Mercator optimizira stroške

Danes popoldan sem se na poti domov ustavil v Podpeškem Mercatorju, da mimogrede nabavim nujno potrebno količino alkohola za čez vikend, ker vremenska napoved ne obeta nič dobrega. Na parkirišču na hitro naredim test hitrosti UMTS interneta za en zapis nazaj, potem pa skočim do trgovine.

Najprej študiram v oddelku delikatese, zakaj za vraga imajo tukaj tri mesoreznice plus še dve vagi, če bi lahko mesoreznica imela vgrajeno hkrati še vago, tako da ne bi bilo potrebno delavki prenašati salame in sira čez polovico trgovine, samo da stehta narezano? Nareže dva koščka salame, pa nese na vago, pa je par dekagramov premalo in spet še enkrat sprehod do mesoreznice. Samo jaz nisem pri njih zaposlen in upam, da imajo koga na plačilni listi, ki o takih anomalijah poklicno razmišlja.

Potem pa me preseneti blagajničarka spoštovanega najboljšega soseda, ki mi da direktno košarico, ko sem jo prosil, če lahko dobim eno malo plastično vrečko. Nič več ni zastonj plastičnih vrečk. Po novem so brezplačne plastične vrečke samo še za zamrznjena živila. O gospa, je pa recesija udarila tudi po vas, kaj? Ne recesija, ekologija, mi ponosno odvrne in verjetno upa, da bom nasedel. Pa nisem.

Dobro gospa, poslušajte, vam so mogoče že natvezili v managmentu, da ne smete več dajati kupcem od katerih živite male plastične vrečke zastonj. Reciva temu zaradi ekologije. Samo oba veva, da je to malo precej za lase privlečeno. Samo poglejte vašega najvišjega šefa Žigo Debeljaka! Gospa, kaj vi mislite, v kakšnem avtu se pa on vozi? Če je že Mercator kar naenkrat in čez noč postal ekološko razsvetljen, gospa, zakaj se pa potem vaš šef vozi v avtu, ki porabi 20 litrov bencina in dobesedno uničuje rožice, drevesa, ozonsko plast, skratka vse okrog nas? Gospa, kaj vi mislite, da se vaš šef vozi na kurji gnoj? Vi meni lepo sedaj dajte tole malo plastično neekološko vrečko, midva se bova pa delala, da sem kupil zamrznjeno pivo, prav? Za drugič bova pa še videla. In vašemu managmentu lepo direktno povejte, da Onyx ne naseda na takšne cenene trike! Nekdo iz top managmenta je glavnemu šefu prodal idejo o nujni optimizaciji stroškov, za to pokasiral uspešnost za september in prve so bile na udaru te vrečke, ki ne prinašajo zaslužka. A, sem vas hitro poštudiral, kaj?

Ampak morda pa so bile ravno te zastonj plastične vrečke moj edini motiv, zakaj sploh še kupujem pri vas in ne v Sparu ali Hardiju!? In kaj naj sedaj, gospa najboljša soseda? Povejte vi meni, kaj naj naredim sedaj? Grem h konkurenci?

In za konec še brezplačna misel za top managment Mercatorja:

KONKURENCE NIMA SMISLA KOPIRATI.
POTREBNO JO JE PRESEGATI.

Zaradi mene lahko potem pa uvedejo brezplačne papirnate vrečke, če že imajo tako hudega ekološkega moralnega mačka zaradi plastičnih vrečk.

11 komentarjev to “Mercator optimizira stroške”

  1. Mikec Says:

    Jaz dejansko skoraj ne uporabljam plastičnih vrečk in to iz izključno ekološkega razloga. Pač grem vedno v trgovino z vrečko iz blaga / nahrbtnikom.

  2. CypherBit Says:

    Definitivno eden najbolj ozkogledih/debilnih postov, ki sem jih prebral.

    Bolj premišljeno hodi v trgovino (z vrečko – iz blaga…) pa ti ne bo treba razmišljati kaj sedaj narediti. Plastične vrečke sigurno pomagajo pri ekologiji…right?

    …RSS feed izbrisan iz mojega seznama, pa fino bodi.

  3. pijanec Says:

    Z vsakim premikom z avtom naredite več škode okolju kot ta vrečka.

  4. dronyx Says:

    @CypherBit: Obžalujem, da nisi več naročen na moje RSS iztrebke, moram pa kljub temu braniti debilni post, kot mu ti praviš. Prosim postavi se ob priliki na blagajno v Mercatorju in glej, kaj ljudje kupujejo! Če boš res pozoren, boš lahko hitro opazil, da vsak kupec prinese na blagajno čuda plastike. Včasih je bilo olje, pijača in še marsikaj v povratnih steklenicah iz stekla, danes je to vse plastika! Ogromne količine plastike! In v enem zamašku je več plastike, kot pa v tisti mali vrečki, ki je bila do včeraj še zastonj. Si razumel, kaj ti hočem povedat?

    Mene je neka gospa na blagajni Mercatorja pred nekaj tedni tudi grdo pogledala, ko sem jo prosil za vrečko, ki jo je imela skrito pod pultom in mi nazaj zabrusila, da samo še Mercator deli plastične vrečke zastonj. Takrat ni bil problem ekologija, samo to, da so vrečke zastonj in se jih ne “kasira”.

    In kaj bo sedaj? Večina ne nosi sabo vrečk, zato bodo prisiljeni kupiti pa bistveno večjo plastično vrečko, ki vsebuje 10 krat več plastike. Tu pa nikogar ne briga ekologija, spoštovani CypherBit! Zakaj ne, se vprašajva? ZATO, KER TE VREČKE SE KUPCU ZARAČUNA IN MERCATOR NA CENO POBERE VERJETNO 50 % ALI ŠE VEČ MARŽE. Zato prosim, dajmo poizkusiti razmišljati logično.

    Jaz imam Tuš 20 metrov stran od Mercatorja, na Vrhniki so pa sploh pogoreli na celi črti, saj so zrasli v neposredni bližini Spar, Hardi, morda je celo kje blizu tudi Lidl. Tako da Mercator se zaradi mene že lahko zgleduje po konkurenci, samo jaz bom potem pa k njim enostavno odšel. Ker kot rečeno, ne prenesem najbolje, če me imajo tako odkrito za bedaka. EKOLOGIJA MY ASS!

    Se spomnim včasih, ko smo bili še dijaki in smo za kosila jedli sendviče v takrat še socialističnem Mercatorju. Nobeni prodajalki ni na misel prišlo, da bi zaračunala izdelavo sendviča. Prerezala je žemljo in vanjo dala salamo. Brezplačno! Pet sekund dela in nasmešek. Pa danes? V marsikaterem Mercatorju je prodajalko na smrt strah narediti sendvič, ker tega očitno ne sme, oziroma mora to storitev dodatno zaračunati po ceniku. To mi je ena prodajalka direktno povedala, ko sem jo prosil, če mi naredi sendvič. Potem sem se komaj izpogajal, če mi lahko lepo prosim vsaj žemljo prereže.

  5. CypherBit Says:

    Predlagam, da pač vsi nosijo seboj vrečko in bo problem, vsaj deloma rešen.

  6. gregac Says:

    Včeraj smo bili v Mercator centru Pula in sem samo rekel za vrečko ter smo jo dobili. Očitno ekološka osveščenost še ni dosegla Hrvaške?

    Drugače pa mi vse te vrečke (plastične) še 1x uporabimo namesto vrečk za pasje iztrebke, nato pa v kanto z njimi 🙂

  7. dronyx Says:

    @CypherBit: Ja, seveda, to bi bilo logično, samo oba veva, da ljudje nismo idealni. Tisti, ki so do sedaj nosili vrečke, jih bodo še naprej, ostali bodo pa vrečko enostavno kupili. Edina razlika je v tem, da je bila brezplačna vrečka vsaj 10 krat manjša, torej bo šlo sedaj 10 krat več plastike za te potrebe.

  8. DJ Says:

    a) Vrecke – tako brezplacne kot placljive – imajo gor reklamo ali logotip trgovca. Najraje bi njim jaz zaracunal stroske oglasevanja. Ali pa se bolje – vse vrecke, ki majo gor reklamo ali logotip, naj bodo brezplacne. Zgled: Mueller, Big Bang… le zakaj imam na zalogi najvec vreck od omenjenih dveh, ki mi jih obcasno ni sram raztegniti na blagajni kaksnega Meckatorja, Tusa, Spara, in potem notri zloziti kramo. ;D Ne vem, ce sem kdajkoli pri teh trgovcih kupil vrecko (mogoce pred davnimi cajti, ko so bile bele in brez napisov ter jih se nismo imeli toliko na zalogi doma :)) ).

    b) Vrecke bomo pac nosili s sabo, ni problema, kot v “dobrih” starih cajtih… Spar se je pred casom tega lotil tako, da je (brezplacno!) talal nakupovalne vrecke iz blaga. Sem mislil, da bodo po tem aktu ukinili brezplacne vrecke, ampak nazadnje si jih se lahko dobil. 😉 Aja, pa se zeton za vozicek sem enkrat pri njih dobil, zastojn.

    c) Sendvici… se strinjam, to je pa zadnja leta ziv obup. Vcasih se je se dalo dobiti po trgovinah kaksen normalen sendvic (tudi ze izdelan) v sestavi sir+salama+kumara, ki si jo vrgel stran, ce je nisi prebavljal, sedaj pa povsod furajo neke nagravzne stare sendvice, ki so premazani z belim s*anjem, notri pa se en kup uplahnele zelenjave, ce imas sreco, pa celo kaj mesa dobis, sir pa je tudi bolj nejedljiv. In potem preostane samo sendvic “po narocilu”. J*tga.

  9. tajča Says:

    🙂
    super zapis
    Tudi jaz sem opazila, da trgovke ljubosumno skrivajo te kolute mini vrečk. Moraš vprašat!! za vrečko. (me spominja na zaklenjene wc-je, ko moraš vprašat za ključ) Namesto, da bi ti odprli vrečko in vsaj pokazali voljo, da ti pomagajo napolnit vrečko, ti porinejo vse naprej in te gledajo debelo, kaj še delaš tu, če si pa že plačal. Gre za odnos na silo, z odtegovanjem, saj Slovenci bojda le tako razumemo (vprašaj Cerkev, če ne verjameš). In to zaradi kake upokojenke ali branjevke, ki si je drznila vzeti kako vrečko več kot je bilo nujno!! Evo, sledi kazen za vse.
    Se pa vedno zabavam, ko skušam kako trgovko prepričat, da mi odreže košček štrudla: ma ne krajca, ki ga ne maram, ker je zažgan in prazen. Težko jih prepričam, da sicer pa (meni) ne bodo prodali. Odgovor je, da bodo pa drugim!! ?? Evo, prav je, da bentimo nad njimi.

  10. ana Says:

    Še ena, ki sem to opazila. Jaz sem imela sicer eko vrečko s sabo, ampak ni bilo dovolj placa za vse in sem jo prosila za še eno plastično vrečko, ki mi jo je prav s težkim srcem dala. 🙂 Zdaj mi je jasno…

    @CypherBit: Si pomislil, da ne more vsakdo vedno imeti vrečko s sabo? Pač niso tako majhne, da bi jo lahko kar v žep stlačil.
    Bi pa res lahko vsaj pri večjih nakupih vsak sam poskrbel za vrečko (imaš pač vedno 2 vrečki na zalogi v prtljažniku). Marsikdo je pobral tudi po 10 in več vrečk na nakup. Zaradi takih “izkoriščanj” so se odločili za ta ukrep. In se strinjam z Onyxom, da za tem niso eko, ampak ekonomski razlogi. Ne vem kaj je ozkoglednega v tem?

    In se strinjam tudi, da te vrečke niso taka grožnja za okolje kot kaj drugega. Pa uporabne so ne samo za pasje iztrebke, ampak tudi za ostale smeti.

  11. zigak Says:

    Meni je pa krajec najboljši. Mnjami.

Komentiraj