2 Fast, 2 Stupid

Vem. Smejati se tuji avtomobilski nesreči ni lepo, samo tokrat si ne morem kaj, da ne spustim prav potiho vsaj eden kratek hi, hi, hi. Poleg tega pa je vse skupaj še tako zelo poučno in tako zelo tipično.

Se pelje danes zjutraj v službo in nekje med Bistro in Vrhniko naletim na cisterno s kurilnim oljem pred sabo. Ker je cesta spolzka in temperatura cestišča nizka, si jo nisem upal prehiteti, dokler ni res pregledne ravnine pred mano.  Ampak ko jo ravno želim začeti prehitevati, mene prehiti praktično še sredi ovinka avtomobil za mano, ki pade z veliko hitrostjo mimo obeh.  Če ne bi pogledal pred prehitevanjem še enkrat v vzvratno ogledalo, bi se gladko zaletela. Poleg tega v takih primerih pač pričakujem, da se gremo prehitevati lepo po vrsti. Kdor prvi pride do ovire na cesti, prvi prehiteva.

Ampak potem se pa čez nekaj kilometrov ustavimo. Dve vozili stojita sredi ceste, eno za drugim tesno skupaj in z prižganimi vsemi štirimi utripači (po starem žmigavci), da je videti kot prednovoletne lučke v Jakopičevem drevoredu. Očitno se je zgodila nesreča in eno od udeleženih vozil je ravno tisto, ki me je minuto nazaj prehitelo praktično sredi ovinka. Glej si no glej, kako se spet hitro srečamo. Zaletel se je pa v nekoga, ki se je vzvratno vključeval na cesto iz dvorišča, on pa je pripeljal prehitro in očitno ni uspel pravočasno zavreti ali pa ga je enostavno zaradi spolzkega cestišča odneslo naprej v zadek vozila pred seboj (strokovno se reče temu gangbang from behind).

Na srečo sicer ni bilo nič hujšega, ampak lekcija je pa dobra.

18 komentarjev to “2 Fast, 2 Stupid”

 1. Ležalnik pika Com Says:

  Grem stavit, da model(?) ni doumel lekcije ampak se pizdi, na budalo, ki se rikverc vključuje.

 2. alcessa Says:

  Sliši se kot scena iz video posnetkov avtošole, samo da je pri nas počasnejši avto vozila mamica s sinčkom, ki ji je težil, da naj prehiti, ona pa ni hotela, prehiteval pa je koleričen brkati Bavarec, ki sta se mu potem smejala, ko se je zaletel…

 3. dronyx Says:

  @Ležanik, dejstvo je, da večina šoferjev ni sposobna predvideti nepredvidljivo. Znak za naselje ni tam zaradi lepšega, ampak zato, ker so ob cesti tudi hiše. Tisti, ki zapelje iz dvorišča na cesto pa ponavadi ne pričakuje, da bo nekdo izza ovinka pridrvel z 100 km/h, ker se mu neka blazno mudi.

 4. chef Says:

  Kaj pa še kakšen bukselj noče (si ne upa, ne zna) prehitet, čeprav ima možnost? S takimi je problem.

 5. dronyx Says:

  @chef, včasih lahko tudi mene potem proglasiš za bukselja. Namreč če smo v naselju in vozilo pred mano vozi vsaj 50 km/h, ne glede na to, ali je avtobus, kamion, tank ali stari ata blizu stotih let, ki komaj še hodi (vozi pa še vedno), potem ga razen v redkih primerih (ko so znaki napačno postavljeni) ne grem prehitevati. Vem pa, da gre to marsikomu na živce in morda celo izpade, kot da koga zanalašč zajebawam.

  Sem pa že tudi tu pisal o nesreči, kjer sem bil sopotnik, ko sva z kolegom peljala sredi naselja v koloni za traktorjem. Potem se on odloči, da ima tega dovolj, zapelje sunkovito na levo, pohodi gas…in sva letela v graben ob cesti. Traktor je namreč zavijal levo na dovozno pot, česar pa seveda on ni videl in se mu je potem lahko izognil samo tako, da je zapeljal iz ceste.

  V naselju moraš biti enostavno previden, ker nikdar ne veš, kaj te čaka in kdaj bo kdo skočil pred avto. To ni isto, kot če voziš po avtocesti in ti ga zraven še prostitutka … (ker kandidiram skoraj za blogerja leta, moram paziti, kaj govorim in pišem, zato cenzura)

 6. Ležalnik pika Com Says:

  @DrOnyx: jaz ti samo razlagam, kakšen je bil precej verjetno mentalni odziv tistega, ki se je zabil :). Ne pa da je s tistim, ki se vključuje, dejansko kaj narobe.

  PS: To ni isto, kot če voziš po avtocesti in ti ga zraven še prostitutka… (tu bi glede na tvojo kandidaturo boljše izpadlo, če bi napisal punca ali žena hehe…če že paziš)

 7. Waldo Says:

  K…c pa taka lekcija. Se bojim, da je v “srečanju” tvoj divjak potegnil debelejši konec.
  Vključevanje z dvorišča na prometno površino, pa še vzvratno? Not good! Stavim, da je povzročitelju naredil lepo sceno. On ni naredil nič narobe, zdaj pa ima uničen pleh.
  Bljak.

 8. dronyx Says:

  Waldo, mislim da sta se samo pobožala po odbijaču, ker ni bilo videti kakšne večje škode. Je pa res, da baje obstaja napisano pravilo, da moraš imeti vključene vse štiri smerokaze, ko voziš vzvratno. Jaz osebno vedno, ko grem doma iz dvorišča (ali parkirišča) vzvratno na glavno cesto, instinktivno prižgem vse štiri utripače (ta beseda mi je všeč, ker se prebere kot otepač, če nisi pozoren).

 9. kajakaja Says:

  Mene te brzinci resno spravljajo ob živse. Ravno en teden nazaj bi me skoraj en mladec iz jugovzhodnih krajev povozil sredi ceste. Jaz sem lepo pri zeleni šla čez semafor on pa je pripeljal vsaj 70 na uro v rdečo ko sem bila na sredini zebre in hvala bogu da imam še ta_prve noge in sem lahko odskočila. ker drugače bi bila kot buster v mythbusterjih. Bum. Da ne govorimo kako sem ogrožena na kolesu, ko ljudje sedilo v avtomobilih sredi pločnikaa in se ravno takrat, ko se peljem mimo po kolesarski, odločijo, da bodo najbolj sunkovito odprli vrata tik pred mojim nosom. Naslednjič bom stegnila roko in kakemu neobzirnežu ukradla stranski špegu. potlej naj se pa dere za mano …

 10. kojotka Says:

  mislim, res ni lepo se veseliti tuji nesreči, ampak temu tipu pa privoščim…jaz pa najbolj sovražim tiste, ki se nalimajo na zadnji branik in isiljujejo po avtocesti, ne glede na to ali se lahko umakneš ali ne…pa ne vozim po prehitevalnem pasu manj kot 150…kreteni, res

 11. pijanec Says:

  Prednost ima tisti, ki gre prvi prehitevat, ne pa tisti, ki je najbližje oviri, ker je na 10 voznikov zagotovo vsaj 1 taki, ki nikoli ne bi ničesar prehitel. Vzratno obračanje na cesto pa bi, razen na lokalnih cestah in vaških poteh, moralo biti prepovedano.

  @kojotka: to se dogaja samo tistim, ki ne ločijo, kaj je prehitevalni in vozni pas. Če ne prehitevaš, nimaš kaj biti tam. Sicer pa najlažje se je umakniti za stotinko noter, da nekdo odbrzi mimo.

 12. Waldo Says:

  Vključevanje na prednostno cesto _vzvratno_ JE prepovedano. Prav tako nima prednosti tisti, ki po prometni površini vozi vzvratno.
  Tvojemu divjaku bo nekdo lepo na novo barval odbijač.
  JBG, život nije bajka.
  Taki “športni vozniki” grejo tudi meni na živce. Pozabil si omeniti “zlomljeno hrbtenico” in mobi na ušesu. Pa belo trenerko.

 13. pijanec Says:

  Saj ni nikjer pisal, da je divjak. Piše samo, da je šel prej prehitevat pred njim in da je švignil mimo. Lahko je samo imel precej močen avto. Tudi jaz pri prehitevanju hitro pospešujem.

 14. kai Says:

  Piše pa, da prehitevanje ni bilo ravno varno. Mogoče bo jaz raje rekla norec kot divjak.

  (OT: me likez the snow, je to varka za dobivanj glasov? ;))

 15. dr. Onyx Says:

  @Pijanec, kolikokrat so se ljudje že zaleteli med prehitevanjem kolone ravno zaradi tega, ker so vsi živčni ter nestrpni in potem se vsi hkrati lotijo prehitevanja, pri tem pa še noro pospešujejo? Jaz v takih primerih vedno najprej prižgem smerokaz, da s tem nakažem namero, potem pa previdno mimo. Sem pa doživel že veliko primerov, ko sem ravno pravi čas še opazil, da nekdo iz ozadja prehiteva celo kolono pred seboj in če ne bi ves čas gledal v vzvratno ogledalo, se bi gladko zaleteli. Kakorkoli že, ne prenesem pa šoferjev, ki začnejo prehitevati že v ovinku, ker tega pa ponavadi ne pričakujem.

  @Waldo, ne vem če se pod vključevanje na prednostno cesto šteje tudi, če zapelješ iz dvorišča? Močno dvomim, kajti potem bi moral ali na dvorišču vsakič obrniti avto, če pa nimaš dovolj prostora, potem pa pripeljati domov vzvratno, kar je pa spet nevarno, saj se sredi ceste ustaviš in voziš nazaj na dvorišče.

  @Kai, saj sem hotel vklopiti deževanje, da bi bil bolj v trendu, ampak WordPress ponuja samo sneg.

 16. Waldo Says:

  @Onyx: vožnja z dvorišča na cesto je vključevanje z neprometne na prometno površino. Velja isto pravilo. Nimaš dovolj velikega dvorišča, da bi obrnil? Nič lažjega! Vzvratna vožnja s prometne na neprometno površino je dovoljena, le da imajo tisti, ki vozijo naravnost, prednost pred tabo. Moraš ustaviti in jih spustiti mimo, preden nadaljuješ vzvratno.
  Če je tvoja vzvratna vožnja nevarna in se bojiš, da ne boš zadel odprtine v ograji, sam kriv. Kupi bicikl. Ali pa kak star avto, ki ga ni škoda.

  MMG, kaj je bolj nevarno: vzvratno zavijanje z glavne ceste, ko imaš lep razgled nazaj na cesto (v ogledalih ali pa se obrneš), ali pa z dvorišča na glavno cesto, ko ne vidiš dobro okoli vogala, ti je napoti steber ograje ali drevo, pa moraš gledati levo in desno?

 17. kojotka Says:

  @ onyx, pa saj sem napisala da ne vozim pod 150, še toliko ni dovoljeno…prehitevam tovornjak s hitrostjo 160-180 in se mi tip v BMW-ju nalima na rit, in kam naj se umaknem?

 18. dronyx Says:

  @kojotka v takšnem primeru ne gledaš v vzvratno ogledalo, da te tip ne živcira po nepotrebnem. Pri takšnih jaz raje še malo zmanjšam hitrost, da vidi, kot da se negdo iz njega zajebawa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: