Soba za onemogle

Eden izmed protirecesijskih ukrepov iz tretjega svežnja (kot ga še ni bilo) naj bi bilo tudi podaljšanje delovne dobe za moške in ženske na 65 let ter skrajšanje povprečne pričakovane življenjske dobe na 72 let in pol za ženske in 68 let za moške.

Poleg tega se v podporni zakonodaji in podzakonskih aktih predvideva, da bi morala podjetja in nasploh delodajalci, ki imajo v svojem portfeliju  več kot 10 delavcev, starejših od 60 let, imeti obvezno organizirano med delovnim časom tudi stalno dežurno medicinsko službo in sobo za onemogle.

V zakonu je predvidena tudi možnost, da kolektivi, ki imajo med zaposlenimi več kot 50 % delavcev starejših od 60 leta, dobijo status doma za ostarele, s čemer se podjetju prizna 10% vrednosti oskrbnega dne, ki se lahko uveljavi kot olajšava pri dobičku iz tekočega poslovanja.

Seveda pa vsi ti ukrepi ne bi imeli želenega sinergijskega učinka, če ne bi hkrati posegli tudi na trg dela v segmentu, ki zadeva iskalce prve zaposlitve in na sploh mladino, ki žal čedalje težje prihaja do služb.

V tem delu se baje predvideva, da se iskalcu prve zaposlitve, ki v 10  zaporednih letih ne uspe dobiti prve službe omogoči, da pod ugodnimi pogoji kupi pokojninsko dobo za čas brezposelnosti in si s tem zagotovi vsaj kolikor toliko varno in brezskrbno starost.

Sam menim, da so predlagani ukrepi ne samo korak, ampak dobesedno skok v pravo smer in jih velja ostro podpreti, sindikate pa ukiniti.

16 komentarjev to “Soba za onemogle”

 1. gregac Says:

  se popolnoma strinjam. ob tem pa bi predlagal še povišanje obveznega plačevanja prispevkov za pokojnine, glede na to da se bo tako dolgo živelo in ko se ravno spreminja zakonodaja, da se po nepotrebnem ne delajo dodatni stroški!

 2. dronyx Says:

  gregac: Jaz z tako radikalnimi posegi v pokojninski sistem ta trenutek še ne bi hitel, ker nekaj pa moramo vendarle prihraniti še za četrti, prelomni sveženj protirecesijskih ukrepov.

  Bi pa predlagal, da se v sklopu tretjega svežnja predvidi še ustanovitev posebnega sklada presežnih delavcev, ki so dopolnili 64 let starosti in so izgubili iz takšnih ali drugačnih razlogov delo. Za te delavce bi bilo smiselno, da se jih prek tega sklada zaposli prek javnih del za tisto leto, kolikor jim še manjka do polne pokojninske dobe. Ker pričakovati, da se bodo delodajalci stepli za 64 letnike brez službe, pa mislim da kljub vsesplošnemu nebrzdanemu optimizmu ni za pričakovati.

 3. commonsense Says:

  hm, morda bo koga zanimalo, kako bodo v praksi omejili povprečno starost. moji zaupni viri mi pravijo, da so si ministri iz kriznega štaba v zadnjem času večkrat ogledovali stari film “soylent green”…. :mrgreen:

 4. chef Says:

  Hvala bogu za DeSUS

 5. alcessa Says:

  Predlagam še obvezno poroko za vse, ki so po 55. letu starosti samski, še posebej pa za vdov(c)e. Nekdo bo namreč moral skrbeti zanje, v domovih za ostarele pa ni prostora.

 6. dronyx Says:

  commonsense: Glede zmanjševanja pričakovane življenjske dobe sodobna teorija pozna več načinov, od trše metode, kot jo je v praksi izvajal recimo Stalin, do mehkejših in bolj prefinjenih metod, kot je onemogočanje dostopa do zdravstvenih storitev in uvedba študentskih bonov ter raznih popustov za obrate hitre prehrane, ki dokažejo pozitiven vpliv na bolezni srca in ožilja.

  alcessa: To je tipično žensko razmišljanje, s katerim se kot mladi neoliberalni ekonomist ne morem strinjati. Za delodajalca ni čisto nič ceneje, če zaposluje dva nepokretna ostarela zakonca, ali pa gre za samska vdovca.

 7. alcessa Says:

  Ja pa je. Recimo, da se uvede obvezen prispevek za nego (ali ga že mate?) kot del zdravniškega zavarovanja. Zaradi njega se poveča prispevek za zdravstveno zavarovanje – za delojemalca in delodajalca. Več folka pristane v domovih, dražje bo.
  Kot mladi neolib- saj veš, boš pač podpiral zastonj oskrbo zakonskih partnerjev na domu.
  Mimogrede: ta poduk te stane 400,00 EUR.

  Aja, pa še to: v Nemčiji je obvezna delovna doba 67. Ker sem 1 leto starejša od dragita, bom torej najbrž delala do 68. leta, da ne posedam naokoli. To ni vic.

 8. dronyx Says:

  alcessa: Kar se tiče obvezne delovne dobe se meni zdi, da tega ne moreš za vse kategorije zaposlenih obravnavati na enak način. Jaz poznam nekaj ljudi, ki so že blizu 80 let in še vedno hodijo lepo vsak dan v službo. Ampak oni so celo življenje delali po pisarnah. Ne predstavljam pa si, kako bi lahko nekdo, ki je recimo 40 let ali več delal kot zidar v težkih delovnih pogojih, na dežju, mrazu in tako dalje, še vedno to delal pri 80 letih?

  Sicer pa, ko bo naša generacija dočakala 65 let, verjetno sploh ne bo več klasičnega odhoda v pokoj, ampak bo upokojevanje možno samo na podlagi pozitivnega mnenja vsaj treh različnih neodvisnih zdravniških komisij. Treh neodvisnih pa zato, da boš moral trikrat plačati podkupnino, kar bodo zmogli le redki.

 9. commonsense Says:

  alcessa, tvoj predlog bi še malce dopolnil, pa bo tudi dronyx zadovoljen: ne le poroka, ampak tudi uradna posvojitev mladega, zdravega fanta ( punco šele, ko bodo povsem iztrebili spolno diskriminacijo pri plačah). ta bo namreč moralno, menda pa tudi pravno vsaj soodgovoren za vzdrževanje obnemoglih krušnih staršev. če temu ni tako, pa bi to bilo potrebno uzakoniti.

  s tem bi najbrž lahko tudi pomagali reševati problem priseljevanja, azilantov in podobnih problemov. sprejmemo preprosto predvsem tiste, ki se dajo posvojiti. tako nekako, kot tisti nemški princ von anhalt, ali kaj že. 🙂

 10. alcessa Says:

  Saj bi kakšno rekla o nenapornem delu v pisarni, pa… 🙂

  Kot zidarje zaposlujemo vzhodne Evropejce in kaj oni počnejo pri 80-ih, nas pač ne briga …

 11. ElQ Says:

  šalo na stran: tej vladi se je pošteno poslabšalo med ušesi 😦

  posebni klovni pa so salmoneliči, šmorni itd., ki so pripravljeni za svoje PRIDOBLJENE pravice dati tudi lastno kri 😉

  ne pozabit, da ti sindikalisti že celo življenje vrtijo le gobezdalo 🙂

 12. alcessa Says:

  CS; sem že hotela protestirati, kje pa bomo vzeli toliko mladine, ampak priseljenci … ja, to bi šlo. Pri teh bi uvedla obvezno poroko z domačini, da se vsaj malo ohrani domača kri.

 13. kekez Says:

  “Ne predstavljam pa si, kako bi lahko nekdo, ki je recimo 40 let ali več delal kot zidar v težkih delovnih pogojih, na dežju, mrazu in tako dalje, še vedno to delal pri 80 letih?”

  Zidar, ki je meni zidal hišo, je takrat imel 67 let in je bil veliko bolj čil, močan in vzdržljiv od mene, pa sem bil pol mlajši.

 14. dronyx Says:

  Kar se tiče posvojevanja je potrebno biti pazljiv, ker lahko posvojiš 35 letnega diplomanta, ki že deset let čaka na prvo zaposlitev in te seveda ne more preživljati. Prej ti njega, pri čemer verjetno ne bo dovolj samo hrana in obleka, ampak potrebuje vsaj še stanovanje, avto, denar za dopust…

  Bi pa predlagal, da se čim prej začne resno spreminjati pokojninski sistem tako, da ne bomo imeli čez nekaj let namesto medgeneracijskega sporazuma, medgeneracijski spopad. Ker če bodo mladi poštudirali, da pokojnin za njih ne bo, potem jih bo težko prepričati, da ima smisel karkoli plačevati v pokojninsko blagajno.

  Jaz bi kot prvo uvedel to, da ti iz obveznega pokojninskega zavarovanja samo omejen čas prejemaš polno pokojnino, na primer 10-15 let, po tem pa samo še zajamčeno pokojnino za vse upokojence enako. Za ostalo pa naj skrbi dodatno pokojninsko zavarovanje, ki naj bo individualna odločitev vsakega posameznika. Ne pa da se potrebna starost za upokojevanje neprestano podaljšuje tja proti 70 letu starosti, pri čemer je na drugi strani ogromno mladih brez služb.

  Problem je namreč tudi v tem, da premožnejši sloj lahko bolje poskrbi za svoje zdravstveno stanje, s tem se pa življenjska doba tega sloja bistveno podaljšuje. Če k temu prišteješ še višino pokojnine, kjer se upošteva za izračun samo 10 najboljših let (kar je po moje tudi čista neumnost, ki kar kliče po nategi, ki si jo lahko privoščijo zlasti tisti, ki si sami lahko določajo plačo), hitro ugotoviš, da se to mora v nekem trenutku zlomiti.

 15. sparkica Says:

  Heh, ne vem, čemu se je treba toliko sekirati, ob novi vladi se bodo verjetno ti pogoji ponovno spremenili. Morda bo takrat treba delati že do 100. leta, ko bo pričakovana življenjska doba 50 let. Go figure.

  Zbiram člane za ekspedicijo na planet X izven Mlečne ceste. Prototip letečega tepiha za več kot 4 osebe je že v izdelavi. Malo me muči še štart, dovajanje kisika in vzdrževanje hitrosti, ampak drugače sem na pravi poti. Vsi kandidati — samski ali nesamski, vseh spolov in kombinacij spolov, samo prosim lepo ne težaki ali psihopati — vabljeni k podpisu pristopne izjave. Če vam recesija, dacarija in drugi denarosesi ne bodo pobrali vseh penez, se seveda priporočam tudi za kakšno finančno injekcijo. Ja, za podporo.

  Zdaj pa grem delat naprej, sicer ne bom spraskala skup tistih 67 let ali kako že, ker jih ne bom doživela.

 16. Karmen Says:

  Si sploh ne predstavljam, da bi šla v penzijo. Dokler mi bo delo tako v veselje, mi še na kraj pameti ne pride 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: