Transformacija Gorenjske gostilne

Gorenjci so znani po svoji škrtosti (uhrnost, ejga) in dobrih gostilnah, v katerih se človek lahko naje do mrtvega, pa še nekaj ostane na krožniku za sedmino.

Sem pa pred nekaj meseci opazil, da je ena znana Gorenjska gostilna v Naklem izvedla zanimiv preobrat.

Prej je bila to klasična gostilna, s standardnim menijem raznih zrezkov, praženega krompirja in podobnim repertoarjem iz kuhinje naših babic, porcije pa so bile tako velike, da je zrezek gledal čez krožnik in vse, kar si naročil iz jedilnega lista, je imelo po 2000 kcal ali še kaj več. Skratka, za pisarniškega delavca en obrok v taki gostilni zadosti potrebe po hrani za dva dni, če zraven še kaj spiješ in poješ sladico pa za tri.

Potem se je pa vse čez noč spremenilo.

V tej gostilni so preuredili ambient, stole in mize so zamenjali z bolj elegantnimi, na mizah so drugačni prti, v prostor dodali nekaj več raznih rož, ki upam niso umetne, ampak glavna in bistvena sprememba pa je v ponudbi. Jedilni list je vsaj za polovico manjši, kot je bil prej, sicer lepše oblikovan in z občutkom za detajle, jedi pa so dobile neka eksotična imena, pri čemer moraš za vsako stvar vprašati natakarja, kaj konkretno za pojest se skriva za posameznim imenom.

In tako potem nekaj na slepo naročiš iz novega jedilnega lista, pri čemer tega, kar boš pojedel, sploh ne znaš izgovorit, ker je tako high, fensi.

Ampak izkaže se, da sem spet dobil ocvrte kalamare, le da so postreženi na drugačnem krožniku, porcija pa vsaj za polovico manjša. Je pa res, da je na krožniku več okraskov, ki pa jih jaz ne jem in ponavadi prosim, da mi prinesejo krožnik brez teh dodatkov, ki ne služijo ničemer, kakšen okrasni balzamični kis pa mi naravnost smrdi in pokvari apetit. Če bi hotel jesti okraske, bi šel v Merkurja, mar ne?

Zraven ocvrtih kalamarov je prišel zopet čisto navaden ocvrti francoski krompirček (pommes frites), le da je bil tokrat postrežen v nekakšni manjši okrasni fritezi in spet sem dobil vsaj pol manj krompirja kot pred to transformacijo na višji nivo. Je bil pa verjetno soljen s kakšno posebno soljo iz tristo let starega avstrijskega rudnika ali Sečoveljskih solin, ampak tega takrat še nisem vedel. Možno pa, da je to kje omenjeno v jedilnem listu, ker danes se pač prodajajo zgodbe. Tudi v kulinariki.

No, na srečo so pa po novem v tej znani Gorenjski gostilni cene za pol nižje?

No ja, niti ne, ne, ne… Prej je porcija ocvrtih kalamarov s pečenim krompirjem stala okrog 8 €, tole sedaj pod novim imenom pa stane 14 €! Ampak občutek, da v tej Gorenjski gostilni po transformaciji spadaš med družbeno elito pa je tudi nekaj vreden. Samo avto moraš parkirat par sto metrov nižje ob cesti, da te ni sram ob vseh ostalih limuzinah, ki stanejo toliko, kot jaz ne bom privarčeval v celem življenju.

Vse skupaj bi lahko po moje tržili s sloganom veliko manj hrane, za bistveno več denarja, v lepšem ambientu. So pa kot kaže preventivno ohranili na jedilniku celotno ponudbo pizz in tudi cene za pizze so ostale enake. To pa imajo verjetno za backup, če se slučajno novost med pregovorno uhrnimi Gorenjci ne bi prijela.

Je pa sama ideja vsekakor zanimiva. Namreč če tole uspe, bodo porabili veliko manj hrane za enako število prodanih obrokov, zaslužili več in še kuhar bo imel nekoliko manj dela, saj so porcije bistveno manjše. Seveda vse to ob pogoju, da gostje tako idejo sprejmejo in ne bodo šli v kakšno drugo Gorenjsko gostilno, ki še ni izvedla te transformacije na višji nivo.

Meni osebno bolj zanimiv in tudi nekoliko bolj inovativen Gorenjski dosežek na področju kulinarike pa je Kruherija Gorjanc. Samo tu je pa včasih tak naval, da moraš čakati na prosto mizo, če nimaš nič rezervirano. In to za kruh.

Od lokalnih vaških gostiln jaz sicer pričakujem, da poosebljajo kraj, v katerem se nahajajo. Če recimo hipotetično pridem v Ribnico in najdem tam gostilno v Toskanskem slogu, se bom začudil.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: