Ministri ob 215 € bruto

Ko gori 10 nadstropna zgradba, lahko sicer gasilci lulajo pred vhodom, ampak to požara ne bo pogasilo. Gesta je lahko celo napačno razumljena, češ, ali so ti ljudje, ki naj bi gasili požar, sploh kompetentni za kaj takega, če pa namesto da bi hitro ukrepali, samo urinirajo?

Nekako tako sem razumel komentar blogerja na zadnji ukrep Vlade, ki je znižala plače ministrom za nekaj € in tako

bo predsednik vlade Borut Pahor prejel namesto 5809 eurov bruto, sedaj samo še 5586 eurov bruto cekinov. Ministri bodo prejeli samo še 5371 bruto namesto obljubljenih 5586 evrov bruto.

Zadeva jasno iz makroekonomskega stališča ne pomeni čisto nič, saj gre za bagatelo, ki jo bodo privarčevali na ta račun. Pa tudi če bi vsem ministrom znižali plače za 2000 € takoj, gre še vedno za zanemarljivo vsoto denarja, kajti naš ministrski zborček kljub vsemu ne šteje sto tisoč glavo množico ministrov in državnih sekretarjev.

Finančna kriza postaja čedalje bolj otipljiva in kdor je pri nas mislil, da s tem nimamo nič, se je hudo zmotil. Ko propadajo največje svetovne banke ena za drugo in prosto padajo borzni tečaji, potem imamo s tem nekaj vsi. Samo da prvi trenutek ni videti tako zelo slabo, ker izgleda, kot da izgubljajo samo bogataši in tajkuni. Vprašanje, ki se mi ob tem poraja, pa se glasi, ali sploh lahko kdo v teh nepredvidljiv časih ve, kaj je pametno ukrepanje in kaj so nujne poteze?

Jaz žal tu ne morem ničesar svetovati, ker se mi niti ne sanja. Neznank je po moje preveč, enačb premalo, tako da pametne rešitve ne vidim. Poleg tega smo na barki skupaj z ostalimi, tako da se bo potrebno reševati skupaj.

Gospodarstvo, ki deluje na trgu in je odvisno od naročil ter potrošnje, seveda ne more razmišljati v smislu, da se plače ne smejo zmanjšati, ker bo potrošnja potem pa še bolj padla. Če nimaš denarja za plače in ni moč dobiti kreditov, potem ti ne ostane nič drugega, kot da plače zmanjšaš, skrajšuješ delavnik ali v skrajni sili ljudi enostavno odpustiš. Logika je tu preprosta in ima serijsko vgrajeno spiralo. Ko se zmanjšuje potrošnja, se zmanjšuje prodaja, ljudje zaslužijo manj, brezposelnost se veča in potrošnja se še bolj zmanjšuje. Downfall neizbežen.

Negospodarstvo, vključno z državno upravo, šolstvom, javnim zdravstvom in tako dalje, načeloma ne nastopa na trgu, oziroma ima za svojo dejavnost monopol, ki pa ima tudi vgrajen en hendikep. Financira se namreč iz davkov oziroma proračuna, kar pa pomeni, da ko gre gospodarstvu slabo, je davčnih prihodkov manj in lahko kaj hitro pride do tega, da se ukvarja tudi ta del  z povsem enakimi problemi kot gospodarstvo, saj drugače ne more biti.

Jaz potezo Vlade tako razumem zgolj kot simbolično dejanje, ki naj bi pripravilo teren za naslednje ukrepe, ki pa bodo morali imeti večje učinke, če se bo kriza stopnjevala (kar se očitno bo).

V vojski sem bil razporejen v izvidniški vod kakšnih 20 modelov, kjer smo bili večinoma sami lenuhi, oziroma smo “hvatali krivine”, kjer se je le dalo. Desetar, bosanec po narodnosti, neke prave moči nad nami ni imel, ker je bil sam proti skoraj dvema ducatoma umazancev nemočen. In ko smo po planu usposabljanja šli na teren (Crni grob pri Škofji Loki), kjer bi morali v kamnita, zmrznjena tla sredi zime kopati razne zaklone, seveda nihče ni hotel, ker smo se izgovarjali, da naloge ne razumemo ali pa je neizvedljiva v teh pogojih, pa čeprav je bilo iz slik v priročniku jasno, da je potrebno skopati tako veliko luknjo, da greš cel notri stoje, ne glede na teren in vremenske razmere. In po nekaj časa pregovarjanja je desetar vzel lopatko in najprej sam skopal zaklon zase, potem pa nam je dejal “Ako mogu ja, možete i vi.” Pa smo rekli v redu in smo potem še mi prav počasi celo dopoldne kopali jame po Crnem grobu.

V naslednjem koraku bo tako očitno potrebno ponovno vsaj zamrzniti plače javnih uslužbencev, če ne celo sprejeti kakšne manj popularne ukrepe. Virantova plačna reforma je žal imela najbolj nesrečen tajming in je praktično sovpadla z razmahov finančne krize, kot bi šlo za usklajeno delovanje.

Se mi pa zdi, da bi morali v kriznih časih  delovati kljub vsemu z nekim socialnim čutom, ker sicer bodo posledice še hujše.

Namreč v državni upravi obstaja cel kup ljudi, ki zaslužijo po moje zares mizerne plače in imajo večinoma končane vsaj srednje šole, a nimajo kam. Jaz osebno poznam kar nekaj delavk, ki se ob 500 € plače ukvarjajo z enakimi socialnimi problemi, kot recimo delavke v Muri, le da je življenje v Prekmurju verjetno bistveno cenejše, kot v Ljubljani (samo poglejmo ceno najemnin in nepremičnin) in večina tam še vedno obdeluje zemljo ter tako pridelajo sami za osnovno preživetje. Poleg tega v državni upravi ni božičnic, ni trinajste plač, še manj štirinajste, ni dodatka na urejenost, ni opcij na delnice, skratka, razen osnovne plače in letnega regresa, ni ničesar drugega. Oh ja, pozabil sem še uspešnost za 1,25 € bruto, kar ni danes dovolj več niti za kavico.

Seveda, ob tem se takoj najdi cela masa ljudi, ki privleče na dan stereotipe, da delavke v Muri garajo cel dan, medtem ko delavke v državni upravi po pisarnah štrikajo puloverje in kvačkajo jopice ali gamaše.  Kar je seveda neumnost.

Zato se mi zdi, da če se že bodo lotili ponovne reforme (reforme plačnega sistema) za krizne čase, potem je potrebno k problemu pristopiti selektivno in kot rečeno z nekim socialnim čutom. Namreč, po mojih opažanjih, je vsem nekako najlažje vzeti tistim, ki zaslužijo najmanj, saj so itak “nepismeni” in ne bodo znali napisati niti pritožbe na odločbo.

In zmanjšati plačo za 50 € nekomu, ki zasluži 500 € je nekaj čisto drugega, kot zmanšati plačo za 200 € nekomu, ki zasluži 5000 €.

5 komentarjev to “Ministri ob 215 € bruto”

 1. Mischa Says:

  @Dr. Onyx: A ste še zaposleni v javni upravi, ker nekaj časa nazaj ste napisali, da ste zapustili javno upravo?

 2. dronyx Says:

  Zapustil, ja, za čez praznike. 🙂

 3. Swizec Says:

  V teh casih je super bit programer. Ce ne drugega vsaj ves, da te nihce pri zdravi pameti ne bo upal spustiti iz rok in da cetudi te, je ponudba vsaj dvakrat manjsa od zahtev.

  Se pravi, ce pol gospodarstva propade, bomo ravno vsi programerji imeli sluzbe. Vec kot pol pa dvomim da bo propadlo.

 4. dronyx Says:

  Kakor slišim, so tudi kadri v IT sektorju na udaru. Najprej komercialisti, potem pa verjetno še kdo…

 5. chef Says:

  Mislim, da imaš novega zvestega bralca-komentatorja, haha.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: