Janković versus dr. Onyx (1:1)

Nekje novembra lansko leto sem dobil prvič v življenju na ozemlju RS kazen za prekršek. Napačno parkiranje na pločniku (čeprav vedno puščam toliko prostora, da gredo lahko mimo tudi matere z vozičkom, če seveda nimajo “double-deckerja” dvojne širine za dvojčke). Nikdar prej me ni nihče kaznoval za prekršek. Nič. Še policijske kontrole me niso nikdar ustavile, da bi jim lahko pokazal veljavno vozniško in prometno dovoljenje.

To je uspelo šele ljubljanskemu mestnemu redarstvu pod jankovićem, ko so prometne prekrške povsem komercializirali in obvestila redarstva delijo praktično kot sveže žemljice, pa čeprav je vsakemu jasno, da dnevno nepravilno parkira na tisoče vozil, ker parkirnih mest enostavno ni dovolj.

Žog(i)co sem mestnem redarstvu vrnil v začetku januarja z naslednjim elektronskim pismom, naslovljenim na Ministrstvo za promet:

od: doktor onyx <doktor.onyx@gmail.com>
za: gp.mzp@gov.si
datum    04. januar 2010
zadeva    Zakonitost odloka MOLa

Spoštovani,

predlagam, da se preveri zakonitost Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o cestnoprometni ureditvi, ki je bil objavljen v uradnem listu  št. 101/2009 z dne 10. 12. 2009 in tako je že stopil v veljavo.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=95008

Namreč kakor imam tudi sam dokaz doma, je do sedaj mestno redarstvo v Ljubljani izstavljalo položnice za napačno parkiranje, ki so imele v obrazložitvi citiran ZVCP-1 in ne mestni odlok iz leta 2007.

Po Zakonu o prekrških si občine sicer res lahko izmislijo svoje prekrške in kazni zanje, vendar samo, če niso že opredeljeni v zakonih, ker sicer bi akti lokalnih skupnosti lahko spreminjali veljavne zakone, kar pa je upam še vedno nezakonito.

Sedanji odlok je bil v večih medijih interpretiran tako, da se lahko v Ljubljani kazen za napačno parkiranje na pločniku zviša na 200 €, kljub temu da ZVCP-1 natančno definira, kaj je to pločnik (23. člen) in obravnava tudi napačno parkiranje kot prekršek ter je za ta prekršek predvidena v zakonu tudi globa.

Če navedbe v medijih držijo, potem sam menim, da gre tu za izigravanje zakonov. Tudi če se po novem vsem pločnikom v MOL reče bankina. Namreč tako bomo prišli do absurdne situacije, ko bo nek občinski odlok “povozil” zakon.

V primeru, da ta odlok o spremembi odloka ostane v veljavi in se bo izkazalo, da se sedaj res za napačno parkiranje v MOL uporablja kazen 200 € za vsako napačno parkiranje na pločniku, bom sam seveda izkoristil vsa pravna sredstva, da izpodbijam ta domnevno nezakoniti Odlok MOLa.

Lep pozdrav.

Kot sem danes prebral na spletu (24ur), lahko mirno rečemo, da je rezultat izenačen na ena proti ena (milo za žajfo). Očitno nisem prekrškar samo jaz in najprej pometite pred svojim pragom na Mestnem trgu 1.

Hvala za igro, čeprav ima vse skupaj nekoliko grenak priokus, ker sem ob 40 €! Jaz ne serjem denarja, tako kot očitno to počnejo nekateri.

Od skoraj popolne demokracije, do praktično totalne anarhije, vodi en sam korak. Opustitev vladavine prava!

Preberi še:
janković z odlokom nad zakone

6 komentarjev to “Janković versus dr. Onyx (1:1)”

  1. pijanec Says:

    Zgleda (link na 24ur), da so popustili Jankoviču, saj politiki držijo skupaj. Ne obstaja zakonski člen v zakonih o lokalni samoupravi, ki bi občinam dopuščal predpisovanje novih členov z vidika prometne varnosti.

    Glede tega so se strinjali tudi pravni strokovnjaki, zdaj pa je ministrstvo sprejelo drugačno odločitev.

  2. Niko Says:

    Ti bokca: v mojih časih je bila bankina (utrjena ali neutrjena) tista “neasfaltirana mamadamska obroba asfalta”, zanesljivo pa ni šlo za pločnik.

    Na žalost vedno bolj ugotavljam, kako nevednost daje besedam nove in drugaćne pomene. Pa saj nevedni trotlni bolj oblikujejo slovenski jezik kot literati in jezikoslovci. Ni kaj: NAŠI BEDAKI SO KREATIVNI. Strokovnjaki še mozgajo in premlevajo, lopatarji so vse že udejanili in posuli z gramozom.

    Hehehe …

  3. pijanec Says:

    V Zakonu o prekrških piše: “(3) Z odlokom samoupravne lokalne skupnosti se smejo določiti prekrški in predpisati zanje globe samo v določenem znesku ter samo za kršitve predpisov, ki jih same izdajajo v okviru SVOJIH PRISTOJNOSTI, ter če jih zakon ali uredba še ne sankcionira.”

    PRISTOJNOSTI občin pa so določene z malo znanim Zakonom o prevzemu državnih funkcij, ki so jih do 31. 12. 1994 opravljali organi občin.

  4. Medeni recepti Says:

    Logično je bilo, da se bo popustilo Jankoviču. Mislim da Jankovič uporablja za Ljubljansko občino model kakšnega podjetja, kjer je treba prebivalce stisnit na vseh koncih in krajih, saj bo le tako imel dovolj denarja za uresničitev nekaterih predvolilnih obljub. Pa še volitve se bližajo.

  5. stipe Says:

    http://dnevnik.si/novice/slovenija/1042343642
    2:1 za koga?

  6. dronyx Says:

    @stipe: To je samo uradna potrditev rezultata 1:1, saj je s tem tudi moj nasprotnik priznal tehnično napako v korakih. 🙂

Komentiraj