Nokia sinonim za mobilne telefone, oziroma ko se je govorilo o mobilnih telefonih, je bilo govora o Nokiji. Danes če ima kdo slučajno še Nokio se vsi sprašujejo, zakaj nima Iphona ali Blackberrya. 🙂

  10. Jure Says:

    “Nokia je dejansko šolski primer zanič managmenta, ki neprijetnost reši tako, da odpusti skoraj vse delavce.”

    Glede na kakovost nokienega firmwarea v zadnjih letih in še posebej opreme za PC-je, lahko rečem samo: še premal so jih 😉

  11. dronyx Says:

    @Jure: Jaz močno dvomim, da je razvoj mobilnikov in ostale spremljajoče opreme v Nokiji naključni proces, kjer se nekaj sto programerjev trudi po svojih najboljših močeh, potem pa izdelek vržejo direktno na trg in če ni uspešen programerje odpustijo.

    Če je res Nokija uspela zaposliti toliko nesposobnih programerjev, potem bi moral prva leteti na cesto šefica kadrovske službe (HR). Pred programerji pa bi jaz za vsak slučaj odpustil še celotni oddelek za kakovost in vsaj del srednjega menedžmenta (če že ne celotne nesposobne ekipe).

Komentiraj