Zb(i)rka misli

Že pred časom sem si vzel nekaj minut in oblikoval tole Zb(i)rko misli, ki sem jo poslal NUK. Za tiskano verzijo te zbirke se mi zdi škoda denarja, da bi izdajal v samozaložbi, PDF pa ne stane nič.

To zbirko je v veliki meri navdihnila slovenska tranzicija iz Komunizma v recimo temu neke vrste balkanski “Kapitalizem”, ki jo je sicer pokojni bivši predsednik dr. Drnovšek reklamiral kot “zgodbo o uspehu”, zame pa je bila predvsem neumnost, ki bi se lahko končala še bistveno slabše. Po moje je bila storjena na začetku tranzicije velika napaka, ker se ni izvedla tako imenovana lustracija, s katero bi se pomembnežem bivšega komunističnega režima omejila moč, tako kot so naredile nekatere druge bivše komunistične države in kot je izvedla Nemčija v primeru priključitve vzhodne Nemčije. Ampak je kar je, to je danes že polpretekla zgodovina in realno za kaj takega pri nas ni bilo niti možnosti, saj večina ljudi prejšnji režim ni razumela kot nekaj slabega (so nam kvalitetno in sistematično oprali možgane). Številni pomembneži iz tistega časa so danes že ostareli ali pa so pokojni, drugi še vedno izkoriščajo svoj vpliv ali pa se je ta dedoval naprej na njihove potomce in somišljenike. Temu danes strokovno rečejo “ugrabljena država”.

Žrtev te slovenske tranzicije je po moje veliko, med drugim tudi predsedniški kandidat Ivan Kramberger, ki je na ljudem razumljiv način pojasnjeval problem tranzicije in to plačal z življenjem. Z njim se ta zbirka misli tudi začne in konča.

Verjamem, da bodo znali nekoč to obdobje naše zgodovine pravilno umestiti v zgodovinski kontekst in temu primerno napisali tudi učbenike za pouk zgodovine v šolah. Na to se pa navezuje sledeča misel iz te zbirke:

ZGODOVINA JE NAJBOLJŠA UČITELJICA,
NE MORE PA BITI UJETNICA
SVOJIH UČENCEV!

Del zbirke pa je samocenzuriran in tu izpuščen.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: