Kdo ima lepšo obalo

Če želiš sprožiti gnev in burne odzive po raznih forumih ali blogih, je najenostavnejši način ta, da napišeš, kako ima Hrvaška lepo obalo, še bolje, da je njihova obala ena najlepših v Evropi ali najbolje, kar na celem svetu.  To je povsem dovolj, da  nekateri  padejo iz tira, sploh če so simpatizerji Jelinčiča in podobnih “nacionalno zavednih” Slovencev, ki namesto da bi dopustovali na Slovenski obali in pustili denar pri nas, raje odidejo v Turčijo, od tam pa iz varne razdalje kritizirajo sosednjo Hrvaško, ker to prinaša politične točke. In že vrsto let je mejni spor s sosedo nekakšen politični joker, ki se ga potegne iz talona po potrebi.

Jaz sem bil letos na Hrvaški obali prvič po več kot desetih letih. Ves ta čas sem jih namerno bojkotiral zaradi kazni za prehitro vožnjo, ki sem jo plačal na poti iz Murterja, ko so iz kolone policaji ustavili samo mene in to nedvomno samo zaradi slovenskih registrskih tablic. Od takrat sem potem hodil na morje samo še z letalom v Grčijo in videl Zakynthos, Rodos, Kreto in Kos, letos pa kot rečno spet na Hrvaško.

Ampak kljub temu se moje mnenje o Hrvaški obali v tem času ni nič spremenilo.

Jaz trdim, da je Hrvaška s svojimi številnimi otoki in Kornati ob Grčiji najlepše Evropsko morje. O tem se sicer da debatirati na dolgo in široko, vendar številke o obisku, ki presega 10 milijonov turistov na leto ter zaslužku prek 7 MRD € od turizma povedo dovolj. Toliko ljudi se enostavno ne more hkrati motiti! Tudi če pogledamo samo marine ob Hrvaški obali se zdi, kot da je celotna Evropska turistična flota stacionirana pri sosedih. Kar je razumljivo, saj daleč naokrog ni lepšega morja (malo provociram nasprotnike Hrvaške) za jadranje ali plovbo z gliserji.

To Slovenci posredno Hrvatom tudi vsako leto priznavamo, ker ne glede na recesijo, politične zaplete in spletke ter osebno mnenje Zmaga Jelinčiča Plemenitega o Hrvatih, njihovo obalo množično obiskujemo. Morda smo letos res šele na drugem mestu po obisku za Nemci, ampak Nemčija ima 82 milijonov prebivalcev, Slovenija pa samo dva! Gledano relativno na število prebivalcev, smo seveda daleč na prvem mestu in Hrvati bi se nam lahko vsaj uradno zahvalili, če že ne želijo napisati jedilnikov in ostalih turističnih sporočil tudi v Slovenskem jeziku.

Ampak to jim jaz ne zamerim preveč, kajti jasno je meni, da je njim jasno, da praktično vsak Slovenski gost razume Hrvaško, poleg tega pa močno dvomim, da obstajajo recimo pozimi na Rogli jedilni listi pisani v Hrvaščini (Jelovniki) za smučarje iz sosednje države? Če obstajajo, bom bil presenečen. So pa letos v Baški na Krku pri večerji stregli Union pivo (ne samo Slovencem), ob tem pa tudi dvomim, da na Rogli strežejo Karlovačko ali Ožuljsko pivo? Včasih, ko sem hodil tja na smučanje, vem da ga niso, pa je bilo veliko Hrvaških gostov, ki so prišli pokazati nove Atomic smučke.

In ker sem v komentarju na enega izmed člankov na spletnem portalu napisal, da je zame Hrvaška tudi ena najlepših turističnih destinacij na svetu, sem takoj dobil po elektronski pošti sporočilo:

Vidim, da nisi bil se dlje od Hrvaske, naivcek. Ko bi bil kdaj na Tajskem, otokih Big Coral Reef v Avstraliji, Kanarskih otokih, Madeiri takih buck ne bi pribijal, sorry. Za te kraje lahko kategoricno trdim, da so lepsi kot tvoja Hrvaska.

Ne, seveda še nisem bil  na Velikem koralnem grebenu, nisem bil na Madagaskarju, Kubi in tudi ne na Kanarskih otokih, pa tudi Hrvaška žal ni moja. Ampak kar sem napisal, trdim še vedno. Nenazadnje je tudi Lonely Planet Hrvaško leta 2005 postavil na prvo mesto med top svetovnimi destinacijami (vir: wiki) in njihov seznam gre takole:

1. Croatia
2. China
3. Argentina
4. United States
5. Italy and Costa Rica

In če je komu to v tolažbo, Hrvaške obale vendar niso delali Hrvatje!

Ona je javno dobro, samo s to razliko, da si pri nas to javno dobro upajo zaračunati tudi po 20 €. Ne razumem pa, zakaj po enaki logiki ne zaračunavajo tudi vzpona na Julijce, ali pa recimo kolesarjenja po Prekmurskih ravnicah?

Advertisement

32 komentarjev to “Kdo ima lepšo obalo”

 1. Mikec Says:

  podpis. Velik problem glede priznavanja pa je v medijih, ki za moje pojme namerno ščuvajo naivne ljudi. Meni je kolega, ki ima bar na plaži rekel, da brez Slovencev ne bi imel kaj za delati in da mu dejansko pomenimo vse.

  Seveda je tudi kje na Maldivih še lepša plaža ipd., imaš pa zraven v morju še tisoč drugih zajebancij, od morskih psov do takšnih in drugačnih meduz. Na Hrvaško pa lahko dejansko “skočiš” na morje, celo za vikend in imaš na dosegu roke zelo lepe plaže.

 2. dronyx Says:

  @Mikec: Mislim da se večina Slovencev sploh ne zaveda, kakšno srečo imamo, da je takšna obala oddaljena par ur vožnje z avtom. Mnogi po svetu letijo za kaj takega tisoče kilometrov. Jaz sem se recimo vsakič, ko sem bil v Benetkah, čudil Japoncem, kako daleč so prileteli, izkoristili tistih par dni dopusta, ki jim pripada, da so videli to čudo od mesta na vodi. Jaz pa se v Benetkah ustavim na kavi, mimogrede na poti v Palmanovo ali Gardaland. Samo tko pač je. Tisto, kar nam je blizu, ljudje ne cenimo preveč.

 3. mina Says:

  Kar se lepote tiče, po moje sploh ni diskutabilno, obalo imajo res lepo. Samo je hudič, ker jo imajo druge države tudi res lepo. Naslednji hudič je, da pride Grčija z letalom vred za 2 osebi minimalno ceneje kot Hrvaška v primerljivem hotelu (ta računica se pri družini z otroci že podre, ker rata dražje zaradi letala in zaradi tega dela hrvaško za slovensko družino najcenejšo obmorsko evropsko destinacijo – to pa je verjetno tudi najmočnejsši razlog, da slovenci tako masovno rinejo tja) in res je, da si potem lahko rečeš, da si bil v Grčiji. 🙂 Potem je pa še res, da ima Hrvaška sicer zelo lepo obalo in lepo morje, samo plaže pa jim niso baš. Vse preveč ostrih skal, ali pa betona, ali pa rezajočih kemnčkov, na katerih sem se vedno čisto potolkla. Res je tudi, da je velika večina hrvaških plaž nekako dolgočasnih po vzdušju, ni glih nekih kul lokalov s kul musko v paketu. Saj ne, da bi hotela neke konstantne žurke, bolj se gre za vzdušje. Res je tudi hudič z marelami in ležalniki. In če sem za primerjavo že dala Grčijo, so vse te stvari, ki jih naštevam, tam bistveno bolj popedenane. In do zdaj sem obredla že kar precej Grčije in še nisem uspela najti otoka, ki ne bi imel cel kup krasnih peščenih ali mivkastih plaž. Jaz sem pa itak čisto mahnjena na plaže, če le te niso super, moje navdušenje drastično pade. Pa saj veš to tudi sam. Res pa je tudi, da je Hrvaška blizu in tako priročna za skok za vikend. Samo mi tja nič ne skačemo, ker če se že gremo vikend skoke, se gremo po slovenskih zdraviliščih in kopališčih. Moje mnenje je, da je Hrvaška ena super destinacija za srednji razred vzhodnoevropskega turista, ki na dopust rine z avtom, ker mu za letalo že zmanjka denarja, ali pa za premožneža, ki tja pririne z jahto, ker takega turista plaža ponavadi ne zanima, niti ga ne zanimajo neki klubi in lokali, ker taki premožneži so po defoltu že rahlo v letih in se raje zabavajo na jahtah s svojo družino ali pa razkošnimi blondinkami. Pa seveda za vse tiste Nemce in Nizozemce, ki tja rinejo že od pamtiveka s svojimi prikolicami in so tamkajšnje kampe že naredili za svoj drugi dom. Za vse ostale kategorije turistov pa je Hrvaška no go in če bodo želeli pridobiti še kakšnega drugega, bodo morali pod prvo začeti graditi letališča (glej Grčijo), drugič ali spustiti cene ali pa izboljšati vzdušje s ponudbo. Ker namreč, celotne današnje mlade evropske generacije se Hrvaški popolnoma izogibajo, na dolgi rok pa te generacije odrastejo, standard se jim zboljša, vračajo pa se potem v tiste kraje, na katere imajo lepe spomine. Sicer pa ni stvar v tem, če se 10 milijonov turistov vsako leto moti ali ne, ker s tako dolgo in lepo obalo pač lahko delaš vse narobe in še vedno se bo na lepe fotke že po verjetnostnem računu ujelo veliko število ljudi. Jaz nisem čisto nič nacionalist in nimam proti Hrvaški nič, pa vendar sem na hrvaškem vedno pogrešala cel kup stvari, kar jih recimo drugje ne. Torej morajo nekaj delati generalno narobe ali pa je z mano generalno nekaj narobe.
  Eto, zdaj pa konec teženja 🙂

 4. dronyx Says:

  @mina, z marsičem napisanim se lahko strinjam, je pa primerjava med Grčijo in Hrvaško nekako logična.

  Vsekakor Hrvaška ni poceni, če se ne zadovoljiš s spanjem v prikolici ali šotoru (veliko Slovencev se), kar pa mislim da v Grčiji ni tako razširjeno. Hitro lahko ugotoviš, da v bolj popularnih Hrvaških destinacijah plačaš za polpnzion enako, kot v Grčiji, s tem da za isti denar dobiš še letalski prevoz. Enako velja tudi za Turčijo, Egipt, Tunizijo in še kakšno destinacijo. Je pa potrebno res primerjati primerljivo. Jaz sem enkrat v Grčiji doživel, da smo dobili vsak dan za zajtrk kos kruha, šalčko z ceneno marmelado in margerino ter umetno kavo. Vsak dan isto! To seveda ni primerljivo z zajtrkom v Hrvaškem hotelu s 4 zvezdicami, ko imaš samopostržni zajtrk in se lahko naješ po mili volji.

  Pri plažah je zadeva stvar okusa.

  Letos sem bil dve uri tudi na “rajski plaži” na Rabu, kjer je sama mivka in po 200 metrih si do kolen v vodi, prvih 50 metrov pa tečeš, ker te zaradi vroče vode peče v noge. Malo sem se spomnil na Laganas (Zakynthos), čeprav na Rabu je res ekstremno položno. To definitivno ni zame in me je kar zmrazilo, da bi bil tam teden dni na morju. In Grčija ima veliko peščenih plaž, čeprav se nekatere spuščajo precej hitreje. Res pa betonske plaže v Istri niso ravnno da bi pisal domov, ampak zato pa imaš veliko lepih plaž na otokih in južni Dalmaciji.

  Grčija je okupiran s strani Angležev in nekateri kraji so nočna mora, če nisi star 20 let. Si ne predstavljam, da gre družina na morje recimo v Malijo na Kreti. Tam sem bil in nisem šel spat pred šesto zjutraj. Nemogoče, ker je bil trušč iz lokalov in zvoki motorjev neznosen. Za marsikaterega turista je prednost Hrvaške, da še vedno lahko najde kje samotno plažo in ima mir. Angležev na Hrvaškem na srečo še ni in si jih upam ne želijo, ker z njimi pridejo same težave.

  Na ležalnike in marele pa jaz danes gledam samo kot na strošek. V Grčiji je bilo praktično obvezno kupiti ležalnik in marelo, saj je na jugu 40 stopinj čez dan, sonce deluje res s polno močjo, mivka pa preprečuje, da bi uporabljal samo brisačo. Če pa greš z avtom na Hrvaško, pa vse to lahko pelješ s sabo in tako prihraniš tudi 100 €, če gre za večjo družino.

 5. mina Says:

  Ja ma saj imaš tudi v Grčiji samotne plaže in mir, samo malo se zapelješ. 🙂
  Sicer pa ja, se s tabo strinjam. Hravška se gre dejansko drugačni turizem kot pa večina ostalih mediteranskih držav. Hrvaška se predvsem ne gre masovnega turizma za mlade, kaj ji bo to prineslo na dolgi rok, pa bomo videli.

 6. mina Says:

  Aja, Laganas ima točno tako plažo, ki meni ultra sede, sama mivka notri in zunaj, morje toplo, ma kaj toplo, vroče, v vodi lahko ležiš cel dan in te prav nič ne zazebe. Mi, ki smo ljubitelji toplih voda in morja, jo tole samo plus. 🙂

 7. chef Says:

  Problem je enostavno v tem, da so vsi obmorci prešiči. Ne glede na destinacijo, je ob morju vedno svinjarija. Ne neposredno v morju ali ob nobel hotelu, ampak tam zadaj nekje pa vedno leži nek rjav čoln ali že dva tedna neizpraznjen kontejner ipd.

  Zato mene obala nikoli ni privlačila. in sem bil na morju nazadnje na dopustu leta 2004 ali 2005. Razen kakšnih dvodnevnih ali prvomajskih variant, ampak to ne šteje.

 8. dronyx Says:

  Ja, Zakynthos je čudoviti otok in moja prva Grška izbira, vsaj glede na to, kar sem sam videl (obvezna vožnja z ladjico okrog otoka). Se pa spomnim, ko smo se z avtobusi pripeljali do apartmajev ob plaži in skupina Slovencev je že na letalu spila precej alkohola. Potem stopimo iz avtobusa, eden izmed te družbe zagleda morje, vzame zalet in se na ploh vrže v vodo. Ni pa vedel, da je voda na začetku čisto plitka, tako da se je ves razbil in je tudi krvavel. Eni so hoteli klicati rešilca, samo on je pa mirno odšel do bara in naročil veliko pivo. Ostali turisti so pa debelo gledali, kakšne tepce so jim to pripeljali. Ker običajno so taki izpadi tam rezervirani za Angleže. ki so prvič na toplem morju in se ne znajo obnašat. Večina pa tudi ne razume, da so marele in kreme za sončenje tam zato, da se ne spečeš na soncu.

  @Chef, kolega je bil v Hurgadi (Egipt) in je razlagal, kako je imel hotel čudovito urejeno okolico z trato in zasajenimi rožicami, praktično sredi puščave. Z eno samo napako. Smrad je bil neznosen, ker so rožice hranili kar z drekci iz kanalizacije. 😉

 9. mina Says:

  Ja, Hurgada je ena taka super natega. To je destinacija za tiste, ki jim je Sharm el Sheik predrag, potem pa nasedejo turističnim delavcem in odletijo v Hurgado.

 10. rockstar1707 Says:

  @mina

  Hja, vsem tudi niso všeč samo peščene plaže. Poleg tega peščena plaža skoraj zagotovo pomeni, da tam ni sence, torej moraš obvezno kupiti senčnik, kar pa sploh ni tako poceni. Pa tudi Grki niso ravno vzor prijaznosti. V bistvu imam kar se tega tiče bolj negativne izkušnje kot pozitivne. Saj ne da bi imel težave, ampak nasmeha na ustih zlepa nisem videl. Vsaj ne od Grkov. Da ne rečem, kakšne primitivne komentarje sem slišal, ko sem bil tam v družbi Makedoncev.

  Vsekakor bom najbrž še šel v Grčijo, ampak da bi sedaj to koval v nebo pa tudi ne. Po drugi strani grem pa vsako leto vsaj za kak vikend na Hrvaško obalo, pa do sedaj še nisem imel slabih izkušenj.

  Se pa strinjam s tistim sporočilom. Madeira je pa res nekaj kar se splača videti. Ni pa to za tiste, ki bi radi žurali in se cel dan namakali v vodi. Vse ostalo je pa fenomenalno.

 11. Lezo Says:

  To o znanju hrvaščine bo šlo počasi tja kjer je Dodo. Tam nekje, ko se je nehalo gledat htv, ker je prišlo velik boljšh kanalov in ko je šla srbohrvaščina ven iz oš raste generacija, kjer se dostim ne sanja kaj jim južno od Kolpe razlagajo :). No, ampak, če se potrudiš se da.

 12. dronyx Says:

  Letos sem malo gledal last minut ponudbo v Grčiji. Kakšne so to nekatere natege! Na sliki zadeva izgleda čudovito. Apartmaji, zelenje…Potem greš na internet pogledat “second opinion”. in kaj se izkaže? Apartmaji so morda res taki, samo slika je namerno posneta iz kota tako, da prikrije hotelsko naselje, ki izgleda kot Scampia v Neaplju. Plaža pa nekaj kilometrov samih sardin v 50 vrstah. Mi je šlo kar malo na smeh, če pomislim, da gre kdo res tja na morje. Iz katalogov se vsega ne vidi.

 13. mina Says:

  rokstar, saj sploh ne pravim, da mora biti vsem isto všeč kot meni, samo komentirala sem. Pa vidiš, da nisem Hrvaško nič pljuvala niti nobeno rekla čez njihov odnos. Jaz na Hrvaškem nimam niti ene slabe izkušnje, vse same pozitivne, vendar pa nimam slabe izkušnje niti v Grčiji niti nikjer drugje. Grki pa so zame sploh eno tako poosebljenje prijaznosti, zato mi res ni jasno, kako si imel tam lahko slabe izkušnje. No, v bistvu so bili vedno povsod prijazni 🙂 Grčijo pa sem dala samo za primerjavo.

 14. pijanec Says:

  Tisti komentar na email, ki si ga dobil, pa je tudi mimo (pa še same precej “budget” destinacije so omenjene). Veliki koralni greben je en dolgčas, saj se moraš zaradi meduz in ostalega kopat znotraj mrež kot v enem zaporu. Obala Kanarskih otokov in Madeire pa ni nič posebnega.

  Z lepotami hrvaškega obale se lahko primerjajo samo Grčija, Filipini, Indonezija in Mali Antili. Vendar nobena nima toliko otokov na tako kratki razdalji in čudovit pogled na njih z jadranske magistrale.

  Tudi usmeritev hrvaškega turizma se mi zdi dobra. Če hočejo ohranit vse te lepote, se morajo rešiti poceni turizma, saj ustvarijo destinacije od takšnih “all inclusive” turistov zelo malo dodane vrednosti.

 15. dronyx Says:

  Glede prijaznosti so po mojih izkušnjah na Hrvaškem še najbolj prijazni Albanski Hrvati, ki prodajajo sladoled. Ostali so pa bolj naša mentaliteta v smislu, jaz delam za 400 € na mesec in ne pričakovat od mene še prijaznosti, ker tega za ta denar ne boste dobili (ne razumejo pa, da mene zanima, koliko sem jaz plačal za dopust, ne koliko on dobi na mesec)! Grki, sploh razni natakarji, so kar se tega tiče mogoče za malenkost boljši, predvsem pa se spomnijo reči, ki se jih Hrvati nikoli. Recimo enkrat v Grčiji se spomnim, da smo po večerji dobili zastonj vsakič še kozarček alkohola z okusom po zobni pasti, ko pa je natakar, kjer smo bili redni gostje vsak večer izvedel, da naslednji dan letimo domov, je pa prinesel na mizo še vino na račun hiše.

 16. STRATUSER Says:

  Zame je Hrvaška super, prav tako tudi Grčija in še kaka druga destinacija. In mislim da sploh ni smiselno primertjat eno destinacijo z drugo. Vsaka ima svoje prednosti in slbosti in ljudje smo si prav tako različni in nam različne stvari ugajajo.
  Nekomu ustrezajo vsiljivi Grški natakarji, ki ti ne pustijo normalno hodit in te vlečejo v gostilno, nekaterim smejoči šiptarji, nekdo bi imel kilometre peščene plaže spet drugi bi skakal s klifov, eni bi se cvrlina soncu, drugi pili pivo v senci…. Mislim da Hrvaška ima ob 1000 km svoje plaže vse in ni potrebe hodit v Grčijo ali kam drugam, ker bi bilo tam boljše, poanta je da greš v Grčijo ali bilo kam drugam ker bi rad videl kaj novega, spoznal kulturo, način življenja, ne pa zaradi tega ker pa na Hrvaškem ni cenika v slovenščini ali pa zato ker je Joras padel v Dragonjo.
  Je pa res, da če si težaven človek, boš težave našel povsod.

 17. MIHA Says:

  Pozdrav.

  Meni so všeč oboje, slovenske in hrvaške plaže. Vendar gledano v kontekstu so mi slednje destinacije le nakako bližje srcu. Žal (?). Ni ti treba plačat za vsako stvar (parking, WC, tuš… na plažah), ponudba je večja, ni gužve oz. se le-ta porazgubi, saj lahko vedno najdeš kotiček, kjer lahko v miru daš možgane na off.

  Hočem pa izpostaviti naslednje:
  Med ljudmi kroži fama, da so Hrvatje neprijazni do Slovencev, posebej v Istri. To je tako splošno razširjeno, da se je že mene “prijelo”, čeprav do pred kratkim še nisem letovala v Istri. Ravno zaradi te fame sem Istro vedno črtala s seznama oz. sem jo podzavestno spregledala pri načrtovanju počitnic. Vedno sem ciljala na Dalmacijo in bila vedno zadovoljna (z ljudmi in izgledom kraja). Poleg tega mi je bilo predstavljeno, da je v Istri gužva in da sploh ni lepa. Letos pa sem bila na organiziranem športnem seminarju v Umagu. Totalno presenečenje: kraj izredno urejen, brez pretirane gužve – kot drugje, kamor sem zahajala prejšnja leta (recesija?), da ne govorim o ljudeh. Vsi (trgovci, natakarji, čistilke, kuharji, …) so bili prijazni, nobene slabe izkušnje. Natakarica v neki gostilni je bila celo tako prijazna, da še v življenju nisem srečala take (nasmejana, pristna, zabavna, z otroci se je non stop hecala, na koncu smo dobili kavo in rakijo na račun hiše, otroci sladoled, pa nismo bili majhna družba!). Tako da sedaj absolutno podpiram rek: kar seješ, to boš žel. Če boš ti korekten do drugih ljudi, bodo tudi oni do tebe. So seveda tudi izjeme, ki pa jih najdeš povsod, na Hrvaškem, v Sloveniji, Grčiji ali kje drugod. Stvari niso le črne ali bele, vse je relativno. Hvala bogu!

  Toliko o mojem splošnem vtisu Hrvaškega morja in ne toliko o samem izgledu obale, saj je slednja le eden od elementov…

 18. mikič Says:

  “Ostali so pa bolj naša mentaliteta v smislu, jaz delam za 400 € na mesec in za ta denar ne pričakovat od mene še prijaznosti, ker tega za ta denar ne boste dobili”

  Tole je čisto tipično za Istro,popolnoma druga pesem je v Dalmaciji. Vsaj po mojih izkušnjah. Ampak povsod se najdejo posamezni neprijazni osebki, če se potrudiš, ti bo ratalo še na Tajskem 🙂

  Pod stratuserja se pa podpišem.

 19. dronyx Says:

  Jaz osebno sem prepričan, da bo vstop Hrvaške v EU prinesel koristi tudi nam. Poleg tega, da bomo mi še lažje hodili čez mejo, bo nekaj več turistov peljalo tudi čez naše kraje in se morda ustavilo za kakšen dan ali dva. Poleg tega sem letos na Krku videl, da tuji tour operatorji organizirajo izlete iz Krka tako v nacionalni park Plitvice, kot tudi k nam v Postojnsko jamo. Turizem v bistvu politiko dojema samo kot motnjo, ker drugače tudi to gospodarsko vejo poganja samo denar in profit. Če si turisti želijo videti Postojnsko jamo in so za to pripravljeni plačati, jim bodo to omogočili, pa čeprav je destinacija za mejo, ki je politično sporna na nekaj kvadratnih metrih.

 20. mates Says:

  jaz sem dolga leta hodil na hrvasko.ko sem se odselil na slovasko,sem bil tam dvakrat.vse ok,nobenih slabih izkusenj.potem smo sli v grcijo v paralia katerini.plaza pescena na kilometre,vse na novo zgrajeno.bilo pa je tam ogromno srbov,ki so rjoveli do jutra.
  sarti na halkidiki,majhno mesto,plaza ok.
  je pa hrvaska drazja od grcije.za dva tedna je bil apartma v grciji cenejsi za okoli 100 evrov.cene v trgovinah in gostilnah nekako kot v sloveniji.natakarji so vecinoma cehi,slovaki in madzari tako,da ni bilo problema z jezikom.skratka,v grcijo gremo zato,ker je cenejsa.

 21. ribič Says:

  Problem je ,da mamo mal premal dopusta,sicer bi bil na hrvaških otokih po več masecev.Se glih navadiš,pa morš domu.
  Hrvaška je zakon in bom ne glede na razne govorjenje, še vedno hodil samo tja.Raziskal nisem niti 1%.
  Namesto,da grem na kopanje na SLO obalo,se vedno zapeljem do Premanture,pol pa na Kamenjak.To je super(čista voda),pravi raj.Samo če povem,da se tam vozijo avtomobili visoke kategorije,pa čeprav je avto totolno prašen,ampak to ni pomembno,pomembno je,da si dan svojega kratkega življenja preživel tako kot ti duša da.
  Letos sem bil na Braču,pa ni bilo nobene p……je.

  l.p

 22. janko Says:

  STRATUSER: “…način življenja, ne pa zaradi tega ker pa na Hrvaškem ni cenika v slovenščini ali pa zato ker je Joras padel v Dragonjo.
  Je pa res, da če si težaven človek, boš težave našel povsod.”

  BRAVO! Takih, logičnih, neobremenjenh, Slovencev bi si želel več.

  A je žal preveč takih, ki v svojih bolnih glavah imajo sebe in Slovenščino za tako pomembno, da bi ta po celem svetu morala biti vidno prisotna.

  To, da Slovenščine v hrvaških jelovnikih ni, je nacistično-sovražno neobremenjenem Slovencu razumivo tudi iz dejstva, da je DRŽAVNI jezik Slovenije 50 let bil Srbo-Hrvaščina in jo zato večina Slovencev razume.

  Ali pa drugače: Tudi po hrvaških jedilnikih je vidna pomembnost, cenjenost in zaželenost Slovencev. Kdo pa vas Slovence sili tam, kjer vam ni všeč?

  In nenazadnje, tudi v Grčiji, Egiptu, na Karibih in drugje, kjer Slovenci dopustujejo, ni Slovenščine, pa se nihče ne upa pritoževati.

  Gre torej za sovraštvo Hrvatov.

 23. mikič Says:

  Janko LOL, si se pa razkuril 🙂

  “DRŽAVNI jezik Slovenije 50 let bil Srbo-Hrvaščina in jo zato večina Slovencev razume.”

  Državni jezik ne obstaja, uradni je pa vedno bil slovenščina.
  In ne boš verjel, kako malo slovencev dejansko razume malo ali nič hrvaščine, ne smeš pa na to sklepati iz tega, če ti in tvoji prijatelji slučajno razumete. Starejše generacije so razumele, pa so medtem že malo pozabile malo pa postale senilne,, odkar se HTV ne gleda več, ostali so samo še poslovneži, ki delajo z njimi. Pa vendar je tudi to malo znanja dovolj, da razumeš jedilnik in da naročiš. Sicer pa jedilni listi niso razlog za in proti Hrvaški, to je samo pika na i ali pa eden izmed izgovorov zapriseženim protihrvatarjem.

 24. ribič Says:

  Pa še mal o cenah

  Najbolj iiskana pijača PIVO-Laško-v trgovini 5,5 kune-kafiči 12do 16 kun.
  Kruh 8,5 kune (bela štruca)
  Mineralna 5,5 kune 1,5l
  Ribe- sardela po 15-20 kun,gojeni brancini in orade 40-70 kun(po veličini)
  Apartmani ob morju(prva vrsta) 45-58 evrov za 4 osebe.

  Torej cene take kot pri nas.
  Regres ki ga dobimo(sedaj še) je dovolj za 14 dni bivanja+hrana(2×550 evrov)

 25. MIHA Says:

  Glede jezika:

  Ta vikend sem v kampu na Krku iskala, kje bi lahko dobila vročo vodo za pomivanje posode. Itak, prvi dan. Vprašala dva tipa (Francoza in Bolgara), vendar noben od njiju ni razumel ne po hrvaško, ne po nemško in ne po angleško, kaj iščem. In kako se potem oni znajdejo, če osnovnih izrazov ne znajo. Pa gredo vseeno, ker imajo željo in voljo. Malo se je treba potruditi in ti s skupnimi močmi uspe. Če ti paše, greš, če ne, pač ne.

  K je Juga razpadala, sem bila še otrok, poleg tega sem čistokrvna Slovenka, pa se vseeno na Hrvaškem pogovarjam po hrvaško. Če bi šla v VB, bi se pogovarjala angleško, ker jo pač znam. Če je ne bi, bi se pa kako drugače. Če imaš željo in voljo, se da marsikaj.

  Dostikrat me kdo on naših grdo pogleda v smislu: kaj pa govoriš po hrvaško, saj oni pri nas nikoli ne govorijo slovensko. Jaz pa mislim, da je to njihov problem, ne moj. Jaz se obnašam tako kot mislim, da je prav. Ne moremo pričakovati, da bo Hrvat pri nas govoril slovensko, če mi na Hrvaškem tolčemo po naše. Tj. začaran krog. Vsak vleče na svojo stran in temu nikoli ni konca. Ne moreš spreminjati drugega, lahko pa spremeniš sebe, ali ne? Pa itak je to brezveze razpredati, saj se razumemo, ker ni ne vem kakih razlik v jeziku. Npr. tj. tako, kot če poslušaš Rusa in se niti pod razno nisi nikoli učil ruščine, pa ga vseeno lahko razumeš.

 26. geman Says:

  Malo oftopično, Onyx: tvoji zapisi so kar dobro natipkani, ampak bi bilo še lepše videti, če bi nekaj več pozornosti posvetil pravilnejši uporabi velike oz. v tvojem primeru male začetnice. Torej: slovenska/hrvaška obala, slovenski/hrvaški gost, slovenščina/hrvaščina itd. Drugače pa želim še veliko zapisov.

 27. ribič Says:

  Dajte napisat kako ste se imeli na Hrvaškem-kaj zanimivega.

  Letos je bila propaganda,da je na Braču kuža,zato sem zamenjal vse trnke(velike) pa ni bilo nič.Ujel pa sem kar nekjaj rib in sipo.Prvič sem imel mali gumenjak,na njemu pa marelo z napisom TUŠ-LAŠKO.Bil sem zelo opazen,pa še veliko smeha je bilo.

 28. dronyx Says:

  Če želiš na Hrvaškem testirati, kako kaj medsosedski odnosi, se oblečeš v rdeče črno bele kockaste kopalke in ko to kdo na plaži vpraša odakle si, mu odvrneš iz Slovenije. Če ne fašeš batine pomeni, da odnosi napredujejo v pravo smer. Enako pa lahko narediš tudi pri nas. Oblečeš kockaste kopalke in se greš sončat na Lent v Maribor. Kaj na to porečejo Viole, se ne upam pomisliti. Baje pa je urgenca v Mariboru solidno opremljena in osebje zelo prijazno.

 29. ribič Says:

  Nikoli ne izivam,zato mam mir,marela pa je bila slučajno reklamna,ampak se je izšlo-nobenih p…..ij

 30. MIHA Says:

  Love is in the air!

 31. spužva Says:

  kar se mene tiče, se slovensko morje ne more primerjati s hrvaškim… LP

 32. pijanec Says:

  Če kdo misli, da so hrvaški natakarji nesramni, potem še ni sprobal francoskih. 🙂

  Če ima kdo težave s hrvaščino v jedilnikih, še je vedno poleg vse napisano v angleščini, nemščini in italijanščini. Če še ima tak gost vedno težave, potem naj drugič raje ne zapusti Slovenije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: