Das Experiment

Včasih, ko smo imeli v teh krajih še klasično Ministrstvo za znanost in visoko tehnologijo, se je dalo z nekaj spretnosti izvleči kar dobre denarje za razne duhovite raziskovalne projekte. Pogoj je bil, da si imel nekakšen status (mladega) raziskovalca, pri čemer so pogoju mlad domnevam zadostili praktično vsi, ne glede na leta, kakšno osebno poznanstvo na ministrstvu pa tudi pri vsej zadevi ni škodilo.

Kar se pa tiče raziskovalnih nalog, so bile opcije široko odprte in si verjetno lahko dobil subvencionirano nenazadnje tudi raziskovanje štajerskega vinorodnega okoliša, pri čemer je v praksi izgledalo  raziskovanje tako, da si se najavil v izbranih zidanicah in potem poizkušal vina ter skrbno beležil vtise.

Če bi to še vedno obstajalo, bi jaz prijavil dva raziskovalna projekta, v katerih vidim določen raziskovalni izziv.

Prvo me zanima, kako se različne rastline odzivajo na to, če jih ne bi zalival z vodo, ampak z raznimi pijačami.

Poizkus ni preveč zahteven in je primeren tudi za raziskovalca začetnika. Najprej kupiš v najbližjem rastlinjaku nekaj tipičnih vrst rastlin, recimo fuksijo, fikus, božično zvezdo (te se sedaj dobijo poceni na razprodajah) in še eno kaktejo. Vsako rastlino kupiš v toliko komadih, kot boš imel za poizkus različnih pijač. Sam bi tako testiral odziv rastlin na domačo slivovko (55%), coca colo, Radensko in recimo še navadno lahko mleko z 3.5% maščobe. Tako v bistvu rabiš za eksperiment v mojem primeru po štiri kose vsake rastline.

Ko imaš vse sestavine za eksperiment, potem samo še redno zalivaš zelenjavo z izbranimi pijačami in pri tem paziš, da jih ne pomešaš med seboj, ker sicer bodo rezultati neverodostojni. Med trajanjem poizkusa pa seveda vse skupaj skrbno fotografiraš in beležiš vtise, kot kakšen sodobnik Grorga Mendela.

Drugi poizkus bi bil poizkus na blogerjih.

Zanima me namreč, kako posamezni blogi vplivajo na človekovo počutje oziroma duševnost in ali se da kako ugotoviti korelacijo med slogom pisanja in vplivom na počutjem.

Tudi ta poizkus je povsem primeren za začetnika in ne zahteva kakšne posebne priprave, poleg tega pa je še cenejši kot prvi, ker ni potrebno kupovati nobenih rastlin. Za poizkus izbereš samo par čim bolj različnih blogov, si nekje sposodiš (lahko tudi rabljene) termometer, merilec pritiska in srčnega pulza in to je vse. Potem se pa že lahko veselo in poln optimizma lotiš dela (blogov).

Izbereš prvi blog iz seznama, najprej skrbno izmeriš telesno temperaturo, tlak in število udarcev srca, opišeš čim bolj natančno trenutno počutje, potem pa pričneš z branjem zapisov. Po kakšni uri intenzivnega prebiranja vse meritve lepo ponoviš in rezultate skrbno vneseš v tabele. Poizkušaš pa čim bolj natančno tudi zaznati, če je blog kakorkoli vplival na splošno počutje. Ali se počutiš po prebiranju depresivno, anksiozno, manično, razdraženo, veselo, živahno, spolno nepotešeno, živčno, umirjeno, zaspano, utrujeno… Skratka čim več vtisov, tem bolje, ker bo rezultat samo dobil na teži.

Je pa pomembno pri tem eksperimentu tudi to, da vsak dan ne opraviš več kot enega poizkusa, kajti sicer bi lahko prišlo do medsebojne interference vplivov na počutje različnih blogov in bi bili rezultati zopet pristranski, ali celo povsem napačni.

Jaz sem najprej začel z Dajaninim blogom in pošteno povedano sem postal precej živčen. Na telesno temperaturo pa ni občutneje vplival. Prej na prebavo, ker sem postal med prebiranjem tudi hudo lačen. Na Hadovem blogu pa se tega eksperimenta še ne upam izvesti, ker se bojim, da fašem mimogrede še kakšen blažji srčni infarkt (heart stroke za tiste, ki ste medicino študirali iz angleških učbenikov) zaradi dramatičnih zapisov v slogu “jaz se ne grem več!”.

4 komentarji to “Das Experiment”

 1. mimmy Says:

  Moj prispevek za prvi eksperiment: fikus, zalit s šnopsom, ne preživi!
  A kako je do tega prišlo? Ker je bila omenjena pijača v plastenki, ki je sumljivo podobna tisti za zalivanje vode… pa še nos je prepočasi deloval!

 2. dr. onyx Says:

  @mimmy, to pa je meni presenetljivo. Jaz vem, da so včasih dajali dojenčkom malo šnopca zato, da se niso drli sredi noči. Da bi pa tako slabo vplival na rože, si pa ne bi nikdar mislil.

 3. mimmy Says:

  Mogoče bi preživel, če bi šlo za manjše količine, je bil pa deležen skoraj cele flaše! Da ne omenjam omamnega vonja, ki se je širil iz lonca z zemljo… zdaj živi samo še v službenih anekdotah.

 4. Maša Says:

  Vedno rabiš še kontrolno skupino. Zdaj, pri rastlinicah so to 4, ki jih zalivaš z vodo, za blogerje je pa malo bolj komplicirano…

  Če pa boš šel v eksperiment na blogerjih, predlagam še http://katarina.blog.siol.net/… Jaz se vsakič znova, ko ga odprem, sprašujem, ali nisem morda globoko v sebi mazohist.

  LP, M.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: