Koga je oglobil Jani Soršak?

Kar se tiče trga z električno energijo sem jaz osebno močno skeptičen, da res obstaja kakršnakoli resna konkurenca, ki ne bi bila samo blef za električne odjemalce, ker nenazadnje tako kot imam v hišo speljan en sam telefonski kabel, napeljan v sredini 70 let prejšnjega stoletja, imam tudi samo en samcat električni vod,  nekaj let mlajšega datuma, po katerem se preko števca pretaka energija od proizvajalcev do mojih električnih aparatov.

Kdo mi pa tiska položnice in iz katerega naslova prihajajo, je pa zame povsem irelevantno, kajti niti predstavljam si ne, kako naj bi zamenjal distributerja in kakšne so morebitne koristi od tega početja. In žal tudi ne poznam nikogar, ki bi to že storil in tako lahko povedal iz prve roke kakšne so izkušnje in ali mu zaradi tega grozijo z elektrifikacijo na rabljenem električnem stolu.

Sem se pa spet prijel za denarnico in v glavi začutil rahlo omedlevico, ko sem v medijih prebral, da je Jani Soršak, varuh konkurence, oglobil elektro distributerje zaradi kartelnega dogovarjanja v ostrih skupnih pogajanjih glede nove usklajene cene elektrike. Ampak oglobil ne za do sedaj nam znane zneske nekaj evrov ali morda kakšnega tisočaka, ampak za dobesedno bajeslovne zneske, če upoštevamo, da gre za denarno kazen (vir Delo.si):

…najslabše odnesel Elektro Ljubljana z globo v višini 2,6 milijona evrov. Omenjeni znesek je najvišji glede na določbe, ki jih predpisuje zakon. Elektro Maribor naj bi dobil za približno dva milijona evrov globe, Elektro Celje približno pol milijona manj, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska pa nekaj več kot milijon oz. 800.000 evrov globe.

Vse skupaj, takole na hitro, skoraj 8.000.000,00 € kazni, ki bo morda celo res plačana in bo šla kot izviren prihodek direktno v državni proračun. Samo kaj imamo pa od tega odjemalci elektrike?

Skoraj si upam trditi, da bo ta kazen enostavno vračunana v prihodnjo ceno elektrike ter tako izstavljena nam, električnim odjemalcem, ki smo bili po Soršakovo oškodovani že prvič, ko so se kartelno, v kakšni domači gostilni ob dobri hrani in pijači, pogovarjali, po kakšni ceni naj nam elektriko  po novem zaračunajo. In elektro distributerji bi bili neumni, če tega problema ne bi rešili na tak enostaven način, ki preverjeno deluje.

Zaradi izrečene kazni zanesljivo ne bodo znižali direktorjem teh podjetji in ostalim vodstvenim delavcem plače niti za en cent, ali odprodali na dražbi njihove drage službene avtomobile. To si upam stavit takoj. Še manj bodo znižali zaradi visokih kazni plače delavcem, upravi in nadzornikom ukinili obilne nagrade, izplačila božičnine, novoletnine, 13 plače ter dodatka za rehabilitacvijo v zdraviliščih.

Gledano iz moje perspektive, ponižnega in vsega hudega navajenega električnega odjemalca, upoštevaje stanje na terenu, je Jani Soršak v bistvu oglobil mene, v dobro proračuna.  Pravilneje nas, odjemalce električnega toka in s tem zavezance za RTV prispevek.

Kako naj se tega novega davka kot potrošnik sploh veselim?

Preberi še:
Zdrava konkurenca (by Onyx)
Naj bo luč (by Onyx)

Advertisements

6 komentarjev to “Koga je oglobil Jani Soršak?”

 1. Ležalnik pika Com Says:

  Se strinjam 🙂 se mi pa zdi pri tej zadevi nekaj vsaj tako ali pa še bolj pomembnega – demonstracija oz. zgled. Podjetja se bodo začela zavedati, da jih za taka mešetarjenja dejansko lahko zadane kar boleča kazen in da zadeve niso več samo mrtva črka na papirju ampak jim nekdo gleda pod prste. To je po moje tudi cilj, ne tistih 8 mio…

 2. dronyx Says:

  Ležalnik, po moje take kazni lahko delujejo samo tam, kjer res obstaja na trgu konkurenca in ni možno kazni direktno prenesti na potrošnika, ampak se pozna kazen na dobičku, dividendah, nagradah vodstvu firme.

  Ta primer bo po moje imel za posledico samo to, da bodo pri pogajanjih o novih cenah bistveno bolj previdni, da ne bodo vsi povišali cene na isti dan in da bodo nove cene izpogajali tako, da se bodo razlikovale za nekaj centov. Tako bo varuh konkurence zadovoljen, mi pa itak pri tem nimamo nobene besede. Kar dobiš, plačaš ali se odklopiš in greš v srednji vek, ko so svetili s svečami.

 3. Ležalnik pika Com Says:

  Kako je pa z kaznijo za same odgovorne osebe :)? Mogoče bi potrebovali še malo dodatne motivacije z zaporno kaznijo. Sicer kot zgled nisem mislil konkretno električarjev ampak tudi druge panoge.

 4. Robert Says:

  ker nenazadnje tako kot imam v hišo speljan en sam telefonski kabel, napeljan v sredini 70 let prejšnjega stoletja, imam tudi samo en samcat električni vod

  Hmm, demonopolizacije trga telekomunikacije je pa bila vendarle uspešna! Cene so se v Nemčiji po liberalizacija leta 1998 znižale v štirih letih za 95 %!!! (vir: pdf stran 34)

  Energetika je seveda nekaj drugega kot prodaja nekih telefonskih impulzov – ampak vseeno, čudim se, da ti zagovarjaš državni monopol!?!?!?

 5. dronyx Says:

  Ležalnik, se strinjam, občutna denarna kazen za odgovorne osebe po moje bistveno bolj prizadane vpletene, kot ogromna denarna kazen za podjetje, ki je itak napol ali morda celo v celoti državna firma in kazen sama je zame nekaj podobnega, kot če ukažejo Mobitelu, da mora odšteti toliko in toliko milijard SIT za koncesijo UMTS, ker proračun rabi denar.

  Robert, nikakor ne zagovarjam monopola, sem pa proti navidezni demonopolizaciji, ki jo potem izkoristijo za podražitve, ker je prej država umetno zadrževala cene.

  Recimo na področju mobilne telefonije smo šele po dolgih letih nekako prišli do kolikor toliko spodobne konkurence, ki ima za posledico tudi nižje cene, samo vpliv državnega Mobitela, ki je bil na začetku zaščitena sveta krava, je pa viden še danes.

 6. Bimbo Says:

  Gospod doktor, branje tega zapisa danes, ko zaradi dobrega jurja premajhne “nagrade” stavkajo primorski elektrikarji, nekdanji varuh konkurence pa se je po manj kot letu dni spet naveličal odvetniške toge in se že ugnezdil v hramu demokracije, je… grenka poslastica za nas, nepomembne državljančke. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: