Otroški Photošhop(ek)

S temle zapisom delno popravljam zmedo, ki sem jo povzročil v iskalnikih s prispevkom Pobarvanka iz mojega začetnega blogerskega obdobja na Blogosu in ki govori v bistvu o tem, kako sem postal politični disident.

Namreč vidim, da ljudje iščejo neke otroške programčke za risanje, najdejo pa mojo stran, ki govori o drugačni (politični) pobarvanki, ko vsakokratna oblast vedno znova in znova prešteva naše in vaše. S tem si pa otroci ne morejo kaj dosti pomagati.

Moje mnenje je sicer, da mora biti otroštvo namenjeno predvsem letanju naokrog, raziskovanju in brcanju žoge, za buljenje v računalniške ekrane bo namreč kasneje v življenju še veliko preveč priložnosti. Ni pa z risanjem tudi nič narobe, čeprav mislim da je vseeno potrebno začeti z običajnim papirjem in tempera barvicami ali svinčniki.

Za kratkohlačnike, ki bi pa kljub vsemu radi čim preje postali digitalni umetniki, pa seveda ostajajo tudi  nekoliko poenostavljeni slikarski računalniški programčki, ki so pa vsi po vrsti kljub vsemu še vedno  ponavadi zmogljivejši in pametnejši od Slikarja (Paint), ki ga Microsoft od prazgodovine nespremenjenega prilaga Oknom.

narisal: dr. Onyx (2 minute 10 sekund)

Eden izmed najbolj popularnih in brezplačnih je Tux Paint, s katerim sem naslikal tudi zgornje umetniško delo na temo divjega zahoda. V oklepaju sem zapisal še okvirni čas, ki sem ga porabil za sliko, da ne bo kdo mislil, da sem to risal cel dan.

Ta slikarski programček obstaja ne samo za Windows OS, ampak tudi za celo vrsto Linuxov in celo Mac OS X. Poleg samega programčka je pametno prenesti še “Ruber Stamps”, ki so v bistvu vnaprej pripravljene slikice nekaterih predmetov, živali in podobnega ter se potem v programu uporabljajo kot nekakšni žigi, s katerimi je pot do končnega izdelka bistveno lažja.

Sam delovni prostor je podoben ostalim slikarskim programom, le da je vse skupaj precej poenostavljeno, če ga primerjamo s kakšnim Photoshopom.

Na levi strani delovne površine izberemo, kaj želimo početi, na desni strani pa se potem pojavijo od izbire odvisne možnosti (čopiči, razni liki, črke). Zanimiva je Magija, ki nam omogoča, da enostavno z nekaj potezami lahko narišemo travo, sestavimo opečnati zid, narišemo mavrico in podobno. Že omenjeni žigi oziroma Pečati so vnaprej pripravljene slikice, ki jih lahko dodajamo tudi sami, program pa omogoča med drugim tudi “undo-redo” funkcionalnost. Če pa bo kdo iskal Layerje (plasti) in ostale napredne funkcionalnosti večjih bratov, pa naj kaj hitro obupa, ker tega ne bo našel.

Zame je risanje z računalniškimi programi v vsakem primeru zoprno, ker sem navajen risati s svinčnikom in ne z miško. Zato se mi zdi skoraj obvezen dodatek h takšnemu programu grafična tablica, ki potem naredi risanje z računalnikom vsaj približno primerljivo z risanjem na papir s svinčnikom. Sam imam tudi že nekaj časa namen kupiti eno takšno manjšo igračko (Wacom bamboo), ampak ob trenutni finančni krizi vprašanje, če je to pametno.

Ne vem pa če Tux Paint podpira katero izmed grafičnih tablic. Po moje težko.

Značke:

2 komentarja to “Otroški Photošhop(ek)”

  1. PiPi Says:

    * Mouse: One button mouse or better; scrollwheel supported, but not required; (any device that acts as a mouse is supported, e.g.: touchscreen, drawing tablet, tablet PC, trackball, lightpen, etc.)

    Obcutljivost na pritisk pa verjetno res lahko pozabis 🙂

    .::PiPi::.

  2. dronyx Says:

    PiPi bom poročal kako se obnese, ko mine finančna kriza in kupim tablico. Potem bom pa lahko skeniral portrete politikov in v Tux paintu čez njih risal grafite (brčice).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: