Optika proti UMTS

Primerjava dostopa v internet prek optičnega priključka, z povezavo prek mobilnega UMTS omrežja, verjetno ni najbolj smiselna, je pa možna. Zato tokrat ena nesmiselna primerjava.

Kar se tiče dostopnosti obeh tehnologij, je zadeva v bistvu podobna. Pri optiki vam mora nekdo do hiše, ali še bolj verjetno do stanovanja v bloku (hiš se operaterji izogibajo), potegniti optični priključek, pri UMTS mora biti v vaši bližini bazna postaja mobilnega operaterja, ki to tehnologijo podpira, sicer ne gre. Takole na hitro pa si upam trditi, da ima mnogo več ljudi pri nas trenutno možnost dostopa v internet prek mobilnega omrežja enega od GSM/UMTS operaterjev, kot pa prek optičnega vlakna.

Glede hitrosti, oziroma še bolje razmerja hitrost/cena, je optika absolutni zmagovalec.

Mobilni operaterji sicer govorijo o prenosih 7.2 Mbita/s, vendar vedno dodajo predpono DO. Torej ta hitrost je teoretično na obstoječi tehnologiji najvišja možna, vam pa nihče ne garantira ničesar. Verjetno tudi če vam deluje s samo 1kbit/s ni pravno s tem čisto nič narobe. Tudi 3.6 Mbita/s je po mojem občutku za večino težko dosegljivo (jaz recimo uporabljam doma mobilni internet kakšen mesec in so vzpostavljene hitrosti, kot jih prikazuje priložen programček, od 800 kbitov/s do 1500 kbitov/s). Cena za neomejen (v bistvu vam resno omejitev predstavlja že sama hitrost povezave) prenos podatkov je pri Mobitelu trenutno 29 €, pri Simobilu pa 19 €, pri čemer je zelo velika razlika v pokritosti zlasti izven večjih mest.

Pri optičnih (FTTH – optično vlakno v hišo) povezavah običajno ne zasledim predpone DO in po izkušnjah nekaterih srečnežev, se tudi hitrost bistveno ne spreminja. Pa tudi cena optičnega priklopa je precej nižja, saj recimo, če pogledam cenik T-2, stane naročnina na 10 Mbitov/s (simetrični paket) 14 € in za 28 € dobimo že 20 Mbitov/s, kar je po ceni primerljivo z Mobitelovim Unlimited paketom.

Je pa seveda res, da se v neki točki obe tehnologiji priključita v obstoječo Internetno hrbtenico, torej podatkovni IP paketek, ki ga pošljem jaz iz mobilne povezave in IP paketek, ki je priletel prek optike, potujeta od neke točke naprej prek istih naprav in kablov, ki nimajo mehanizma, da bi recimo diskriminiral eno tehnologijo in bi druga imela prioriteto (vsaj ne da bi jaz vedel). Razlika v hitrosti tako pada z (komunikacijsko) oddaljenostjo strežnika, do katere dostopamo.

Za primerjavo sem na hitro primerjal na spletni strani speedtest.net dostop do strežnika v Ljubljani in na Novi Zelandiji, ki mi deluje nekako krajevno najbolj oddaljena točka na zemljevidu.


Ljubljana – Optika T-2 (10 Mbs)


Ljubljana – Mobitel UMTS (do 3.6 Mbs)

Kot kaže rezultat, je 10 Mbs zares 10 Mbs gor in dol po kablu, medtem ko je pri meni doma 1200 kbs kar nekako standardna povezava in čez 1500 kbs skoraj ne gre nikdar. Možno celo, da imajo hitrost na oddajniku UMTS omejeno.

Velika razlika se kaže tudi pri “pingu” (ni to pomaračni sok za mešat z vodo), kjer optika do strežnika v Ljubljani (pajek.net) praktično ne pozna zakasnitve, medtem ko mobilni internet vnaša občutno zakasnitev prek 200 ms. Ta vrednost se sicer po mojih opažanjih precej spreminja, ne pade pa praktično nikdar pod 100 ms. Izgleda, da je to pogojeno s samo tehnologijo, ker je vmes brezžični prenos podatkov prek komunikacijske opreme, ki prenaša drugače tudi govor in po trditvah nekaterih, se to na obstoječi tehnologiji ne bo popravilo.

Kar se mene tiče, sta za normalno brskanje po spletu, ko prebereš kakšno novico, zapis na blogu, pogledaš kakšen filmček na youtube in podobno, obe hitrosti dovolj in uporabniška izkušnja ni bistveno drugačna. Vsaj zame. Čisto druga zgodba je seveda uporaba P2P omrežji (razni torrenti), kjer je optika dobesedno nirvana (skoraj megabyte podatkov v sekundi!?), medtem ko so pri mobilnem omrežju hitrosti pač bistveno nižje. Saj ne, da bi bilo karkoli namerno blokirano, samo desetkrat ali še več dlje traja, da “dol pade”.

Se pa meni postavlja neprijetno vprašanje, kaj bo s smiselnostjo optike, če se EU res loti P2P omrežji na nož in bodo uvedli zakon, po katerem dobiš tri opozorila, potem pa te operater odklopi, če prenašaš nelegalne (avtorsko zaščitene) vsebine? Namreč kakor sam opazujem, trenutno optika ni “must have” za to, da spremljaš strani, kot je 24ur.com ali dronyx.wordpress.com (recimo). Večina se za optiko odloča zaradi P2P omrežji in tu si upam nihče ne dela utvar? Ali pač?

Dobro, morda še TV prek optike namesto kabelske, samo nad tem pa sploh nisem navdušen. Prižgeš TV, potem še neko napravico, nakar na zaslonu piše “Počakajte trenutek…” in traja ta trenutek vsaj 10 sekund, da prideš šele do menija, kjer izbereš, kaj bi rad počel. Gledal TV, poslušal radio, kaj drugega? Na mojem starem TV, na katerega je priklopljena od snega polomljena navadna antena ,dobim sliko v treh sekundah, ko ga prižgem. Za TV Priština 2 in RTV Poljske me pa prav malo briga. Še štirje programi, ki jih ulovim, so mi malo preveč.

Samo jaz optične povezave v splet vidim v prihodnosti zlasti kot temelj multimedijske platforme, ki bo omogočala storitve, o katerih danes lahko samo sanjamo. In če ne bo več P2P (kar sam ne verjamem, da je možno), ne bo več novih FTTH priključkov, ki so predpogoj, da se bo kdorkoli sploh lotil razvijanja storitev nove generacije (teorija obsega).

Kar se tiče visokih pingov so problematični zlasti za tiste, ki igrajo računalniške igre prek mreže, kajti na precej strežnikov te ne spustijo niti zraven, ker imaš po njihovo previsok ping, če pa te že spustijo, pa si ostalim nekonkurenčen, ker težje nadziraš figurice in te po domače povedano prej pospravijo. Jaz sam sicer igram občasno mrežne igre tudi prek mobilnega interneta in ker sem bolj vikend spletni vojščak, me to ne moti preveč. Za marsikoga, zlasti pa za razne geeke, je pa to nepremostljiva ovira in se bodo mobilnega interneta res na daleč izognili.

Drugi test hitrosti do strežnika na Novi Zelandiji pa lepo pokaže, da se razlika med različnima dostopoma do spleta z oddaljenostjo povezave precej stopi.


Wellington – Optika T-2 (10 Mbs)


Wellington – Mobitel UMTS (do 3.6 Mbs)

Bistvena razlika med obema načinoma priklopa v internet je tudi v tem, da je FTTH (optika) krajevno fiksiran priklop, ki ga ne moreš kar tako odnesti drugam, na drugi strani mobilni internet deluje praktično kjerkoli je signal omrežja, le v tujini je potrebno paziti, da pomotoma ne bankrotiraš, ker se ti je prenosnik kar sam nekam povezal in avtomatično prenašal nove popravke za Windowse.

Poleg vsega naštetega pa je, kot sem v enem drugem zapisu že omenil, bistveno težje narediti neko spodobno domače omrežje, kjer bo imelo več računalnikov (plus igralne konzole in še kaj) dostop do spleta, z mobilnim internetom, kot pa z optičnim priključkom. Pri optiki samo kupiš usmerjevalnik (po možnosti brezžični) in priklopiš ostale računalnike, pri mobilnem internetu pa so rešitve odvisne od uporabljenega modema, vsekakor pa večinoma bistveno bolj komplicirano.

In zmagovalec je? (Morda potrošnik, ki dobi za manj denarja vedno več)

Vejice dodaj po potrebi, ker se mi ne ljubi slovnično debugirat (razhroščevanje) teksta (vem pa, kje so napake).

Advertisements

4 komentarji to “Optika proti UMTS”

 1. Dr. Frojnd Says:

  Hvala za to primerjavo. Edina stvar, ki me je pri umts prenosu (poleg pinga, ki si ga navedel) še zanima je, kakšni so padci prenosa. Je ta prenos, ki si ga s speed testom izmeril konstanten ali pa bistveno niha tudi, če si na isti lokaciji? Jaz sem malce več kot le vikend warrior in mi trenuten povprečni ping na kabelski povezavi (med 60 in 160 ms kljub wifi povezavi na router) pomeni veliko, še bolj pomembna pa mi je konstantna višina uploada vsaj 256 kb/s in mala količina disconnectov.

 2. dr. Onyx Says:

  Glede hitrosti prenosa na isti lokaciji ne niha veliko, v saj ne da bi jaz pri uporabi interneta to opazil. Res pa ni to fiksirano, tako kot pri kakšni drugi povezavi. Glede padca povezave je zadeva mrknila po moje samo enkrat, ko je bila nevihta in je verjetno izpadel UMTS oddajnik, saj takrat tudi telefon ni deloval. Samo to je trajalo morda 10 minut.

  Drugače pa, da bi kar tako padala povezava, pa nisem zasledil.

 3. slovenian anonymous blogger Says:

  Kaj pa WiMAX je ali ni v Ljubljani?
  Sicer pa že vse občine v mesta nekaj časa uvajajo Wi-Fi, za WiMAX pa ni nič za slišat razen za Novo Gorico; slišal, da ga je Telekom testiral tam.
  V prihodnosti pa bo prišla 4G tehnologija, upamo da nekoč tudi v naša oddaljena območja beri samotne vasice na nikogaršnji zemlji za devetimi gorami in potočki sredi pragozda.
  Seveda si pa prej kot 4G tehnikalijo, obetamo vsaj FTTX (najverjetneje FTTH), ki pa naj bi prišla sodeč po skopih izjavah ponudnikov interneta v vasice beri leta 201x(recimo, mogoče daljnega leta 2013 oz. po našem štetju čez pet let).
  Kablovje pa je vsekakor boljše za vsakdanji internet, vendar včasih rabiš, ko nisi doma tudi kaj drugečnega v obliki brezžične tehnologije aka Wi-Fi, WiMAX al pa še tretjega, ki je spodobno hitro.

  Lep pozdrav,
  slovenian anonymous blogger

 4. dronyx Says:

  Za WiMAX ne vem kako kaže v Ljubljani, občutek pa imam, da bo s tem podobno, kot recimo z ISDN. Skratka tehnologija, ki jo po moje trg ne bo množično sprejel in v tem ne vidim neke prihodnosti. Na to kaže tudi podatek iz wikipedije, da naj bi bil WiMax najbolj razširjen v … Pakistanu!? (heh)

  V zvezi z WiMaxom me bolj kot sama tehnologija zanima, zakaj bi se nekdo sploh odločil graditi tako omrežje pri nas? Kakor vem, sta dobila koncesijo Telekom in Tok telekomunikacije, pri čemer imam nekje v spominu, da je za zadnji koncesijo celo vrnil in da bo verjetno to omrežje gradil samo Telekom.

  Kakor sem zasledil, je bil v razpisu tudi pogoj, koliko odstotkov ozemlja morajo pokriti. Jasno, najlažje je pokrivati velika mesta, kjer je veliko “naročnikov” na kupu, ker je strošek na naročnika najnižji. Samo velika mesta se že sedaj utapljajo v možnih priklopih v internet, kjer lahko izbiraš med optiko, kabelskim internetom, xDSLji, mobilnimi omrežji… Tu ne vidim nobene konkurenčne prednosti WiMaxa, tako da ne verjamem v množični naval naročnikov, ki bodo odpovedovali obstoječe priključke za novo tehnološko igračko.

  Potem so pa še kraji “bogu za hrbtom”, kjer je morda še vedno edini način analogni modem iz leta 1994, ki se poveže s hitrostjo 28kbs. Samo tam so pa stroški investicije na glavo naročnika neprimerno višji, poleg tega populacija, ki živi v gorskih vasicah verjetno ni najbolj hvaležna stranka za take zadeve, ker morajo zvečer pomolsti krave, ne pa srfati po netu.

  Res moje osebno mišljenje je, da je tudi v tem primeru Telekom poslušal napačne prišepetovalce, ki so verjetno spet videli interes v zaslužku z dobavo opreme. Po moje delajo napako za napako. Škoda.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: