Kako informacije krožijo

Pred nekaj več kot dvema tednoma sem prvič prebral na spletni strani CNN (v rubriki najbolj klikano) novičko o tem, kako je nek Kamboški par hišo dobesedno prežagal na pol, ker sta se ločila. Čez kakšne dva dni ali morda še več, je potem bila ta informacija objavljena na naših spletnih Financah, 24ur.com je sledil dan potem, pri čemer so oni naredili še pravo ekspertizo, zakaj kaj takega pri nas ne bi bilo možno. Torej članek z dodano vrednostjo in ne zgolj agencijska novica.

vir: finance.si

Pa še en zanimiv primer. Ob petkih spletna stran Finance objavi prispevek Petkov humor, ki je običajno kakšna šala iz finančnega področja. Ko sem šalo ta petek prebral, sem dobil idejo, da bi bilo glede na obseg in tragiko finančne krize, ki pesti trenutno cel svet, morda zanimivo objaviti prispevek na blogu z vici na to temo. Že po nekaj minutah googlanja (inteligentna uporaba Googla) sem presenenčen ugotovil, da šale na spletu dejansko zelo dobro karikirajo vse to, kar se trenutno dogaja in tudi če izgubljaš milijone, si moraš priznati, da čisto po lastni neumnosti. Kdor je redno prebiral vice, se mu kaj takega ni moglo zgoditi, pa četudi nima ravno doktorata iz ekonomskih znanosti. Nekaj po mojem mnenju najboljših šal sem potem objavil v prispevku S humorjev nad finančno krizo ter nekatere med njimi skopiral še kot komentarje na Petkovo šalo portala Financ.

Danes preberem Hada, kako piše iste fore, le da jih je pobral na nekem drugem spletnem forumu. In Finance so se tudi potrudile ter pripravile venček šal na to temo. To je dobro znamenje in za enkrat še vedno “looks fucking good”. Ker ko ne bo enkrat več šal, bo postalo jasno, da gremo lahko vsi skupaj samo še krompir in repo sadit. Kar pa meni ne diši preveč.

16 komentarjev to “Kako informacije krožijo”

  1. PiPi Says:

    ce bos imel kje krompir sadit bo cool 🙂

    http://www.nytimes.com/interactive/2008/10/11/business/20081011_BEAR_MARKETS.html
    http://www.marketoracle.co.uk/Article6952.html
    http://scotlandonsunday.scotsman.com/world/Russia-blasts-off-back-to.4630357.jp

    -Illuminati-

  2. had Says:

    ti si jih objavil v nekem “tujem” jeziku 🙂 jaz pa v domaci verziji.. ampak priznam, da jih nisem videl na financah..

    in res je.. zjutraj ko sem se sekiral o recesiji, sem ugotovil, da se da to resiti samo s salami 🙂

  3. dronyx Says:

    PiPi, glede krompirja ne bo problema. Samo plevel z vrta ven zmečem in spomladi posadim, če bo nuja. Sem hotel že zasaditi angleško travico, samo kakor sedaj kaže, bom s tem malo počakal, ker dones pa res nihče ne ve, kaj bomo jutri dal v lonec. 😉

  4. alcessa Says:

    Dr. Onyx, meni se zdi, da ste vi tajni družbenik.

    Pri Drugem svetu, da se razumemo. 😈

  5. dronyx Says:

    alcessa, sem šel prav pogledat v skrinjico, kjer imam spravljene vse vrednostne papirje. Definitivno nimam večinskega deleža Drugega sveta (oznaka DST – prva kotacija – še niso med SBI20). Če bodo pa delnice še tako padale, pa me čedalje bolj mika nakup Pivovarne Laško. Pa ne zato, da bi jaz potreboval svojo lastno pivnico, samo za to, da bi se pred kolegi pohvalu, ko se dobimo na pivu. Eni si kupjo nov avto, drugi stanovanje, tretji odprejo novo firmo, jaz pa uletim z nakupom Pivovarne. To bodo Surle do tal, jih že vidim.

    Ja, Onyx, boh te nima rad, kolk si pa plaču za pivovarno?

    Ah, malenkost, pet evrov, dva sem pustu brokerju pa še za napitnino. 🙂

  6. alcessa Says:

    Lepo, lepo…

    Janezek, povej mi kaj o srnah. Tršica, srne so gozdne živeli in zelo plašne. Tudi zajčki so plašne gozdne živali. Zajčki imajo dolga ušesa, občutljiv nosek in so zelo hitri. Po navadi…

    Ja, Onyx, zakaj pa nisi resnice povedal? Ma k bodo potem vsi not hotli.

  7. enxen Says:

    Jah, ko ravno omenjaš sajenje repe, oziroma krompirja …
    Prešinilo me je danes popoldne – čeprav nisem tako vsesplošno razledan kot ti dr. Onyx 😉 ali pa ravno zato – ob vsesplošnem hiranju gospodarske aktivnosti po svetu se zna hitro zgoditi, da se bomo namesto z blogi po brezplačnih strežnikih, valjali s kakšno lopato v rokah v kakem jarku, na javnih delih.
    Bog ne daj, ampak nekdo verjetno mora plačevati zdrževanje strežnikov, baz in vsega kar je zadaj, za vmesniki? 😦

  8. dronyx Says:

    enxen, mogoče pa bomo na javnih delih vrteli sobna kolesa z električnimi agregati, ki bodo napajala strežnike?

    Sicer pa jaz na finančno krizo gledam bolj pozitivno. Vsi (večina) smo vedeli, da gre za iluzijo, globalizacijski perpetum mobile, ki ne more delovati, ker krši vse temeljne postulate, med drugim tudi tistega, ki pravi, da vse, kar je krivično, se bo enkrat zrušilo, razlika je samo v tem kako oziroma na kakšen način (tu mislim brezobzirno izkoriščanje manj razvitih). Na to finančno krizo jaz gledam kot na čiščenje telesa, nekakšen post, ki bo imel dolgoročno blagodejne učinke.

    Sedaj prihaja čas, ko se bo ruleta ponovno zavrtela in bo potrebno polagati stave. Tisti, ki bo imel srečno roko, se bo čez desetletje lahko veselil bogatega pridelka (Money is always there, but the pockets change).

    Samo da kriza ne odpihne WordPress.com, ker nimam backupa. 🙂

  9. enxen Says:

    Ravno po njem sem te želel povprašati. Kako to delaš, lahko kaj napišeš o tem? Z Siola si recimo uspel preseliti komplet bazo, s slikami vred.

  10. dronyx Says:

    Mimogrede, S Siola ne z Siola (he, he, feel so smart). Drugač je pa selitev bloga cela jeba in ni trivialno. Selitev zapisov minus slike in komentarjev je sicer delo za 5 minut (import – export), ampak kako spraviti čez slike, ki so na strežniku bloga ter imajo URL (spletni naslov) fiksiran na staro domeno, pa nisem poštudiral, tako da večina mojih slik ni bila prenesena. Če bi delal to še enkrat, bi verjetno poiskal kakšno skripto, ki zna narediti izvoz-uvoz tudi slik in predvsem popraviti XML z celotno vsebino bloga tako, da se prikažejo še slike. Inteligentna uporaba Googla da recimo tale obetaven link. (Bom izvedel, ko bo čas, eno hitro vajo NNNP, za vsak slučaj, če finančna kriza res potopi wordpress.com, kar bi me bolj prizadelo kot potop Letherman Brothers ali kako se je že imenovala tista banka?)

  11. enxen Says:

    Fak, si me dobil na ta s/z, in to mene, ki ti tako rad očitam zatipkane napake. 😆 Spravi se na alcesso, hehe!
    Ja, pri selitvi s Siola sem tudi sam zaznal 😉 opisane težave. Če boš torej kdaj res kaj delal v smer bekapiranja celotne vsebine bloga, se torej priporočam za izsledke. Klinc, napiši raje kar post … 🙂
    Sedaj preučim še pripeto povezavo, izgleda obetavna (kar ne znam poiskati po Googlu sam, mi poišče dr. Onyx press 😆 ) Tnx

  12. alcessa Says:

    Dr. Onyx, Enxen: ko sem se selila s Bloggerja, sem ugotovila, da če stari blog kar pustim, na novem pa po importu besedil pustim URL-e slik, se bodo slike v WordPressu prikazale, kljub temu, da so bile objavljene v Bloggerju oz. so na njihovem strežniku. Sama sicer sanjam o odhodu na čisto svoje in bi s slikami pač tako naredila, vendar pa pri mojem ponudniku čisto moje domene nimajo iste slikovne teme, zato ostajam pri WordPressu (aka. ni še čas za vizualne spremembe). Da ne govorim o 3 GB prostora za slike, ki se na moji domeni skrčijo na 50 MB ipd…

    Finančna kriza … prejšnji teden mi je zavarovalnica sporočila, da ne morejo preračunati vrednosti mojih vplačil za penzijo, ker ne poznajo vrednosti papirjev, ki so osnova ene od penzij, ki jih vplačujem. Upam, da bodo te vrednosti enkrat zmigale svojo rit in se povečale. Še bolj upam, da to ne pomeni, da so se vsa moja vestna vplačila zmanjšala na 0 EUR. Ker bi v tem primeru dobro razmislila, ali bom še kdaj vestna (aka. budalo) – I may as well be rock’n’roll then.

    A sem omenila, da je nemška državna zavarovalnica za penzije precej dnarčkov naložila v … Lehmann brothers?

    No, pa sem se zjamrala.

  13. dronyx Says:

    alcessa, jaz se še dobro spomnim, ko je pred kakšnim letom nek tip prišel k meni domov, da mi bo držal pridigo o nekih pokojninskih skladih in podobnih traparijah. Jaz sem ga pa podučil, da mi ne vemo, kaj bo čez 10 let, kaj šele čez 40 ali 50, ko bomo šli v penzijo. Do takrat lahko že vse trikrat razpade in to (izjemno dolgoročno) varčevanje ne bo vredno lahko čisto nič. Samo glej ga zlomka … 😉

  14. enxen Says:

    Ti zlomek, ti, Onyx! Tc, tc, tc 😉

  15. alcessa Says:

    Dr. Onyx: in potem si čisto nehal vplačevati za penzijo? Ker bo itak tudi tisto, kar bi mogoče ostalo, požrla inflacija?
    Ker jaz namreč takšnim stričkom tudi ne verjamem in edina številka, na katero se obesim, je garantirana penzija (torej brez tistih 4, 6 ali 8% prirasta, s katerim vabijo), to kar mi res pripada. Ampak če državni penzionistični sklad (torej tisti, v katerega je obvezno vplačevati, če si zaposlen) nalaga v Lehmann Brothers, najboljša nemška banka pa mi ne zna povedati, koliko je trenutno vredno moje vplačilo v privat penzijonistični sklad …
    Preden sem podpisala za vse te penzije, sem preštudirala ponudbe, BTW. Kolikor so pač preprostemu potrošniku dostopne te informacije.

  16. dronyx Says:

    alcessa, jaz nič ne vplačujem, ker mi že avtomatično vplačuje delodajalec (heh), brez da imam možnost veta. Pri nas ves čas govorijo o nekih treh stebrih, pri čemer pa vsi ti finančni “strokovnjaki” ne razumejo, da so vsi ti vedno novi in novi skladi, ki denar nalagajo na borze in v razne vrednostne papirje, samo HELIJ s katerim se borzni balon napihuje. To je popolnoma zgrešeno (po moje) in tak sistem nima vgrajene varovalke pred pokom balona, do katerega slej ko prej pride. Je pa razlika, ali ti balon odnese polovico prihrankov za novega Marcedesa, ali pa si ob pokojnino in greš na stara leta lahko samo še pod vlak. Zato jaz pokojninski sistem ne bi z levo roko jemal, kot to počno “new age ekonomisti”, ki mislijo, da bo vse probleme rešil trg. Saj jih, samo boleče.

Komentiraj