Saj ne morem verjeti

Očitno se je Microsoft z odhodom Billa Gatesa v več kot zaslužen pokoj prebudil iz globokega sna in jaz očitno nesrečno Visto povsem neupravičeno kritiziram, ker neke koristne reči so pa vendarle končno vgradili in ne na novo prepleskali samo grafični vmesnik in upočasnili delovanje z ukinitvijo predpomnenja, pri kopiranju datotek.

Namreč v XP zeloooo pogrešam možnost, da v datotečnem raziskovalcu brskam po mapah, potem pa desni klik, izberem iz ponujenega menija (jedilnika) “Odpri ukazno vrstico” in že se znajdem v drugi dimenziji, natančneje v konzoli (eni ji pravijo kar DOS, čeprav ni čisto tako) in to na mestu, kjer sem bil v raziskovalcu, ne pa kar nekje naključno ali v korenu datotečnega sistema, kot če jo recimo zaženeš prek zastavica + R + cmd.

Jaz sem še stara šola in precej stvari mnogo raje naredim v konzoli, sploh če recimo premikam mape po strežnikih (v raziskovalcu se mi je že zgodilo, da je cela drevesna struktura map odletela nekam neznano po nesreči), nekatere funkcionalnosti pa so tako ali tako dosegljive samo tam. In brez takega pripomočka lahko vsakič znova tipkaš ukaze “cd c:\zelo dolgo ime mape\pa še daljše ime mape\” in se zgubljaš po nepregledni drevesni strukturi, pri čemer so imena map v Windowsih lahko zelo doooolga, s skoraj poljubno mnogo presledkov in znakov, ki jih komaj najdem na tipkovnici.

Za XP sicer obstaja tudi rešitev in to več njih (jaz sicer vedno popravim register – metoda 5), samo privzeto pa tega XPji nikakor ne znajo, kljub vsem servis packom, hot fixom ter ostalim popravkom, ki so se nabrali tekom mnogih let in ko zamenjaš računalnik, spet iščeš po spletu, kako se to naredi in greš popravljati register.

No in v Visti, saj skoraj ne morem verjeti, so dogradili to funkcionalnost serijsko IN TO BREZ DOPLAČILA. Na kratko, potrebno je tiščati SHIFT (ne preveč, da se tipkovnica ne udre), potem pa desni klikec in Open Command Window Here brez Please na koncu (razen če nimate Polite različice Viste). Plosk, plosk, plosk.

Značke: ,

5 komentarjev to “Saj ne morem verjeti”

 1. Anonimnež Says:

  Jz sm tud peto opcijo uporabil, da mam v XPjih. Mam pa že dolgo časa, ker se tudi ne da pisat cele poti datoteke, pač pa sam kliknem na desni gumb pa izberem v contect meniju cmd pa sem v direktoriju mape. Uporabljam velikokrat, ko rabem pognat kakšen program iz cmdja, kaj konfigurirat, itd,…

 2. sverde1 Says:

  @Dr. Onyx: sprobaj Total Commander, pa ne boš nikoli več celotno drevo map zgubil nekje v neznano + ima vgrajeno ukazno vrstico 😛

 3. dronyx Says:

  @sverde1: Za take funkcionalnosti je v redu, če so serijsko vgrajene v OS zato, ker če moraš skrbeti za veliko računalnikov, ne moreš na vsakemu nameščati dodatne programe ali vsakič znova popravljati register. Bi pa lahko vse to, kar je imel nekoč Norton in ima Total commander že vgradili v XP, ne pa da se ukvarjajo z stvarmi, ki jih nobeden uporabnik ne potrebuje.

 4. DJ Says:

  Jaz ze od pamtiveka uporabljam 4NT, ki ti da tudi opcijo “4NT Prompt Here”, pa je. Glede vpisovanja dolgih imen direktorijev in/ali fajlov pa ni panike, ker TAB tipka dokonca zapis. 😉
  Seveda pa Total Commander ne sme nikjer manjkati… 😉

 5. Hojler Says:

  Mas za XP v Power Toys-ih:
  http://www.microsoft.com/windowsxp/Downloads/powertoys/Xppowertoys.mspx
  Zastonj dolpoteg.

  lp

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: