Zima, zima mokra

Če nam v zadnjih dneh česa nikakor ne primanjkuje, je to voda. Te imamo v izobilju, marsikje celo preveč.

Ljubljanica na Vrhniki

Samo ni pa tole podobno zimi, oziroma podobi narave, kot bi jo pričakoval decembra.

Nikjer sicer nisem zasledil podatka, kako debelo snežno oddejo bi imeli, če bi namesto dežja padal sneg, ampak glede na količino padavin v zadnjih desetih dnevih, potem bi po moji oceni imeli blizu dveh metrov snega. To pa bi bila že kar rekordna višina, saj se sam spominjam zim pred tremi desetletji, ko je bil meter snega sicer običajen, kaj več pa ga tudi ni pogosto napadalo. Upam pa, da imajo vremenoslovci kakšne tabele za preračun litrov dežja v debelino snega, ker ta podatek bi bilo zanimivo izvedeti.

Tehnični muzej Bistra

Morda smo se tako v bistvu rešili še večje nesreče, kajti dva metra snežne odeje bi bila tudi huda preizkušnja za razne novo zgrajene “instant” gradbene podvige (vrtci, šole, bolnišnice), ki verjetno niso bili v osnovi projektirani za takšno silo teže snega. Me pa res zanima, koliko od teh objektov bi težo zdržalo in koliko bi se jih enostavno podrlo. Glede na vse ostale težave gradbincev, od odpadanja ometa, do spolzkih predorov, sem prepričan, da vsi ne bi prestali tega šoka z odliko. Samo da človeških  žrtev ne bi bilo preveč.

Ljubljansko barje

Je pa sedaj sigurno težko vsem tistim, ki živijo ob kakšni reki ali potoku in s strahom gledajo deročo vodo.  Tudi na Ljubljanskem barju se lepo vidi, kako je to včasih izgledalo, ko so tod živeli v hišah na kolih mostiščarji.

Danes pa sodobni projektanti kar pozabijo, da leži trgovski center na Rudniku praktično na barjanskih tleh in so baje celo pri izgradnji ceste enostavno pozabili vgraditi pilote, tako da je vožnja po nakupovalnem centru podobna že skoraj vožnji z vlakcem smrti v kakšnem zabavišču. Še dobro, da narava vsake toliko časa pokaže, do kje lahko segajo ekstremi, saj bi sicer gradili elitna stanovanjska naselja kar sredi močvirja, potem se pa nekega dne zbudiš  v svoji lepi novi vili in imaš v pritličju skoraj plavalni bazen.

Jaz sem vedno trdil, da preden se lotiš novogradnje, vprašaj stoletnike, oziroma starejše ljudi, kakšen je izbrani teren. Ali kdaj voda poplavlja, je visoka podtalnica, koliko je bilo največ snega, piha močan veter, je možnost zemeljskega plazu… Tako pa se večina pri novogradnji obremenjuje le s tem, kakšno barvo bo imela fasada, ob prvem večjem deževju pa šok.

2 komentarja to “Zima, zima mokra”

  1. ZigaK Says:

    V Ljubljani se projektira na 190 kg/m2 snega, na dvokapnih strehah pa 152. To je po EC. Po JUS-u 125 kg/m2.

  2. dronyx Says:

    ZigaK, saj če vpraša zidarja, so verjetno tudi v Trojanskih predorih pri asfaltiranju upoštevali vse zakone in projektantske pravilnike ter norme. Ampak potem je pa praktični preizkusi žal pokazal, da…Kot pri
    Stanu in Oliju, ko sta sezidala hišo, prileti spomladi prva lastovka, sede na dimnik in bajta se podre.

Komentiraj