e-karkoli (e-whatever)

Danes se mi zdi, da je vsaj tako pomembno kot to, s čim se ukvarjaš, tudi to, kako se temu reče.

Imate privat frizerski salon? Da?

Neeee!

Imate e-frizerski salon for god’s sake, ki je zavezan k e-poslovni odličnosti. Saj uporabljate pri svojem delu, če že drugega  ne, vsaj elektronski telefonski aparat, zelo verjetno pa imate odprt tudi kakšen e-naslov tipa frizerstvo.marjetica-sp@gmail.com. Vsi temeljni pogoji za elektronsko poslovanje so tu, saj lahko med drugim svojim strankam za novo leto pošljete e-voščilnico iz e-spletnega naslova ali pa sprejemate e-telefonske klice, kako dolga je čakalna vrsta. Da e-učenja na daljavo, kjer prek spleta gledate najnovejše modne trende na področju e-pričesk, niti ne omenjam.

Ko pogledam našo tajnico, je kot e-cyber vojščak 21 stoletja oborožena z kupom elektronske strojne in programske opreme. Faksi, skenerji, digitalni telefon s posredovalnim pultom, dvojedrni računalnik opremljen s čitalcem e-kartic, da o aplikacijah, kjer me samo od zaslonskih mask boli glava, niti ne govorim. Plus seveda nekaj poštnih predalov, ki jih mora spremljati čim bolj v realnem času. In ob vsem tem jaz nimam srca, da bi tajnici rekel samo tajnica, ker je dejansko e-tajnica,  ključni člen e-poslovanja.

Ampak od vsega tega e-poslovanja sem jaz že malo e-utrujen. Ali se lahko gremo e-kaj drugega?

Advertisements

13 komentarjev to “e-karkoli (e-whatever)”

 1. enxen Says:

  kaj pa? morda e-igrice? ali pa FB socializacijo. 😉

 2. Karmen Says:

  Pozabil si e-knjigo in e-katalog 🙂

 3. dronyx Says:

  @enxen, včasih mi je kar nerodno, ko se vsi okrog mene hvalijo, da so tudi na e-Facebooku, jaz pa komaj vem za kaj gre. Včasih me mika, da bi na glas povedal, da jaz pa pišem e-blog, samo se ugriznem v jezik, ker potem bi poštudirali, da sta Dr. Onyx in Mr. Hyde ena in ista oseba. Česar pa nočemo. 🙂

  @Karmen, očitno ste pri vas kar se tiče e-poslovanja precej na začetku. Mi smo vse e-knjige že davno dali natisniti, ker se tako lažje berejo.

 4. gregac Says:

  začetek jeze ->
  mah jaz pa sedaj tiskam e-materialne dokumente, ki se drugače ne tiskajo, ampak ker so revizorji preveč khm… da bi jih pogledali v sistemu.

  ne veljajo niti e-dokumenti (v bistvu pdf :)) => fuck you e-e, mi hočemo PAPIR

  bodo imeli si vsaj s čim rit obrisat!!
  <- konec jeze

  —predah—

  dokler bodo ljudje obsedeno tiskali dokumente in jih hranili kot hrčki v fasciklih v kleteh ne bo e-karkoli 😉

 5. dronyx Says:

  @gregac: kakor sam opažam, e-poslovanje dokaj dobro živi, kadar se med sabo pogovarjajo samo strežniki. Tam je zadeva relativno enostavna. Nikakor pa v praksi ne zaživi to, da bi izginili papirnati dokumenti. Če vprašaš povprečnega uporabnika, kako si predstavlja e-dokument, že tu ugotoviš, da zadeva ni zrela za masovno uporabo. Večina misli, da je e-dokument že wordov filet, za nekatere je e-dokument pdf verzija wordovega dokumenta, še najbolj so smešni primerki, ki mislijo, da je e-dokument wordov dokument, ki ima skeniran šefov podpis in je natisnjen na acrobat distiller!? Ko enkrat prideš do elektronsko podpisanih dokumentov z nekimi certifikati, se pa težave izjemno hitro množijo in večina potem tu hitro obupa, ker potrebuje vsak šef ob sebi še informatika, ki mu pomaga odpirati in iskati dokumente, da ob pomoči pri podpisovanju niti ne govorim. Samo tu se pa ljudje običajno počutijo neumno, ker izgleda, kot bi ti nekdo pomagal držat svinčnik. 😉

 6. enxen Says:

  @gregac – mi pa recimo nocemo, da bi revizorji prevec brskali po nasih e-filetih. zato surove podatke – hehe, raw data – tiskamo. niko nesmje da dira moj server press. 🙂

  @onyx – trikrat hura za informatike, oziroma za skrbnike aplikacij.
  v bistvu smo edini, ki vemo, kako preprosto je pravzaprav delo, ki ga opravljamo.
  zdaj pa prosim, ce natisnes obrazec s prosnjo za dostop do sistema, ga izpolnis, das v podpis svojemu sefu in sefu sefa, ga nato posljes mojemu sefu in ta meni in ko ga bom poskeniral in arhiviral, ti aktiviram account. hvala press 😆

 7. gregac Says:

  @exen
  ma gre za materialne dokumente v logistiki (izdaja, prejem etc.) in kot je normalno v sodobnem ERP sistemu (SAP) se le teh ne tiska, saj so vedno na razpolago in meji to tiskanje na absurd, če ne celo na kretenizem :I, da še ne povem da na tistem izpisu do qu.ca nič ne piše, ker bi jim prišlo prav 🙂

  @dr.onyx
  mhm e-poslovanje, mokre sanje vsakega informatika, sistemca ali jebenega prenašalca računalnikov 😀

 8. zigak Says:

  e-hub

 9. En Kovač Says:

  e-nkovač 🙂

  Revizorji in inšpektorji so (bili?) še vedno v kameni dobi. Kaj jim koristi tistih par sto (tisoč) listov papirja? Se me pa letos presenetili, ko so začeli zahtevati podatke v Excelu.

 10. dronyx Says:

  Pri inšpektorjih in revizorjih po moje ne gre za to, da bi bili v kameni dobi, saj ponavadi ne pridejo z računalnikom na kroglice. Gre bolj za to, da pokažejo avtoriteto tudi s tem, da jim morajo vsi nositi na kup, kar zahtevajo. Običajno pa je to papir, ker imaš s tem največ dela. 🙂

 11. En Kovač Says:

  Inšpektorji pridejo, da bi preverili poslovanje in našli morebitne nepravilnosti. In če mislijo to najti iz kupa papirjev, so zame v kameni dobi. Saj 1000 listov ne vem kakih številk ne moreš niti prebrati, kaj šele najti kakšne bistvene napak. Zato pa se vtikajo v nepomembne malenkosti, kot so recimo napačno napisani naslovi in podobno (nekateri jim baje take izpise namenoma “podtaknejo”, da so inšpektorji potem srečni, ker morajo nekaj nepravilnosti pač najti).

  Veno bolj se začnem strinjati z enim kolegom, ki je svojo moč lepo pokazal nazaj. Prvikrat je izpraznil eno pisarno in preselil tri delavce drugam, inšpektorju je nosil kave in občasno celo kosila, ker se mu je zdelo, da je to dolžen nekomu, ki kao dela pri njem. Po treh tednih inšpekcije (vsakodnevno mu je printal kupe papirjev in odgovarjal tudi na vprašanja, iz katerih se je lepo videlo, da inšpektor o nekaterih zakonih nima pojma – takrat se je recimo pri plači izplačeval draginjski dodatek o katerem je inšpektor prvič slišal, v svoj zagovor pa je celo povedal, da kot inšpektor “ne more poznati vseh zakonov”) mu je inšpektor dejal, da sicer kakšnih večjih napak v poslovanju ni našel, vendar pa “mora” pri vsaki stranki nekaj najti?! In je tako dobil nekaj tisoč eurov kazni za neko banalnost. Ko je naslednjič dobil inšpekcijo, je inšpektorju pripravil “pisarno” v precej hladnem skladišču zraven WC-ja, mu dal razdrapan stol in mu povedal, da bo vse pogovore z njim snemal. Inšpektor se je pobral po dveh dneh. Minimalno kazen je sicer spet dobil, ampak je povedal, da mu vsaj ni tri tedne dvoril in bi tako kazen plačal še enkrat, samo da bi lahko ponovno videl inšpektorjevo faco, ko mu je pokazal “delovno mesto”.

  Da je ukaz glede kazni (vsak inšpektor je moral v določenem časovnem obdobju nabrati določeno količino kazni) res obstajal ali še obstaja, mi je potrdil tudi prijatelj – zdaj že bivši inšpektor, ki je dejal, da je ravno zaradi takega ukaza pustil službo, saj se mu je zdelo nenormalno, da mora kaznovati tudi podjetja, ki delajo vse po zakonu – tudi tako, da poda mnenje, ki se sicer ne sklada povsem z zakonom, podjetje pa mora potem vseeno plačati kazen, vendar lahko poda tudi pritožbo.

 12. dronyx Says:

  @En Kovač, to si dobro napisal in po mojem opazovanju se ne splača biti preveč ustrežljiv do inšpektorjev, ker potem so pri tebi dneve in mesece, na koncu pa nimaš nobenega bonusa, samo še več napak ti najdejo.

  Lahko dobim telefon? Ne, žal nimamo več priključkov.
  Internet? Ne, varnostna politika prepoveduje uporabo interneta za zunanje.
  WC, ne, žal so WCji samo za zaposlene. najbližji je čez cesto v gostilni, samo morate spiti pivo, da dobite ključ.

  In tako dalje. Potem pa drugo leto ugotovijo, da je bolje, če čim prej opravijo in gredo.

  To, da dajo inšpektorjem normo, koliko kazni morajo pokasirati pa samo odraža to, da ne razumejo svojega dela. To je isto kot pri policijskih radarjih. če policaju ukažeš, koliko zaslužka mora prinesti konec dneva, potem bo radar postavil na najbolj nemogoče mesto, kjer je omejitev itak povsem zgrešeno postavljena in gre samo za kasiranje naključnih voznikov, ki se ujamejo v “dopplerjevo past”. Bistvo pa je vendar preventiva.

 13. En Kovač Says:

  Eh, če bi se pri prometu šli preventivo, bi postavili ležeče policaje ali šikane ter stacionarne radarje na kritičnih odsekih. Ker pa nekomu ni do tega, pač raje kasirajo z radarjem na mestih, kjer so recimo cestarji pozabili tablo z omejitvijo 40 km/h. Pri nas je na enem povsem ravnem odseku izven naselja (med Martjanci in Noršinci) sigurno že eno leto (sicer se kakšna dva, tri mesce tam že nisem vozil, pa ne verjamem, da se je kaj spremenilo) omejitev 40 km/h, kao zaradi jam. Ampak jame tam niso nič večje, globje ali ne vem kakšne, da bi bil znak upravičen. In brez problema lahko voziš tam 100 na uro. Če te pa dobijo, pa verjetno ostaneš še brez avta.

  Zdaj sem pa že krepko “off topic” in bom nehal 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: