Goli otok

Ne vem, ali je komu to jasno, ampak če bi bila danes še živa Edvard Kardelj in Josip Broz ter bi še vedno živeli v komunističnem sistemu, bi veliko blogerjev, zlasti pa uporabnikov spletnih forumov, končalo na tem malem Jadranskem otoku. Dovolj bi bil samo en politično neprimeren vic o Golubiču ali Janši in že bi te odpeljali na politično prevzgojo.

Sodbo v imenu delovnega ljudstva pa bi dobil kasneje, morda čez par let.

Seveda imajo zapore praktično vse države na svetu, tudi tiste najbogatejše in najbolj socialne, kjer tudi če ne delaš čisto nič, dobiš socialno podporo, ki je višja od večine slovenskih plač. Glede tega jaz nima pomislekov in razumem tudi, če kdo preuredi zarjaveli tanker v zapor, ker je cena zemljišč in izgradnja infrastrukture pač predraga za ljudi, ki so po stroki kriminalci. Morilci, tatovi, posiljevalci, goljufi.

Problem Golega otoka jaz vidim v tem, da so v ta zapor strpali zlasti politične nasprotnike komunističnega režima za “politične” delikte, velikokrat samo verbalne.  V bistvu je tu šlo za psihološko strahovlado, s katero se je režim branil pred morebitnimi nergači. In Slovenci smo lahko kar malo (anti) ponosni, saj si je ravno naš Edvard Kardelj (vir: wiki) spomnil, da bi Goli otok lahko bil taborišče, kamor bodo strpali tiste, za katere bo režim menil, da so mu nevarni. Zlasti strah jih je bilo intelektualcev in vseh, ki radi razmišljajo z svojo glavo (Simona! Vem! S svojo glavo!).

Tako je imel Stalin svojo Sibirijo, Tito in Kardelj pa sta imela svoj Goli otok.

Dobrodošlica

Dobrodošlica

Na Golem otoku smo se sicer ustavili na izletu z ladjico, ki vozi iz Baške na otoku Krk do Loparja na Rabu.

Pristanišče na Golem otoku

Hrvatje kot kaže nimajo nobenega odnosa do te naše skupne dediščine in tako so razpadajoče stavbe ena navadna sramota, takšna sramota, kot je bil Goli otok v času Edvarda Kardelja. Samo to je škoda, ker bi lahko z malo truda vse skupaj preuredili v muzej ali spominski park, posvečen  žrtvam komunističnega nasilja. V opomin in spomin. Eden več ne bi nič škodilo. Če pa že drugega ne, potem pa bi lahko zadevo vsaj toliko sanirali, da komu ostrešje slučajno ne pade na glavo.

 dd

Scena iz Trnulčice

Podrtija

Avenija

Avenija

Ja, komunizem ni bil samo štafeta mladosti, pijanke in lov na medvede, kar pokojnemu Petru Božiču očitno ni bilo nikdar jasno, zato pa imamo sedaj zopet v Ljubljani ulico, poimenovano po Titu. Manjka samo še, da se vrne nazaj naziv Univerze Edvarda Kardelja, kar ne dvomim, da se bo tudi to kmalu zgodilo.

Podrtija

Podrtija

Bilo kuda TITO svuda

Bilo kuda TITO svuda

Da je imel komunistični sistem nekaj malega smisla tudi za črni humor dokazuje to, da pred Golim otokom leži otok Sveti Grgur, ki je bil pa ženski zapor. Psihološko gledano zanimiva poteza. Grgur je namreč tako blizu, da do tja lahko plavaš, samo za zapornike na Golem je bil neskončno daleč stran, ker je bil otok dobro zastražen, okrog so pa vozili patruljni čolni.

Ali so spodnje slike golih tetic iz časopisov iz časa aktivnega obdobja otoka, ne vem, je pa možno, saj je otok (zame presenetljivo) obratoval vse do leta 1988.

Gole tetice na Golem otoku

Na otoku si je lahko predstavljati, kako težko je bilo življenje političnih zapornikov.

Tudi če odmislim mučenja in prenašanje kamnov, je že sama klima tu uboj, saj je poleti izjemno vroče, najeda pa še škržat s svojim zoprnim hreščanjem. Pozimi pa je moralo biti mrzlo, k mrazu pa je svoje dodala še burja, ki piha na otoku. Po zgradbah so bili sicer kot kaže montirani tudi radiatorji, kar pa verjetno kakšnemu Stalinu kljub vsemu ne bi prišlo na misel. Očitno je imel naš komunizem le nekaj več občutka za človeka, kot hardcore komunizem Sovjetskega tipa.

Ogrevanje na morju

Ogrevanje na morju

Goli tours

Goli tours

Na otoku kakšnega pestrega životinjskega carstva ni, ker je okolje res neprijazno. Razen kač, kobilic in že omenjenega škržata, se tu pa tam najde samo še kakšna koza.

Še ena žrtev Golega otoka

Še ena žrtev Golega otoka

So pa upravitelji tega Jugoslovanskega gulaga dokaj iznajdljivo rešili zapleten problem napeljave vodovoda s sladko vodo na otoku. Na hribu je namreč velik kamniti zbiralnik, v katerega se je nabirala deževnica za sušne čase. Je pa ta izum verjetno kopiran od nekje, morda kar od starih Rimljanov, ki so bili mojstri vodovodne napeljave in akvaduktov.

Akvabazen

Akvabazen

18 komentarjev to “Goli otok”

 1. Cin cin Says:

  Saj zdaj živiš v čudovitem sistemu, kjer brez bogatih staršev kmalu ne boš prišel do zdravnika, izobrazbe. Ne jambraj in uživaj v tem prečudovitem sistemu. Ni treba v Ameriko, ker ta prihaja k nam. Reveži bodo ostali neumni in bolani, bogati pa bodo načitani in zdravi vladali smrdljivi raji. YES!

 2. dronyx Says:

  @Cin cin: Razumem stereotip, da se je komunizem predvsem boril za socialno enakost in očitno je mnogim ta ideja, ki je skoraj povsem pogorela v preizkušnji zgodovine (Severna Koreja, Kuba in Belorusija baje vztrajajo), še vedno všeč. Ampak obstajajo nekatere države, ki so demokratične, a imajo kljub temu ljudje brezplačne šole, dostopen zdravstveni sistem in visok življenjski standard. Torej za dosego tega cilja ne potrebuješ ne Tita, še manj partije. Žal je pa res, da se Slovenija čedalje bolj od tega oddaljuje in drži kurs nekam v smeri Rusije. Ampak, kaj niso tranzicijo pri nas vodili (neposredno ali iz ozadja) ravno ljudje, ki so gojili vrsto let utopične ideje o socialni enakosti in vladavini proletariata? Zanimivo. 😉

 3. Simona Rebolj Says:

  Hahaha … No, prav. Zdaj pa … četudi misliš s svojo glavo in zato misliš z njo, bi morda vseeno lahko vrnil GolObiču vsaj originalen priimek, da bo vic bolj žmohten in vreden vsaj nedeljskega golega penziona. Si za dil?

 4. dronyx Says:

  Moški ima dve glavi. Z eno razmišlja, z drugo počne pizdarije. Ženska ima eno glavo, s katero počne samo pizdarije. 🙂

  Kdo je to Golobič?

 5. klotilda Says:

  Hej. Goli otok sem obiskala v času, ko so Hrvatje “skoraj nekaj poskušali s turizmom”, pa se menda ni obneslo. In vidim, da je zdaj vse le še slabše. Se pa strinjam, da bi nas kar precej spravili tja dol, če bi še živeli v zlati dobi “Titovega brezrazrednega komunizma”, ko so nam ja vsem rožice rasle. Ja pa ja de – nekaterim so res, drugim pa regrad iz nosa. In ne gre mi v glavo, komu, predvsem pa zakaj se nekaterim tako toži po tistih časih? Razen politikom z opranimi možgani – od teh pa tako ne moreš pričakovati kaj drugega, M.

 6. dronyx Says:

  @klotilda, se strinjam. Če bi sedaj čez noč preklopili na stare čase, mislim da bi se večina mladih, ki danes sanja o komunizmu in se jim zdi Tito težka faca, prijela za glavo. Večina nas je takih, da radi mislimo po svoje in misli tudi povemo ali napišemo. Ta svoboda je vredna več, kot vsa socialna fikcija komunizma, ki, kot se je kasneje hitro pokazalo, ni imela zdravih finančnih temeljev, saj je zadeva slonela na neprestanemu zadolževanju, pri katerem pa slej ko prej nekdo dobi izstavljen račun z obrestmi vred (prilika o brezplačnem kosilu).

 7. ElQ Says:

  moj edini izlet na goli otok je bil leta 1953. imel sem 7 let.

  od tega obiska pri fotru se medlo spominjam le udbovca, ki je s temnimi očali sedel v kotu sobe za obiske in pazil na dogajanje 😦

  dan je bil zelo oblačen 😉

 8. barbiblond Says:

  Tale opomin je bil svinjarija brez primere, čeprav je imel Titov komunizem tu in tam tudi svetle trenutke. Današnje idealiziranje v stilu božičkovanja temelji na resnici, da smo ljudje (k sreči)tako narejeni, da pozabimo slabo in se nam kolca za dobrim.

  Vsak, ki si je takrat drznil dvignit glavo, je po členu 33. členu verbalnega delikta zaglavil na Golem otoku za n- let. Nekateri jo niso in so verjetno mnenja, da je bilo izpostavljenje butasto. Mogoče res za osebno ugodje, a svet se razvija zaradi korajžnih, ne zaradi oportunistov.

  Sicer pa, doktor, majhen dodatek- kljub dvem glavam moški razmišljate in delate pizdarije z eno samo.
  Je pa res, da imamo dame tam, kjer je vaša razmišljujoča glava, luknjo.

  No, takle pač mamo.

 9. kamčatka Says:

  “Ja, komunizem ni bil samo štafeta mladosti, pijanke in lov na medvede, kar pokojnemu Petru Božiču očitno ni bilo nikdar jasno …”

  … tu sem te nehala brati. Nebuloza.

  Navaden domišljavec. Tisti, ki se mu ne sanja, kaj je bilo pokojnemu jasno ali ne, si samo ti. Pozanimaj se malo, kako je omenjeni živel leta, ko je bil Tito še živ, pa potem komentiraj, če boš še imel kaj.

 10. dronyx Says:

  @kamčatka, Božiča sem samo zadnje mesece nekajkrat videl na TV in je vedno povsem izgubil živce, ko nekdo ni govoril tako, kot se je njemu zdelo, da je prav. V enem duelu z mladcem iz Nove Slovenije sem mislil, da ga bo kar vžgal na gobec. Meni je deloval precej kolerično. Lahko pa da tudi zaradi bolezni in drugače ni bil tak po karakterju.

  Njegovo življenje in delo me pa pošteno povedano prav malo briga (malo provociram številne Božičeve oboževalce). Še za moje mi je precej vseeno.

 11. ani Says:

  Uf, to je bilo res “zanimivo” obdobje … v branje priporočam knjigo Otok brez milosti.

 12. czpnn Says:

  Kdor hoče biti veliki gazda mora ometi politične nasprotnike s katerimi mora tudi primerno obračunati, da si lahko zgradi taimenovani KULT OSEBNOSTI.

 13. Ledrarjev Says:

  Sem eden od nekdanjih zapornikov na “Golem”. Iz tistih podivjanih časov, ko so bili tam zaprti politični “kriminalci”. Ste kdaj razmišljali, da v demokratičnih državah ni “političnega kriminala”. Tega pojma v zakonodaji ni.

  Radiatorji so iz poznejšega časa, saj je zapor tam deloval do 1988 leta. Za mladinske prestopnike.

  EIQ – ju pa v vednost, da očeta ni obiskal na Golem, verjetni kje drugje. Za Goli otok se ni vedelo. Moji starši šele, ko sem se vrnil in še njim nisem povedal nič o njem. Očetu so polomili rebra, ker je preveč vstrajal, da me hoče videti ko me je iskal po Beogradu.

  Čudoviti čali: Pri Petru Božiču, pa gre bolj za neko politično pobalinstvo, njegova nesrečna značajska črti in osebne politične zamere….

  Občudovalci čudovitega preteklega časa, privoščil bi vam nekaj tega paradiža.

 14. Top Posts « WordPress.com Says:

  […] Goli otok Ne vem, ali je komu to jasno, ampak če bi bila danes še živa Edvard Kardelj in Josip Broz ter bi še vedno živeli v […] […]

 15. dronyx Says:

  @Ledrarjev: Vsi totalitarni režimi poskrbijo, da umazane podrobnosti “svojega uspeha” skrbno skrijejo pred rajo. Ampak danes, ko obstaja veliko zapisov in ostalega dokumentarnega gradiva o nasilju v prejšnjem sistemu (plus internet), pa ne vidim nobenega razloga, da še naprej nekateri tiščijo glavo v pesek in se delajo, kot da ni bilo nič narobe, ker tega ni bilo takrat po TV ali v časopisih. Zato se mi zdi meni povsem nesprejemljivo, da gre nekdo ponovno provocirati ljudi in poimenovati cesto v prestolnici po Josipu Brozu.

  Če jo ne bi enkrat preimenovali, bi se strinjal, da naj ostaneTako pa sedaj vse skupaj izpade, kot da nekdo zopet obuja kult pokojnega maršala in dosmrtnega šefa partije, ki je bil na čelu totalitarnega, za današnje pojme brez dvoma nedemokratičnega sistema brez predsodkov, to potem razumem kot čisto provokacijo.

 16. ElQ Says:

  @Ledrarjev – žal si v zmoti.

  morda se javno ni vedelo, toda na “obisku” sem zagotovo bil 😦

 17. Ledrarjev Says:

  EIQ-uju. Zanimivo, nimam vzroka, da ti to ne bi verjel. Je pa to vsekakor izjemen dogodek.
  Nekako ne gre v kontekst naporov za njegovo anonimnost.
  Golo je bil prepovedana tema, zato naj bi za njega javnost ne vedela.

 18. chef Says:

  Tudi bajta z muzejem, kjer je 2. zasedal Avnoj, je vrhunsko sranje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: