email.si umira

Podarjenemu spletnemu elektronskemu poštnemu predalu se ne gleda pod prste, ker imaš vse zastonj in moraš biti zato z vsem tudi zadovoljen. Jaz pa nisem in konkretno imam v mislih našega ponudnika elektronske pošte email.si

Na tem naslovu imam morda že skoraj deset let odprta dva poštna predala, enega pod psevdonimom, drugega pod pravim imenom.

Čeprav so se včasih pojavljale kakšne težave, ali je bila pošta dostavljena s precejšnjo zamudo, se mi ni nikdar ljubilo poštna predala prenesti kam drugam. Problem je namreč v tem, da to niti ni tako enostavno, kot je videti, oziroma nikoli ne veš, kje vse se je stari poštni naslov pojavljal.

Če bi šlo samo za elektronsko pošto, seveda ni problema. Odpreš predal pri nekem drugem ponudniku, starega pa izbrišeš in zadeva rešena dokaj hitro.  Težava je v tem, da se elektronski naslov uporablja tudi za prijavo na  različne spletne servise, poleg tega imaš ponavadi naveden elektronski naslov, kam naj ti pošljejo razna gesla, ki si jih pozabil, ker se nekje že nisi prijavil celo večnost. Skratka, moja filozofija je bila, da dokler res ni druge možnosti, ostajam na email.si

Ampak zadnjih nekaj dni pa ima ta spletni servis spet za moj okus enostavno preveč težav.

vir: fatal error

Prejšnji teden se je začelo tako, da sem takoj pri prijavi dobil na zaslon samo tipično kratko sporočilo v dveh vrsticah o neki računalniški napaki. Danes se sicer kot kaže lahko prijavim, ne pridem pa nikakor do pošte. Na sami spletni strani pa nikakršnega obvestila, za kakšne težave gre in do kdaj jih bodo odpravili, če jih sploh mislijo odpraviti.

Sicer ekonomske računice takšnega spletnega servisa ne poznam, ampak po občutku bi pa dejal, da se da iz oglasov vsaj preživeti, ker obisk takega spletnega mesta je običajno zelo velik, saj ljudje pošto pregledujemo dokaj pogosto, verjetno pogosteje kot beremo razne novice, poleg tega tu ne potrebuješ neke armade zaposlenih. Morda je povsem dovolj dober administratorje sistema in ljudje, ki tržijo oglasni prostor.

Kakorkoli že, mnenja sem, da bi bilo pošteno do vseh uporabnikov pošte email.si, da nas vsaj obvestijo na spletni strani, za kakšne težave gre, ker jaz ne bom nič presenečen, glede na dosedanji odnos do strank, če nekega dne spletna stran ne bo več dosegljiva in bo  domena izbrisana iz DNS strežnikov.

Se mi pa zdi, da je danes elektronski naslov tako pomembna zadeva vsakega posameznika, da bi morali imeti to rešeno nekoliko bolje.

Res je sicer, da je možnosti za elektronsko pošto veliko, od tega, da imaš poštni predal odprt pri ponudniku dostopa do interneta, do brezplačnih spletnih servisov, kot je omenjeni email, ali recimo googlov GMail. Samo ravno v tem je tudi problem, ker že samo zamenjava recimo ponudnika dostopa, kjer si imel prej poštni predal, pomeni, da spet nekje drugje odpreš poštni predal z drugačnim elektronskim naslovom in celo kopico novih težav, pri čemer je obveščanje znancev in prijateljev o novem naslovu še najmanjši problem.

Morda bi bila prava rešitev ta, da bi država nekako zagotovila za vsakega državljana vsaj en elektronski naslov s poštnim predalom, ki se potem ne bi spreminjal ter bi ga lahko uporabljal naslednjih 20 let brez skrbi, da se nekega dne nekomu ne bi ljubilo več vzdrževati strežnika in bo vse skupaj čez noč zaprl ter pogasnil luči za sabo. Bi se pa sprijaznil tudi s tem, če bi pošiljali na tak uradni državljanov elektronski naslov tudi obvestila o novih spletnih storitvah e-uprave in morda še kaj.

33 komentarjev to “email.si umira”

 1. M. Says:

  Ali pa če narediš nov mail na gmailu npr. in pri email.si preprosto urediš posredovanje pošte na drug naslov. Tako imam jaz in odgovarjam tudi z novega naslova, potem se pa ljudje že počasi navadijo, da stari naslov ni več “dober”.

 2. Mikec Says:

  email.si storitev sem že pred 4-imi leti “skensal”, če se tako izrazim 🙂 Že takrat se mi je zdel sistem zelo okoren + tisto zamujanje mi nikakor ni šlo v glavo. Gmail uporabljam že od samega začetka, ko je bilo zanj potrebno imeti še invite in sem zelo zadovoljen 🙂

 3. Haro Says:

  meni je gmail super..uporabljam ga tudi za domene svojih spletnih strani info@domena.si,, kot preusmeritve in kot osnovni email ponudnik.. je pa tako, da nikoli ne veš, kdaj ti lahko skenslajo račun ali pa ti začnejo zaračunavati.. če ti skenslajo račun imaš lahko resne težave..ne vem kako je s tem po zakonsko in kakšni so pogoji

 4. Mesko Says:

  Email.si je nosil moj prvi email naslov … zamenjal takoj ko sem dobil gmail 🙂 enostavno preusmeritve omogočiš in nastaviš na email.si ali pa na gmailu dodaš račun … (mislim, da se ga da imeti tudi kot POP odjemalca) pa je …

  Največji problem si je email zapomniti 🙂

 5. DJ Says:

  Maila pri ISPju se ne splaca imeti kot svoj “primarni mail”, sploh ker lahko ISPja menjavas neodvisno od svojega emaila – pac glede na “trenutno najugodnejso” ponudbo, ki je na voljo.
  Email, ki ti ga “drzava zagotavlja”, pa imas (oz. je vsaj priblizek tega) – poglej si na http://moja.posta.si/
  Moras sicer certifikat od Poste imeti (mislim, da je 4.17 EUR na leto), gre pa za “varen predal”, kar pomeni, da tja lahko dobivas tudi kaksne odlocbe ipd.

 6. andrej777 Says:

  V osnovni smo morali ustvariti račune na emailu, vendar sem tudi jaz takrat videl da vse skupaj deluje počasi in sem ¨prešaltal¨ na Gmail s katerim sem res zadovoljen

 7. Gorazd Says:

  Po moje bo na email.si šlo prej dol kot pa gor, zato svetujem da razmisliš o prenosu pošte in trajni rešitvi. Ta pa je ena: registriraj domeno, ki jo boš uporabjal v osebne namene. Potem lahko domeno aktiviraš na Google Apps, ki med drugim omogoča pošto v tvoji lastni domeni po izbiri, na svojih email.si računih pa vklopiš posredovanje na svoj novi, res tvoj naslov.

  Če se kasneje kaj spremeni, zadevo preneseš drugam. Na zastonjskega ali plačljivega ponudnika. Za nekaj $ na leto pa lahko domeno uporabiš še za svoj WordPress blog.

  Moraš pa kakšno stvar vedeti o DNS strežnikih in najti brezplačnega ponudnika za DNS usmeritev svoje domene. EveryDNS.net je recimo brezplačen in zadnjih nekaj let nisem zabeležil kakšnega problema.

 8. dronyx Says:

  Saj jaz imam tudi že precej časa odprt poštni predal na GMailu, ki sem pa ga samo registriral, nikdar pa zares uporabljal. Tako da gesla sploh ne vem, pa zelo verjetno je kot elektronski naslov, kamor se pošlje novo geslo, naveden email.si naslov, do katerega pa trenutno ne pridem. Upam, da pride jutri (ponedeljek) kakšen administrator v službo in da vsaj za silo zadevo usposobijo.

 9. Swizec Says:

  Zato se pa splaca imeti mail na lastni domeni, kar se tudi da zmenit zastonj ce ima kak frend streznik. Konec koncev lahko naredis mail streznik v kleti.

  V glavnem, cetudi zamenjam se toliko ponudnikov in cesarkoli, domeno swizec.com in vse njene maile lahko kadarkoli pac preusmerim na drug streznik in mail naslov se mi verjetno ne bo spremenil do smrti 🙂

  Nad email.si sem pa obupal ze v njegovih zlatih casih okoli 2004.

 10. pijanec Says:

  Tudi meni ni bilo nikoli jasno, zakaj vsak email potuje na email.si vsaj 2 uri. Mogoče vsakega preberejo? Mogoče ga resnično osebno dostavljajo :)?

 11. Gorazd Says:

  @Swizec: jaz sem nad svojim lastnim poštnim strežnikom obupal. Zakaj? Kmalu sem moral namestiti sistem za filtriranje spama. Potem je prišel greylisting, da je še malo več spama odstranil. Potem je parkrat zmanjkalo elektrike v soseski, pa bi moral še sistem za neprekinjeno napajanje kupiti … Brezveze, da se špilam garažnega ponudnika, gre preveč cajta.

  Na koncu sem pošto za svojo domeno preprosto usmeril na Google in imam mir. Če bodo spremenili pogoje (=začeli zaračunavati), pa bom potem videl, kako in kaj.

 12. kekez Says:

  Jaz imam še od vsega začetka isti mail naslov. Takrat še ni bilo niti email.si niti gmaila. Imam svoj strežnik in od providerja rabim samo žico. V bistvu ne želim, da gugl stika po moji pošti. Tudi za spam najraje poskrbim sam, vsaj vem kako je poskrbljeno, na drugih pomožnih naslovih, ko se je začel pojavljati spam, nisem mogel storiti nič.

 13. Renton Says:

  Že dolgo je prva asociacija na “email.si”: ne dela.

 14. dronyx Says:

  Meni se bi zdelo pošteno od tistih, ki tak servis upravljajo, da uporabnike vsaj obvestijo, ali zadevo sploh še vzdržujejo oziroma bi jim dali preden tako zadevo ukinejo vsaj nekaj dni možnosti, da si pomembnejša sporočila shranijo. Tole je pa meni vse skupaj zelo neresno, kljub temu, da je brezplačno.

 15. kekez Says:

  Tile zastonjski servisi so res…
  Kolegica je imela dokaj obširen foto album na kodakovi strani. Pred meseci ji je vse skupaj preprosto izpuhtelo čez noč. Vseeno se je potem poizkušala vsaj pozanimati, kako in zakaj in ali je možno povrniti vsaj kakšen del. Iz Kodaka (kokr svetska firma!) se jim ni zdelo vredno niti odgovoriti.

 16. M. Says:

  Iz zanesljivih virov ti lahko povem, da so se lastniki email.si skregali med sabo in že kakšno leto nihče en skrbi za server. Imeli so že par vdorov in “gostovanj” raznih phishing siteov in je trajalo kar nekaj časa, da so dobili nekoga, ki je porihtal zadevo.

  Server je brez nadzora in baje se samo čaka, da se bo vse skupaj sesulo. Priporočam da greš čim prej stran od njih…

 17. dronyx Says:

  @M. v ozadju vsega tega naj bi bil nek email.si d.o.o., čeprav je vprašanje, kako je s tem. Je pa res, da če preberem njihove pogoje uporabe iz leta 1999, piše takole:

  Podjetje email.si, d.o.o. namerava nuditi storitve email.si svojim uporabnikom na dolgi rok, vendar lahko svoje storitve ukine z razlogom ali brez njega, kadarkoli in s takojšnjo veljavo.

  Kar se mene tiče, je zadeva končana in lahko ugasnejo strežnik. Sem se že preselil na Gmail.

 18. Gostovanje domene po domače « Gorazd Says:

  […] domene po domače Ko sem odgovarjal na prispevek o email.si težavah, sem napisal, da je najbolj pametno registrirati lastno domeno in imeti poštni predal v njej. Ker […]

 19. Branko Says:

  Mislim, da ste po večini zgrešili point objave. Vsi vemo da obstaja gmail, da obstaja tona drugih brezplačnih mail ponudnikov, vendar je ta tema posvečena zelo specifični situaciji – email.si. Najbolj popularnemu in hkrati najbolj osovraženemu slovenskemu brezplačnemu ponudniku spletne pošte, ki se je čez noč udrl v zemljo. No ne povsem udrl, njihov mail server je še vedno online, vendar ni mogoče pošiljati pošte že dobra dva meseca. Enistavno ne deluje. Konec. Nada. Nicht.

  Tudi sam uporablam gmail in še kakšnega drugega ponudnika (odvisno od situacije, pretekle potrebe) vendar sem v zvezi z email.si na nekako na istem kot dronyx: popolna selitev je precej več kot obvestiti znance, prijatelje o menjavi naslova. Tu je paypal naslov, tu je še iz pradavnine kopica servisov ki pošiljajo račune na ta naslov, kopica drugih “accountov” vezanih na ta naslov…
  Seveda razumem, da ne glede na to koliko se izogibam tega, sem glede na situacijo prisiljen v popolno selitev, ampak kar je fanscinantno pri vsem tem je da sedaj ne govorimo o “nezanesljivosti” email.si ponudnika kot nekaj s čimer se je soočala večina vas, predno ste presedlali kam drugam ampak o popolni kapitulaciji. Kot bi popolnoma opustili vsakršno administracijo.
  Email.si za pošiljanje pošte NE DELUJE VEČ.
  Lahko se logiramo notri, preberemo kar smo prejeli, pošiljati pa ne moremo že nekako od začetka decembra (2 meseca!) email.si pa nič… Na stotine pritožb, poizvedovanj, oni pa.. nič. Enostavno na pol pozabljen strežnik, ki ga, kot je videti nihče več ne administrira.
  Zoprna zadeva.

 20. Gorazd Says:

  @Branko: Meni se ne zdi, da smo zgrešili. Point je, da email.si ugaša. Iz tega lahko potegnemo sklep, da se ne moremo zanašati na email.si, Gmail ali karkoli drugega brezplačnega. Tvoje trenutne težave je smiselno rešiti tako, da vse registrirane zadeve preneseš drugam. Kam? Moj nasvet je – registriraj si domeno in jo uporabljaj za to. Ta bo tvoja in selil jo boš lahko od ponudnika do ponudnika, če in ko bo to potrebno. Verjamem, da je tega veliko in da bo naporno, ampak druge rešitve sam ne vidim.

  Če bo kaj v pomoč: v odgovor na tale post sem napisal nekaj kratkega o tem, kako se da to urediti zelo poceni:

  http://gorazd.bozic.org/2009/01/31/gostovanje-domene-po-domace/

  Upam, da bo komu to v pomoč. Obstaja pa seveda tudi dražja varianta: vse skupaj ti uredi izbrani slovenski ponudnik. Stvar odločitve.

 21. Branko Says:

  Gorazd, Ne ne, nisi me razumel. Samo kot primer, a poznaš vse tiste debate, ko nekdo objavi povsem korekten članek na temo določene napake v Windowsih, podrobno formulira napako, začne povsem win related razpravo, večina pa mu ni spodobna vrniti nazaj nič drugega kot blesave posplošene “pojdi na linux” puhljice. Pa saj ni važno kaj vse uporablja, mogoče je sam celo linux guru, ampak to v določenem trenutku, v določeni temi ni predmet pogovora.

  Te dni dokaj zavzeto spremljam vse te email.si razprave in vedno ko kdo načne temo o email.si, se najde kup ljudi s potrebo poučiti ga, da obstaja neki gmail (ne, tega pa res nisem vedel..) in da je to tisto pravo. Samo pojdi na gmail in vse težave bodo nemudoma izginile.
  Pa saj hudiča vsi vemo za gmail, nekateri email.si uporabniki ga celo imamo ampak kaj ima vse to s kritiko email.si ponudnika?
  A to, da je po vsej verjetnosti najpopularnejši slovenski email ponudnik na cedilu pustil več tisoč uporabnikov, da so se ovili v molk, da “napaka” ni trenutno nedelovanje ampak izgleda kot dokončna kapitulacija.. ni dovolj zanimiva tema za pogovor?
  Ja strinjam se, kot si rekel, point je da email.si ugaša ampak večina nekako ne dojame razliko med iskanjem “supporta” in samo konstruktivno kritiko na račun email.si. Praktično ni mogoče pisati o email.si ne da bi nekdo začel s povsem nerelevantnim “začni uporabljati, bla bla..”.
  Pa dajte se malo umirit s temi predpostavkami, da je email.si uporabnik butec, ki ni nikoli slišal za gmail in potrebuje ravno vaš “pojdi na gmail” nasvet, ko pa je ponavadi namen takšne kritike poredvsem predstaviti določeno težavo, obvestiti ljudi, dobiti nek glas od problematičnega ponudnika, ne pa iskanje nasveta kam se seliti.

  P.S. Registriranih imam okrog 160 – 180 domen, pri nekaterih tudi omogocen google aps, brez problema si v minuti naredim lasten mail preko hosting cpanela in podobno, ampak to je za ta predmet pogovora tako nepomembno. Kot tudi da imam imam dva gmail naslova nekako od samega začetka…
  Osebno sem le potožil kako zoprno težavo povzorča email.si kapitulacija in v čem je dejansko problem selitve drugam ter sami nekompetentnosti email.si teama, ki z zdajšnjim nedelovanjem po tanovem zdaleč prekaša preteklo slabo delovanje.

 22. Gorazd Says:

  OK, mogoče počasi razumem, v bistvu si samo izražal jezo in nisi potreboval nasveta. 🙂 Zdi se ti blesavo in neodgovorno, da email.si ugaša in to je to. Takle mamo. Shit happens. Škoda, ampak kaj čmo.

  Je pa pametno potegniti lekcijo za naprej, samo to sem hotel reči.

 23. Branko Says:

  Aja, pa ne razumi me napačno – ogledal sem si tvoj “tutorial” – zelo uredu in jasno napisano. Prepričan sem, da bo komu prišel prav. Pohvala.

 24. Anonimnež Says:

  Email.si ima resne probleme. Že 14 dni kličem in zmeraj se en isti tip javlja in pravi kako bodo odpravili napake. Sam imam problem z dostopom do njihovega poštnega strežnika. Bedasto se mi zdi vse ljudi obveščat o novem poštnem naslovu. Pogledal sem malo to firmo,.žalostno samo 2 človeka sta tam zaposlena,.vse skupaj zelo slovensko smrdi.

 25. Saso Says:

  Na strani email.si mi je izpisalo: “Prišlo je do usodne napake. Prosimo, poizkusite znova.”

  Warning of recession risk: “Kot zgleda je obdobje recesije zajelo že prve brezplačnike”.
  Zgornjo zadevo bo treba že malo sprobati, kot zgleda imam na voljo še en poizkus za tovrstno dejanje.

 26. Simon Says:

  Tudi jaz imam zadnje čase zelo podobne misli, kot pa avtor bloga. Zadnje sporočilo sem od email.si prejel 23.1.2009. Od novembra sem imel nastavljeno posredovanje na Gmail, ki je seveda prenehalo delovati. Kot je rekel avtor bloga, problem je, da smo sedaj kar naenkrat odrezani od pomembnih sporočil: za spletne račune, kot uradni emajl naslov, ki sem ga posredoval dvem univerzam kot alumni, moje digitalno potrdilo je izdano na email.si, itd. Ko se rpijavim v spletni vmesnik, prijava sicer uspe, dostopam lahko do albuma, itd, ko pa kliknem na email.si dobim sporočilo “Prosimo prijavite se!” Če na email.si ne msilijo več imeti brezplačnega strežnika in predala, potem bi bilo vsaj dobro, da bi omogočili storitev posredovanja, ki bi vsem zainteresiranim obstoječim uporabnikom posredovala pošto na drug naslov. Tudi to je mogoče!

 27. greta Says:

  Spoštovani,

  Rada bi obnovila dostop do moje pošte na email naslovu “Greta Šimunič” , vendar sem pozabila geslo in uporabniško ime, oz. več ne vem kaj je kaj. Sporočila nujno potrebujem in bi mi vsak nasvet bil dobrodošel.

  lp

  Greta

 28. klemen Says:

  jaz imam na mojem emailu nadomestni naslov : klemen_polajzer@email.si prosim da mi spremenite na K2-ADMIN-QUANTUM@GMAIL.SI prosim lepo

 29. zigak Says:

  Dr.Onyx, to bi bilo pa res lepo od vas če bi lahko tole spremenili.

  (pa če lahko še proračunski primankljaj zmanjšate)

 30. dronyx Says:

  Mislim da sem bil narobe razumljen. Jaz nisem administrator od email.si in s tem nimam res nič. Administratorji so verjetno emigrirali v Argentino in tam sedaj živijo pod drugim imenom.

 31. wpclubpenguin Says:

  Počivaj v miru :D!

 32. abc Says:

  A je sploh še keri slovenski ponudnik? Pa ne mislim na ponudnike ala siol.net, 24kur.com, ampak na neodvisnega ponudnika, ki bi imel nekaj prostora(rabim max.100MB)..

 33. abc Says:

  Mimogrede, na slednje nezaželene ponudnike spadajo tudi e-mail ponudniki, ki so pod okriljem države – moja.posta.si ali kakih večjih podjetij..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: