Težave v Fračjem dolu

Recesija in gospodarska kriza večjih razsežnosti se še ni niti zares začela, pri nas pa že tako imenovani tajkuni zganjajo vik in krik ter grozijo z razprodajo “nacionalnih interesov” (ljubkovalno imenovanih družinskih biserov) za reševanje lastnih prezadolženih riti.

Zanimivo.

Ampak očitno bodo imeli že takoj na samem začetku, ko je za nami šele uvodni topovski zaporni ogenj v obliki malo bolj resne finančne krize in najhujše šele prihaja v naslednjih  mesecih in moda letih, največje težave ravno tisti, ki so si v obdobju, ko se je nemogoče zdelo mogoče in ko sta se cedila med in mleko na borznih parketih, obnašali kot sloni v trgovini s porcelanom in po mojem mnenju povsem izgubili zdrav razum in občutek za realnost.

“Vse, kar je krivično in nepošteno, se bo nekega dne zrušilo. Vprašanje je lahko samo kako.”

In tega skritega nepisanega pravila se ti ljudje enostavno niso zavedali, ko so gradili svoje lastniške babilonske stolpe iz papirja ter se šli Monopoly s sposojenim denarjem brez resnega pokritja, oziroma z pokritjem v megalomanskih načrtih neprestane ekspanzije na račun manjših, ki je temeljila na povsem zgrešeni postavki, da “The only way is up.”.

Značilnost pretekle dekade našega gospodarskega razvoja, ki je uspeval na krilih konjunkture in vsesplošnega svetovnega optimizma, je totalna mućkalica kar se tiče lastništva podjetji in predvsem tega, s čim se firme sploh v prvi vrsti ukvarjajo. Tako je lahko nekdo, ki naj bi bil na papirju naftni trgovec, mešetaril z živilsko in prehrambeno industrijo in malo poizkušal srečo na področju turizma, pivovar se je šel še trgovca, medijskega mogočneža in kaj jaz vem še vse, vsem skupaj pa značilne lastniške hobotnice, ki imajo po mojem mnenju lahko  za cilj samo ustvarjanje megle in močvirja,  prikrivanje pravih lastniških povezav ter pletenje nevidnih mrež, ki si želijo vzpostavitev nazaj stare socialistične dogovorne ekonomije. Le da tokrat ne v imenu socializma, ampak za lasten žep in bogatenje. Pa smo spet pri  našem domačem Zeitgeistu.

Zame so ta podjetja čedalje bolj navadni fantomi, gospodarski zombiji, katerih primarna dejavnost ni nič drugega kot kupovanje deležev v drugih podjetjih z namenom lažje “strokovne obravnave” potrošnika, le da vse to kot že rečeno žal ni financirano iz lastnih rezerv in nerazporejenega dobička, ampak preprosto s krediti bank, ki so pa na drugi strani dvostavnega knjigovodstva v bistvu nič drugega kot privarčevana sredstva tega istega potrošnika, ki ga vodijo za nos. Genialno? Ne. To je zame samo pokvarjeno.

Finančna kriza pa je vsemu temu že takoj v prvih dneh zadala močne klofute, ki so nekatere od teh tranzicijskih mogočnežev že tako pretresle, da se ponovno zatekajo k demagogiji.

Kaj ima država za kupovati prodan Mercator?  V času debelih krav, ko se vsi prenažirajo do onemoglosti, se zavzemamo za privatno lastnino in trd kapitalizem, kjer kljub veliki gospodarski rasti delavci od tega nimajo skoraj nič, razen drage nafte in inflacije, ko pride pa obdobje suhih krav, kar vedno pride, pa se ne bi šli več kapitalizma in naj država rešuje zgrešene investicije z denarjem davkoplačevalcev. Pa kaj še. V kapitalizmu kapital lahko tudi izgublja, tako kot v vsaki pošteni igralnici in s tem naj se naučijo kapitalisti živeti.

Če pogledamo malo časopise, praktično že sedaj pred našimi očmi izginjajo podjetja in priznane blagovne znamke, ki so imele več desetletno tradicijo in za katere se je zdelo, da so od nekdaj med nami. Spomnimo se samo Kolinske in njenih proizvodov, ki smo jih imeli radi, pa so pred našimi očmi zaradi nerazumljivega pohlepa nekaterih dobesedno  izginili. Jebi ga, tovarišija, bi verjetno rekel ekonomist Berčič.

Jaz trdim da tisti, ki dela pošteno in pravično, je strokovnjak in referenca na svojem področju, se nima česa bati. Kriza seveda nezadržno prihaja, potrošnike bo strah in bodo trošili samo za nujno potrebne osnovne dobrine. Samo ti bodo preživeli, ker so njihovi temelji trdni, firme zasnovane na dolgoletni tradiciji, ki je že doživela marsikatero krizo, vzpon in padec in se bodo pač prilagodili novo nastalim razmeram ter zatisnili pas.

Izredno slabo pa kaže za naše dobro rejene svete krave gospodarskega buma, ki so zadolžene do vratu in čez, so univerzalci, ki niti ne vedo več kaj je njihova osnovna dejavnost (če sploh je kaj) ter so se šle še ekspanzijo na hitro rastoče trge, ki bodo krizo občutili še toliko bolj, saj kot vidimo so že na začetku nekatere države, kot je tudi naša soseda Hrvaška, praktično pred bankrotom in jih obdržujejo lahko pri življenju samo z novimi krediti na kredite.

Sam se samo sprašujem, kdaj in če sploh bodo v teh firmah poštudirali, da ljudje, ki so lomastili  naokrog v času ekspanzije in neprestane rasti, morda pa le niso več primerni za krmarjenje slovenskih tranzicijskih Titanikov v času, ko se bo potrebno hitro prilagajati čedalje bolj zaostrenim ekonomskim razmeram. Kolinska, Mehano in podobni še zdaleč niso zadnje žrtve tokratnega mešanja kart. Vprašanje je samo, kdo bo naslednji? Vegrad, Mercator, SCT, Merkur? Kdo ve.

“Vse kar je krivično in nepošteno, se bo nekega dne zrušilo. Vprašanje je lahko samo kako.”

Pa tega MBA šole ne učijo. To je univerzalni postulat, ki si ga lahko tranzicijska tovarišija zapiše za uho. Razumela v njegovem bistvu ga verjetno nikdar ne bo. Ker za to je pa že potrebna vera. Vera v pravičnost in dobroto, ki jo ti ljudje NIMAJO.

dr. Onyx je laični demagog in mutivoda

Advertisements

20 komentarjev to “Težave v Fračjem dolu”

 1. pele Says:

  “Vse kar je krivično in nepošteno, se bo nekega dne zrušilo. Vprašanje je lahko samo kako.”

  Ne vem, ali si to mislil kot ironijo ali resno. Spominja me na tisto, da narod, ki se bori za svobodo vedno zmaga, kar je, vemo, lepa pravljica za otroke. Resnica je, da zmagovalec piše zgodovino, vedno pa zmaga moč, sila, bruta forca. Ja pa res, da smo v tem trenutku lahko veseli, da imamo enkratno priložnost gledati, reflektirati, kako je, ko se pohlepne opice utapljajo v lastnem dreku…

 2. Name Says:

  MBA šole? wtf

 3. Name Says:

  Kakšne šole so te MBA?

 4. dronyx Says:

  pele, ni mišljeno kot ironija, ampak povsem resno. Sicer nimam časa to razlagati, ker je zadeva obsežna, samo v bistvu je pa tako, da je večina ljudi dobrih in imajo tudi solidno razvit občutek za pravičnost. To potem pomeni, da smo sposobni gnilobo v sistemu zaznati in jo vsaj na dolgi rok pokončati. Ni pa to nujno čez noč. Stvar pa temelji na tem, da se ljudje krivicam in nepoštenim rečem slej ko prej zoperstavijo. Tako jaz recimo če vem, da neka banka moj privarčevani denar posoja za Monopoly, ki je zame škodljiv in imam od tega samo to, da me lahko s cenami nategujejo kakor hočejo, sredstva iz te banke hitro umaknem drugam. Ko to naredi večina varčevalcev, lahko banka zapre svoja vrata.

  Name, MBA je priznana šola (Master of Business Administration), ki je vsaj do sedaj odpirala vrata v najvišje managerske kroge bolj kot karkoli drugega, poleg političnih vez in botrov na visokih položajih.

 5. Saška Says:

  @dronyx; že na sredini tvojega zapisa me je prešinila podobna misel, kot si jo zapisal na koncu (za katero je pele mislil, da je ironična).
  Razmišljala sem, da ne glede na politično usnerjenost, okoliščine, družbeno naravnanost … vedno zmagajo osnovne človeške vrednote. Pha, počasi bom še začela študirati sveto pismo 🙂

 6. dronyx Says:

  Saška, saj to ni domena samo svetega pisma. To je univerzalna resnica, saj drugače ne more biti, ker smo kot vrsta obstali do danes. Če bi zmagovala temna stran, bi našli lahko človeka samo še konzerviranega v formaldehidu ob boku kakšnega T-rexa v muzeju polpretekle zgodovine. Je pa res, da imamo ljudje vgrajen dosti močnejši zoom ali če hočeš povečevalno steklo za vse slabo, kar nas prizadene in boli, dobro pa gledamo skozi pomanjševalno steklo. Serijsko vgrajen bug, ki je lahko samo ena v celi seriji inteligentnih nateg.

  Sem pa v bistvu izpustil v osnovnem zapisu še to, da se bodo po tem debaklu na LJSE mali delničarji težko še odločali investirati v naše vrednostne papirje, ker pri tako nepregledni lastniški strukturi dejansko ne veš, kaj je v ozadju neke firme (lastniška struktura, skriti nameni, prezadolženost, pomanjkanje malemu delničarju razumljive poslovne vizije…) in vsaj jaz se potem za kupovanje takih delnic ne bi nikdar odločil, ker je enostavno riziko prevelik. Pa četudi padejo še za nadaljnjih 50%. Tak kapitalizem divjega zahoda pač za to plača svojo ceno.

 7. enxen Says:

  >> če bi zmagovala temna stran, bi našli lahko človeka samo še …

  mar ne zmaga vedno najmočnejši, torej tisti, ki ima najmanj predsodkov, ki je najbolj napadalen, posesiven, ki ne pozna univerzalnih resnic in svetega pisma? konec koncev nas globoko v notranjosti vodijo prav živalski goni. torej, moje mnenje: večja ko bo kriza in dlje časa ko bo trajala, bolj povampirjeni bomo postajali. in tisti z izkušnjami bodo pri tem v krepki prednosti.

  pač ne zaupam človeštvu v povprečju – zato izvolite moj skromen prispevek pesimizma v vaš tempelj modrosti 😉

 8. dronyx Says:

  enxen, sedaj večina krize še ne občuti, oziroma se samo škodoželjno smeje, ker izgubljajo trenutno ljudje, ki nimajo minusov na TR in so investirali na borzah, ali so se šli Monopoly. Sam to je šele prvi del, v drugem delu bodo propadala tudi nekatera podjetja in bodo ljudje izgubljali delo. Takrat to ne bo več samo kriza Boška šrota in Igorja bavčarja, ampak nas vseh.

  Jaz razmišljam, da bi za težke čase ustanovil sekto, ker so v krizah ljudje bistveno lažje vodljivi. Tko da se sedaj še malo učim, kako ljudem pridigati, da izpadeš prepričljiv. Mislim da kar dobro napredujem. Nisem pa še čisto zadovoljen, ker je še veliko možnosti za napredek. Amen.

 9. enxen Says:

  za tvoje namene priporočljivo branje: Mein kampf. 😉

 10. rockstar1707 Says:

  @enxen

  Če bi vedno zmagali najmočnejši itd. potem bi bili danes vsi skupaj najbrž pod Grškim, Rimskim, Kitajskim ali kakim drugim imperijem. Še vsi so propadli. Je pa res, da se to ne zgodi v letu ali dveh ampak lahko traja nekoliko dlje.

 11. pele Says:

  > ljudje krivicam in nepoštenim rečem slej ko prej zoperstavijo

  Spet, ljudje se lahko zoperstavijo šele, ko imajo večjo moč od povzročitelja krivice 🙂 Ali je banka nesposobnosa furati odnose s strankami, kar je šibkost banke, ali pa so ljudje prek drugih vzvodov prišli do boljše pozicije.

 12. enxen Says:

  >> Še vsi so propadli.

  drži. vse so v določenem trenutku (sp)odnesli (takrat nasilnejši) “barbari”. razlog: zadišalo jim je nagrabljeno imerialno premoženje. vzrok: imperiji so se pomehkužili v udobju ali pa so se zaradi notranjih trenj začeli sesuvati.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hellenistic_Greece, http://en.wikipedia.org/wiki/Decline_of_the_Roman_Empire, itd.

  če se zgodovina torej ponavlja , je nagradno vprašanje le, kdo je ta barbar danes in kako se bo imenoval veliki imperij jutri? zda očitno naskok na tron (zaenkrat) ni uspel. obramba demokracije? pih …

 13. pijanec Says:

  @enxen: ZDA bodo vsekakor še nekaj časa kraljevale, saj je njihova gospodarska moč izjemna. Ustvarijo toliko kot milijarda Kitajcev, njihovih 300 milijonov ljudi ustvari toliko kot 500 milijonov prebivalcev Evropske unije. Mislim, da se moramo ostali toliko bolj potruditi, če jih želimo ujeti.

 14. rockstar1707 Says:

  @enxen: Tu imaš pa prav 🙂 No, jaz vseeno verjamem v dobre ljudi in podobne stvari 🙂

 15. enxen Says:

  potem sva tu zanesljivo že dva – dobra človeka namreč! 😉

  glede povprečja pa vztrajam pri svojem mnenju – žal je večina populacije, kar se tiče sposobnosti vživljanja v kožo sočloveka, impotentna. 😦

  kriza bo, ko pride do tega:
  >>dronyx: takrat to ne bo več samo kriza Boška Šrota in Igorja Bavčarja, ampak nas vseh.

 16. dronyx Says:

  Jaz ne bi tako ostro delal meje med dobrimi in slabimi ljudmi. Smo pa pa naravi (firmware) ljudje v osnovi različni, kar je v temelju bistveno, da zadeva sploh deluje, kot deluje. Zares pravih barab in brezosebnih pokvarjencev je pa še vedno trdim na svetu številčno (zanemarljivo) malo. To, da se pa nekateri ljudje znajdejo in izkoriščajo luknje v sistemu je pa samo dokaz evolucijske prilagodljivosti in iznajdljivosti. Če bi bile na svetu samo Matere Tereze in sestre usmiljenke, bi umrli od lakote vsi skupaj.

 17. enxen Says:

  po moje je pa ravno >>brezosebni pokvarjenec tisti, ki izkorišča luknje v sistemu. simpl! poišče luknjo, mi vsi ostali pogledamo stran, on pa tvega in pospravi v žep 8 mio. € = SCT, ne?
  enega koščka firmwareja (vesti) za izkoriščanje lukenj pač že ne smeš imeti, sicer bi to z veseljem počenjale tudi matere Tereze? 😆

  evolucijska prilagodljivost in iznajdljivost bi pa bila znotraj omejitev sistema poiskati zmagovite rešitve. recimo objavljati tko zanimive poste, da bi se redno uvrščal med prve štiri na wordpressu. ne dvomim, da bi se dalo lestvico tudi shekat – tko al pa drugače – ampak what’s the point?.

 18. dronyx Says:

  enxen, to, da nekdo tako izkorišča luknje, moraš imeti pokvarjence tudi na drugi strani, ki niso postavili sistema, kjer to ne bi bilo mogoče, oziroma bi hudodelce polovili že na začetku. Vem pa, da so dostikrat sistemske napake vgrajene namerno, ker ima nekdo interes.

  Če pogledaš našo tranzicijo, pri nas takih reči skoraj nismo preganjali (zavestno) in če greš danes gledati kriminalistično policijo, tam delajo ljudje z 900 € mesečne plače, preganjali pa naj bi aktivno ljudi, ki v žepe bašejo milijone? Ne ga lomit.

  Naj naredijo, da kriminalist dobi del denarja pri plači iz proračuna, uspešnost in kakšen bonus pa dodatno glede na uspeh, saj njihovo dobro delo davkoplačevalcem prihrani na desetine milijonov €. Pa ne samo to. Korupcija in gospodarski kriminal razžirata tudi dober del gospodarstva, ki s poštenim delom ne more konkurirati nekomu, “ki se znajde” in meče državo na finte. Če tega ne zatreš v kali, dobiš jug Italije, kjer oblast prevzame nekdo drug. Tega pa nočemo, ali ne?

 19. pijanec Says:

  Ne razumem, zakaj bi se nekdo vživljal v kožo sočloveka oz. kaj bi sploh imel od tega? Saj vendar vsakega od nas ženejo sebični interesi …

  evolucijska prilagodljivost in iznajdljivost bi pa bila znotraj omejitev sistema

  Ravno to, da znamo razmišljati izven sistema, nas vodi naprej.

 20. enxen Says:

  @pijanec >>evolucijska prilagodljivost in iznajdljivost bi pa bila znotraj omejitev sistema …
  v idealnem svetu znotraj omejitev sistema univerzalnih vrednot. dvomim, da zaradi takšnih omejitev ne bi bilo napredka. morda si zato res ne bi nagrabili več premoženja, oblasti nad soljudmi, podredili narave … bi pa napredek morda merili kako drugače?
  da ne bo pomote. kot naravoslovcu in post-kristusu mi je povsem jasno, da idealnosti ni … 😉 se pa osebno vseeno trudim živeti tako, da mi ni vseeno, kaj si o nečem, kar počnem, misli subjekt, ki ga moje početje zadeva – se mi zdi, da sva o tem pri onyxu že enkrat razpravljala pri debati o prometu … 😛

  @onyx ja, se strinjam. jeba je edino, da si je zaradi človeške nravi trenutno na koncu vedno potrebno zastaviti vprašanje: who is going to guard the guards? 😦

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: