So češke vinjete res “češke”?

Ko je Dars objavil v naglici razpis za izdelovalca vinjet in so potem prišle ponudbe, je mene v oči zbodlo zlasti to, kako je možno, da se za takšen posel, kjer gre v bistvu za malo bolj sofisticirano manjšo nalepko, pojavijo tako cenovno različne ponudbe?

Razumel bi razliko v ceni med najnižjo in najvišjo ponudbo tja do 20%, ne pa 120% ali še več, kot bi moral ponudnik praktično kupiti na novo vse stroje ter zaposliti in izšolati vse delavce. Skratka, kot bi na novo odpiral firmo, ki še nikdar prej ni delala česa takega. In če na hitro osvežimo številke, sortirane od najcenejše ponudbe do najdražje, dobimo tole reprezentativno sliko:

995.040 evrov Riko-Optaglio (slovenski-češki konzorcij)
1.017.414 evrov Etitex A.G (švicarska firma)
2.383.680 evrov Cetis d.d. (slovenska firma)
2.546.160 evrov KIG d.d. (slovenska firma)

O tem pišem danes namreč zato, ker sedaj so dejansko vinjete od dobavitelja prispele in jih je večina šoferjev bolj ali manj uspešno nalepila na vetrobransko steklo svojega jeklenega žrebička.


vir: žurnal24

Jaz domnevam, da so te vinjete dejansko natisnili Češki mojstri pri njih, Riko pa je verjetno opravil pri poslu posredniško vlogo in se ukvarjal z birokracijo. In sedaj lahko končno preverimo, ali so te vinjete res “češke”, ali pa kakovost povsem ustrezna in smo samo pri tem poslu davkoplačevalci prihranili 1.3 milijona evrov, kolikor bi bila dražja prva “prava” slovenska ponudba?

Se je komu že odlepila, so natisnili na vinjete napačne podatke, imamo karkoli oprijemljivega da lahko rečemo, da za tako ceno se ne da nikakor natisniti kvalitetnih nalepk? To, da sta se izbrana ponudnika iz konzorcija očitno brez težav držala zelo našponanih rokov pa je očitno jasno.

Ne vem, kdo je zaslužen pri tem poslu, da tokrat razni lobiji, grožnje z revizijami in ostale tipično slovensko javno-razsipniške (pardon javno-razpisniške) natege, kamor sodijo tudi zamenjave disket ali celo cele ponudbene dokumentacije v zadnjem trenutku, tokrat niso obradile željenih sadov? Če je to minister za promet Žerjav, potem si vsekakor že za to zaslužili pohvalo.

In tu morda ni nepomembno, da sta daleč najdražja ponudnika na tem razpisu izbrana dobavitelja za nekatere dokumente, kot so recimo potni listi in avtomobilske tablice.

Ostaja pa vsaj zame zelo grenak priokus, koliko stotin milijonov evrov davkoplačevalskega denarja se je zaradi domačih cestnih, gradbenih, tiskarskih in ostalih lobijev, z očitno zelo dobrimi zvezami v javni sferi in politiki, prelilo nezasluženo v zasebne žepe in kaj vse je bilo mnogo preplačano, od bolnišnic, do avtocest.

Samo kaj, ko pa je tako imenovani nacionalni OSEBNI interes posameznikov pred skupnimi interesi vseh davkoplačevalcev, mar ne?

Advertisements

Značke: , ,

2 komentarja to “So češke vinjete res “češke”?”

  1. Robert Says:

    Koliko vinjet pa je bilo natisnjenih za te denarce? Mene bi zanimalo, kaj pravi tvoja vedeževalka o številu prodanih vinjet – recimo do konca tega leta. Ko jo srečaš naslednjič, vprašaj prosim še to – pliz!!!

  2. dronyx Says:

    Kakor sem zasledil, je bil razpis za letos in naslednje leto. Skupaj 6,84 milijona avtocestnih vinjet. Sporočim pa, ko mi vedeževalka pošlje “up to date” informacije o prodaji. Samo upam, da Darsovci zbranega denarja ne bodo “zapili” prehitro, ker večina se ga je natekla v teh nekaj dneh od prodaje, do konca leta pa bo finančni tok bolj ali manj presahnil, če se Hrvatje ne omehčajo in kupijo kakšen samolepljiv listek za 35 € vreden tranzit. 🙂

    Se pa bojim, da ta cena temelji na tem, da bodo tujci za tranzit pokupili na leto recimo okrog 2 milijona kosov, kar pa je po moje pretirano. V primeru, da ne bodo, potem smo jih lahko zadnjič kupovali po taki ceni in bomo lahko zneske čez pol leta množili vsaj z dva. Potem smo ga pa resno najeb…, ker so nam vinjete uvedli tudi za obvoznice.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: