Prihajajo sušna leta za debele krave

Vsaj za gostujočo izjavo dneva, če že ne kaj več, lahko kandidira izjava ameriškega predsedniškega kandidata McCaina, ki jo je izrekel na enem izmed predvolilnih soočenj v zvezi z ameriško finančno krizo in je presenetljivo inteligentna, če že ne kar preroška, glede na to, da jo je izrekel republikanec.

this isn’t the beginning of the end of financial crisis, this is the end of the beginning

Prevedeno, to ni začetek konca finančne krize, to je konec začetka.

In nekako velja splošno prepričanje, da kadar kihne ZDA, se prehladi ves svet. Samo kot kaže tokrat ne gre samo za virozno kihanje, ampak gre kar za resno finančno embolijo in to velesile, ki ima na svojem ozemlju in pod svojim protektoratom največjo igralnico na svetu – Wall Street.

Če smo se včasih še nasmihali kakšni nadobudni študentki v vlogi pogodbene novinarke, ki je ameriške bilijone USD prevedla kar dobesedno v bilijone, namesto v naše milijarde, danes zares govorimo o pravih bilijonih USD, kar je ohoho veliko denarja. 700 milijard, kolikor je bilo predvideno za sanacijo finančne krize samo v ZDA, je zgolj 300 milijard manj od našega bilijona. Kako se pa temu astronomskemu znesku reče v angleščini, pa ne vem. Morda kvantni zilijon trilijonov.

Kako lahko do takšnega zloma pride v času, ko si lahko superračunalnik privošči skoraj vsak srednješolec in ko imamo toliko doktorjev in magistrov ekonomije, da se iz njih dobesedno delajo smeti (tu ne štejem japije v črnih oblekah, ker to so večinoma navadni bleferji), mi ni jasno, je pa vsaj zame zaskrbljujoče.

Predstavljam si, da je ameriška ekonomija temeljila na kreditih, ki so vedno znak tega, da si privoščiš več, kot bi si v danem trenutku lahko (življenje na kredo). Tako v Ameriki, ko končaš šolo z nekaj 10.000 USD kredita za odplačilo šolnine, greš lepo na banko in vzameš dodatni premostitveni kredit v višini recimo pol milijona USD, s katerim si potem kupiš dober avto, nekaj kompletov elegantnih oblek in hišo iz lesa. S tem si čez noč spoštovan državljan srednjega sloja, pa čeprav dejansko samo prodajaš sesalce po sistemu »door to door«. Tako potem praktično do konca življenja nekako odplačuješ kredite in upaš, da jih bo izdatno pomagala odplačevati še svetovna konjunktura in globalizacija (beri Kitajci, ki delajo za pest riža). Ampak že Biblija uči, da vedno pride za obdobjem debelih krav tudi obdobje suhih krav (cikličnost naravnih pojavov). Očitno smo sedaj v znamenju suhih krav z Hudičem v ascendentu.

Pri nas sicer za enkrat ni čutiti nekega vpliva ameriške krize. Baje zato, ker smo pravočasno začeli že lansko leto z reformami. Vsaj tako nas učijo politiki. Da v to močno dvomim, je pa moja ustavna pravica.

Ampak tudi pri nas sem opazil že leta nazaj povsem enake zametke filozofije, kot je (uspešno) poganjala ZDA. Tudi pri nas se mnogim ljudem, ki na mesec ne morejo privarčevati niti bednih 10 € in imajo večinoma ves čas minus stanje na tekočem računu, ne zdi nič posebnega, če za enosobno stanovanje v Ljubljani najamejo 100.000 € kredita. Zavarovanje pa tako kot v ZDA večinoma hipoteke na kupljene nepremičnine. Kaj se zgodi, ko cene nepremičnin strmoglavijo in na trgu ni več hipotekarnih kreditov in posledično s tem kupcev nepremičnin, pa je že problem za doktorat kakšnega bančnika.

Podobno genezo problema jaz vidim tudi v naših zloglasnih »managerskih odkupih«, ko so najbolj »pogumni« odšli enostavno na banke, vzeli nekaj 10 ali 100 milijonov kredita in pokupili večinske deleže v tranzicijskih podjetjih. Zavarovanje pa jasno ne zlate palice ali diamanti, ampak kupljene delnice, navaden papir, ki kot vidimo lahko čez noč izgubi skoraj celotno vrednost. To, da večina naših tajkunov in tajkunčičev sploh ni sposobna pravilno izgovoriti besedo RECESIJA pa ne igra bistvene vloge.

Do danes sicer nisem še nikjer zasledil podatka, katere banke so sponzorirale te finančen mahinacije in kako bodo poskrbele za zavarovanje v primeru nadaljnjih padcev borznih tečajev ali celo bankrota kakšne od teh firm? So to mora banke v državni lasti, ki so jih sanirali davkoplačevalci? Bomo tudi pri nas, podobno kot na začetku 90 let, ponovili vajo in vsa ta bremena zopet prevalili na davkoplačevalce?

Že pred časom sem se sam povsem umaknil iz kapitalskih trgov (beri, prodal vse točke vzajemnega sklada) in v komentarju sem prebral, da se na razprodajah kupuje, ne pa prodaja. Samo do danes je točka tega sklada padla za nadaljnih več kot 15%, danes si pa tečajnice sploh ne upam pogledati več. Ker mi bi šlo na smeh. Sedaj razmišljam o tem, da se umaknem še iz bančnega sektorja. Samo kam potem z vsemi prihranki? Morda je še najboljša ideja enega izmed bralcev foruma Financ ki je dejal, da bo kupil ribje konzerve z rokom trajanja vsaj 10 let. Morda pa vsaj njim ne bo padla vrednost?

4 komentarji to “Prihajajo sušna leta za debele krave”

 1. ani Says:

  Cela jeba. In kdo ve, kakšne so razsežnosti in kakšne bodo posledice te krize. Ne vem, zakaj se mi zdi, da ne moremo pričakovati nič dobrega … Naši vrli financ majstri pa dajejo izjave, da smo pri nas stabilni in da se nimamo kaj sekirat. What???

 2. dr. onyx Says:

  Nisem finančnik, samo zadeva ni več samo problem ZDA. Včeraj sem poslušal, koliko EU bank so morali reševati z finančnimi injekcijami, neko v GB so baje celo podržavili. Zneski, o katerih govorijo, so pa desetine MRD EUR (vse skupaj v EU se po mojem štetju že bliža 100 MRD). Če tega ne bi storili, bi bili milijoni varčevalcev ob vse prihranke. To meni ne deluje kot manjši prehlad in izgleda, da za tem lahko banke zbolijo kar čez noč.

 3. chef Says:

  To je v bistvu edina stvar, ki se je jaz zares bojim. Majhna pot je od junaka do bedaka.

 4. dronyx Says:

  Ne vem če podatek res drži, samo včeraj sem na TV slišal, da naj bi bil dolg ZDA več kot “10.000 billion USD” (naših milijard). Kje bodo našli dodatnih “700 billions USD” ne ve še nihče, verjetno pa z krediti v tujini. Ja, samo potem pa res ni čudno, da je vsaka finančna kriza ZDA takoj globalni problem, če pa izgleda vsi njih financirajo. Recimo za EU banke se ve, da so kupovale njihove obveznice zato, da so ZDA banke lahko dajale ugodne hipotekarne kredite. Sedaj so pa spet vsi odkrili komunizem in državni intervencionizem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: