Delnica (še) NI DENAR

Ko zadnje čase malo spremljam dogajanje na naši borzi, sem zaskrbljen.

Ne toliko zaradi padcev tečajev, ker v njih vidim dejansko nekega dne, ko padejo delnice še za nadaljnjih 50 %, dobro priložnost za zaslužek (malo sarkazma), ampak zaradi tega, koliko ljudi, vključno z nekaterimi novinarji v (resnih) medijih, sploh nima blage veze, kaj borza sploh je in kako sistem deluje.

Papirju, s katerim na borzi trgujejo, se zanalašč ne reče denar, ker denar to ni. To so vrednostni papirji, katerih cena se dnevno določa na podlagi ponudbe in povpraševanja. Limitov  vrednosti ali kakršnihkoli  drugih zagotovil tu  praviloma ni nobenih. Če podjetje propade, je delnica lahko vredna tudi nič denarja. Če nimaš nobenega kupca za tvoj sveženj delnic, ki se ga želiš znebiti, potem ali čakaš, ali spuščaš ceno proti vrednosti nič denarja, dokler ni kdo pripravljen delnic kupiti.

Da je zadeva še bolj zapletena, danes veliko borznih transakcij opravijo računalniki samodejno, glede na vnaprej postavljene pogoje prodaje ali nakupa, kar je pa sploh v kriznih časih izjemno nevarno in lahko povzroči “borzno resonanco”, kjer razpršenost naložb ne pomaga čisto nič, ker vse leti samo linearno navzdol.

Zato seveda nima nobenega smisla govoriti, kako je na borzi kar “izpuhtelo” ne vem koliko milijard denarja, ali pa da je dotični investitor samo v enem dnevu izgubil toliko in toliko. Enako kot nima smisla govoriti, kako je borza ustvarila 100% povečanja vrednosti premoženja v nekaj mesecih, ob tem ko je gospodarstvo, ki stoji za tem, raslo z nekaj procenti. Oboje je zavajajoča iluzija.

O zaslužkih ali izgubah lahko govoriš šele, ko je borzna transakcija zaključena, torej so nekoč kupljene delnice tudi prodane. In razlika med nakupno in doseženo prodajno ceno lahko šele nekaj pomeni, pri čemer je za realno vrednotenje potrebno vračunati še inflacijo, tečajne razlike in morda še kaj.

Vzemimo za primer tajkuna (ni več daleč čas, ko se nam bodo ti ljudje smilili), ki ima za nekaj milijonov € vrednosti v delnicah večje firme, kot je Petrol ali Mercator. Če vzamemo v roke kalkulator ter tečajnico v časopisu in enostavno zmnožimo znesek na tečajnici s številom delnic, bo rezultat lahko zelo napačen. Namreč ko prideš s tako vsoto delnic na našo borzo, boš trenutno zelo verjetno zbil tečaj delnice  praktično takoj za veliko procentov, ker pač denarja, ki bi šel trenutno na borzo, enostavno ni, sploh pa ne v velikih količinah. Ta izračun bi torej še nekako držal, če bi tajkun prodajal samo zanemarljivo število delnic in ob pogoju, da nekdo drug ne pritisne na prodajni strani z milijončkom, ker bo spet sesul tečaj.

Vse ostalo je čista špekulacija, ki je lahko tudi zelo nevarna.

Namreč na borzah skoraj enako, lahko pa še celo bolj kot poslovanje podjetji, vpliva tudi psihologija množic. Jasno pa je, da če vsi na prvih straneh govorijo samo še o izpuhtelih milijardah, samomorih borznih posrednikov in ogromnih izgubah, razumljivo da bo ljudi na smrt strah postalo vrednostnih papirjev in da se jih bodo na vsak način poizkušali znebiti čim prej, ne glede na ceno.

To se po mojem na borzi trenutno tudi dogaja. Ampak tole histerijo je potrebno čim prej zaustaviti, ker sicer so bo skupaj z borzo podrlo še kaj drugega.

Recimo mene med drugim zanima, kolikšen bo letošnji izpad prihodkov davkarije iz naslova davka na ustvarjene finančne dobičke, ker teh v zadnje pol leta ni na borzah praktično ustvaril nihče. Sreča, da niso obdavčene tudi izgube, ker potem bi pa lahko proračun napolnili samo iz tega naslova in lahko kar takoj ukinemo trošarine na bencin.

Jaz trdim, da imajo delnice še vedno vrednost in da niso samo papir, ki se ga je potrebno znebiti za vsako ceno, pa naj stane kolikor hoče. Če pa bodo vrednosti papirji nekega dne res povsem brez vrednosti, bomo jedli pa travo in tudi denar ali zlato ne bosta vredna nič več.

Ali kdo ve, če se da na bankah še dvigniti kakšno omembe vredno vsoto (recimo nekaj 10.000 € v gotovini)? Sem danes srečal finančnega ministra Bajuka in mi je deloval prekleto zaskrbljen.

Značke: ,

5 komentarjev to “Delnica (še) NI DENAR”

 1. Misika Says:

  Danes sem bil v glavni NLB po je eden stric dvignil 5k€. Za več denarja pa ne vem kako je.

 2. dr. onyx Says:

  No, to je ohrabrujoča informacija. Mene bo zajela panika šele, ko banka ne bo mogla izplačati celotnega mojega privarčevanega zneska v gotovini.

  Drugače pa jaz menim, da ima vsaka generacija eno, morda dve sanjski priložnosti, ki jih je pametno izkoristiti, da pride do denarja brez dela. Pri nas je bila taka sanjska zadeva Jazbinškov zakon, ko si dobil stanovanje za 10.000 mark, podobno menim da bo tudi tale zlom borz. Čez 10 let se bo dalo z malo sreče in pametno izbiro delnic zaslužiti več 100% (brez dela), ker druga možnost je samo trava za kosilo. Bo pa potrebno zbrati denarčke in pravi čas vplačati stavne listke. Ta čas trenutno to zanesljivo še ni.

 3. kekez Says:

  Tudi, če ne prodaš delnice, imaš lahko izgubo. Kaj pa boš prikazal v bilanci svojega podjetja, ko si med letom predrago kupoval delnice, ki jih ob koncu leta še vedno imaš s polovično tržno ceno?

  Tajkun lahko zamaje tečaje samo na slovenski in podobni borzici. Najbrž ne obstaja veliko svetovnih tajkunov, ki bi to lahko naredili v New Yorku. Tam objavljeni tečaji kar držijo.

 4. dronyx Says:

  kekez, na računovodstvo se ne spoznam najbolje, samo skoraj ne verjamem, da če so tvoje delnice (v firmi jasno) recimo v letu narasle za 100 %, da se potem to šteje med dobiček, od katerega plačaš davek? Za fizične osebe vem, da temu ni tako in moraš to prijaviti davkariji šele potem, ko zares ustvariš kapitalski dobiček, torej delnice tudi prodaš, sicer ne bi nihče normalen tega kupoval.

  Glede likvidnosti je pri nas res večji problem, samo če bi Bill Gates želel v enem svežnju prodati vse soje delnice MSFT (Microsofta), bi po moje tudi povzročil precejšnji padec vrednosti. Samo Billu Gatesu pač nihče ne reče tajkun.

 5. ziheras Says:

  Banke normalno izplacujejo. Po moje ni panike, ker je Banka Slovenije se polna kesa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: