Ameriška volilna nedelja je torek

Zanimivo, katera brihtna buča si je pri nas izmislila, da mora priti naša volilna nedelja zares ravno na nedeljo?

Nedelja je že od vekomaj Gospodov dan, namenjen počitku, izletom v naravo, popoldanski peki jabolčnega zavitka ali samo na smrt zdolgočasenemu poležavanju pred HDTV zaslonom nepredstavljive diagonale. In verjetno precej ljudem hodi čisto odveč, da bi se še na nedeljo premaknili do pooblaščenega volišča  z dokumentom za dokazovanje istovetnosti ter oddali svoj glas.

Tako naše volitve, kjer volilna nedelja kot za nalašč vedno pade na nedeljo, odločno zaznamuje vse, od vremena, do nedeljskega TV sporeda. Američani pa ta problem enostavno rešijo kot kaže tako, da volilno nedeljo premaknejo na delavni dan, kar je tudi meni bolj smiselno, če želiš imeti visoko volilno udeležbo.

Na delavni dan je povprečen volilec tako ali tako že v gibanju, študentje na fakultetah, oziroma še bolj verjetno pri obilnem kosilu na bone, delavci v tovarnah za stroji, uradniki za uradi, zdravniki po bolnišnicah, brezposelni pa doma ob telefonu, če jih slučajno pokličejo iz zavoda za zaposlovanje, da imajo ponudbo, ki jo ne smejo zavrniti, če želijo ohraniti status človeka brez dela (kar glede dohodkov ponavadi ni isto kot brezdelnež).

Ali je res tako težko, da bi volitve tudi mi premaknili na delavnik in morda celo po zgledu potujočih knjižnic uvedli potujoče volilne komisije, ki bi se z kombijem premikale od organizacij združenega dela (kolhozi, fabrike, štacune), do fakultet in uradov po vnaprej določenem urniku ter pobirale volilne glasove zainteresiranih volilcev? In če lahko Američani volilce na volišča vabijo z brezplačno kavo, krofi in s sladoledom, jih bi lahko mi pretegnili z brezplačnim sirovim burekom ali baklavami, vsak deseti glasovalec, ki bi pravilno izpolnil glasovalni listič, pa gre v boben za veliko nagrado tekočega kola (10 kg pralnega praška po izboru srečnega nagrajenca).

Se upam stavit, da bi tako volilno udeležbo dvignili vsaj za (15-20)%.

6 komentarjev to “Ameriška volilna nedelja je torek”

 1. ZigaK Says:

  Jaz bi si upal predlagati, da se nagrada poviša kar na bruto težo srečnega dobitnika.

 2. Looser Says:

  a neto bi bilo pa brez kosti 🙂

  jaz med tednom (tako kot verjetno marsikdo) ne bi imel časa.
  Volitve bi morale biti že vsaj deset let elektronske!
  Država bi morala vsakmu državljanu potalati certifikat (kasneje pa ob rojstvu), ki bi služil vsemu, za javno upravo za razne klike, komunikacijo z zobarji, davkarijo, volitve,….
  za manj spretne bi lahko bil tudi na kakšni kartici ki bi jo vtaknil v kakšne terminale, kjer bi lahko počel vse. Ko bi šel volit bi plačal še kakšen račun in preveril kdaj ti poteče registracija in vozniško dovoljenje….

 3. dronyx Says:

  ZigaK, nad idejo preprosto nisem navdušen, ker propagira nezdravo prekomerno težo, ki ponavadi vodi v bolezni srca in ožilja ter prerano smrt. Čemu? Je nekaj kilogramov praška več res vredno življenja? Jaz pravim da ne.

  Looser, pridi s to idejo k kakšni stari mami ali starejši teti. Ti ljudje imajo težave že s slušnimi aparati, pa tam samo baterije menjaš, kaj šele z certifikati.

 4. Janez Says:

  @Dr. Onyx: Ali je potrebno plačati kakšne davke, ko dobiš nagrado, ker če npr. zadaneš sedmico na lotu ti poberejo kar nekaj procentov denarja.

 5. pijanec Says:

  Izkušnje iz ZDA kažejo, da volitve na delovni dan ne vplivajo na volilno udeležbo. Glede na to, da se v ZDA pred voliščem čaka tudi po več ur (zaradi tega, ker se jim tistih volilnih lističev ne da šteti ročno), pa je to še deloma izgubljen delovni dan in potencialni dohodek. Osebno ne bi nikoli zapravil niti 50 USD dohodka, da bi lahko oddal svoj glas.

 6. dronyx Says:

  Janez, vsaka dobro organizirana loterija, kar volitve nedvomno so, zahteva plačilo davščin in prispevkov.

  pijanec, V ZDA še nimajo patenta nad mobilnimi volilnimi komisijami. Bistvo ideje je v tem, da namesto da greš ti do volišča, pride volišče k tebi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: