Follow the dogs

Vprašanje, ki zadnje čase zaradi afere bulmastif vznemirja precej nič hudega slutečih delovnih ljudi pri nas se glasi, kdo je elita, ki obvladuje to državo?

Do kje sežejo njene lovke? Kolikšna je članarina te organizacije? So člani zgolj povabljenci, ali je družba odprta za nove kadre? Kakšna je tržna kapitalizacija te družbe? So v njej enako zastopani levi in desni,  ali jih vleče bolj na levo? Vprašanj kolikor hočeš.

Ljubitelji literature angleškega pisatelja Dana Browna vedo, da svet že od nekdaj obvladujejo iz ozadja razne bratovščine, ki bi jim danes rekli raje elitistična socialna omrežja, kot so prostozidarji, iluminati ali Opus dei. Nenazadnje je verjetno res malo verjetno, da bi se lahko povsem po naključju na dolarskem bankovcu znašel eden izmed simbolov prostozidarjev – piramida in vsevidno oko (slika).

Nekje v sredini devetdesetih let smo pri nas že imeli popisano neko podobno elitistično bratovščino, ki se ji je reklo Hobotnica, njenemu popisu pa disketa Hobotnica, po mediju, na katerem je to zbrano delo takrat izšlo in se ga je dalo v ponatisu dobiti tudi po elektronski pošti. Šlo naj bi za vplivne ljudi, večinoma stare znance še iz prejšnjega, komunističnega sistema, ki naj bi iz ozadja vodili tranzicijo in odločali praktično o vseh ključnih stvareh v mladi državi, ki je komaj naredila prve korake na poti demokracije.

Po moje tisti  seznam še zdaleč ni bil čista izmišljotina tudi zato, ker je sprožil silno nelagodje v nekaterih vplivnih strukturah, poleg tega pa so se na seznamu očitno znašli tudi ljudje, ki sploh niso bili medijsko prepoznavni ali izpostavljeni, kar je zame pomenilo, da ga verjetno ni napisal čisto navaden paranoik, ki je preveč gledal osrednji TV dnevnik in bral časopis Delo.

Meni je povsem jasno, da imajo takšne in podobne skrivne bratovščine velik vpliv na družbeno dogajanje tudi v razvitih državah. S tem verjetno ni nič narobe, dokler se tudi same držijo zakonov in ne vzpostavijo svojega paralelnega pravnega red! To pa zna biti velika skušnjava, sploh če gre za državo, kjer temeljne inštitucije pravne države niso povsem neodvisne in lahko postanejo še same navadna ekspozitura oziroma samo še ena izmed številnih lovk takega elitističnega socialnega omrežja.

Tudi če pogledamo malo bolj podrobno delovanje tako imenovane večstrankarske demokracije, predstavlja vsaka stranka neke vrste mikro elitistično socialno omrežje in ko si zmagovite stranke razdelijo po političnem ključu ministrske resorje, začne vsak minister praktično takoj graditi neko svoje mikro omrežje, kjer se kader običajno ne izbira po sposobnosti, ampak predvsem po lojalnost. To pa je značilno za taka omrežja. Je pa res, da v parlamentarni demokraciji oblast nimajo v rokah eni in isti za vse večne čase, tako da se ta mikro socialna omrežja tudi sproti rušijo. Če prej ne, pa vsakič, ko na volitvah zmaga druga politična opcija in se znova prične očiščevalni proces kolobarjenja.

Elitistično socialno mrežo se da še najlažje ponazoriti s pomočjo mrežne sheme, kot je tale spodaj in kjer je prikazan svetovni splet okrog googla. Ponavadi obstaja en center moči,  ki navzdol razprede lovke oziroma satelite. Ti pa imajo običajno tem manj moči, čim dlje so oddaljeni od centra.

vir wiki

Pri nas mislim da je bila že dolgo časa nazaj želja ustvariti dva takšna socialna omrežja, ki bi lahko pokrivala potrebe tako levih, kot tudi desnih.

Ti slednji se mi zdi, da pri postavljanju hrbtenice svoje male hobotnice niso bili ravno pretirano uspešni, tako da jih na tem področju čaka še precej dela. Razumejo pa osnove in teorijo, ker so lahko nenazadnje v vsem tem času dodobra preštudirali svoje vzornike, tako da se lahko v doglednem času nadejamo zdrave konkurence tudi na tem skrivnostnem in zelo spolzkem terenu, o katerem je vsem zelo nerodno govoriti, ker se zavedajo neprijetne moči takšnega omrežja.

Morda pa so bili nesrečni bulmastifi samo del kakšnega iniciacijskega obreda skrivne bratovščine?

Sedaj čakam samo še na Dana Browna, da me razsvetli oziroma iluminira, what za en fuck is tukaj pri nas going on. This is so fucking weird.

3 komentarji to “Follow the dogs”

  1. almiracatovic Says:

    ah daj no 🙂
    … moram reči, da je ta zgodba dobra iztočnica za kak film, pa vendar zaključek spominja na malo preveč ponavljajočo se zgodbo o t.i. teoriji zarote … na koncu še samo dodaj David Icka pa bodo kuščarji in vesolci zasenčili slovenske preverzneže

  2. milenči Says:

    mislim, da so te hobotnice še bolj v nebo vpijoče v deželi, ki je komaj 2-milijonska kot naša. Vsi se nekako med seboj poznajo- vsaj tisti, ki sodijo v sam vrh. Skupaj so odraščali, študirali, se gibali v podobnih skupinah.
    In če bi nekdo šel gledat, kdo tvori določene grupe in grupice, bi ves zgrožen spoznal, da so vsi med seboj tako in drugače požlahtani.
    Pred leti smo tako raziskavico nareidli za neko ministrstvo, hehehe. ….bilo je jako poučno, zlasti še, ker na tak način nehote izveš celo to, kdo je bivša, kdo sedanja žena, kdo ljubica in kdo se zanima za moške, kdo za ženske….
    Svašta….
    Od takrat naprej sem imuna na take + drugačne slavospeve določenim osebkom.

  3. tim Says:

    a se ti podatki iz t.i. hobotnice se dajo kje dobiti na internetu?
    lp

Komentiraj