Tablica kot docking za mobilca

Ko sem včeraj za par sekund razmišljal o vse bolj popularnih računalniških tablicah in naprednih mobilnih (khm) telefonih sem prišel na idejo, ki morda ni takoj za v smeti, čeprav se mi bo kdo mogoče smejal. Naj pa zadevo malo razložim.

Računalniške tablice z zasloni na dotik so po moje prvenstveno namenjeni domači zabavi, kot je brskanje po internetu, branje pošte, ogledu kakšnega filma, igranju igric ali (pogojno) branje knjig. Po moje gre nedvomno tu za eno najboljših in komercialno uspešnih pogruntavščin zadnjih let, čeprav mi je jasno, da je sama ideja bistveno starejša. Ampak današnje napravice so res impresivne, ko jih prvič vzameš v roke in počutiš se, kot bi zadeva ušla iz kakega filma Minority report.

vir: Samsung

Vsekakor jaz vidim njihovo uporabno vrednost tudi na profesionalnem področju, kot je recimo medicina in še marsikje, vendar pa močno dvomim, da bi lahko na delovnih mestih ogrozile navadne računalnike in prenosnike, ker preprosto niso namenjene v prvi vrsti ustvarjanju vsebin, ampak predvsem dostopu do njih.

Po mojem mnenju tablice z 7 palčnim zaslonom, kot je bila prejšnja generacija Samsung Galaxy Taba, nekako nimajo smisla, oziroma vsaj jaz ga ne vidim. Deset palcev se mi zdi ravno pravi kompromis med velikostjo zaslona in težo naprave, da ni zadeva preveč glomazna in je hkrati delo (zabava) z njo prijetna izkušnja.

Novejše računalniške tablice imajo ali pa bodo imele vgrajene zmogljive dvojedrne procesorje, opremljene so vsaj z eno, običajno pa z dvema kamerama, vsemi mogočimi načini komunikacije (wi-fi, UMTS, GPS, HSPA…), GPS sistemom, senzorji za nagib ter še nekaterimi malenkostmi. In tu se pa meni postavlja vprašanje…

Ali nimajo dejansko vse to vgrajeno tudi že sodobni mobilni telefoni in je razlika med računalniško tablico in mobilnim telefonom tako v bistvu samo v velikosti zaslona?

Torej, zakaj ne bi bila računalniška tablica samo nekakšen “docking station” oziroma dodatni večji zaslon za mobilni telefon? Tako bi ostala celotna elektronika samo v telefonu, ki bi pasal kot ata na mamo v računalniško tablico in ta bi z združitvijo oživela (stavek zveni kot iz učbenika za osnovnošolsko spolno vzgojo). Sama tablica pa bi bila tako tehnično gledano zgolj zaslon, občutljiv na dotik in pa dodatna baterija, ker pač večji zaslon tudi porabi več energije in ni za pričakovati, da bi lahko mali telefon napajal veliko tablico deset ur. Plus seveda nek standardiziran vmesnik oziroma konektor, prek katerega bi telefon tablico oživel in bi služil za komunikacijo med napravicama. Oh, in na malo boljše zvočnike ne smem pozabiti, ker dober zvok je zame vreden več kot slaba slika.

Seveda tu bi moral prispevati svoj del tudi Google, če se omejim zgolj na operacijski sistem Android (Microsoft baje ne misli razviti Windows Phone 7 OS za tablice, tako da tu odpade iz enačbe), ker bi pač moral sistem biti načrtovan tako, da bi ob združitvi ustrezno preklopil resolucijo in verjetno bi moral nekako samodejno prilagoditi tudi uporabniško izkušnjo, ker je zabava z 10 palčno tablico vendarle nekoliko drugačna, kot pa z 4 palčnim telefonom.

Prednost takšne kombinacije pa bi morala biti vsekakor v ceni, saj jaz pričakujem, da bom nekoč (računam do poletja 2011), ko nekdo tole mojo idejo realizira, dobil za 600 do 800 € praktično obe napravi v eni lični kartonasti škatli. Skupaj s poštnino in carino se razume.

Seveda takšna piggyback zasnova prinaša nekatere omejitve, kar pomeni, da se ne morejo otroci hkrati igrati s tablico in ata telefonirati, ampak po moje kljub temu obstaja trg, ki bi takšno kombinacijo z veseljem imel.

Ko greš zjutraj  v službo, vzameš s seboj zmogljiv mobilni telefon, ki ga dobesedno skoraj raznaša od vseh vgrajenih funkcionalnosti, ko pa prideš domov, nateraš žensko, da ti skuha kosilo, sam pa se zlekneš na fotelj v dnevni, vtakneš mobilca v tablico in v miru pregledaš zasebno elektronsko pošto od ljubice. Zjutraj pa lepo zopet vzameš telefon ven in greš služit denar, da si lahko privoščiš žensko in ljubico in obe ne trpita pomanjkanja.

(a) Ali se še komu zdi ideja genialna in (b), kakšen je elektronski naslov šefov Samsunga in Googla, da se najavim na en krajši brifing?

Vprašanja bralcev:

Lojz iz Fužin: Mobilec imam vtaknjen v tavelik ekran in gledam na xhamsterju Sevin domači porno posnetek, nakar dobim telefonski klic. Kaj naj storim?

Spoštovani Lojz, sodobni telefoni so t.i. multitasking device (mišljeno v smislu “divajs”). Vi samo ustavite predvajanje video posnetka in opravite pogovor. Lahko pa tudi ne ustavite video posnetka, samo potem vas bo imel sogovornik za bedaka. Seveda pa nima smisla tiščati 10″ tablice k ušesom, tudi če vas nihče ne gleda.

Tina iz Kozjanskega: Onyx, stari, ful dobra ideja, sam res! Ampak kje ima ta tablica kamero? Jaz se ful rada snemam, ko se igram sama s sabo!

Spoštovana Tina, mobilni telefon ima vgrajeni dve kameri, ena da se gleda naprej, druga pa za gledat nazaj. Tablica je zasnovana tako, da sta obe kameri po združitvi še vedno v funkciji in ju lahko brez problemov uporabljate.

Štefanija iz Maribora: Čuj, Onyx, to neka nea vredi!

Čuj Štefanija, gre za pomoto. Spletna stran s kuharskimi recepti že dolgo ni več na tem naslovu. Predlagam, da vsake toliko časa naredite kakšno generalno čiščenje med totimi vašimi bookmarki. V’redi?

Če ima še kdo kaka inteligentna vprašanja, z veseljem odgovorim. Samo ne me spraševati, kdaj prispe tovorna ladja iz Kitajske v luko Koper s temi napravami, ker kakor vem tega ne dela žal še nihče.

17 komentarjev to “Tablica kot docking za mobilca”

  1. chef Says:

    Še vedno ne vem, zakaj ne bi imel raje navadnega leptopa.
    Mene vsi touch screeni živcirajo, tako da vso to tehniko zaenkrat še preziram.

  2. dronyx Says:

    @chef: Baje naj bi letos prodali 50 milijonov tablic worldwide in očitno vsaj toliko uporabnikov ne misli tako kot ti. Kot šef kakšnega Samsunga se moraš pač prilagoditi zahtevam trga, ne temu, kaj bi bilo po tvoje smiselno.

    Ne smeš pa tablice imeti namesto prenosnika za poslovno rabo, ampak predvsem kot gizmo za domačo zabavo. Na tem področju pa zadeva blesti bolj kot prenosnik. Vsaj tako je moje mnenje.

  3. DJ Says:

    Ideja je sicer krasna, vendar pa je žalostno dejstvo, da je bilo v preteklosti že ogromno idej, ki so bile genialne, pa so zaradi takih ali drugačnih interesov (beri: predvsem profitnega motiva in nižanja stroškov za vsako ceno) obtičale zaklenjene ali se niso uveljavile. “Trenutno” proizvajalci forsirajo načelo, da naj folk kupuje čimveč raznoraznih gadgetov vseh velikosti čim pogosteje. Konkurence je sploh na globalni ravni bolj za vzorec, zlasti še, ker vse bolj “sledijo en drugemu” in si s kakšnimi res revolucionarnimi idejami skorajda ne konkurirajo več (še pri cenah si bolj kot ne le “sledijo” oz. kot rečejo v Sloveniji: “prilagajajo”). Racionalno gledano je v vsem skupaj dejanskega napredka precej malo; se mi zdi, da vse skupaj postaja vse bolj podobno tekstilni/obutveni industriji, kjer gonijo isto sranje z manjšimi spremembami že vsaj tisoč let, napredka je zgolj par promilov, pa še tisti se šlepa zgolj na drobtinicah iz kemične industrije, modni/oblikovalski “overlay” pa seveda povzroča pri generalni populaciji napačen vtis.

  4. dronyx Says:

    @DJ: Jaz se tega dobro zavedam, je pa nasploh v poslu tako, da če se nekaj da narediti in obstaja trg za to, bo nekdo to slej ko prej tudi naredil (razen seveda če ne gre za kartelni dogovor med konkurenti, da se nečesa ne počne, kar se mi pa zdi na tem področju težko verjetno). Običajno pa tisti, ki pride prvi na tržišče z neko novostjo, pobere smetano. Applu je z Ipadom čudovito uspelo, ampak po moje mu bo tržni delež v kratkem začel hitro padati, saj prihaja končno na trg resna konkurenca (7 palčni Galaxy Tab to pač ni bil).

  5. seamus Says:

    tablice (6″ in 10″) so v industriji v uporabi že dobro desetletje, tudi povezave na veliki računalnik potem obstajajo (najprej preko kabla, dandanes preko zraka).

    @Chef – touch screen je samo logična reakcija na vsakdanji svet – vse je na touch, samo tehnologija ni bila toliko napredna da bi ti to omogočila. Gre bolj za to, da te sedanje touch naprave živcirajo, ker so pač vse po vrsti touch, in zato imaš občutek, da te živcira touch. V resnici pa te živcira sam način izgleda uporabniškega vmesnika teh naprav.

    Primer – zakaj si še vedno na XPjih, ki izgledajo kot Windows NT4.0 – ker te izgled Win 7 živcira. Simpl. Na žalost se verjetno na komercialnih napravah ne da nastaviti NT40 izgleda, na srečo se to v industriji da in vse še danes izgleda, kot pred 10 – 15 leti. In vse dela ultra hitro in relativno zanesljivo.

  6. dronyx Says:

    @seamus: Vem, da se tablice v industriji uporabljajo že dolgo, vendar tu je šlo do sedaj za zelo drage in precej eksotične naprave, ki zato verjetno tudi v industriji niso bile razširjene tako, kot bi lahko bile.

    Če se spomniš začetkov računalništva, so bili tudi prvi prenosniki zelo nerodni in pregrešno dragi, tako da so bili bolj kot ne eksotika. Šele z masovno proizvodnjo je šel razvoj strmo navzgor, cene pa močno navzdol in danes si prenosnika lahko privošči praktično vsak študent.

    Zato sem mnenja, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi s tablicami in bodo tako postale bistveno bolj privlačne tudi za industrijo in recimo medicino, kot so bile do sedaj. Primerov uporabe lahko pa najdeš kolikor hočeš, samo ozreš se okrog sebe. Ampak kot rečeno, to ima smisel šele, ko naprava stane 400 € in ne 4000 € po komadu.

  7. smoger Says:

    To, kar omenja DJ je čista resnica in najbrž vzrok današnji ‘recesiji’. Včasih mam občutek, da so se glavne (t.j. epohalne) stvari (okrog izumov), kakor v glasbi, zgodile v 70s. Vse naprej je le šlepanje na ‘velikane’ iz 70s.

  8. papsl Says:

    Motorola je že ukradla idejo in dodala še tipkovnico: http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/Consumer-Product-and-Services/Mobile+Phone+Accessories/Docking-Stations/Atrix-Laptop-Dock-US-EN

  9. dronyx Says:

    @papsl: Ja, to sem danes opazil na slo-tech forumu in za to napravo prej nisem vedel. Ni pa to niti približno ista zadeva, kot sem jaz predlagal. Tu gre za polni prenosnik in polni mobilni telefon, vsak s svojim operacijskim sistemom, le da komunikacija med njima ni brezžična oziroma prek kabla, ampak prek dockinga. Skratka, nič omembe vrednega. Motorola naj raje čipe dela.

  10. peterpsi Says:

    Zadevico so predstavili pred več kot enim mesecom na CESu, takrat mi je tudi padla v uči… Pravijo pa: “like a slim laptop but only comes to life when you dock your ATRIX”.. srce bije samo v mobiju, ne gre za reinvent RS232 kabla 🙂 ok, nisem na motorolini plačilni listi, tako, da …

  11. dronyx Says:

    @: OK, to je pa potem druga zgodba in se Motoroli opravičujem za podcenjevanje. Kljub vsemu se mi zdi combo s tablico nekako bolj naraven oziroma bi ga imel raje (nekako dvomim, da ima laptop like alike docking zaslon, občutljiv na dotik). Je pa to še en dokaz, da so včasih neke ideje enostavno v zraku in samo vprašanje časa, kdaj jih bo nekdo realiziral.

  12. chef Says:

    50 milijonov ljudi, ki so tablice kupili, je nategnil nihče drug kot Samsung (in Apple in ostali). To so stvari, ki jih ni nihče potreboval in jih še zdaj ne.
    Jaz sem preskusil najboljši HTC telefon in sem se ob tapkanju po screenu počutil kot peder.

  13. dronyx Says:

    @chef: Kar se tiče pametnih mobilnih telefonov cenovnega ranga 500 € in več se mi zdi, da trg izgleda nekako takole.

    50+ letniki za te naprave absolutno niso primerni, ker potem ne znajo več niti telefonirati. Za mojo generacijo tudi velja nekaj podobnega, le da mi znamo vsaj brati navodila, če hočemo in če si vzamemo čas (kar si ga običajno ne). Mi večinoma tudi še nismo zasvojeni s fejsom in twitterjem, tako da se nam zdi večina funkcij takega telefona nekako odveč. So sicer svetle izjeme in sicer hardcore računalniški geeki, ki jih jaz srečavam na raznih IT seansah. Za te je značilno, da zaslužijo v gospodarstvu relativno dobro za naše razmere in tako imajo denar, na drugi strani pa skoraj nič domišljije. Če takemu človeku rečeš, da si naj nekaj privošči v življenju, ne bo letel k prostitutki ali na izlet v Bangkok, ampak si bo kupil telefon za 800 €. Na koncu se izkaže, da so glavni kupci teh naprav dejansko mladi, večinoma študentje, ki zaslužijo dovolj, da si to lahko nekako privoščijo, hkrati pa morajo ves čas viseti na fejsu in si brez tega niti ne predstavljajo več življenja. V bistvu nekaterim tak telefon služi namesto cigarete ali trave, saj ko so živčni ali morajo kje čakati na bus vzamejo napravo v roko in se z njo igrajo tako, kot so s s svojim lulčkom na plaži, ko so bili majhni in jim je bilo blazno dolgčas ležati na soncu.

    Ampak proizvajalce v osnovi ne zanima, zakaj ljudje kupujejo njihove izdelke. Važno da se zadeve prodajajo.

  14. Borut Žerjal Says:

    Borut iz Markovca: Sej kul in vse, sam zakaj se nebi mobi konektal szi tablco via kabel al kej brezzičnega, če me kapiraš. Ki tko sam vzame plac na tablci.

  15. dronyx Says:

    @Borut Žerjal: O tem sem razmišljal, samo osebno bi imel raje, da telefon vstaviš v tablico in poteka komunikacija prek fizičnega vmesnika. Pri brezžičnih povezavah imaš potem takoj opravka z dvema napravama, kjer lahko telefon nekje pozabiš, ti pade pod posteljo, ga ne najdeš v stanovanju ali pa preprosto zadeva izgubi povezavo zaradi težave z dometom.

  16. dronyx Says:

    Lenovo IdeaPad U1 hibrid med tablico in prenosnikom je še ena napravica, za katero nisem vedel, so jo pa baje kazali na sejmih. Definitivno zelo zanimiva ideja, ki mi je boljša od Motorolinega hibrida med prenosnikom in mobilnim telefonom. Na hibrid med telefonom in tablico pa še čakam. za eksplozijo tablic in pametnih telefonov očitno prihaja eksplozija hibridov. Samo Gorenje pa lepo prosim, da zaenkrat ne tlači teh naprav na svoje hladilnike in zamrzovalne skrinje, tako kot so to počeli z Ipodom, ker zadeva izpade snobovsko. Ne, pravi izraz je bedasto.

  17. dronyx Says:

    Asus PadFone je kot kaže prvi model te vrste na trgu.

Komentiraj