Vse brezplačno

V oglasih med volilno kampanjo so bili med drugimi uspehi velikokrat omenjeni tudi brezplačni vrtci za drugega otroka, brezplačne malice, brezplačni šolski učbeniki in napovedana je bila celo uvedba brezplačne šole varne vožnje za mlade voznike (Küzmiču se je po moje zvrtelo od navdušenja, ko je videl ta oglas).

Sam osebno v »brezplačna kosila in malice« ne verjamem, ker se preprosto izkaže, da tega enostavno ni in da gre v takih primerih zgolj za spretno prikrito prerazporejanje denarja, ki se večinoma steka v proračun iz davkov, trošarin in podobnih prispevkov davkoplačevalcev. Skratka, računi ostajajo isti, samo iz drugega naslova prihajajo.

Sem tudi proti takšnim parcialnim socialnim korekcijam, kar tako počez, za vse sloje prebivalstva, ker bi po moje podrobnejša analiza učinkov pokazala, da so ti bistveno manjši, kot če bi se k problemu pristopilo selektivno. Vemo za primere, ko ljudje z Mercedesom, vrednim več kot 100 tisoč € pripeljejo otroka v vrtec, pri čemer pa plačujejo minimalca, ker spretno prikrivajo dohodke. Po novem kot kaže za drugega otroka ne bodo plačali nič, ker bo za to poskrbela »sociala«. A na drugi strani se ta ista »sociala« trudi z vsemi možnimi računovodskimi triki zmanjšati število brezposelnih in krčiti pravice iz tega naslova.  Podobno velja tudi za zdravstvo, ko se kljub sistemu, ki naj bi bil večinoma brezplačen izkaže, da je potrebno iz leta v leto več storitev in zdravil doplačevati. Od takšne socialne politike imajo po moje še najmanj tisti, ki socialno pomoč zares potrebujejo in jim država na poti do socialne pomoči nastavi ogromno preprek.

V ta kontekst lepo sodi tudi moj primer brezplačnih bonov za študente, ko smo enkrat ali dvakrat na mesec s kolegi skupaj zbrali vse bone in odšli k Mačku ob Ljubljanici na pojedino, pri čemer je bilo bonov za porabiti tako veliko, da smo vedno zahtevali najdražje možno arhivsko vino (letnih 1965 ali starejše). Druge dni pa smo jedli doma, ali pa v gostilni spili kakšno pivo. Sicer je bilo res verjetno precej študentov, ki jim je ta ugodnost veliko pomenila, nam pa se je samo za malo zdelo, da bi stran vrgli nekaj, kar ti nekdo da »brezplačno« in ti pripada.

Seveda pa na drugi strani država že najde načine, kako zbrati potrebna sredstva za takšne »brezplačne« bonbončke, pri čemer pa ponavadi tega ne obešajo na veliki zvon ali predvolilne reklamne plakate.

Samo kot primer. Recimo zame velja kot zelo uspešna prodaja banke NKBM, kjer je uspelo državi banko prodati po zelo ugodni ceni 27 € za delnico, pri čemer je delnica te iste banke danes vredna  na borzi samo še 20 €. Res je, da je vmes za kratko ta delnica tudi krepko poskočila (do 44 €), kar so izkoristili zlasti  »veliki tuji investitorji«, kupci po tej ceni pa so bili verjetno predvsem domači vlagatelji. Samo kdor je pozorno spremljal predvolilne reklame in plakate, o tem »uspehu« državnega proračuna vse tiho je bilo. Kupci teh precenjenih delnic so nenazadnje tudi volilci (za takratno opozicijo je bila tudi cena 27 € na delnico prenizka).

Za zelo dvorezen predvolilni meč pa se je izkazalo tudi obljubljeno povečanje plač javnim uslužbencem (kamor sodijo pri nas med drugim tudi zdravniki, učitelji, morda novinarji na RTV in še kdo). Jaz v naključja ne verjamem in skoraj neverjetno se mi zdi, da bi se čisto slučajno pogajanja s sindikati, ki so tekla »neuspešno« leta in leta, končala ravno tako, da je bil prvi plačilni listek z povišico javnih uslužbencev ravno zadnji pred volitvami? Na prvi pogled naravnost genialna poteza, saj bi bil spomin na občutno višji znesek še svež in javni uslužbenci so nenazadnje tudi volilci.

Kot pa se je potem v praksi izkazalo, je zgolj zanemarljiv del javnih uslužbencev dobil občutno višje plače (baje zdravniki), večini ostalih pa se je plača z poračunom vred morda povišala zgolj za nekaj evrov in to kljub temu, da so bile plače v javni upravi zamrznjene vrsto let in da je inflacija zadnja leta zelo visoka. Mnogi so ugotovili, da so se jim plače dejansko celo zmanjšale, ker so ukinili nekatere dodatke, tudi dodatke na delovno dobo. In morda bo lahko SDS ravno tu iskala tisti manjkajoči procent glasov, ki jim je odnesel relativno zmago.  Po moje bi bilo za njih celo bolje, če v to gnezdo ne bi dregnili mesec pred volitvami. Ker tako pa so mobilizirali veliko glasov proti, ki bi drugače ostali doma.

Je pa res, da kljub tem povišicam, državni proračun verjetno ni utrpel kakšne večje, omembe vredne škode. Kar pa je dobro za stabilnost javnih financ.

Advertisements

14 komentarjev to “Vse brezplačno”

 1. Ela Says:

  Ej doktoru Onyx kdo je Kuzmič.

 2. ani Says:

  Meni je blo pa tako smešno, ker so po moje res mislili na “genialno” potezo – izplačilo kao višjih plač tik pred volitvami … Možno je, da so prav zato pogoreli, ker se je dejansko izkazalo, da gre pri večini za enako oz. celo nižjo plačo!

 3. aly Says:

  Ela: http://www.kuzmic.si/www2/portret.html

 4. dronyx Says:

  Pri eni moji znanki v službi so jih na račun firme poslali na šolo varne vožnje in pravi, da je zadeva zelo v redu, ker ti simulirajo razne situacije (recimo mokro vozišče), poleg tega pa dobiš za vozit avtomobile, ki imajo precej športne motorje. Mislim pa, da to ni ravno poceni, ker nenazadnje gume za Audia S8 tudi stanejo.

 5. ervinator Says:

  Tudi če se otrok bogatinov v šolo pripelje z mercedesom, bi še vedno jedel prazno hrano (junk food), če ne bi bilo organizirane brezplačne malice.

 6. dronyx Says:

  ervinator, ne vem sicer za malice v srednji šoli, samo za študentske bone pa zanesljivo vem, da “primejo” tudi v obratih z hitro prehrano in velikokrat srečam študente, ki za kosilo pojedo masten mesni burek, košček mastne pizze in Coca Colo na bone. Mislim pa, da se bonov ne brani tudi Mc’ Donalds. Tako da ta sistem “junk food” dejansko finančno močno podpira. Če recimo pogledaš Ljubljano, zlasti center, so v zadnjem času ena za drugo izginile restavracije z običajno toplo prehrano (Triglav, ljudska kuhinja, podhod Ajdovščina…), razpasle pa so se verige Pizza-Burek šop.

  Verjetno pa bo katera srednja šola tudi rešila problem zagotavljanja tople malice z halo pizza sistemom, ker skoraj ne verjamem, da bodo kar čez noč učilnice spreminjali v kuhinje in jedilnice.

 7. Ležalnik pika Com - davkoplačevalec :) Says:

  Ni se treba ustavljati samo pri malici in vrtcu.

  Nič ni zastonj!

  Mi imamo pa zastonj šolstvo. Nimamo, plačam ga jaz, ti…
  Mi imamo pa cenejšo študentsko prehrano. Nimamo, zame je zato dražja…
  itd.. 🙂

  Državni proračun ni neka imaginarna vreča denarja, v katero se denar itak steka in je potrebno izumljati samo nove inovativne načine, kako ta denar še porabiti ampak gre dejansko za denar, ki je namesto v moji (tvoji…) denarnici končal tam. Več ga bo končalo v naših lastnih denarnicah in manj v skupni skledi, boljše bo.

  Ljudje se že zadnjih 15 let radi podpisujejo z “davkoplačevalec” ampak nekako še nimam občutka, da že dejansko razmišljajo tako…

 8. dr. onyx Says:

  Ležalnik, filozofija gre nekako takole: Pokojnine je potrebno povečati, ker upokojenci so najštevilčnejši volilci. Samo kako? Povišajmo plače, s tem se povišajo tudi prispevki za pokojnine. Samo kako? Povišajmo cene izdelkom in storitvam, s tem se povišajo prihodki in imamo več za plače. It’s so easy… 🙂

 9. Ležalnik pika Com - davkoplačevalec :) Says:

  🙂 Ni mi samo jasno zakaj se nihče noče prikupiti res najbolj številčni skupini volilcev – tistim, ki delajo in plačujejo davke. Vi pa bodite tiho in plačujte vse to, kar si mi izmislimo.

 10. ervinator Says:

  Onyx, namen tega ukrepa je ravno to, da ne bi jedli pic in podobne praznine. Zato je v tem primeru boljša od usmerjene denarne pomoči prav obveznosti tople malice. Kolikor vem, so šole po pravilniku obvezne zagotavljati zdravo in mešano prehrano. Če prihaja do posameznih pomanjkljivosti, še ne pomeni, da je ukrep v temelju napačen ali da ga je treba odpraviti, ampak izboljšati.

  Tvoje informacije glede študentskih bonov so zastarele. Predlagam apdejt.

 11. dr. onyx Says:

  V katerem delu so zastarele? Fast-foodi so unovčevali bone še letos poleti, saj sem videl na lastne oči (burek + pijača je tak tipičen menu). In v primeru bonov ne gre za majhna sredstva. Nekje sem zasledil za leto 2008 podatek 16.000.000,00 € v proračunu za ta namen.

  Pa v bistvu nimam nič proti brezplačnim toplim malicam za učeče in brezplačnim vrtcem. Samo vse to dejansko ni brezplačno, ker sodimo med države z največjo obremenitvijo plače in ima potem veliko ljudi občutek, da zasluži malo, če pa pogledaš bruto zneske, pa naše plače v primerjavi z drugimi niso tako slabe. Nenazadnje lahko uvedemo sistem, kjer dobiš samo 1/4 bruto plače, vse ostalo pa zate poskrbi država. Enkrat na mesec greš iskat na upravno enoto bone za prehrano, obleke in kurjavo, pa je problem rešen. Pa še revščino bi tako izkoreninili, ker bi imel vsak zagotovljen vsaj en topel obrok na dan. Samo na tej ideji si je že komunizem enkrat polomil zobe.

 12. ervinator Says:

  Zastarele so v delu, da lahko porabiš več bonov naenkrat, poleg tega jih samo del lahko porabiš v hitrih prehranjevalnicah. Ideja o univerzalnem dohodku ni slaba, vsekakor je daleč od komunizma. Na splošno pa v svetu velja načelo, da se probleme rešuje subsidiarno. Če določenemu problemu namenimo nekoliko več pozornosti, to še ne pomeni, da je treba isti recept uporabiti za vse probleme.

 13. Ležalnik pika Com - davkoplačevalec :) Says:

  Ideja o univerzalnem dohodku ni slaba, vsekakor je daleč od komunizma.

  Prav daleč ni…

 14. ervinator Says:

  Zelo daleč je. Nekaj več o tem v Mladini: http://www.mladina.si/tednik/200744/clanek/slo-intervju–jure_trampus/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: