Mobilni navezovalec stikov

Tole je ideja izpred kakšnih desetih dni, ki sva jo skupaj razvila s kolegom ob kavi.

On si je ravno kupil nov smartphone z Androidom, ki je v bistvu pravi mali računalnik, za katerega dobiš lahko čuda raznih dodatnih programov, ki nimajo zveze s samo telefonijo. In razvoj teh programčkov je danes eno najhitreje rastočih področji, kjer je važna predvsem dobra ideja.

Sam sem bil nad telefonom s tisočimi malimi ikonami naravnost navdušen, saj če nimaš nič za delat, lahko samo ikone občuduješ, poleg tega pa je naprava ravno prav velika, da imaš občutek, da si dobil nekaj konkretnega za svoj denar.

Potem pa sem si vzel par sekund in študiral, kaj bi ljudje še radi počeli s takim telefonom in mi je prišla na misel genialna ideja, da bi lahko telefon pomagal navezovati tudi stike.

Vsak tak napreden telefon ima namreč vgrajeno neko GPS napravo, s katero natančno locira pozicijo, kje se nahaja telefon in z njim njegov lastnik. Za navezovanje stikov je to bistveno, potrebujemo pa samo še neko klasično zbirko podatkov, kamor vpišemo, s kom bi želeli navezati stik oziroma kakšna so naša pričakovanja.

Želimo recimo blondinko, staro med 20 in 30 let, visoko do 175 cm, pobrito, ki rada kolesari, posluša Vivaldija, bere Onyxa in gleda Odmeve ob 22 uri.  Pa hkrati recimo ne želimo, da je Japonka, ker te so vse nepobrite črnolaske (baje imajo Japonci fetiš na dlake). Potem v tak programček poskušamo čim bolj natančno vpisati še naše lastnosti, hobije, interese in podobno, zamolčimo pa seveda hibe, ker sicer izpademo iz ostre konkurence. Ko programček ugotovi, da se v naši bližini recimo 10 do 20 metrov nahaja takšna oseba, ki ustreza iskanemu profilu preveri, če smo tudi mi vsaj približno ustrezni par, potem pa naredi tako imenovano Prvo potezo (Il primo passo – to bi bilo ime programa za mednarodno tržišče).

Lahko se sproži recimo neka diskretna melodija, žvižganje, pasji lajež ali kaj podobnega, hkrati pa se tudi drug telefon odzove na nek podoben način (tu je možnosti res kolikor hočeš), tako da osebi vesta, za koga gre. Mobilni kupido je s tem v bistvu svoje poslanstvo opravil in vse se lahko konča samo z nasmehom, ali pa kakorkoli drugače. Zaradi mene lahko tudi na večerji z zajtrkom.

Obema se je ideja zdela takrat naravnost fantastična, tista res prava, killer aplikacija, ki bi lahko zatresla cel svet in napolnila moj bančni račun. Malo je manjkalo, da nisem šel na splet pogledat, kdaj leti naslednje letalo za Silicijevo dolino in koliko časa potrebuje banka, da mi izroči vse moje prihranke v gotovini.

Seveda bi zadeva lahko vodila tudi do komičnih ali celo neprijetnih situacij, ko bi recimo dva poslanca vnesla v svoja telefona svoji idealni osebi, potem pa bi se izkazalo, da se jima je v parlamentu sprožil elektronski kupidu in ostali poslanski kolegi bi hitro poštudirali, da nista ravno po okusu Franceta Cukjatija. Konkretnih imen teh dveh poslancev pa zaradi zaščite poslanske integritete raje nisem napisal. Ampak take primere se z lahkoto reši s kako bolj diskretno metodo, kot je recimo vibracija, pošiljanje SMSov ali kaj tretjega, kar bo potrebno še odkriti. Inovacije so vedno in povsod dobrodošle.

Ni pa nujno, da se uporabi ravno GPS tehnologija. Za komunikacijo med pametnimi telefoni bi bila za začetek dovolj že bluetooth tehnologija, ki ima zelo omejen domet, kar pomeni, da je oseba na drugi strani nujno nekje v naši bližini, hkrati pa ima ta tehnologija še to prednost, da se funkcionalnost enostavno izklopi tudi na samem telefonu, kadar nam ni ravno do iskanja družbe ali pa to ne bi bilo najbolj primerno. GPS pa se lahko v tem primeru uporabi samo kot dodatna pomoč za določitev natančnejše lokacije, ni pa v takem primeru potrebna neka centralna zbirka podatkov, kje se kdo nahaja, ker tega ljudje večinoma ne marajo.

In potem pa čez nekaj dni čisto slučajno naletim na spletni strani Engadget članek, kjer piše, da je Apple patentiral location based social networking in sicer že leta 2009. Vendar pa nisem čisto prepričan, da je njihova ideja povsem enaka, predvsem pa, jaz hočem videti konkretno in delujočo aplikacijo, ne nekih skic.

Če ima kdo znanje in veselje do programiranja za Androide, Iphone ali Windows Mobile 7 se lahko kar takoj loti dela. Čas beži in konkurenca ne spi. Mu bom pa zaupal številko tekočega računa, kamor pričakujem redna nakazila procentov od zaslužka.

V primeru major breakthrough prosim za vnaprejšnje obvestilo, ker bom potem prisiljen vzeti Ciprsko državljanstvo, da me ne ožme še naša davkarija.

10 komentarjev to “Mobilni navezovalec stikov”

  1. anusmundi ( * ) Says:

    Super zadeva za zalezovalce in serijske morilce….

  2. dronyx Says:

    @anusmundi: Pa bi ti to kupil za 10 USD ali ne?

    Drugače pa računam, da bi bila na začetku na voljo samo Limited edition verzija aplikacije, ki bi jo lahko dobil izključno na priporočilo nekoga, ki je že član kluba in takih vsaj na začetku ne bi smelo biti več kot milijon. Worldwide seveda. Za istospolno usmerjene pa poseben popust, ker oni imajo domnevam še več težav prepoznati v množici sorodno dušo.

  3. jeanmark Says:

    No, leta 2009 se mi je zapislao tole:

    … z Jožico, ki je še ne poznaš, pa začuda obiskujeta iste prireditve, ampak ob različnih urah… kaj, če bi šel jutri v živalski vrt ob treh in ne petih…. in tista rjavolaska, ki bo pri opicah je samska veš…. in ima tako kot ti rada volkove, kamor gre tipično po opicah… pa najraje večerja kar v McDonaldsu ….

    http://imedi.si/blog/jeanmark/2009/12/06/10-web-trends-to-watch-in-2010/

  4. Tajča Says:

    Je čuden občutek, slučajno zagledati svojo idejo v kakem članku. Tako sem jaz zagledala še pred leti “mojo” podobno kot Rubikovo kocko razrezano kroglico s podobo Zemlje, ki jo je treba prav sestaviti, v reviji Art & Dekoration. Zdaj pa namesto, da bi šla v akcijo, čakam na enak občutek, ki bo prišel, ko zagledam svojo idejo za aplikacijo na kakem telefonu.

  5. pijanec Says:

    @anusmundi: eni pa ste res paranoični.

  6. dronyx Says:

    Tega članka se mi sicer ni ljubilo prebrati v celoti, vendar kot kaže, se tudi Google ukvarja s to idejo. Pa očitno ne samo Google. Zadeva je zelo vroča in trg potrebuje delujočo rešitev, ki bi masovno sprejeta. Namreč tu ne more obstajati tisoče rešitev, ker za uspeh potrebuješ ogromno uporabnikov, tako kot jih imata Twitter in Facebook.

  7. Afnogunc Says:

    Usmerjeno izobraževanje – usmerjeno inovatorstvo.

    http://www.wimp.com/marketingcampaign/

  8. anusmundi ( * ) Says:

    @dronyx: odvisno kolk obupan bi bil… 🙂

    @pijanec: eni pa preveč resno jemljete zadeve… 😉

  9. pijanec Says:

    dronyx, ker te že zanima promet.

    A si opazil, da si 1. julijem neha veljati Pravilnik o prometni signalizaciji, ki je edini določal, da omejitev neha veljati s križiščem?

    Me zanima, če bomo zdaj v praksi imeli 2 pravili: tisti, ki pridejo po glavni cesti, bodo morali peljati 60, oni iz stranke pa lahko 90. 🙂

  10. polna_idej Says:

    Jaz sem imela zeloooo podobno idejo in tudi hitro ugotovila, da je že na trgu. Zdaj pa imam novo, ki mislim da je še boljša, pa ne vem kje začet, s kom se povezat in nič…kako najdeš prave ljudi za sodelovanje in debatiranje o teh zadevah, ne da ti vzamejo idejo in grejo po svoje…?

Komentiraj