Brezposelni kot žive jaslice

Danes sem se malo vozil po Dolenjski in na razdalji kakšnih deset kilometrov sem opazil kar dvoje postavitev živih jaslic.

Ene so bile čisto ob cesti, na pobočju bližnje vzpetine. Nekaj miniaturnih lesenih hišk in čez vse to napeljane novoletne lučke, le da je kompozicija bolj ali manj samevala, ker so bili akterji očitno ravno tedaj na obedu. Je šlo pa sigurno za žive jaslice, ker je na performance vabil tudi velik plakat ob cesti. Za druge jaslice sem videl samo plakat in urnik predstav, so bile pa te očitno postavljene malo bolj stran od ceste nekje v gozdu.

Si pa ne znam predstavljati, od kje kar naenkrat pri nas taka inflacija živih jaslic?

Če vtipkaš v iskalnik ključno besedo “žive jaslice“, skoraj ni kraja pri nas, ki se ne bi ukvarjal tudi z tovrstno dejavnostjo v tem predbožičnem času. Kranjska gora, Ligojna, Kamnik, Studenice… Bom vprašal drugače, ali morda obstaja kakšen kraj, ki še nima živih jaslic in kaj jim preprečuje, da tega ne postavijo?

Jaz moram reči, pri vseh krščenih matičkih, da kljub dobri volji ne razumem najbolje tega pojava. Tam imaš neko skupino ljudi, ki na mrazu stoji pri miru in igra pastirčke, Ježuščka, Jožefa in Marijo, ovčke, osličke in kravice, na drugi strani je spet neka druga skupina ljudi, ki stoji na mrazu in se dela, da jih to blazno zanima.

Lansko leto sem bil po sili razmer v Postojnski jami, kjer sem si moral ravno nekje ob takem času ogledati med drugim tudi te famozne žive jaslice. Ni hujšega, vsaj zame. Usedeš se na vlak in te vozijo po nekih jamah,  kjer so snemali Ne joči Petra in kjer je mraz, vlažno, za povrh pa še streha pušča in kaplja voda iz stropa. Ko se pelješ naokrog, opazuješ neke ljudi, našemljene v angelčke in edino, ampak res edino, kar je meni takrat zaposlovalo misli poleg mraza je to, da so se mi ti ljudje smilili, ker po moje staknejo tam notri tak prehlad, da izkašljajo pljuča v obliki ledenih kock. Na stara leta pa jih zvije išias in revma tako, da se komaj še premikajo. Če srečaš koga, ki ga je zvilo v dve gube, gre skoraj sigurno za človeka, ki je bil v mladosti živa jaslica.  Jaz sem bil bolan samo po eni vožnji z vlakcom po Postojnski jami, kako bi bilo šele, da bi cel dan stal tam pri miru? Razen če morda igralce ne nafilajo z antibiotiki in dvojno dozo šnopca na vsako polno uro?

Sem pa danes študiral, kaj za vraga, če niso tile nastopajoči v bistvu brezposelni, ki so jih tako kot žive jaslice zaposlili prek javnih del?

Jasno, prek javnih del ne boš nikdar dobil ljudi, ki bodo delali res kaj fizično napornega, ali intelektualno zahtevnega. In če te danes kot brezposelnega iskalca zaposlitve vpokličejo na zavod za zaposlovanje, ti referentka verjetno najprej omeni, da kar se tiče javnih del odpadlega listja ni več, tako da grabljenje ne pride v poštev, snega tudi razen na Gorenjskem ni niti za vzorec, torej tudi kidanje odpade in kaj potem sploh še ostane iz bogate ponudbe javnih del?

Ja žive jaslice vendar.

Pa imamo nekaj, s čimer lahko zamotijo našega brezposelnega, ki je postal morda tehnološki višek v zadnjih mesecih, ko je finančna kriza zamahnila z repom tudi pri nas, pa čeprav so nam ultra pametni neo liberalni ekonomisti ves čas zatrjevali, da mi s tem nimamo nič in da je to samo Ameriški problem precenjenih lesenih hišk v Santa Monici. Heh, ne ga lomit!

In ko takole ob pipi pravega tobaka z aromo burbon Whiskeya globoko kontempliram, v tem predbožičnem času, ko delavci ne vemo, ali naj nas bo strah nepredvidljive prihodnosti, ali naj se veselimo rojstva odrešenika, se mi poraja vprašanje, kaj bo z nami, če se to nadaljuje ne samo mesece, ampak naslednja leta? 2010, 2011, 2012…

Saj bomo na koncu pristali vsi na cesti kot neke surrealistične žive jaslice propadlega kapitalizma, ki se mu je globalizacija zataknila kot ribja kost v grlu.

4 komentarji to “Brezposelni kot žive jaslice”

 1. chef Says:

  Vprašanje samo, kaj bomo počeli izven adventnega časa.

 2. dronyx Says:

  @Chef, saj nikjer ne piše, da morajo biti žive jaslice samo okrog božiča. Gledano filozofsko smo mi vsi skupaj ene navadne žive jaslice in bolj ali manj funkcioniramo čez celo leto.

 3. zogca Says:

  Vsi mi kot žive jaslice? Mogoče pa res.

 4. ZigaK Says:

  V KrG ni živih jaslic, so pa v Mojstrani, če to kaj pomaga.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: