Crysis na Asusu EEE

Za večino idej, ki mi mimogrede padejo na pamet ugotovim, da jih je nekdo že realiziral, če pa jih še ni, se jih tudi meni ne da, oziroma nimam ne znanja, še manj volje za kaj takega. Je pa fino biti (samooklicani) vizionar, ker ti ni treba ničesar konkretnega in otipljivega pokazati, samo nakladaš o tem, kako naj bi po tvoje izgledala bližnja prihodnost. Rizika praktično ni, če kaj uganeš, dobiš statusa preroka in te morda še povabijo na kakšen kongres, če ne uganeš ničesar, se pač o tebi ne govori.

Če živite v katerem izmed večjih blokovskih naselji, potem je za vas verjetno že realnost “optika v hišo” (FTTH) in hitrosti prenosa podatkov od 10 Mbs za ceno okrog 20 € na mesec, pa vse tja do 1000 Mbs za ceno nekje 1000 € na mesec. To pa so že hitrosti, ki odpirajo celo vrsto novih možnosti uporabe, čeprav večina pozna samo IP televizijo oziroma še kakšno IP videoteko, ter seveda za povprečnega Slovenca praktično nepogrešljive Torrente, ki pa se uporabljajo med drugim tudi za nekakšen brezplačen TV na zahtevo.

V prispevku Prihodnost domačega računalništva sem vizionaliziral o tem, da mi mogoče v prihodnosti ne bi bilo doma več potrebno kupovati vsakih nekaj let računalnika, ampak bi mi ponudnik dostopa do interneta poleg povezave hkrati za nek drobiž na svojih strežniških farmah kreiral še moj mali virtualni (navidezni) računalnik, ter bi jaz prek hitre internetne povezave prenašal samo sliko ter komunikacijo z I/O napravami (tipkovnice, miši, skenerji, USB ventilatorji…). Kot sem izvedel pred kakšnim mesecem na nekem posvetu o virtualizaciji, naj bi tuji ponudniki take sisteme že intenzivno preizkušali.

Ker smo tudi pri nas opazili v zadnjem času kar znaten padec prodaje računalnikov (inflacija in astronomske podražitve goriv so izgleda naredile svoje), bomo morda tudi v teh krajih nekoč opustili masovno nakupovanje vedno novih računalnikov za domačo zabavo na vsake dve do tri leta in bomo morda nekoč raje najeli resurse pri katerem izmed ponudnikov virtualnega računalništva.

In danes sem tako mimogrede študiral, kako bi bilo fino, če bi se dalo tudi recimo igralne konzole, kot je PS3, XBOX 360 ali Wii na nek način uporabljati na daljavo. Torej da meni ne bi bilo potrebno kupiti zares konzole in dragih iger, temveč bi se samo naročil na servis nekega ponudnika, ki bi imel farmo recimo tisočih PS3 konzol, iz katerih bi se “podatkovni tok” prek interneta prenašal na moj domači TV ali računalniški zaslon. Jaz bi doma tako imel samo igralni plošček oziroma ustrezen vmesnik ter napravico za komunikacijo. Ko bi se zadeve naveličal, bi naročnino enostavno odpovedal, ali pa se naročil na drugo konzolo. Jasno, tu seveda ne gre za klasično virtualizacijo, ampak samo za prenos podatkovnega toka prek interneta, velika prednost takega sistema pa je boljša izraba resursov. Kajti če pogledamo domače naprave, pa najsi bo to računalnik, video predvajalnik ali igralna konzola, jih uporabljamo samo krajši čas, preostanek časa pa stojijo v pripravljenosti in samo žrejo dragoceno elektriko.

In vsako tako idejo jasno takoj preverim prek spletnega iskalnika, ali je kdo to že zvizionaliziral v nekaj otipljivega (temu se strokovno reče realizacija). In tako praktično v prvem zadetku naletim na spletno stran StreamMyGame, kjer sicer izgleda še ne podpirajo konzol (omogočajo baje igranje PC iger na PS3), da pa se s pomočjo njihovih rešitev očitno zagnati igro na enem računalniku (igralni strežnik) in jo igrati na drugem, kar je že zelo blizu (moje) ideje in tako se lahko nenazadnje tudi (ne)srečneži z Linuxom kot operacijskim sistemom pridružijo masi uporabnikov PC iger (kolega z Windowsi mora pa še vedno služiti kot igralni strežnik) .

No in ko se takole sprehajam po njihovi spletni strani naletim na sporočilo za javnost izpred kakšnega tedna, v katerem obveščajo, da so izdali programsko podporo za Asus EEE (za Linux in XP različico OS), ki omogoča, da lahko navdušenci igrajo celo tako računalniško zahtevne igre, kot je Crysis, na svojem malem prenosniku. Igra v bistvu teče seveda na “zaresnem računalniku”, programska oprema na obeh računalnikih pa poskrbi za prenos podatkovnega toka. Da zadeva res deluje, priča video na youtubu, v katerega bi morali pa vložiti kakšno sekundo dela več in ga opremiti vsaj z glasbeno podlago in Asusa EEE opremiti vsaj s spodobno miško, če ne še z dodatnim zunanjim 24″ LCD zaslonom in zaresno tipkovnico. Samo potem izgubi tako početje smisel.

No, mogoče pa so bili avtorji tega posnetka na slovenskem Blogresu in so prisluhnili predavanju Jonasa Ž. na temo “Video je jeba” in so se enostavno ustrašili.

Tako, sedaj pa grem v praksi preveriti, kako tale njihov STREAMIFIKATOR deluje in poročam, ko ubijem na Asusu EEE prvega Aliena ali vsaj virtualnega Korejca.

Advertisements

Značke:

9 komentarjev to “Crysis na Asusu EEE”

 1. pijanec Says:

  Ker smo tudi pri nas opazili v zadnjem času kar znaten padec prodaje računalnikov (inflacija in astronomske podražitve goriv so izgleda naredile svoje),

  No, zdaj pa bi že lahko toliko poznal Slovence, da bi vedel, da takšne stvari na njih ne vplivajo.

  NEW PASSENGER CAR REGISTRATIONS
  Slovenia Jan-May 2008 (% Chg 08/07): 32820 cars (+13,8%)

 2. dronyx Says:

  pijanec, pri avtih mislim da je nekdo grozil s tem, da se bodo v naslednjih letih podražili minimalno za 2000 €, zaradi tako imenovanih izboljšav. Zato je večina pohitela z nakupi. Potem pa jasno zmanjka denarja za računalnike. 🙂

 3. DJ Says:

  bomo morda nekoč raje najeli resurse pri katerem izmed ponudnikov virtualnega računalništva.

  Srcno upam, da ne – in da bo to zgolj ena izmed moznosti. Ker ce bi bila izkljucna in edina, kar klice po “fasisticni ureditvi” (DRM anyone?). Ni je cez (fizicno) lastnistvo opreme in medijev – tudi (ali zlasti) v “dezevnih casih”. Sam se drzim nacela “ne nadgrajuj, dokler dela brez problemov” – in tako sem do nedavnega se veselo uporabljal Windows 2000. Sedaj pa postopno prehajam na XP. 😉 Kje je se Vista… (mogoce bo Linux)
  Enkrat sem zasledil, da naj bi novi digitalni displeji podpirali samo predvajanje “legalne” vsebine (beri: to je lahko tudi vsebina, ki jo rezim doloci za ustrezno). To je danasnja inacica srednjeveskega zaziganja knjig.
  V glavnem – ne mecite stran stare opreme, nikoli ne veste, kdaj bo se prisla prav. 😉

 4. dronyx Says:

  DJ, verjetno to ne bo edina možnost, razen če bi trg pokazal, da nihče ne potrebuje več doma škatel z računalniki. Jaz osebno se za razumno mesečno ceno takoj naročim na kaj takega, sploh pa vidim prednost za vse tiste, ki niso mojstri za računalnike in jih danes škatle pod mizo spravljajo ob živce.

 5. Luka Says:

  Ja sej verjetno maš pa prav.

 6. DJ Says:

  Dobro, naj za rajo bo tako. I prefer to stay in control. 😉 Seveda se ne branim “hisnega serverja”, na katerega bi se priklopil z “neumnimi klienti” z razlicnih koncev. Da pa bi neki firmi zaupal vse svoje fajle, podatke, adresarje itn., pa no go.

 7. pijanec Says:

  Tisto z avti velja komaj od 2012/2014 dalje. Pa Evropska komisija se je za tisto odločila komaj pred dobrim mesecem, podatki pa so za do konca maja. V glavnem, ni je stvari, ki bi Slovenca odvrnila od skoraj vsakoletnega nakupa novega avtomobila. 🙂

 8. dronyx Says:

  “Da pa bi neki firmi zaupal vse svoje fajle, podatke, adresarje itn., pa no go.”

  DJ, danes cel svet temelji na zaupanju. Če mene vprašaš, jaz še najbolj zaupam upravljavcu vodovoda, ker če on kaj strupenega spušča v vodo, ne gredo samo fajli, ampak moje zdravje. Drugače pa predvidevam, da boš na “neumnega klienta” lahko priklopil tudi svoj recimo USB disk in boš imel na njem podatke, ki jih ne bi zaupal ponudniku storitve.

  Samo če pogledaš že danes, verjetno tudi nimaš doma svojega poštnega strežnika in imaš svojo pošto na gmailu ali kje drugje, tvoj internet ponudnik lahko o tebi beleži vsak klik na spletu, vsak poslani in prejeti bit in tako naprej.

  DJ, danes cel svet temelji na zaupanju. 🙂

 9. DJ Says:

  …in na zdravi skepticnosti, zlasti do oblasti in nekaterih ponudnikov. 😉
  (posto imam v glavnem doma, na streznikih/razlicnih je le kratek cas 😉 )

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: