Spet diši po komunizmu

Kdo bi si mislil, da se bo kolo zgodovine tako obrnilo. Scenarij, vreden samega Hitchcocka.

Starejša generacija se verjetno še spominja komunistične revolucije pri nas in s tem povezane nacionalizacije, ko so bogatim tovarnarjem in kapitalistom čez noč vzeli vse premoženje in ga podržavili oziroma ga dali v upravljanje neki čudni druščini, ki se ji je ljubkovalno reklo proletariat.

Naslednjih 50 let smo živeli v sistemu, ki se mu je večina na zahodu samo nasmihala, čeprav je šlo uradno za hladno vojno, tekmovanje med dvema različnima konceptoma družbene ureditve.

Medtem ko smo mi vse stavili na diktaturo proletariata in s tem povezano družbeno-državno (nikogaršnjo) lastnino, malo delali, še več pa se samoupravljali, so na zahodu vse upe položili na diktaturo kapitala, zasebno lastnino in surovo gonilno moč pohlepa.

Borili smo se odločno in če se spomnim nekaj desetletji nazaj, smo se počutili kot zmagovalci.  Vsaj tako so nas učili v šolah.

Res je, da so na zahodu snemali boljše filme, vozili boljše avtomobile in celo ženske so zaradi plastičnih operacij in liposukcije izgledale bolje, ampak mi smo imeli vsi stanovanja, vsak je imel službo, zdravnika, brezplačno šolo in brezdomce na cesti smo lahko gledali samo v filmih. Cena za ta »luksus« oziroma kar privilegij, pa je bila med drugim ta, da resno varčevanje v domači valuti preprosto ni bilo možno, saj je država skoraj vse težave takšnega tipa ekonomije reševala s tem, da so po potrebi redno dotiskali poljubno količino denarja, ki je pa na žalost obstoječega  v obtoku močno razvrednotila.

Ampak tudi to za najbolj iznajdljive ni bil prevelik problem, saj se je dalo na tržnici, poleg branjevke z domačimi jajčki in kislim zeljem, na hitro zamenjati domačo valuto (dinarje) za mnogo bolj stabilno in trdno zahodno valuto (tedaj večinoma marke ali švicarje).

Potem pa se je začel downfall.

Najprej je umrl Tito. Zatem je počasi začela od znotraj razpadati cela naša ekipa, celotni komunistični blok z Jugoslavijo vred. Takrat se je zdelo, da je kapitalizem dokončno zmagal in tudi pri nas smo Yugote in Zastave 101 hitro zamenjali za lepe avtomobile, tovarne in podjetja so ponovno dobili nazaj v roke tajkuni, prvi med kapitalisti. Res pa večinoma ne isti, kot so bili tisti, ki so jim jih prvotno vzeli oziroma nacionalizirali ob komunistični revoluciji po drugi svetovni vojni.

Ampak to krivico smo tudi na hitro popravili z tako imenovano denacionalizacijo, ki pa je šla večinoma iz žepov nič hudega slutečih  davkoplačevalcev. Seveda večina te natege sploh ni poštudirala, ker se je medtem ukvarjala z certifikati in na novo odkritim mešetarjenjem z delnicami.

Višek absurda je po moje ta tranzicija dosegla s tem, ko so nekoč goreči zagovorniki komunizma in člani partije na hitro zavrgli vse stare ideale in pričeli pridigati novo resnico, diametralno nasprotno od tega, kar so zagovarjali prej.

Naš bivši (prvi) predsednik Kučan je tedaj izrekel zgodovinske besede

»Danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan.«

In kje smo danes?

Lepih sanj je že nekaj časa konec in za veliko ljudi se je začela nočna mora. Tako opevani kapitalizem je imel očitno vgrajeno serijsko napako oziroma je bila globalizacija, ko se je cel svet hotel iti kar čez noč kapitalizem in so  se vsi hoteli drenjati na eni strani te ladje z omejeno nosilnostjo, enostavno prevelik šok za krhko strukturo ladijskega trupa diktature kapitala.

In danes se zdi, da nekoč hardcore kapitalistične države, kot so ZDA, zopet vlečejo na površje zaprašene učbenike Marxa in Engelsa, ki smo jih mi pred leti (verjetno prehitro) vrgli na smetišče zgodovine, kakšen pa je morda celo pristal v NUK.


vir: wallstreetexaminer.com

Zlom kapitalizma oziroma njegovega finančnega sektorja je povzročil, da smo zopet priča masovni nacionalizaciji, ki bo morda presegla obseg, kot ga je uprizorila komunistična revolucija na vzhodu.

Države sedaj dobesedno z lopato mečejo stotine milijard (od kje pobirajo ves ta denar verjetno ne ve nihče) zato, da komaj še za silo preprečujejo totalen polom zmagovitega sistema. To pa seveda ne počnejo čisto zastonj iz altruističnih vzgibov, ampak rešujejo, kar se sploh še rešiti da in s tem pridobivajo hote ali nehote velike lastniške deleže nad bankami, zavarovalnicami, avtomobilsko industrijo in tako dalje. Končni efekt je pa v bistvu enak kot za časa komunistične revolucije.

Masovna nacionalizacija!

In če bo šlo to tako naprej, kot kaže sedaj, bomo čez čas zopet vsi nazaj v komunizmu, ko bo vse omembe vredno v državni lasti, privat bodo samo še frizerski saloni in kakšen nizkocenovni bordel. Zahodni ekonomisti (neoliberalni del) pa bodo množično romali na Kubo ali v Severno Korejo po inštrukcije in na skrivaj švercali od tam slikanice “Osnove komunizma za popolne telebane”.

In kje smo mi?

V bistvu kot kaže na Titaniku z vsemi ostalimi, pri čemer imamo še to smolo, da so najboljši rešilni čolni rezervirani za elito in bogatune ter tiste, ki so karto kupili prvi. To pa mi žal nismo, tako kot očitno tudi niso Madžari, Latvijci in še mnogi drugi iz 2. razreda.

Edina sreča, da smo kot kaže pravočasno zamenjali tolarje v evre, sicer bi se verjetno spet drenjali v vrstah na tržnici za tujo valuto.

Zgodovina ima smisle za ironijo.

10 komentarjev to “Spet diši po komunizmu”

 1. bhcband Says:

  Nacionalizacija poteka samo v tem obdobju. Ki je mogoče za malenkost podobna komunistični. Ampak brez skrbi; čez 3-4 leta bo kapitalizem prisopihal nazaj in takrat bomo dokončno lahko uničili zadnjo Marxovo knjigo.
  Pa še popravek-za marsikoga nepomemben a vseeno: ”DANES SO DOVOLJENE SANJE, JUTRI JE NOV DAN” NI citat zlaganega očeta naroda in večnega partijca Kučana.
  Ta podatek nam je vsilila tranzicijska levica.
  Prvi, ki je izrekel ta monumentalni stavek je bil JOŽE PUČNIK, oče slovenske demokracije. Izrekel ga je na dan referenduma o samostojnosti Slovenije 26.12.1990.
  Plavolasi komunistični angel pravtako plavih oči Kučan je ta stavek le prekopiral in ga izdavil na predvečer razglasitve neodvisnosti 25.6.1991.
  Keep da funk alive
  jer

 2. ela Says:

  seveda!! kot nam že zgodovina priča…NOBEN sistem se še ni obdržal
  zakaj bi se kapitalizem..sedaj sledi druga skrajnost.
  Katera?? bomo videli, ko nam jo bodo naši kameleoni predstavljali!!

 3. dronyx Says:

  @ela, po moje ni treba biti ravno prerok, da lahko predvidiš, kako se bodo stvari kratkoročno odvijale. Po moje bo vse, kar prinaša velike dobičke in ima zdrave temelje, ostalo v zasebni lasti, drugo pa bodo podržavili in račun izstavili “davkoplačevalcem”. V zadnjem času sem prebral veliko idej, da bi banke razbili na dva dela, zdrav bi ostal tak kot je, okužen del, ki ga bremenijo slaba posojila, pa bi država prevzela nase. Beri…na davkoplačevalska ramena. Ta sicer genialna ideja pa se podre v trenutku, ko ti zmanka davkoplačevalcev. 🙂

 4. pijanec Says:

  Oh, sranje, spet bomo morali hoditi po pomaranče in kavo čez mejo. :S

 5. dronyx Says:

  @pijanec, že, že, samo vprašanje, če ti bodo banke odobrile kredit. 😉

 6. Lezalnik pika Com Says:

  @dr.Onyx – NOVA Ljubljanska banka 🙂 le kaj se je zgodilo s staro. Imamo mi kar nekaj izkušenj s tem že iz prejšnjega sistema…

 7. dronyx Says:

  @ležalnik, Itak,upam da naši eksperti za bančne bypasse znajo izkoristiti situacijo in se lahko drago prodajajo kot svetovalci tujim bankam. Preprosto prvi nasvet je, da se novi banki doda predpona NOVA. Recimo:

  DIE NEUE Deutsche Bank
  THE NEW Citigroup
  NUOVO Banca Commerciale Italiana
  ÚJ OTP Bank
  THE NEW HSBC
  etc

  Ta bonus nasvet je zastonj, kaj več pa lahko za ustrezno plačilo.

 8. pijanec Says:

  Glede na težave Nove LB, se bo počasi mogla preimenovati v Nova Nova (oz. Nova^2) LB. Kaj narediti z varčevalci, pa tudi že imajo izkušnje.

 9. dronyx Says:

  @Pijanec ali pa v SUPERNOVA Ljubljanska Banka, ker ima še pozitivne marketinške učinke, ker ima zvezdniški pridih (bolje rečeno zadah). 🙂

 10. pijanec Says:

  🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: