Abstiniram skupaj s Karitas (prvi dan)

Letos sem se odločil, da kot anonimni alkoholik pristopim k akciji, ki jo pripravlja Slovenska Karitas skupaj s še nekaterimi somišljeniki in v kateri naj bi se odpovedal alkoholu za 40 dni (od 17. februarja do 3. aprila). Organizatorji akcije želijo tako opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola ter izražajo solidarnost z vsemi, ki trpimo zaradi alkohola.

Jaz želim z udeležbo na tej akciji predvsem preizkusiti moč duha nad šibkostjo telesa, oziroma si odgovoriti na vprašanje, ali lahko zavestno odtegnem za 40 dni telesu nekaj, kar moje telo potrebuje praktično dnevno za kolikor toliko normalno delovanje.

Danes zjutraj sem bil že prvič na hudi preizkušnji in samo trenutek nepazljivosti bi bil dovolj, da akcija pri meni pade v vodo, še preden se dobro začne.

Vsako jutro si običajno pripravim Tekane planinski čaj (reklamira ga neka znana smučarka, čeprav se imena sedajle ne spomnim). Ker pa sam čaj nima nekega omembe vrednega okusa, to neprijetnost rešim s kakšnim decilitrom ruma. In ko danes zjutraj rutinsko sežem po steklenici ruma, me spreleti srh. Neee! Abstinenca doktor, abstinenca!

Ker ne bi rad že prvi dan pogorel na celi črti sem rum lepo pospravil nazaj v hladilnik in spil samo čaj. Okusa pa skoraj nisem prepoznal, ker čaj brez alkohola skoraj nikdar ne pijem in mi ni čisto jasno, zakaj bi to kdo sploh počel? Razen seveda, če ne gre spet za preizkus moči duha nad telesom!

Ampak skušnjave prvega dne se tu še ne končajo.

Sodelavcu pomagam izpolniti neke tabele in po elektronski pošti mi sporoči, da je tole pa vredno vsaj enega pira. Jaz brez da preveč razmišljam že takoj začnem pisati odgovor, v katerem predlagam prvi možni termin, ko se mi lahko oddolži. Čez pet minut. Potem pa me spet spreleti srh. Pivo? Neee! Abstinenca doktor, abstinenca! Ampak ker sem po naravi mala baraba, sem poskušal še njega prepričati v 40 dnevno abstinenco, ker če trpim jaz, naj še kdo drug. Samo mi ni nasedel, oziroma mi ni verjel, da lahko takšna akcija sploh obstaja. Ker le kdo bi bil lahko tako nor, da se zavestno in pri zdravi pameti odpove alkoholu?

Ura je že skoraj poldne drugega dne alkoholne abstinence in lahko rečem, da so posledice že vidne ter da lahko govorim že o prvi manjši krizi.

Nikakor se ne morem koncentrirati, čeprav imam dela čez glavo, zato mi misli uhajajo drugam. Mislim, da se mi tudi roke nenormalno potijo. Ne spomnim se, ali sem težave s spominom že omenil? Morda so tudi rahle bolečine v spodnjem delu trebuha, v križu in trtici povezane z abstinenco? Čedalje bolj se predajam sanjarjenju, kjer sva na svetu ostala samo še jaz in poslednja steklenica vodke. Praktično svetopisemski prizor. Svet se je začel z Adamom in Evo, končal pa z mano in flašo vodke. Med nama se razvije skorajda romantični odnos, čeprav mi je jasno, da ti steklenica vodke čustev ne more vračati in je spolni odnos lahko zelo boleč.

O bog, samo še 39 dni.

Ko se pojavijo prve bele miške, se jaz iz te akcije častno umaknem.

Upam, da bodo organizatorji to z razumevanje sprejeli.

14 komentarjev to “Abstiniram skupaj s Karitas (prvi dan)”

  1. Nevenka Says:

    Saj se hecaš ane?
    Kdo, zlomka zelenega, pa lahko za zajtrk rukne deci ruma s čajem?
    Še ta hudi menda začnejo samo s šilčkom “za zdravje”, ravno tolko, da miške preživijo.

  2. Dinozaver Says:

    pozdravljam akcijo karitasa za izkoreninjenje zmernosti v sloveniji. najbolj nevarni vozniki so ravno tisti, ki jih ni v televizijskih prispevkih, torej tisti, ki vsak dan ob kosilu spijejo deciliter vina, nato pa po avtocestah vozijo 130 km/h in ustvarjajo zastoje z ustavljanjem pred rdečo in celo rumeno lučjo na semaforjih. ekstremni vozniki-pijanci vsakič znova dokažejo svoje mojstrsko obvladovanje vozila in prometnih situacij, kaj pa zmerneži, ha?!

  3. dronyx Says:

    @Nevenka: Ne, se ne hecam in rum niti ne prištevam med alkohol, ker gre tu večinoma za neko umetno ustvarjeno kemično spojino, ki ji dodajo umetno aromo.

    @Dinozaver: Armada povprečnežev so vedno tisti, ki ti blazno pokvarijo povprečje.

  4. Sandra Says:

    Ouch, tudi jaz sem misla, da je hec. Lahko prevzamem kak dan od tebe (sem tkoltko abstinent, ker mi alkohol smrdi), če zameš ti kakšen dan brez čokolade od mene. Waht say you? 😉 Odvisnost ima veliko obrazov.

  5. chef Says:

    A se ti kaj roke tresejo?

    Jaz sem tudi slišal za to akcijo v torek in me je spreletelo, da zakaj pa ne? Potem sem včeraj itak pozabil, spil za kosilo en pir, popoldne štamprle nekega domačega zvarka (imam pač službo, v okviru katere me ljudje vabijo na šnops, kaj naj, naj jih užalim?), zvečer sem pa ob pečenem gamsu ruknil še tri deci cvička.

    Da gre za tole akcijo, si me spomnil šele danes.

    Drugače pa ni boljšega kot šnops zjutraj, ampak prakticiram pa tega vseeno ne, razeb kje na kmetih, kjer pač ne moreš reči … ne …

  6. dronyx Says:

    @Sandra: Saj meni tudi smrdijo pijanci, ne samo alkohol, ker tisti zadah po alkoholu sovražim. Toliko bolj, če gre za žensko. Torej če deal prav razumem ti 30 dni piješ alkohol namesto mene, jaz pa ta čas jem tvojo čokolado. Njami. Tu ni absolutno kaj za razmišljat!

    @Chef: Mene je pri teh abstinencah zlasti strah posledic. Saj jaz lahko zdržim 30 dni brez alkohola, če mi ljudje ne bodo težili s pirom, ampak katastrofa nastane pa 31 dan, ko na eks požreš flašo vodke, sodček piva in še kaj malo močnejšega za čez. To je isto kot razne diete. Ljudje 14 dni živijo ob peteršiljevih koreninicah in pomarančnih olupkih, potem požrejo pa pol prašiča obenkrat.

  7. Turdus Says:

    Si pa res en dohtar in pou! Ženske sploh ne opazjo, da jih nateguješ!

    Na zdravje! S čajčkom. In vmešanim jajčkom!

    Je pa res vse le ena snov. Z več ali manj artificielnimi dodatki . . .

  8. kekez Says:

    Jaz se te akcije ne grem, saj imam še brez akcije veliko v dobrem.

    Predlani sem abstiniral več kot 8 mesecev (vključno z vsemi žurkami, sindikalnimi izleti, mornarskimi potepanji.
    Lani sem povsem abstiniral 3 mesece…
    Letos sem preabstiniral celo novo leto (z božičem vred) in potem še pol januarja. Zdaj ga pa spet ruknem običajne pol litra vinčka na teden ob kosilu. 🙂

  9. Ostrozor Says:

    To je pritlehna katolibanizacija družbe.
    BOJKOTIRAJMO!

  10. jure Says:

    ta akcija je pohvale vredna. škoda, da se je ne gredo vsi slovenski pijančki in pijanke. štirideset dni je kar veliko. se mi zdi da ima tudi psihiatria podoben rok za preverjanje odvisnosti.
    škoda, da se ob podobnih temah tako rada krešejo mnenja. ne vem od kje ljudem ideja, da je to zarota cerkve. hej mogoče so pa muslimani pobudniki te akcije ali pa še huje harekrišnovci bohnedaj. mogoče so pa vegetarijanci našli način, da uničijo naš način življnea, svinje. škoda, ker se mnogo ljudi ne zna zamisliti nad svojim odnosom do alkohola.

  11. dronyx Says:

    Trošarine na alkohol, tobak in bencin so eden pomembnejših proračunskih virov. Take akcije samo ogrožajo nacionalno ekonomijo.

  12. jure Says:

    nacionalna ekonomija ogroža nacionalno ekonomijo.
    zakaj bi sploh še filali državno blagajno. prosim lepo.

    zdaj se bomo vozili z avti, kadili in preveč pili zato, da se bo država imela lepo.
    ja valjda.

  13. cloudyzzz Says:

    Jaz tudi pozdravljam vsako takšno akcijo. Sama sem se za teh štirideset dni odpovedala vsem sladkarijam, torej čokoladi, piškotom, bonbonom in celo sladoledu. Pa tudi domačim kolačem in tortam in muffinom… skratka vsemu. Naj moja trebušna slinavka vsaj malo počiva.
    Alkohola pa tako ali tako ne pijem.

  14. dronyx Says:

    @cloudyzzz: Ko se v življenju odpoveš vsemu, za kar je vredno živeti (alkohol, čokolada), ti ostane samo še štrik ali strup za podgane. 😉

Komentiraj