Nokia – the downfall

Finska Nokia kot kaže ne sodi med podjetja, ki bi bila “too big to fail”, vsaj glede na strm padec vrednosti delnice v zadnjih nekaj letih, ko je ta strmoglavila iz 40 USD v letu 2007, na današnjih 3,8 USD, v evrih pa je videti današnja cena delnice Nokie že skoraj kot “penny stock”.

vir: finance.yahoo.com

Nokia je bila še pred nekaj leti sinonim za mobilne telefone z večinskim tržnim deležem praktično povsod po svetu. Pametni mobilni telefoni, vzpon Appla, Googlov android ter predvsem njihove lastne napačne odločitve pa so pomenile za Nokio očitno prehud udarec, saj je njena izguba v zadnjem četrtletju presegla 900 MIO evrov (prek milijarde USD).

In v poslovnem svetu je pač tako, da ko eden na veliko izgublja, nekdo drug nekje drugje na veliko služi.

Tole spodaj je recimo gibanje cene delnice Appla v istem časovnem obdobju.


Kar se tiče pametnih telefonov se je Nokia že pred časom odločila, da se odreče razvoju svojega lastnega operacijskega sistema in vse stave položi na Microsoft in njegov operacijski sistem za mobilne telefone, kar je bila tudi nekako logična posledica tega, da je njihov novi CEO postal šef Microsofta za Office produkte Stephen Elop, ki mu je Nokia plačala 6 MIO USD bonusa kot kompenzacijo izgube dohodka pri prejšnjem delodajalcu, njegova letna plača pri Nokii pa znaša solidnih 1,4 MIO USD.

Microsoft je to (izjemno pogumno) potezo Nokie nagradil s finančno stimulacijo, ki menda obsega paket v višini 250 MIO USD na četrtletje. Letno torej okrogla milijarda USD “podpore”.

Ampak kar se tiče pametnih telefonov meni ni jasno, kaj Nokia sploh še počne?

Operacijski sistem (Windows Phone Mango) prispeva Microsoft. Spremljajoči ekosistem, ki je verjetno glavni biznis pri vsej zadevi, je po novem Microsoftov. Čipi (in ostali hardware) si upam trditi, da so večinoma narejeni v Aziji in Finske še od daleč niso videli. Telefone upam sestavljajo v Foxconnu ali kakšni podobni Azijski tovarni, kjer jih sestavijo za pičlih 8 USD po komadu (stroški dela, brez materiala), ker s Finsko (EU) ceno delovne sile bi že samo sestavljanje telefona povzročalo veliko izgubo.

V bistvu Nokia očitno poskuša prodati samo še svoje ime, kar pa bo zelo težko, saj so se tako rekoč obesili na štrik z Microsoftom, ki na področju mobilnih telefonov ni ravno neki predmet poželenja (čeprav telefoni verjetno niso zanič), na drugi strani pa tudi Nokia ne pomeni skoraj nič na področju pametnih mobilnih telefonov, saj so oni eksperimentirali s Symbianom, medtem ko so potrošniki na veliko kupovali naprave z iOS in Androidom.

Nokii pa kot kaže strmo pada tudi prodaja klasičnih mobilnih telefonov, ker ji v tem segmentu sedaj konkurirajo že tudi najcenejši pametni mobilni telefoni z androidom, ki nudijo več za podoben denar.

Vse staviti na enega samega konja, pa čeprav se konju reče Microsoft, je na področju mobilne telefonije skrajno tvegano početje in Nokia je po moje tu stavila na napačnega konja. Če že drugega ne, bi lahko vsaj stavo malo razpršili.

Lastne dirkalne konje so se pa itak odločili, da sami ne bodo vzgajali več, tako kot to počne izredno uspešno Apple.

Očitno tudi v biznisu velja (nekoliko modificiran) izrek iz filma Forest Gump – Business is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get. Kaj več o tem pa bi lahko povedal recimo tudi Ameriški Kodak, pionir fotografske tehnike.

3 komentarji to “Nokia – the downfall”

  1. branko1993 Says:

    Včasih mi je bla res boljša. Sedaj je pa brez Androida res težko imeti telefon 😦

  2. smoger Says:

    Welcome back!

    Res je graf od Applea je skorajda zrcalna slika Nokiinega grafa.

  3. dr. Hudes Says:

    Open source is the key. Fantom iz Nokie to ni ratal pogruntat 🙂
    Lp H.

Komentiraj