Na voliščih Zares brez nepravilnosti

Nedelja, 21. September. Volilni dan. Zaspana Ljubljana se zbudi v za ta čas mrzlo jutro. Ura 7 in še nekaj  malega čez. Jutro je še mlado. Na ulicah ljudi, da jih lahko prešteješ na eno mizarski roko, brez palca in sredinca. Redke sprehajalce, med katere se ne šteje klošarje in brezdomce, spremljajo na vsakem koraku veliki plakati z avtoportreti nasmejanih politikov, ki nam obljubljajo (še) lepšo prihodnost. Ker so fotografije močno povečane, se opazi vsaka guba, nepravilnost obraza ali pik navadnega družinskega komarja, ki ga ni uspel zakriti puder maskerja pri strankinem pogodbenem fotografu.

Ljubljansko volišče številka 13. v Osnovni šoli narodne junakinje Poldke Novak je komaj dobro odprlo svoja vrata. Volilni komisiji se že na očeh razbere, da je za njimi težka, neprespana sobotna noč. Večinoma so to mladci in mladenke, ki jim bo še kako prav prišla žepnina, ki pritiče volilnim komisijam. Prvi volilec je bil na volišču že nekaj minut čez sedmo in ker ga še vedno ni izza kartonaste volilne ograde, se predsednica komisije sprehodu do volilca, ali slučajno potrebuje pomoč. Ko se postavi za volilca, na hitro preleti glasovalni listek in za tem premeri po dolgem in počez pozorno še volilca. Na listku je že obkrožil zaporedno številko pred strankama SD in LDS. Pozorno in počasi prebira po vrsti nanizane stranke na A3 plahti papirja, potem pa s tresočo roko obkroži še številko pred stranko Zares. Takrat se predsednica volilne komisije za njim zadere, da  volilca spreleti srh »Gospod, ja kaj se pa vi greste?«. Volilec ji pa skoraj šepetaje odgovori »Pa Zoki je po televiziji kazao, da svi Ljubljančani treba da glasamo za levog trojčeka, bolan bre.«

To je sicer izmišljen poizkus, recimo temu slabe polšale, sem si pa s tem verjetno že zapravil kakšno vidnejše mesto v levi vladi trojčka + Desus (angleško Threesome with oldies goldies). Če pa me že bodo slučajno povabili v vlado, potem pričakujem vsaj (največ) eno ministrsko mesto, toplo malico in celodnevno brezplačno oskrbo (ogrevanje, topla voda, žajfa).

Sem pa očitno predolgo abstiniral volitve, ker sedaj prvič slišim, da se moraš v volilni imenik tudi podpisati? Tega se vsaj na zadnjih volitvah 2004 ne spomnim. Pa tudi ne razumem, kakšen je skriti pomen te novosti? Če bi ta ukrep veljal v ZDA si predstavljam, da bi se volilnim komisijam v okrožju Santa Monica in Hollywood Bulevar na široko smejalo, saj se da lastnoročni podpis velikih zvezdnic in zvezdnikov dobro unovčiti. Pri nas … dvomim. Še za Murkov podpis ne verjamem, da se da iztržiti kaj bistveno več od nič centov. V najboljšem primeru.

Včasih se spomnim, da je volilna komisija obkrožila samo zaporedno številko pred mojim imenom in tako se je lahko na koncu preštelo volilce ter preverilo, če se ujema številka z oddanimi lističi. Ne spomnim se, da bi kadarkoli pokazal kakršenkoli dokument ali poziv na volitve, ker je bila v volilni komisiji vedno vsaj ena članica, ki me je osebno poznala in smo šli na zaupanje. Pa je bilo vedno vse legalno in legitimno. Celo prof. dr. Jerovšek in prof. dr. Bučar nista nikdar povzdignila glasu proti takemu načinu izražanja ljudske volje. Vsaj kakor je meni znano ne.

Ta ukrep z podpisom v volilnem imeniku bi morda imel še smisel, če bi se bilo hkati potrebno podpisati tudi na glasovalni listek, ker potem bi se lahko analiziralo ujemanje podpisov na lističih s tistimi v imeniku (tako imenovana glasovalna istovetnost ali personifikacija), na podlagi podpisov in izbire volilca pa bi lahko grafologi tudi preučili, kakšen je vpliv volilčevega podpisa na politične preference. Recimo, primera radi, če se 60% volilcev SNZS podpiše samo z križcem ali krožcem je to že znak, ki nekaj pove o glasovalcu, še več pa o sami volilni bazi dotične stranke.

Srčno upam, da se bodo sedanji zapleti glede rezultatov volitev 2008 rešili v korist vseh, da čim prej, vsekakor pa najkasneje drugo leto za božič, dobimo opravilno sposobno vlado in da bo iz te bitke naš volilec izšel kot absolutni zmagovalec.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: