Vino ni alkohol? Ja, pa je!

Ko sem pred dnevi pri poročilih v zvezi z trošarinami prvič slišal, da vino ne sodi med alkohol, ampak med hrano, najprej nisem mogel verjetni lastnim ušesom.

Kako ne sodi med alkohol? Toliko pivskih izkušenj pa že imam, da vem, kakšne so posledice prekomernega uživanja vina in takšne posledice lahko pusti samo alkohol, ne hrana.

Pred leti sem imel šefa, ki je bil doma iz Štajerskega vinorodnega okoliša. In enkrat se je spomnil, da bi se šli sindikalni izlet. Najeli smo avtobus in se zjutraj odpeljali pivskim dogodivščinam naproti.

V teku dneva smo obiskali kakšnih pet vinskih kleti, pri čemer seveda v vinski kleti pač poizkušaš vino in odganjaš mušice. Kozarček, dva, tri.  Štiri, pet. Šest, sedem, osem, devet… Popoldne je kot zadnja na vrsto prišla še znana Ptujska vinska klet.

Če bi po tej turneji naredil bilanco, koliko vina sem spil (seveda v smislu “poizkušanja”) čez dan, bi ga po moje naneslo za nekaj litrov.  Dva sigurno. Ampak ker smo vmes nekaj tudi jedli in nismo tega vina spili obenkrat, kakšnega občutka pijanosti sploh nisem čutil. Zares pijan, v pravem pomenu besede, sem bil šele potem, ko smo se zvečer vrnili v Ljubljano, ker nog skoraj nisem več čutil, oziroma so postale nekako omrtvičene, mravljinčaste, pogled pa je bil tak, kot bi mi nekdo vklopil “motion blur”.

Kako sem prišel v takem stanju domov, raje ne razmišljam, je pa očitno angel varuh takrat imel nočno izmeno in si zaslužil vsaj uspešnost, če že ne 20 % dodatka na preobremenjenost (angeli varuhi verjetno formalno sodijo med javne uslužbence).

Tako da me težko kdorkoli prepriča, da vino ni alkohol. Vino je alkohol, verjemite na besedo in to Štajerci dobro vedo.

Razumem, razumem, tu gre bolj za pravniški trik, da se vino izogne trošarinam na alkohol, pri čemer istega privilegija pa nima recimo pivo ali domača slivovka.

Sem pa nad tem podatkom šokiran.

Ko sem gledal cene buteljk naših vin v trgovinah in se čudil cenovnim nalepkam v rangu 4 do 6 € ali še več za 0,75  l povsem povprečnega vina,  sem bil namreč ves čas prepričan, da več kot polovica tega zneska gre za trošarine in davke. Ampak kot kaže sploh ne, ker davek na hrano (ali “hrano”) je kot kaže “samo” 20%.

Vendar nekdo pa potem tu blazno dobro služi in bojim se da, kot je temu že običaj, ponavadi niso to tisti, ki so prvi v verigi in obdelujejo vinograde po gričkih naše vinorodne deželice.

Kot sem že pisal na blogu, sem se enkrat odpeljal na Štajersko z aluminijastim sodčkom za vino v prtljažniku in v neki mali vinski kleti v Drsteniku dobil vino, ki je bilo zame boljše od vseh buteljk v trgovinah  in to po ceni 1 € za liter.

Torej vino pri neposrednem proizvajalcu nima neke posebno visoke tržne vrednosti. Ta se zares odebeli in napihne šele nekje na poti do  trgovske police, kjer si svoj delež vzame trgovina (kot se govori celo blizu 50% marže) in domnevam tisti, ki vino polnijo v steklenice in nanje lepijo nalepke.

Potem pa vsega tega ne razumem in po moje ni zares nobenega opravičila, da se na vino, tako kot na pivo ali travarico, ne pribije še trošarine na alkohol.

Tu gre očitno spet za nek dobro organiziran lobij, ki si je izpogajal privilegije, ki nimajo nobene osnove in v nepravičen položaj postavljajo ostale pridelovalce, ki morda varijo žganje ali pivo, pa enako kot vinogradniki trto doma pridelujejo hmelj v okolici Žalca ali hruške v Brkinih.

Advertisements

15 komentarjev to “Vino ni alkohol? Ja, pa je!”

 1. Renton Says:

  Pivo je bilo nekoč klasificirano kot hrana, a ker župniki pijejo vino, je njihov lobi zrihtal, da se šteje kot hrana. 🙂 Hec. Mogoče so pa res vinogradniki lobirali, kaj veš.

 2. En Kovač Says:

  Jaz sem se temu tudi samo nasmejal. Včasih so o pivu govorili, da je tekoči kruh, ampak ta “kruh” očitno ni hrana, vino pa je! Ja seveda.

  Ampak znano je, da raja pije večinoma pivo, gospoda pa vino. In kot da gospodje sebi ne želijo povečevati stroškov še s trošarinami, so vino izvzeli iz alkoholnih pijač.
  Verjetno pa je v ozadju res kakšen lobi (brez j!), ki bo na račun tega profitiral, mogoče pa le želijo zajebati pivovarskega tajkuna.

 3. En Kovač Says:

  No, sva z Rentonom istočasno in isto razmišljala o pivu 🙂

 4. dronyx Says:

  Jaz sem se že večkrat spraševal, kakšno vino pijejo župniki pri evharistiji in ali gre sploh za vino. Po moje mora biti zares vino, ker ima trta domnevam nek simbolni pomen, ker je baje tudi Kristus iz vode delal vino (verjetno ob pomoči grozdja, ampak pustimo malenkosti). Nisem pa nikjer zasledil, za kakšno sorto je šlo. Izrael, natančneje “The Holy Land” (tu je šteta tudi Palestina), kjer se naj bi to dogajalo, je definitivno vinorodna dežela, ki je bila kar se tega tiče mnogo let pred nami. Kot piše na wikipediji, rastejo tam razne sorte, mislim pa da cvička ni med njimi. Sam se nagibam k merlotu, čeprav nekega oprijemljivega dokaza nimam.

  Ali morda kdo ve če ima cerkev kake smernice, kakšno vino naj bi se pilo pri mašah in kdo ga dobavlja?

 5. bostjan Says:

  pijejo belo vino mislim da andrejevo vino ne vem iz katere kleti

 6. En Kovač Says:

  Ne vem, če imajo župniki točne napotke, kakšno vino morajo piti. Če se prav spomnim, je v enem pogovoru naš župnik povedal le, da naj bi bilo vino belo, sam pa da uporablja kar en sladki traminec iz radgonske kleti.

 7. dronyx Says:

  Po logiki bi po moje morali piti rdeče vino, ker gre za obujanje spomina na “zadnjo večerjo” in v tem kontekstu je bilo vino omenjeno kot kri.

 8. bostjan Says:

  ja po logiki res samo morebiti iz prakticnih razlogov rdece vino bel prt
  ne vem no

 9. alcessa Says:

  Nekaj sladkega, belega. Mar bi vprašal nas protestante, ki tudi vino dobimo za piti, da gre hostija lažje po grlu.

 10. rockstar1707 Says:

  Kolikor je meni znano, sorta vina ni pomembna. Mislim pa, da mora biti vino precej naravno pridelano, tako da ravno vsaka buteljka ni primerna.

  Andrejevo vino je pa, kolikor vem, iz Slovenske Bistrice iz gostišča Emavs. Ta je pa menda v lasti Mariborske nadškofije. Sicer pa to vino lahko vsak kupi kar tam v gostišču in sploh ni slabo. Pa niti ne pretirano drago. Čeprav ne ravno 1€.

 11. enxen Says:

  fajn bi blo videt definicijo, ki vino opiše kot hrano.
  me kot kemika namreč zanima, kam avtorji skrijejo vanjo 12-odstotkov etanola (ki se ga pravzaprav obdavčuje), ki ga vino vsebuje, tako uspešno, da le-ta izgine in opoj postane hrana.
  ali vse skupaj meji na alkimijo, ali pa mi skuša spet država metati pesek v oči.

 12. Renton Says:

  Kolikor jaz vem glede vina pri mašah je tako, da so svoje čase pili rdeče vino, ravno zato, ker je pač podobno krvi, a so potem prešaltali na belega iz čisto praktičnega razloga: če ga poliješ, se manj vidi. 🙂

 13. pijanec Says:

  Saj tudi v Franciji je vino hrana, v Nemčiji pa je pivo hrana. To pač določi vsaka država po svoje, glede na to katere dejavnosti hoče vzpodbujati.

  Trošarine pa so itak nepravične. V imenu kvazi skrbi za zdravje pobirajo denar od tistih, ki sploh niso veliki porabniki zdravstvenega denarja, največjih porabnikov zdravstvene blagajne pa se dodatno sploh ne obdavčuje.

 14. dronyx Says:

  Jaz osebno ne poznam nikogar, ki bi se na podlagi trošarin odločil glede svojih pivskih navad, ali da bi recimo namesto piva pil vino samo zato, ker to nima trošarine. Tudi pri cigaretah ljudje plačajo in ne sprašujejo za ceno. Ko bo stal paketek 10 €, bodo pač tudi to požrli in se odpovedali čemu drugemu. Ravno v tem je fora trošarin, ki so ponavadi tako inteligentno izbrane, da ljudje nimajo velikih “manevrskih” možnosti. Tako da so povsem odveč panične reakcije vinarjev, da boo ob cvetoči posel, če država še na vino nabije trošarine, saj se po moje potrošnja vina ne bi bistveno spremenila. Za tiste iz dna in srednješolce, ki se nalivajo z litrskimi steklenicami enega starčka ali namiznega rdečega, pa tudi nekaj centov razlike v ceni ne bo prehud šok.

 15. pijanec Says:

  Pozabljaš mehanizem pobiranja trošarin, ki se pobirajo že v samem procesu proizvodnje. Če vino ne bi bilo hrana, potem bi morali tudi domači pridelovalci plačevati trošarine, pa če bi zadevo prodali ali ne. Torej za vso vino, ki ga imajo v sodih v svojih kleteh. Kontrola tega bi bila zelo težka.

  Gre se tudi za socialni korektiv. Vina se največ pridela ravno na najbolj revnih območjih Slovenije.

  Sicer pa so tudi tisti, ki kuhajo žganje, oproščeni plačila trošarin, če nimajo dovolj velikega kotla za žganjekuho.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: