Techno “peep show” goes on

Nekaj časa nazaj sem na vlaku vlekel na ušesa pogovor o tem, kako naj bi operater mobilne telefonije nadgradil svoje omrežje. Pa ne nadgradil tako, da je domet boljši ali hitrejši prenosi podatkov, ampak nadgradil naj bi ga tako, da se da bolj natančno locirati imetnika mobilnega telefona oziroma kakršnekoli naprave, ki se priklaplja na omrežje.

Morda vsi ne vedo, vendar je mobilna tehnologija uporabna tudi za ta namen, saj se da na podlagi jakosti in smeri signala na posamičnih baznih postajah dokaj natančno določiti pozicijo mobilne naprave. Natančnost je sicer odvisna od števila baznih postaj v bližini, se pa po nekaterih podatkih giblje od 50 metrov ali še manj v gosteje naseljenih območjih, pa tja do kilometra natančno v ruralnih območjih, kjer je teh oddajnikov manj.

Ampak jaz seveda naivno pričakujem, da mobilni operater zagotavlja komunikacije, ne pa da se ukvarja z pozicioniranjem, kjer jasno tu ne mislim običajne signalizacije, ki je potrebna za roaming in prehode med baznimi postajami ter poteka samodejno.

Verjetno so za to nekje zakonske podlagi, ki imajo morda svoje korenine v “globalnem boju proti terorizmu”, karkoli naj bi že to pomenilo. Domnevam, da sistem seveda ne vzorči neprestano ravno vsakega mobilnega telefona, verjetno pa deluje tako, da dobi mobilni operater zahtevek, katere številke se spremljajo in potem se za tiste številke beleži lokacija v posameznem trenutku v določenem časovnem intervalu.

Mene to sicer nenazadnje prav malo briga in naj počnejo, če hočejo, na koncu koncev se lahko vedno izgovorijo, da to počno zaradi 911 (OK 112) klicev in rešujejo življenja, vse vedno samo v našo dobrobit. V primeru, da koga res zanima moja pozicija v prostoru, naj me samo obvesti in mu bom z veseljem javljal vse premike. Moti pa me, če se takšne nadgradnje financirajo iz naročnine, ker to dejansko nima zveze z osnovnimi storitvami mobilne telefonije. Če pa to financira nekdo drug, potem pa zaradi mene lahko. Jaz vem, da to obstaja in vem, da kadar ne želim izdajati pozicije, vzamem iz telefona baterijo ven, pa je problem rešen.

Kar se pa tiče boja proti terorizmu, sem pa Itak zelo skeptičen, ker imam občutek, da sodobni teroristi niso neka neizobražena horda neobritih divjakov, ampak so očitno zelo visoko tehnično usposobljeni in natančno poznajo delovanje vseh teh sodobnih tehničnih naprav. Če so sposobni od prve odpilotirati polet Boeinga 747 direktno v oba dvojčka WTC, potem verjetno ne gre pričakovati, da bodo kupili mobilni telefon v poslovalnici, kjer jih posname kamera, in sklenili naročniško razmerje z pravo osebno izkaznico? Po moje je prej tako, da bodo znali v primeru načrtovanja novega večjega napada spretno izkoristiti paranojo in željo po nadzoru vsega možnega raznih agencij in obveščevalnih služb, ter jih bodo samo zatrpali z nekvalitetnimi informacijami, ki žrejo dragocene resurse in odvračajo pozornost.

Potem je tu sistem SISBON, o obstoju katerega jaz nisem vedel nič, dokler nisem prebral novico na spletu. To je v bistvu centralna baza podatkov, v katero banke in hranilnice pošiljajo podatke o mojih transakcijskih računih, limitih, posojilih, bančnih karticah, zaposlitvi in tako naprej. Si predstavljate? Pa saj to je v bistvu več kot register prebivalstva! Kdo pa dandanes nima odprtega vsaj enega računa, še celo otroci in upokojenci skoraj vsi po vrsti. Ali kdo obstaja, razne morda novorojenčkov, ki ga ni v tej bazi? Ampak jaz banke nisem nikjer pooblastil, da lahko moje osebne podatke pošilja v neko centralno bazo, do katere imajo izgleda dostop kar vse banke in hranilnice po vrsti. Pa ne samo to. Baje naj bi pravila tega sistema omogočala, da se mu lahko priključijo trgovci, prodajalci elektrike, mobilni operaterji (vir Žurnal24). Inteligentno, res INTELIGENTNO!

Osebni podatki kot tržno blago za nadaljnjo preprodajo, kot recimo elektrika ali svinjska pleča brez kosti od mladega goveda.

Sistem naj bi se sicer uporabljal zato, da banke preverjajo našo plačilno sposobnost v primeru, če zaprosimo za kredite. Vse lepo in prav, samo za to ne potrebujete in po moje tudi NE SMETE BREZ MOJE PRIVOLITVE vzpostaviti takšne zbirke podatkov. Če jaz zaprosim za kredit, vi od mene zahtevajte pooblastilo, da preverite pri ostalih bankah in hranilnicah moje podatke, potem pa naj pripravniki ali študentje sprogramirajo aplikacijo tako, da se bo vse te zahtevke zbiralo nekje centralno, banke in hranilnice pa jih bodo periodično obdelale in vrnile samo relevantne podatke, če obstajajo. To je danes pa ja trivilano, samo očitno je nekdo hotel vzpostaviti CENTRALNO BAZO PODATKOV, ker jo bo verjetno uporabil še za kaj drugega.

Res, ne znam z besedami povedati, kako sem se začudil, ko sem novico prebral. Pa v redu, naj sedaj še trgovci (spletni in navadni) vzpostavijo enotno bazo mojih nakupovalnih navad. Že tako je moj navaden telefon zaradi SPAM klicev postal praktično neuporaben, ker se ga ne upam več niti dvigniti slušalke, potem se bo to samo še stopnjevalo, ko bo neuporabno vse, od mobilca, do elektronske pošte. Kaj naj potem, zamenjam identiteto?

In naj mi ne govorijo in nakladajo o tem, da se osebne podatke ne zlorablja. Jaz sem že večkrat opazil, kako si presenetljivo sledijo SPAM klici, ko se jaz naročim na neko storitev, opravim kakšen nakup ali samo poizvedujem o nečem. Pa ne iz iste firme, ampak si izgleda oni lepo v ozadju vse te podatke že veselo izmenjujejo in zlorabljajo za teženje po telefonu. Trenutno so recimo popularni osebni finančni svetovalci, ki te obiščejo zvečer na domu. Jaz imam takih klicev praktično nekaj na teden in IMAM TEGA ZADOST!, kot bi rekel Branko Gradišnik pri Hribarju.

In sedaj očitno prihaja k nam med prvimi na svetu tudi satelitsko cestninjenje, kjer pa natančnost seveda ni več 50 metrov, kot v primeru GSM omrežji, ampak nekaj metrov. Ko pa bomo lansirali našega (sedaj se že izražam kot pravi državljan EU) Galileja ob svetem nikoli, ki ne bo tako kot ameriški vojaški GPS namerno za civilne potrebe “pohabljen”, kar se tiče natančnosti, ker je njegova prvenstvena naloga kirurško natančno voditi Tomahawke in podobne warfare gizmiče , potem se nas bo dalo locirati na pol metra ali manj.

ALI SE NAJ PO VSEM TEM RES VESELIM TEHNOLOŠKEGA NAPREDKA?

12 komentarjev to “Techno “peep show” goes on”

 1. Tjasa Says:

  Mene pa – denimo – jezi / straši že ena manj tehnična stvar. Namreč, ko vzamem potrošniški kredit, želi prodajalec od mene imeti bančni izpisek za 3 mesece (ali več). Na tem bančnem izpisku piše boga in pol – nenazadnje tudi kje in kdaj sem nazadnje s kartico plačevala male escort service! In to vidijo vse une prodajalke pa vsa veriga do leasing firme?! In potem se gospa Pirčeva razburjajo zaradi shranjevanja davčne številke. Ne vem, kako naj povem, ampak če imajo moje bančne izpiske, me prav malo briga, kdo ima še mojo davčno številko.

  Aja, pa kredite bi morala nehat jemat, pa bi bil mir. 🙂

 2. dronyx Says:

  Jaz prostitutke vedno plačam “keš na roko”, tako da teh transakcij na izpiskih na srečo ni. 😉

 3. kekez Says:

  Na srečo tele agencije ne sežejo čez mejo. O mojih tujih (EU) računih preverjeno ne vedo čisto nič. Niti, da obstajajo. 🙂
  Sem tudi jaz norel enkrat v Austria bank, ker z njimi nimam nič, oni pa so kar vedeli za moje račune. Po mojem protestu so se izgovarjali na Banko Slovenije in mi pokazali, da imajo v bazi (le) moje slovenske račune.

  Imam kolega na zelo visokem mestu pri mobilnem operaterju. Nekoč je znanec založil telefon in sva poprosila kolega, da ga izsledijo. Natančneje od 10 km ni šlo.

 4. DJ Says:

  Spam klici? Kaj pa je to? Edina podobna stvar pri meni je bila na eni unlisted (!) stevilki pri Simobilu, ko so ene parkrat poklicali zaradi kaksne ankete.

 5. dronyx Says:

  kekez, tole z skupno bazo vseh računov naj bi baje poznali tudi v EU, čeprav dokler ne izvem, kako to zares izgleda v praksi, ne verjamem da je to možno. Saj potem vedo ljudje, ki imajo dostop do te baze, o vsakem posamezniku v državi natančno finančno stanje. To je zame osebno nerazumljivo, drugače s stališča finančnikov pa genialno. Bom pa pri moji banki zahteval, da mi obrazložijo, na podlagi česa so oni poslali moje podatke naprej v to bazo brez da me obvestijo.

  DJ, spam klici recimo v zadnjem mesecu so po zadnjem štetju bili trije, vedno se začne enako, da se je spremenil nek zakon in da bi me obiskal neki finančni svetovalec, ki bi mi vse to razložil. Naprej pa ne poslušam, ker odložim. Ampak tega je res 2 much. Ne vem, ali se ostalim to ne dogaja in imajo res samo mene na piki?

 6. DJ Says:

  Pa so to klici na “listed” stevilko? Moja ni bila listed, tako da sem prvega klicalca ornk zaslisal, pa se je nekak izgovorila, da racunalnik nakljucno generira stevilke, ki jih potem klice. To je tehnicno sicer cisto enostavno, tako da je tu predvsem vprasanje zakonodaje (v ZDA imajo ali pa so imeli do-not-call sezname, ki so jih taki “algoritmi” ocitno morali upostevati, drugace si jih enostavno prijavil).
  Drugace pa imas razlicne variante, kako se malo poza(je)bavati… 😉
  Tole s “skupno bazo racunov” pa imajo tudi v ZDA ze od pamtiveka. Najbrz je od tam prislo do nasih logov. Spremljanje posameznikove “credit history”. Naj bi ti zelo zelo olajsalo prehode med bankami in storitvami in ukinilo bedarije po nekih “zadnjih 3 izpiskih”, kot omenja Tjasa. Do takrat pa je tudi na takih izpiskih mozno in legalno prekriti VSE nerelevantne podatke. Prav tako ne rabis dajati razne “fotokopije osebne ali drugega dokumenta”… kar sploh ni legalno. Samo pokazes jim jo lahko. 🙂

 7. dronyx Says:

  kekez, glede natančnosti 10km: V PDF dokumentu, ki je zgoraj objavljen kot link avtorji ugotavljajo, da se da v UMTS omrežjih za 90% uporabnikov določiti natančnost 16-20 metrov z predlaganim algoritmom! jaz to verjamem, ker UMTS dela na višjih frekvencah kot GSM, zato je velikost posamezne celice manjša, s tem pa se poveča tudi število oddajnikov na določeni površini.

  Sicer pa bo to nenazadnje lahko omogočilo v prihodnosti še kakšno povsem “civilno” uporabo, ker bo tvoj telefon hkrati tudi malo manj natančen pozicionirni sistem. Plus jasno za lociranje nesrečnežev, ki gredo v kratkih hlačah skoraj sredi zime v visokogorje in zalutajo.

  

  

 8. dronyx Says:

  DJ, mislim da je tole z “DO NOT CALL” listo pametna rešitev. Jaz sicer nič ne verjamem v naključno generiranje številk telefonov, ker je pri meni korelacija med klici in tem, kaj sem počel v zadnjem času. Neko obdobje so pa navalili razni sonderji javnega mnenja, ki so si tudi izmenjali mojo številko šele potem, ko sem prvič bil pripravljen odgovarjati. Prej ni bilo leta nobenega, potem so se pa vsuli praktično tedensko. Naključje? Ne verjamem.

  Baza skupnih računov pa postane nevarna, ko so enkrat ti podatki na trgu in se nanje lahko naročiš, ter je pravi namen tega zbiranja skrit za nekim pravniškim nategom. Samo proti temu ne moreš nič, razen da veš, da to obstaja in če se s tem ne strinjaš, odpreš bančni račun na Kajmanskih otokih.

 9. kekez Says:

  > Plus jasno za lociranje nesrečnežev, ki gredo v kratkih hlačah skoraj sredi zime v visokogorje in zalutajo.

  Prav tu je najmanj uporabno. Visokogorje je zelo slabo pokrito s signalom, pa tudi celice so tam čisto mimo. Na Kaninu mi je pisalo, da sem priključen na bazno postajo Piran.

 10. Dr. Frojnd Says:

  Ko smo bili ravno pri ZDA in no-call listi. Moja sorodnica, ki živi v New Yorku, mi je pred leti poleg telefonske številke napisala še štirimestno kodo, ki jo moram vpisati po vzpostavljeni zvezi, zato da njej telefon sploh začne zvoniti. Baje da je pred uvedbo tega sistema pri njej telefon zvonil cca 300. krat tedensko…

  Pa ni bila njena panična mati, ampak za njeno finančno prihodnost zaskrbljeni svetovalci… Vse skupaj me spominja na legendarni film Glengary Glen Ross.

 11. pijanec Says:

  No, lahko potrdim, da v ZDA zagotovo vsaj 1x na dan pokličejo finančni svetovalci, zavarovalniški agentje itd. Pa še precej avtomatizirano je oz. kot nekakšna telefonska tajnica. Dvomim, da je sploh kdo na drugi strani. Sam sem sicer vedno vrgel dol po nekaj 10 sekundah, tako da če se dejansko včakaš živega človeka ne vem.

  Onyx: jaz redno odgovarjam na te ankete, pa me več kot 1x na mesec ne pokličejo. 🙂 Očitno si na shit listi.

 12. Anonimnež Says:

  Dr. Onyx: Preberi si tale članek.

  Ne vem če je omenjeno, kako gre s tem, če kot fizična oseba ne dovoliš da tvoje številke ne objavijo javno v telefonskem imeniku.
  Kat vem mora klicatelj klic preklicati, če te kliče brez tvojega dovoljenja, sicer ga lahko s pravnega vidika tožiš. Če je res, zahtevaj da te izbrišejo iz imenika, pa boš izbrisan(i).

  PS: Vprašaj še tvoje pravnike, da preverijo če se v zakonskem aktu, ni kaj spremenilo.

  Da te še malo okaram.
  Lahko bi omenil vsaj izraz transparentnost!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: