Tudi Patria bo imela vzvratno ogledalo

Ravno v teh dneh prihaja iz Finske prva Patria in upam, da bo glede na ves medijski pomp okrog tega vozila Ljubljanski župan Zoran Janković tudi zanjo pripravil kakšen krajši sprejem z kulturno-umetniškim programom pred magistratom. Samo lepo prosim ne spet Rock’n band (če se da, bi lahko po dolgem času spet enkrat lahko gledali mažoretke) in ne pozabit obvezno prijavit na Policijo shoda.  Ne vem, če je bil kateri naš olimpijski zmagovalec ali dobitnik medalj deležen približno toliko pozornosti, kot Patria (pri čemer zadeva sploh ni naša).

V zadnjem času sem na avtocesti nekajkrat srečal kolono podobnih vojaških vozil, mislim da je šlo za Valuke, ki so bili izdelani pri nas in zanalašč sem opazoval, kako za vraga takšno vozilo šofer upravlja, ker nima nikjer nobenih oken. In pri Valukih je prav smešno za šoferja narejen nek nadstrešek oziroma frčada, kjer skozi majhno okence moli ven samo glava šoferja. Za vzvratno vožnjo pa ima šofer v pomoč ob straneh ogledala, tako kot na običajnih avtomobilih.

vir wiki

Sam sicer pri ofenzivnih vojaških vozilih nisem pristaš vzvratne vožnje, ker se mi zdi, da mora vojak v vojni napredovati samo naprej ter da v spopadu ni prostora za umik ali vzvratno vožnjo.  Nazaj ga bodo pa že prinesli drugi, če slučajno pride do najhujšega (recimo vodeni izstrelek AGM-114 Hellfire prebije oklep in skuri posadko).

Sem šel pa potem pogledat, kako ima to rešeno Patria. Po tihem sem namreč upal, da bi v tako dragem vozilu pa že lahko montirali kakšen drugačen sistem, kot so klasična ogledala (špegli po domače). Recimo  vsaj kamere in monitorje ali kaj podobnega. Ampak ne, tudi Patria ima za vzvratno vožnjo čisto navadna ogledala, pri čemer pa izgleda nadstrešek za šoferja res minimalistično (kupola na sliki se sicer še malo dvigne). Kakšen imaš skozi tisto lino razgled, sploh ko pada sneg ali šprica naokrog blato, pa si že ne predstavljam več. Če slučajno zaradi slabega pregleda iz vozila pomotoma povoziš kakšnega lastnega pešaka, pa se verjetno to klasificira kot “friendly fire”?

vir: defesanet.com.br

Verjetno se marsikomu zdi cena milijon evrov za kos brez “waffen gewehr štaciona” visoka. Ampak na drugi strani pa, če pogledamo recimo cene maloserijskih športnih vozil, kot je recimo Ferrari ali Porsche, se pa tudi tu zlahka doseže cena tudi do pol milijona evrov ob malo boljši opremi. Patria je tudi praktično v celoti ročno delo in ne leti serijsko iz tekočih trakov kot kakšen Clio. Poleg tega ima za razliko od športnih avtov štiri kolesa več, vanjo je vgrajenih več materialov, ima boljše podvozje in domnevam tudi močnejši motor kot večina športnih štirikolesnikov. Me pa po “low profile” obliki nekoliko spominja na nekakšen vojaški Lamborghini countach, kar je samo pohvalno.

Komaj čakam, da jo končno Finci dostavijo. Upam, da bo možna tudi kakšna testna vožnja za nas navdušene davkoplačevalce.

5 komentarjev to “Tudi Patria bo imela vzvratno ogledalo”

 1. rockstar1707 Says:

  Hmm, sicer res da je tehnika napredovala. Predvsem elektronika. Samo imam obcutek, da se v ekstremnih razmerah cisto navadna ogledala se vedno obnesejo bolje kot razne kamere. Problem se npr. lahko pojavi ze pri ekstremno visokih ali nizkih temperaturah…

  Kar se tice pa cene, pa ne gre zanemariti, da je ze npr. jeklo pri tovrstnih zadevah skoraj zagotovo mnogo kvalitetnejse kot pri navadnih avtomobilih, ipd.

 2. Ležalnik pika Com - davkoplačevalec :) Says:

  Da ne omenjamo, če na kamero pade kapljica blata 🙂 Sam ima res hud nos tale Patria, se pridružujem drOnyx-ovem upanju na testno vožnjo.

 3. Robert Says:

  Ovaj je bolji! 530 proti piškavih Patriinih 360 kW. Oba pa se lahko skrijeta proti kakšnemu Veyronu…

 4. dr. onyx Says:

  rockstar1707, saj nisem mislil, da bi montirali gor kamero, ki jo kupiš v Bofu za 200 € in zraven dobiš še darilni bon. Vojaška industrija uporablja posebne kamere, ki so zapakirane v posebnem ohišju. Recimo nekaj takega. Če pogledaš specifikacije, je delovna temperatura med -40°C in +60°C, kar je za naše razmere več kot dovolj, pa tudi v Afganistanu dvomim, da imajo čez 60 stopinj. Se mi pa zdi takšne pogled iz kamere, montirane zadaj, neprimerno boljši, kot pa gledanje v vzvratna ogledala, kjer se po moje ne vidi skoraj nič. Škoda, da ni Slovenska vojska, ko je klikala dodatno opremo, najela mene za svetovalca.

 5. chef Says:

  Že vsak avtodom ima vzvratno kamero!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: