Strah me je za prihranke na banki

V bistvu do sedaj nisem nikdar niti pomislil, da prihranki na banki ne bi bili varni, ali da se lahko čez noč finančni sistem tako zelo sesuje v prah, da bodo nepregledne vrste varčevalcev stale pred bankami, da bi lahko prišle vsaj do dela svojih prihrankov. Ampak danes pa prvič sem pomislil tudi na to črno možnost.

Namreč zelo me je presenetila izjava finančnega ministra dr. Bajuka in šefa centralne banke Kranjca, da od sedaj država jamči za vse naše hranilne vloge neomejeno, do zadnjega centa. Skratka nič več samo do 22.000,00 evrov, kot je veljalo do sedaj. In zakaj me ta novica ni prav nič pomirila, le še bolj preplašila, poleg seveda tega, da za negativna stanja pa ne jamčijo še ničesar?

Do sedaj (baje) država ni v bistvu jamčila zares nič, ampak je bilo zakonsko to tako urejeno, da si banke med seboj pomagajo, če bi se katera slučajno znašla v tako velikih težavah, da bi bile ogrožene varčevalne vloge, ampak samo do zgoraj omenjenega zneska na varčevalca. Torej zares ne obstaja nekje pod Župančičevo  v Ljubljani nek velik trezor finančnega ministrstva, nekakšen slovenski Fort Knox, v katerem bi bilo zlatih palic za protivrednost vseh privarčevanih prihrankov vseh slovenskih bank. To jamstvo enostavno temelji samo na tem, da se ne morejo hkrati znajti čisto vse banke v nepremostljivih težavah. Nekakšen solidarnostni princip torej.

Ampak kaj pa če se znajdejo vse banke v težavah? Kaj če bo finančna kriza tako huda, da bodo banke p(r)opadale ena za drugo, kot vojaki na fronti pri Verdunu? Potem so jasno tovrstne garancije mrtva črka na papirju in lahko spet vsi začnemo od začetka gojiti doma kokoši in pridelovati na vrtu krompir. Tu ti ne pomaga nobeden zakon, ki ga bodo  na hitro spesnili pripravniki finančnega ministrstva, da pomirijo nas, prestrašene varčevalce.

Jaz zase vem, da zaupam samo moji intuiciji in šestem čutu. Ta mi trenutno pravi, da je potrebno biti pozoren iz dneva v dan, ker ko se bodo enkrat pred bankami že vile kilometrske kolone prestrašenih varčevalcev in upokojencev, takrat bo že vsega konec in se za prihranke lahko obrišem pod nosom.

Prosim, če se ne zbirate pred bankami v večjem številu in organizirano, ker sicer znam reagirati PANIČNO. Dr. Bajuku in Kranjcu pa kot rečeno ne zaupam in mi njuna garancija pomeni toliko, kot garancija finančnega ministra Zimbabweja, da letna inflacija ne bo presegla 10.000 odstotkov.

Značke:

15 komentarjev to “Strah me je za prihranke na banki”

 1. had Says:

  zlato je zate 🙂

 2. PiPi Says:

  heh, ko bodo vsi zaceli govoriti o zlatu je tudi ze prepozno, sploh pa had, ce svojega zlata nisi nesel v Svico, je velika verjetnost, da ti ga bo drzava enostavno vzela ( si v evidenci, vsak lastnik ki ga ima je ) ob ta hudi krizi, vsaj zgodovina tako govori 🙂

  .::PiPi::.

 3. dronyx Says:

  Had, vrednost zlatu da šele dostopnost kruha. Ko enkrat zavlada lakota, lahko sicer zagrizeš v zlato palico, samo od tega ne boš sit. Sicer so pa vrednosti zlata trenutno mnogo previsoko, ker sedaj vsi pretapljajo prihranke v zlato. Ljudje smo eni navadni lakomni butci, ne glede na to, do kod nam seže pogled. 😉

 4. chef Says:

  Najbolje, da gremo res vsi dvignit denar in si ga zatlačimo v štumf 🙂

  Hohoho, mene prav zabava, kako je to vse povezano. Ko sem se učil makroekonomijo, mi je potegnilo, da tak sistem ne more delovat prav dolgo.

 5. dronyx Says:

  V času pokojne Jugoslavije ni bilo problema, ker je bila Topčiderska tiskarna denarja pod državnim nadzorom in so lahko delali v treh izmenah dan in noč, če je bilo potrebno na hitro dotiskati denar. Sedaj smo del skupnega monetarnega prostora in tiskanje denarja ni več v naši pristojnosti. Zato se bojim, Chef, če vsi hkrati navalite na banke, da bo gotovine hitro zmanjkalo, ne glede na državno garancijo. Bi se pa počutil bolje, če bi za vse moje prihranke z vsem svojim osebnim premoženjem garantirala dr. bajuk in Kranjec. Jaz lahko tudi garantiram, da vas ne bo nihče pretepel. Če pa vas bo, potem pa jebi ga. Se zgodi. 🙂

 6. Tomaž Says:

  Jaz se pa nič ne bojim. Če pride to tega, da ne bomo dobili denarja iz banke, bo zavladal totalni kaos in potem bo vseeno ali si imel kaj na banki ali nisi.

 7. domovoj Says:

  Ko bom imel na banjki 22.000 evrov, se bom mogoče tudi začel spraševati o tem… 😕

 8. chef Says:

  Haha, saj ne gre za papir.

 9. dronyx Says:

  Domovoj, ko imaš na banki enkrat samo še 22.000 € je čas, da si čim prej poiščeš dobro plačano resno delo.

 10. DJ Says:

  Seveda ne obstaja trezor tam spodaj. Mislim, da so vse monetarno zlato ob prevzemu ojra, ki se pise eUro in eYro, ne pa tudi eVro, morali odpeljati v Frankfurt. Skratka situacija danes je bistveno slabsa kot je bila v casu osamosvajanja, ko je bila zadeva nastavljena tako, da je bila denarna osamosvojitev od zgodovinske napake, imenovane jugoslavija, relativno enostavna. Mislim, da zna biti morebitna prihodna denarna osamosvojitev od morebitne zgodovinske napake, imenovane Evropska zveza (union = zveza; as in Soviet Union), znatno bolj zapletena za vse dezele Ojrolanda.
  Vrednost denarja pa tako ali tako od ukinitve neposredne menjave za zlato temelji predvsem na zaupanju (beri: na kapricah Sorosa in se koga drugega, ki mora zaradi takih ali drugacnih interesov obcasno kaksno potezo v obliki krize izpeljati, da imajo silni analitiki polno dela z ugotavljanjem vzrokov).

 11. domovoj Says:

  Onyx, zdaj bom tudi jaz začel verjeti, da smo učitelji premalo plačani. 😐

 12. ZigaK Says:

  Zdaj je predvsem važno, da imaš sorodnike s kmetijo. In da se dobro razumeš z njimi.
  Jaz se bom naučil krave molst.
  Oziroma delat s strojem za molžo.

 13. PiPi Says:

  jah, skoda, da smo se nekoc morali losat slo fed-a 🙂

  .::PiPi::.

 14. ani Says:

  Kako ne bi zaupal Bajuku, saj vendar zna iz proračunskega minusa narest kar plus!!! Pa nagrado je dobil enkrat za najboljšega finančnega ministra. Jaz ne vem, no, men se to že zdi zaupanja vredno …

 15. dronyx Says:

  @ani Bajukova nagrada za finančnega ministra je verjetno približno toliko vredna, kot Kučanov “doktorat” na univerzi v Clevelandu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: