Nič več prosto zidarstva

Če bi Slovencem kdo v sedemdesetih letih rekel, da ne bodo smeli več gradi s pomočjo znancev in kolegov hiš v lastni režiji, potem sem prepričan, da bi berlinski zid padel kakšnih dvajset let prej.

Ko pa danes pridejo na dan z idejo, da ne boš smel v lastni režiji graditi praktično ničesar, kar ima več kot 30 kvadratov površine (to so pa praktično samo pasje ute in manjši kurniki), se pa ne zgodi praktično nič in novica je komaj našla pot v nekatere medije.

Kakor sam opazujem, se danes dejansko gradi precej manj hiš na tak udarniški način. Jaz si to razlagam s tem, da so v sedemdesetih letih vsi lahko prišli do ugodnih kreditov za gradnje, tako da je šlo tudi pri tem za nekakšno piramidno shemo po sistemu ti pomagaš meni, jaz tebi. Če se zgradi na vasi samo ena nova hiša vsakih nekaj let, ta sistem verjetno itak odpade, ker jaz ne grem nikomur zidati zastonj, če pa bi mi že kdo za to ponudil plačilo, sem pa dražji od vsakega zidarja, pa čeprav še danes ne vem iz česa se naredi beton, oziroma kakšna je prava mešanica peska, cementa in vode.

Mogoče se v lastni režiji gradijo še vedno  kakšne hiše v odročnih krajih, kjer gospodar za vsako plačo malo nad minimalcem kupi poleg najnujnejšega še nekaj ceglov in potem to sproti zazida v stene, ampak to običajno lahko počne en sam človek, ki tako hišo gradi po optimističnem scenariju  vsaj dvajset let. Pa še v takem primeru se ponavadi gradnja ustavi že pri prvi plošči, ki je malo večji enkratni strošek, ali pa potem v najboljšem primeru pri strehi. Kje so pa še okna, notranja oprema, ogrevanje… Ni da bi človek razmišljal, ker ga samo boli glava.

Ostali, ki si gradnjo družinske hiše lahko privoščijo in financirajo, pa so po moje že do sedaj najeli neko firmo, čeprav seveda redko kdo od teh zidarskih podjetnikov sprejme plačilo v kakšni drugi obliki, kot pa keš na roko. Torej od tega denarja država in davkarija nimata nič in dvomim, da bi samo sprememba zakona lahko tu karkoli spremenila, če pa ni praktično nobenega nadzora. Kazni pa očitno tudi niso take, da bi se kdo s tem obremenjeval.

Je pa seveda takšna gradnja precej dražja kot stari (kibbutz) socialistični sistem prosto zidarstva med p’rjatli. Prvič, te kao profi gradbene firme hočejo videti konkreten denar in po možnosti še avanse, kar pomeni, da moraš običajno na banki najeti za to konkreten kredit, preden se začne sploh temelje kopat. Potem pridejo pa ponavadi hitro še razni problemi s slabo izvedenimi deli, če nimaš ustreznega nadzora (kar ponavadi nimaš) in pa seveda slovenska klasika, aneksi na anekse za dodatna dela, ki niso bila na začetku specificirana dovolj natančno. Tako da na koncu postavitev manjše hiše ne pride tistih naračunanih prek palca v excelu 200.000 €, ampak prej dvakrat več. Samo to itak ni tak problem, ker greš pa še enkrat na banko in vzameš dodaten kredit, pri čemer je v redu, če imajo še starši kako nepremičnino, na katero se da vpisati hipoteko (hipoteka na novogradnjo gre ponavadi že za prvi kredit).

Potem je pa tu še en malo večji problem.

Recimo ti najameš firmo tipa Vegrad d.d. Hausbau, da ti sezida hišo, oni pripeljejo kombi Bosancev in material iz Celovških dvorov ter neki časa še za silo prav počasi nekaj zidajo. Potem pa nekega lepega dne firma gre v stečaj, tvoja novogradnja pa v stečajno maso, pa čeprav si ti to zabavo sam financiral. Tebi seveda v moderni pravni državi ne ostane tako čisto nič,  ker so najprej poplačani veliki upniki, kot so banke. Koga briga za tvojo hišo? Ministrico za gospodarstvo?

Jaz pa razmišljam še korak dlje, kako omejiti delo na črno.

Vsako gospodinjstvo bi moralo po moje prijaviti davkariji kdo je gazda v bajti, ki edini lahko opravlja hiša dela. Čim nekega dela ne opravlja gazda, je potrebno potrebo po takšnem delu obvezno objaviti na skupnem internetnem portalu malih gospodinjskih del, kjer lahko potem vsi interesenti kandidirajo za razpisano opravilo. Tako se ne bi več dogajalo, da gospodinja naloži možu (hišni copati), da mora v nedeljo recimo pomivati posodo ali brisati prah, davkarija pa o tem delu na črno seveda ne ve nič.

Potem se pa čudijo, zakaj milijarda primanjkljaja v proračunu! pa kaj res ne vidite da vas folk okrog prinaša?

5 komentarjev to “Nič več prosto zidarstva”

 1. Čukica Says:

  Mislim, da bo treba tudi tebe kot blogarja prijavit, ker za svoj entertainment ne izdajaš faktur in ne kapne nič DDV v proračun 🙂

  Mi tko pridemo do zastonj storitve (zabava plus izobraževanja, plus osebnostna rast, he,he), tvoje plačilo, ki si ga vsak večer poplačaš s štetjem obiskovalcev tvojega bloga pa tudi ni nikjer registrirano in dajatve niso ustrezno obračunane. Ajmemeni, razpad vrednot,kamorkoli pogledaš 🙂

 2. dronyx Says:

  @Čukica: Bom prenesel vaše sporočilo šefu tega bloga. Jaz samo pišem na študentsko napotnico to, kar mi rečejo. V politiko se pa ne vtikam. Obiskovalce pa šteje en drug študent, samo on danes dela popoldan, ker so imeli zjutraj neko pijanko na faksu. So se ga nažrli kot krave, potem pa jasno do onyxu statistika nikakor ne štima. 😉

 3. Tomaz Z. Says:

  Replika na tvoj komentar o “pasjih utah in manjsih kurnikih” … http://www.tumbleweedhouses.com/

  🙂

 4. zirosi Says:

  Zadeva je u bistvu enostavna: bo pač vsak odprl svoj popoldanski sp ali pa kar doo in se lotil zidave (zmagaš pa, če nabereš ekipo in ustanoviš društvo za zaščito starih tradicij) – glede na cene materiala bi se prijavil kot zavezanec za ddv: prihranek bo tako še precej večji kot pri trenutnemu sistemu lastne režije.

  Zidave danes ni več toliko, vendar se na podeželju še vedno največ dela v lastni režiji – stari običaji še niso izumrli (prihranek je pač najmanj nekajkraten – odvisno od tega, kaj vse znaš in koliko teh, ki znajo, poznaš). Kar pa se ostalih Vegradov in mujotov sp tiče, je največkrat bolje, če si sam na hitro zbiješ neko kolibo…

 5. pijanec Says:

  Zidave v lastni režiji ni več toliko, ker danes zaradi nedelujočega nepremičninskega trga večina samo nadgrajuje hiše svojih staršev, za kar pa že skoraj rabiš mojstre.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: