Podgane na počivališču Barje

Ko sem zagledal razpis na Drugem svetu za članek na temo raziskovalnega novinarstva, se mi je takoj posvetilo, o čemu bom pisal, oziroma kaj bom raziskoval.

Namreč lansko leto sem vsaj dvakrat opazil na bencinski črpalki počivališča Barje ob Ljubljanski obvoznici neke kosmate živali, velike od 20 do 30 cm in z dolgim repom, ki so letale naokrog. Moja laična ocena je, da gre za podgane, nisem pa seveda prepričan in zato bo potrebno zadevo podrobneje raziskati.

Enkrat ko bo čas in ne prevroče, se nameravam proti večeru odpraviti s fotoaparatom v zasedo, torej nekakšen foto safari na podgane in če mi uspe ujeti kakšno na spominsko kartico, bo raziskovalni članek ustrezno dokumentiran. Močno pa upam, da niso v tem času prej že poklicali kakšnega profesionalnega deratizatorja, ker sicer se bom moral spomniti kakšno drugo temo.

Podgana
vir: noblepest.com

Kot plan B se kot možnost ponuja raziskovanje škorpijonov. kot otrok sem sicer bolj podrobno proučeval koloradske hrošče, ki smo jih gojili na vrtu in so bili tako vedno na dosegu roke za znanstvene eksperimente. No danes, kot rečeno, me bolj privlačijo škorpijoni, samo ne vem, kje bi staknil na hitro kakšen zdrav primerek. Včasih se spomnim, da jih je bilo čuda v Istri, ko smo jih lovili pod posteljami in metali na balkone kakšne družine, parkirane nadstropje nižje v apartmaju in se smejali, ko se je gospodinja razvreščala ob pogledu na simpatična drobcena črna bitja.

V Istro jih seveda ne grem iskati, ker je trenutno prevroče in se za znanost nisem pripravljen toliko žrtvovati. Morda se bom kvečjemu zapeljal do živalskega vrta in tam v terariju prosil, če imajo kakšnega škorpijona odveč za državljanskega novinarja, ki dela raziskovalni članek. Jim pa ne bom omenil poudarka mojega raziskovanja, ker potem verjetno nad zadevo ne bodo navdušeni.

Namreč zanima me in bi rad raziskal kot moj prispevek znanosti, ali res škorpijoni brez težav zdržijo vse tja do 70 stopinj vročine in pri tem še fluorescenčno svetijo. Škorpijona nameravam zapreti v kuhinjsko električno pečico in ga postopoma segrevati, ter si sproti vestno zapisovati v beležko njegovo zdravstveno stanje in počutje. Jasno samo v primeru, če dobim za poizkus vsa potrebna dovoljenja, kar pa ne bi smel biti problem, saj nenazadnje vsako leto ljudje pobijejo na milijone milijonov koloradskih hroščev, pa nikomur nič. Čeprav vem, da je danes z temi dovoljenji cela jeba in te sigurno pošiljajo od Poncija do Pilata, samo da dobiš uradni papir, da lahko na 70 stopinj segreješ škorpijona. Upam pa, da je vsaj vloga kolekov prosta, če že tako na glas spodbujamo znanstveno raziskovalno delo..

Advertisements

6 komentarjev to “Podgane na počivališču Barje”

 1. Luka Says:

  Ma vsepovsod so dej.

 2. coprnca Says:

  po moje so ble nutrije, ne podgane…

 3. dr. onyx Says:

  Ker je barje tam blizu je možno, da gre tudi za vidre. Samo za to pa smo državljanski novinarji, da raziščemo primer.

 4. ElQurc Says:

  pižmovka (Ondatra zibethicus) ang. muskrat

  http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Ondatra_zibethicus.html

 5. ElQurc Says:

  pižmovka (Ondatra zibethicus) ang. muskrat

 6. Anonimnež Says:

  Upam, da kdo sicer nima kej proti podganam-te so itak pametnejše in manj pokvarjene od večine ljudi.Doma imam podgano kot hišnega ljubljenčka-spuščeno seveda in nimam z njo nobenega problema-probajte kdaj v življenju pogledat kako stvar še mal z druge plati, dalj od svojega nosu,lp! Dejan

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: