Politični bumerang par excellence

Za pravilno narejen avstralski bumerang je značilno, da čim močneje ga zalučaš stran od sebe, tem hitreje se  vrne nazaj in če pri tem nisi pazljiv, ti lahko še mimogrede odseka kakšen prst na roki (prizor iz filma Mad Max).

In Dimitrij Rupel je tokrat še preden je nova vlada zares začela z resnim delom, priletel nazaj kot politični bumerang dobesedno v sobane premiera Boruta Pahorja. Ooooo?

Te poteze, kakorkoli obračam in razmišljam, nikakor ne razumem in za enkrat še nimam nobene logične razlage, kje je tu skrita poanta Pahorjeve odločitve. Do sedaj edina, kolikor toliko logična razlaga bi bila, da enostavno Borut Pahor še ni preklopil na novo funkcijo in da ne razume, da obstaja čas, ko si  v opoziciji in da obstaja čas, ko si na oblasti. To bi bilo po svoje tudi logično, saj je sedaj prvič v takšni vlogi in na takšnem položaju.

Namreč nekaj je iz pozicije opozicije naskakovati oblast, kjer javnost večinoma z naklonjenostjo gleda na “mostogradnjo”, spravljive tone, preseganje ideoloških ter političnih nasprotij,  konstruktiven odnos do tistih na oblasti, sklepanje paktov o nenapadanju v korist skupnega dobra ter podobne, širši javnosti všečne poteze.

Ampak čisto nekaj drugega pa je realnost po volitvah, ki so bile v tem primeru zmagovalne za levo opcijo, čeprav bi jaz raje uporabil namesto zmage izraz, da so volilci tej opciji dali priložnost in podelili mandat. Beseda zmaga namreč zveni grobo in preveč spominja na znameniti Omanov izrek  “Mi gremo na volitve zato, da zmahamo”. In nekako tako nediplomatsko je izpadla meni tudi “zmaga” Iva Vajgla v Trenjih na POP TV.

Ko si enkrat “zmagovalec” z mandatom volilcev, moraš po moji logiki narediti zmagovalni miselni preklop v glavi in politično sfero takoj razdeliti na tri sklope ter temu primerno prilagoditi novo taktiko.

Eno so tvoja ekipa, zmagovalna opcija, ki naj bi po neki logiki delovala kolikor toliko usklajeno.

V drugi sklop uvrščam tudi sebe, to smo recimo temu neodvisni opazovalci (volilci), ki nismo fanatični privrženci ene ali druge opcije, ampak ocenjujemo zlasti dejanja in enkrat volimo ene, drugič pa druge, če nas prejšnji na oblasti niso prepričali.

Potem je pa še tretji sklop, do katerega pa moraš biti še zlasti previden, ker so ti lahko zelo nevarni, to pa so zagrizeni politični nasprotniki, ki so jasno na drugi strani političnega strelskega jarka in se bodo na vse načine trudili, da v naslednjem krogu pridejo na oblast. Vse načine pa v politiki pomeni tudi med drugim veliko umazanije in nizkih udarcev.

In kot vodja vladajočih moraš po moje v prvi vrsti poskrbeti za to, da ostane tvoja ekipa čim bolj homogena in ne vlečeš poteze, ki ostale pustijo odprtih ust zaradi šoka. Če bi premier kdaj igral kakšno računalniško strategijo, bi to hitro razumel.

V primeru imenovanja Rupla za nekega zunanjega ministra v osebni premierovi senci gre po moje za točno tako potezo, ki ima rušilni učinek zlasti za tvojo ekipo. Poteza je naletela na  ne navdušujoč odziv znotraj leve koalicije, ki bi bil verjetno še hujši, če ne bi taktično  poskušali ogorčenje in šok pred javnostjo minimizirati.

Druga skupina (opazovalci) večinoma takšno potezo tudi ne sprejema ravno z naklonjenostjo, saj v bistvu samo potrjuje neko staro modrost o koritih, kajti neke neustavljive potrebe po tem, da bi tudi tokrat Rupel absolutno moral biti del oblasti, večina ljudi ne vidi.

Tista tretja skupina, politična opozicija, pa se tej potezi lahko samo zlobno nasmiha in jo taktično modro izkorišča za to, da že takoj na začetku mandata vladajoče čim bolj spre med sabo. Samo povod in material za tako taktiko opozicije, ki je čisto logična in kot iz učbenika kitajskega mojstra vojskovanja Sun Tzu ja,  pa je tokrat prispeval kar premier sam.

Potrebo po tem, da bi moral nekdo v tem trenutku pod nujno reševati integriteto in čast staroste slovenske zunanje politike, kot že rečeno, vidijo v tem trenutku le redki, kajti močno dvomim, da bi bil Rupel v tako hudi socialni ali osebnostni stiski. Če že obstaja osebna zamera med predsednikom države in bivšim zunanjim ministrom (plus še nekaterimi ostalimi, med katere prištevam vsaj še Vajgla), kar očitno obstaja, to nikakor ne bi bil nujno problem aktualne vlade in Pahor bi lahko lep izpadel že samo s tem, če bi dal vedeti, da sam ne nasprotuje Ruplu odhod na Dunaj, plus, če je že potrebno, še dodatna argumentacija o poznanstvih, izkušnjah in izjemnem zunanjepolitičnem opusu kandidata za veleposlanika, kar pač sodi v jezik diplomacije. Ostalo pa je zadeva predsednika države, v katero z vso pravico ne bi posegel. Pa je primer  (premier) rešen.

Čim prej se bo Borut Pahor privadil, da je sedaj on prvi med tistimi na oblasti, manjša bo verjetnost, da bo dobil mat s strani opozicije v naslednjih nekaj potezah. Bojim pa se, da ko imaš enkrat Rupla praktično  že v svoji sobi, si verjetno naslednji, ki bo šel ven. Za dva dvomim, da bo prostora, sploh ker ima eden bistveno več političnih izkušenj in je mojster pretkane politične taktike, ki na koncu vedno zmaga.

Če pa slučajno ne zmaga, ampak kakšno bitko celo izgubi, potem pa enostavno odkoraka na drugo stran, na stran zmagovalcev. O časti pa … Kdo časti? Kaj pijemo? Kam gremo?

Preberi še:
Facebook proti Dimitriju Ruplu (Had)
Kontaktirala me je ekipa Boruta Pahorja
Prekletstvo Boruta Pahorja

Advertisements

Značke: ,

8 komentarjev to “Politični bumerang par excellence”

 1. slovon11 Says:

  Kaj pa ni jasnega pri tem? Rupsi ima očitno zelo debelo črno knjižico, ki jo dobro čuva. In marsikaj zanimivega v njej.

 2. dronyx Says:

  Po moje tu njegova debela črna knjižica ni igrala bistvene vloge, ker sicer bi ostal na Mladiki, ne pa da mora spet menjati pisarno. Pahor je po moje doumel Rupla kot žrtev, ki ji bo nesebično pomagal (in hkrati pokazal vso politično širino in odprtost), kar bo v javnosti vzbudilo neslutene simpatije, se je pa dejansko ustrelil kar sam v koleno. Dopuščam pa seveda teoretično možnost, da gre kljub vsemu za izjemno lucidno odločitev v smislu “Prijatelje imej blizu, sovražnike pa še bližje”.

 3. Pečjak Says:

  Kaj hočemo, Rupel je pač nesmrten!

 4. zogca Says:

  Ko poslušam, kaj ljudje govorijo … Pahor si je ustrelil v koleno. Zakaj, ne vem. Ne znam si razlagati, kaj je bil smisel vsega tega. Meni je še vedno ljubše Pahor z Ruplom kot Janša z Ruplom, vem pa, da mnogi obžalujejo, da so volili Pahorja. Prav zaradi te poteze. Narod Rupla očitno ne more več gledati, ampak je ta žal večen.

 5. dronyx Says:

  Meni je načeloma čisto vseeno in samo poizkušam analizirati poteze. Me pa pri tej moti to, da enostavno ni videti nobene logike. “Vox populi, vox dei” v tem primeru po moje pomeni, da bi moral Pahor pustiti Rupla pri miru, ker je javno mnenje odločno proti njegovemu ponovnemu vzponu skoraj v sam vrh oblasti. Naslednjega imam na sumu dr. Viranta, da se bo tudi zelo hitro vrnil nazaj na oblast.

 6. zogca Says:

  Povsem mogoče. Ampak zaradi njega ne bo hudega zgražanja. On je povprečnemu Slovencu precej sprejemljiv.

 7. Centrifuzija Says:

  No, saj si moj zapis o drugačnem mnenju že odkril in komentiral. Mislim pa, da vsi skupaj malo preveč čustveno gledate na vse skupaj in premalo racionalno. Jebiga, politika mora biti racionalna.

 8. dronyx Says:

  Centrifuzija, če bi tako gledal na racionalnost, potem najbolje, če Pahor pri sebi zaposli kar cel vrh opozicije. Janša je lahko svetovalec za obrambo, Grims za medije, Podobnik za ministre brez listnice, pa še za Bajuka bi lahko našel kakšno mesto v državnem trezorju, ker je tudi njegov opus na področju finance naravnost občudovanja vreden, da zaslug za (za državo) ugodno prodajo NKBM niti ne omenjam. Potem ima pa pred opozicijo mir. Je pa res, da bo imel potem pa verjetno hujšo opozicijo v svoji ekipi. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: