WEB 3.1 – draft

Jaz vidim kot eno najbolj omembe vrednih funkcionalnosti, ki jih je prinesla tako imenovana web 2.0 tehnologija, možnost bralcev na spletnih portalih in blogih, da aktivno sodelujejo s komentarji in se tako odzivajo na zapise.

V starih dobrih časih, ko so planetu še vladali »cajtngi«, o čem takem ni bilo niti za zasanjati. Če si takrat hotel 2.0 filozofijo, si lahko sicer vzel rdeč kuli in narisal recimo Dolancu hitlerjanske brčice ali Kardelju prečko ter pripisal še »banda rdeča«, kar pa te je lahko že stalo enosmerne vozovnice do znanega Jadranskega otoka v primeru, če je veliki brat izvedel za takšno početje.

Danes je vse drugače in vsak, ki si utrne minutko časa, lahko prispeva svoj izliv na splet, pred katerim niso varni tako politiki, kot v zadnjem času tudi “uspešni” gospodarstveniki. Se mi pa zdi, ko takole na hitro včasih prebiram komentarje in se pri tem še malo nasmejem, da je prevladujoča drža predvsem škodoželjnost in cinizem, čemur so se izgleda prilagodili tudi razni novičarski portali.

Čim bolj je novica negativna, bolj je objavljena na izpostavljenem mestu, ker take novice seveda privabljajo komentatorje kot svetloba vešče, ki si potem dajo duška. In v tej luči se Romunska ideja uravnoteženja medijev, po kateri bi nek Avdiovizualni svet skrbel za to, da so dobre in slabe novice enakomerno zastopane v medijih, torej pol pol, ne zdi tako zelo utopična. Eden izmed pomislekov, ki sem ga imel ob tem, ko sem to novico prebral je, da je to, ali je neka novica dobra ali slaba vse prevečkrat odvisno od opazovalca in tu ni mogoče sprejeti po moje družbenega konsenza, ki nas ne bi spet razdelil na levičarje in desničarje. Drugi pomislek, ki pa tudi meji že na cinizem pa je, kaj bo ta Avdiovizualni svet storil v primeru, če bo na nek dan preveč dobrih novic in bo potrebno na hitro najti kje kakšno slabo? Bodo ustvarjali umetno potrese, zapirali tajkune po nedolžnem, umetno višali inflacijo?

In včeraj zvečer smo se lahko škodoželjno naslajali nad novico, da so praktično že isti dan, ko so odprli famozni Šentiviški predor in je eminenca končala s pogostitvijo, ta predor tudi zaprli, ker je odpadel nek omet, oziroma protipožarna zaščita. In potem so se vsuli komentarji v smislu:

Namesto Zidarja zaprli predor!

Kakšen omet neki. Iz stropa odpada suho zlato, saj je cena vsakega kubika predora 36.000 €!

Kako naj Zidar zida kvalitetne predore, če pa ga stalno zapirajo in je ves čas pod psihičnim stresom?

In tako dalje, komentar na komentar, eden bolj ciničen od drugega. Pri čemer dostikrat dobim vtis, da je osnovna novica tam zgolj zato, da se ljudje lahko izživijo v komentarjih in tako morda sprostijo del lastnih frustracij.

Ampak ta tehnologija 2.0 ima morda še eno sivo liso, področje, ki bi se ga dalo v različici web 3.1 dograditi, da bi novičarski portali in blogi nudili še več možnosti bralcem in komentatorjem za izražanje misli in ustvarjanje »dodane vrednosti«.

Če bi znal, bi jaz vse skupaj dogradil tako, da lahko nad neko novico ali zapisom na blogu podobno kot recimo v Photoshopu vklopiš prozorno plast in slikarsko paleto, s pomočjo katere lahko potem bralec doda tudi svojo grafično mojstrovino in ne samo komentar. Tako bi lahko zopet, kot v starih časih, politikom in tajkunom risali brčice, gigantske penise in pisali ali risali ostale grafite.

Sam sem si zadevo zamislil tako, da bi lahko potem jaz kot bralec imel ob strani zapisa izbirno ploščo z vsemi »web 3.1 umetniki« in bi lahko vklapljal ali izklapljal posamezne grafične plasti.

Značke:

9 komentarjev to “WEB 3.1 – draft”

 1. ana Says:

  😀 dobra ideja, ki bi jo bilo pametno patentirati ali celi implementirati preden se tega domisli kdo drug

 2. enxen Says:

  😆
  V resnici je bil predor zgrajen že pred dvajsetimi leti, ampak je služil kot garaža za Kučanove privatne reaktivce. Vir: krucyfix>/a>

  I just simply love current version of WEB. In ker baš nisem neki vizualec, sem glede v3.1 skeptičen. Sej veš; kolk ma nov firefox bugov stari …

 3. sparkica Says:

  Hehehe, ti si pravi inovator 😀 Bojim se le, da boš z vsemi domislicami in idejami preveč zaslužil, nakar te bodo označili za tajkuna in tebi v Web 3.1 risali brčice in gigantske penice, ali pa samo pobarvali zobe 😀

  Ideja pa sploh ni švoh :mrgreen:

 4. dronyx Says:

  Mah, saj v bistvu meni ne gre za denar. Bistveno bolj pomembno se mi zdi, da ima človek mir in da ti ljudje ne rišejo brčice in gigantske penise, ali pa samo pobarvajo zobe. Se mi pa bi zdelo fino, če nekdo to nekoč realizira in bom lahko pokazal na blog in rekel: Vidite, kdaj sem jaz že o tem pisal.

  Drugače pa verjetno kar drži to, da so neke ideje “v etru”, dobi jih običajno več ljudi in potem kdor prvi realizira pobere smetano. Včasih pa pobere smetano tisti, ki vzame že dobro idejo in jo realizira najbolje oziroma pravilno. Recimo Dr. GOOGLE (ko napišem to besedo za kakšno minuto stojim mirno iz spoštovanja).

 5. sparkica Says:

  Je minuta že mimo? 😉 Če bi mene kdo vprašal (pa me ne), bi tistemu, ki si je prvi zmislil internet kot pojem širokih množic in širin ter tistima, ki sta si zamislila strička Googla (tudi jaz salutiram), podelila Nobelove nagrade. Najmanj to. :mrgreen:

  DrOnyx, če me bo kdo kdaj kaj vprašal (še vedno po tihem upam na to), te bom predlagala za Nobelovo nagrado. Morda bo takrat že obstajala primerna kategorija… Recimo “Je o tem že pisal”. No, v bistvu si neke vrste Nostradamus ali celo Da Vinci :mrgreen: Imam prav ali imam prav? :mrgreen:

 6. dronyx Says:

  Če bi pri nas delili Nobelove nagrade, bi jih izbirali na posvetovalnem referendumu in tam bi mogoče imel celo možnost. Recimo udeležba bi bila 0.02 % od 30% kar pomeni, da bi glasovali zame vsi, ki me poznajo in potem mogoč zmaham. 😉

 7. Človek Says:

  Dobra ideja, res. Pa ta – Namesto Zidarja zaprli predor!- je direkt za v novice ali kaj podobnega 😀

 8. sparkica Says:

  dronyx, jaz bi že glasovala 😀

  Mimogrede, ker je že človek omenil Zidarja in predor, na portalu RTVSlo imajo novico z naslovom Prvi dan uporabe predora odpada promet.

  Od kdaj pa s stropa odpada promet? :mrgreen:

 9. sparkica Says:

  Protipožarni omet = promet :mrgreen:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: