Tehnika lova na plagiate

Verjetno vas veliko sanjari o tem, da bi tudi sami postali nekoč uspešni lovci na plagiate in v mrzlo vodo morda potunkali, tako kot v starih časih kakšnega goljufivega peka, recimo predsednika države, premiera (drugič), poslanca, morda ministra?

Samo kako se zadeve sploh lotiti, kajti problem izgleda na prvi pogled res kot iskanje igle v kopici sena (upam, da ni tudi to Blairova metafora, tako kot nesrečni svetilnik 21. stoletja)?

Jaz sicer nisem še izkušen lovec na plagiate, ki bi imel v svoji zbirki že kakšno trofejo, tako da je tole zgolj moje teoretično videnje, kako bi se jaz lotil zadeve.

Najprej je po moje potrebno z dobršno mero intuicije najti primeren tekst, za katerega se lahko upravičeno sumi, da gre za ponaredek. Potem je potrebno v tem tekstu odkriti ključne momente, tako imenovane vrhunce, kot je recimo z Bobom leta nagrajeni stavek iz govora premiera ob 15. obletnici razglasitve samostojnosti:

»Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.«

Naslednji korak pa je bistven in od njega je po moje odvisen uspeh ali neuspeh lova na plagiat. Ključne poudarke v tekstu za katerega sumimo, da je plagiat, prepisan od drugod in ki štrlijo ven kot svetilnik sredi morja, je potrebno sedaj prevesti v čim več možnih jezikov, pri čemer nikakor ne smemo pozabiti kitajščine, arabščine ali latinščine. Tu gre v bistvu za nekakšni jezikovni “reverse engineering”.

Ko je ta najtežji in časovno najzahtevnejši del lova na plagiate opravljen, ostaja samo še preprosto googlanje, torej iskanje po spletu, ki ima za cilj, da najdemo vse možne sledi, kjer bi se lahko podobne besedne zveze v tekstu pojavile, nakar pride na vrsto še podrobnejša analiza, ki mora potrditi ali ovreči sum na plagiat.

Trši oreh so seveda plagiati, ki imajo svoje korenine v starejših tekstih, ki niso še objavljeni na spletu, kot so recimo Kumranski rokopisi ali Egipčanski hieroglifi. V tem primeru se lahko avtor plagiata upravičeno veseli, da ne bo lahka tarča lovcev na plagiate in obstaja velika verjetnost, da se »roki pravice« izmakne. Vsaj za nekaj časa. Morda leto ali dve. Je pa verjetno na mestu vprašanje, ali se ima sploh smisel ukvarjati z avtorjem, ki prepisuje iz Egipčanskih hieroglifov?

Sedaj pa še praktični primer lova na plagiat. V zgornjem stavku, nagrejenim z bobom leta, najprej prevedimo prvo misel “Nikoli ne bomo največji” recimo za začetek kar v angleščino. Tako dobimo “We can never be the biggest”. Sedaj to besedo vpišemo v vsem nam dobro znani google.com skupaj z navednicami, ker najprej iščemo enako besedno zvezo, potem šele približke. In glej ga zlomka, že v prvem poizkusu dobimo obetaven članek, objavljen na spletni strani Guardiana z naslovom High ideals, hard choices in podnaslovom Britain can be a beacon to the world.

Sedaj pride na vrsto podrobnejša analiza in hitro najdemo v članku sledečo besedno zvezo, ki žal ne pušča nobenega dvoma:

»We can never be the biggest, we may never again be the mightiest. But we can be the best.«

Uola. Pa ga imamo. Naš prvi plagiat, ki pa je tako ali tako tudi plagiat Mladininega lova na plagiate. Tehnika pa očitno kljub temu deluje.

In v članku Guardiana je morda še najbolj zanimiva hudomušna ugotovitev: “He used the word ‘beacon’ 14 times”. Naš primer je besedo svetilnik uporabil samo enkrat in to se mi zdi pohvalno, ker sicer metafora nekako razvodeni.

In naj vam bo pri lovu na plagiate Artemida naklonjena.

Advertisements

Značke:

One Response to “Tehnika lova na plagiate”

 1. Kobrowsky Says:

  Mójfoter meni: “Zadnjič tirečem – po spravi svojosobo!”

  (POPAJ – strip, Politikin zabavnik, pre dmoji mrojstvom)
  ——————————————————————–
  Pópaj: “Zadnjič tirečem: pospravi svojo sobo!”
  Bučko: “Juhu, zdajse grémpa la hkóji grat!”
  Pópaj: “PO SPRAVI SVOJO SO BOOOOOOO!!!!!!!”
  Bučko: “Jazpa semislil, damije résrékel zadnjič :(“

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: