Mediji spet padli iz ravnotežja

To, kar so se mnogi potihem bali, da bo prišlo po zmagi levice na volitvah do ponovnega neuvravnoteženja slovenskih medijev, se očitno že dogaja.

V sredo je že prvič izostal, recimo temu pogojno, desni brezplačnik Ekspres, domnevno zaradi težav z novinarji. Danes vsi s strahom gledajo v poštne nabiralnike, da se kaj podobnega ne bi zgodilo še enako usmerjenemu Slovenskemu tedniku, ker to pa bi medijsko tehtnico praktično nekaj dni po zaprtju volišč zopet odločno nagnilo povsem na levo.

Me pa, kot recimo temu nevtralnega opazovalca, skrbi predvsem to, kako si ljudje pri nas predstavljajo »uravnotežene medije«. Namreč nikjer ni govora o kakšni objektivnosti, novinarski svobodi, želji po resnici in nevtralnosti do posameznih političnih struj. Ne, ne, ne. Bistvo uravnoteženja, kot ga pojmujejo pri nas, je v tem, da če dva medija lažeta za levico (karikirano rečeno), je potem potrebno pod nujno in takoj za vsako ceno lansirati dva medija, ki bosta povsem isto počela še za desnico. In temu se potem reče uravnoteženje. Naključni bralec, poslušalec ali gledalec pa je po vsem tem uravnoteženju samo zmeden, še posebej če ni goreč pristaš ene ali druge opcije, ker čez nekaj časa poštudira, da ga vlečejo za nos. Sploh če kar tako, dobesedno čez noč, izginjajo novi mediji, ki naj bi prvenstveno služili uravnoteženju.

Se mi pa zdi, da je Slovencem (pa ne samo nam) nekako že v genih prirojena naravna potreba po delitvi na dve struji, pa kakorkoli se jim že reče. Levi in desni, partizani in domobranci, rdeči in črni…Tega pa očitno ne bomo nikdar zares sposobni preseči. To, da nekateri politiki te genetske predispozicije spretno izkoriščajo, pa je že druga zgodba.

Z Demokracijo za svobodo (tiska) naprej.

Advertisements

Značke:

10 komentarjev to “Mediji spet padli iz ravnotežja”

 1. Dajana Says:

  Ni objektivnosti, zato, ker so ljudje razdeljeni točno na pol in zato, ker mora biti tisto, kar je desno zdaj spet levo, tisto, kar je rdeče zdaj spet črno. Zato čakajo, ker še ni stoprocentnih rezultatov, ker se bojijo za službe, ker ne vedo, kako se obnašati, ker ne znajo povedati svojega mnenja tako, da bo vsem všeč. 😦 Ali pa, če naletiš na Dnevnik, ki je tako “objektiven”, da ti je slabo. 😦

 2. Luka Says:

  Morda sta omenjena brezplačnika izšla kot propagandno gradivo določene stranke. Tej moji, verjetno popolnoma napačni in levičarsko nagnjeni, politično motivirani trditvi, govori v prid recimo datum začetka izdajanja Ekspres-a: 2 meseca pred volitvami. Zakaj bi ga lansirali še naprej, če so volitve za nami? Morda misliš, da bi izhajal še naprej, če bi se volitve razpletle drugače? Slovenski tednik pa ima, kakor lahko vidim, še vedno aktivno spletno stran. Zakaj torej sprožaš paniko tam, kjer je ni?

 3. dronyx Says:

  Problem je mnogo širši, kot izgleda na prvi pogled. Pri nas ima tisti, ki dobi mandat, še vedno ekskluzivno roko nad firmami v državni lasti, ki pa so večinoma tudi veliki oglaševalci (Mobitel, Siol, Telekom, Pošta, Banke…) in to kljub “pospešenemu” umiku države iz gospodarstva. To pa potem v praksi pomeni, da lahko odloča, v katere želodce bo šel obilen oglaševalski kolač.

  Kar se tiče služb in strahu za stolčke tudi ne gre samo za 100 ljudi, ampak gre ta številka delovnih mest, ki so življenjsko odvisne od trenutno vladajočih, v tisoče.

  Zato je povsem razumljivo, da imajo volitve pri nas tak pomen (več kot 60% udeležba se mi zdi visoka) in da se vsi borijo do zadnje možne pravne možnosti za zmago z vsemi možnimi sredstvi. Brezplačniki so se po moje izkazali kot izjemno močno orožje. kapo dol fa fa fa…ntje, kdor se je izmislil to fo fo fo…ro, bi rekel bivši selektro Katanec.

 4. Dajana Says:

  Ja, zanimivo, kakšno pranje možganov poteka pri nas na tako majhnem prostoru. Kako smo bombardirani z novicami. Kako smo hipnotiziirani z mediji in njihovo resnico. 😦

 5. alcessa Says:

  Delitev na naše in ne-naše je najpomembnejši motivacijski trik psevdo-religije, ki smo ji rekli socializem. Drugače znan tudi kot “Neče niko da nas tuče”oz. “nečloveški kapitalizem”.
  Nekateri pravijo, da je za odpravo in ozdravitev (v svoji osnovi kičastega) komunizma potrebno vsaj toliko let, kolikor je ta obstajal. Torej kakšno generacijo ali dve.
  Za premagovanje polarnosti, ki jih naštevaš zgoraj, bi torej rabili folk, ki se mu da misliti in vsepovsod videti odtenke sive (ne pa črno-belo), in to v večini.

  Samo kaj, če se vsakega, ki samo da nakaže, da je zagnal eno sivo celico, takoj ozmerja s kvazi intelektualcem…

 6. Luka Says:

  @dr.Onxy: A to pomeni, da je imela vladajoča koalicija zadnja 4 leta le nekaj oblasti nad mediji? Si s tem pravzaprav zanikal svoje trditve in tudi trditve predsednika vlade?
  @alcessa:Zanimivo. Sam nisem nikoli imel Amerike za socialistično državo. A ravno tam so razvili t.i. os zla, na kateri s(m)o se znašli vsi, ki so drugačnega mnenja kot vladajoči sloj (tako religije, države kot ideologije in stranke). Kdo bi si mislil, da so Američani pravzaprav socialisti… Noja, človek v svoji naivnosti vsak dan kaj novega izve in prav je tako. Vidiš, kaj vse sem se danes že naučil. Da ne bi pričel še omenjati kakšne Cerkve, kjer gredo naši v nebesa in ne-naši v pekel. Prav imaš, Cerkev je tudi psevdo-religija imenovana socializem. In ne, ne bom te zmerjal s kvazi intelektualcem, za to bo treba še malo odpreti uči in uporabiti še tisto drugo sivo celico.

 7. Ležalnik pika Com - davkoplačevalec :) Says:

  Bistvo uravnoteženja, kot ga pojmujejo pri nas, je v tem, da če dva medija lažeta za levico, je potem potrebno pod nujno in takoj za vsako ceno lansirati dva medija, ki bosta povsem isto počela še za desnico.

  Samo to dejansko je uravnoteženje :). Če lansiraš dva objektivna medija se tehtnica še vedno nagiba na levo. Sploh ni pa s pristranskimi mediji nič narobe, če obstajajo v neki medijsko normalno razviti državi kjer:
  – imamo medije, ki navijajo za ene
  – imamo medije, ki navijajo za druge (obojih prbl. enako)
  – imamo medije, ki so nepristranski
  – in imamo ljudi, ki med vsemi temi mediji razlikujejo. Recimo, če berem Mladino vem, da berem revijo, ki je naklonjena temu in temu.

  Pri nas pa vsi navijajo in se hkrati vsi prodajajo za nepristranske.

 8. dronyx Says:

  Alcessa: Jaz hočem videti barve, ne samo belo in črno. So mi pa ravno zaradi tega politično angažirani ljudje nekako vsi po vrsti antipatični, ker praktično ne poznam skoraj nikogar, ki bi bil sposoben preseči razdelitev na naše in one druge.

  Luka: Seveda je imela in to verjetno ni nihče zanikal. Začelo se je že z kupčijo za Delo, ki verjetno ni čista izmišljotina, nekateri časopisi pa tudi vedo povedati, da je prišlo do preveč naključnega izpada oglaševalskega denarja s strani firm v državni lasti. Samo če bi bila oblast samo nekaj delovnih mest ministra in državnih sekretarjev, potem se za to nihče ne bi tako boril. V gospodarstvu imaš veliko služb, ki so dosti bolje plačane. Že recimo šef Petrola se lahko s svojo plačo vsem ministrom aktualne vlade samo smeje, saj so za njega skoraj socialni problemi.

  Ležalnik: Vprašanje je, če si pri nas neodvisne in nepristranske medije sploh lahko privoščimo? Kot vsakič znova volitve kažejo, obstaja dokaj velik krog ljudi, ki želijo biti in dejansko so odvisneži. Ti sigurno nočejo resnice, ampak hočejo svojo “drogo”, naj bo leva ali desna. Potem je pa še problem globoka povezanost tako imenovanega gospodarstva z javno sfero in politiko. To gospodarstvo pa prispeva veliko prihodka iz naslova oglaševanja, tako da si verjetno noben medij pred tem dejstvom ne more zatiskati oči, ker sicer ne bo preživel, kljub vsem sponzoriranju s strani Ministrstva za kulturo in Sklada za objektivizacijo medijev (če to sploh obstaja?).

 9. alcessa Says:

  Jao, Luka…. Govorimo o Sloveniji. Kot kvazi-inteletu mi je jasno, da je crno-bijeli svijet eden od najbolj razširjenih mehanizmov človeške družbe. Seveda se ga polašča tudi Amerika, gre vendarle za osnovo populizma. O tem, zakaj je komunizem kvazi-religija, bi se tudi lahko razpisala, pa ne bom. Sem namreč lena kvazi-intele- intele. No ja.

 10. enxen Says:

  S Kinky Tonetom vzklikam: “Jaz sem za naše!”

  Dajte no ljudje, pogovarjajte se o čem drugem. Tko malo nas je, pa tko kratko je življenje … 😦

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: