Pozor, Finci prihajajo!

Ko sem na hitro prebral današnje novice, sem se že ustrašil, da bodo Finski kriminalisti preiskali našo Policijo, Tožilstvo in Urad za preprečevanje korupcije.

Ampak tu gre za mojo napako, ker sem besedo obiskali v mojem možganu napačno interpretiral kot preiskali. Je pa zadeva meni malo čudna, ker ne verjamem, da je v svetu običaj, da tuje policije izvajajo preiskave v drugih državah in zaslišujejo tuje državljane. So pa očitno v tem primeru Finci presodili, da morajo zadevi sami priti do dna, ker od nas ne bodo dobili relevantnih podatkov. Verjetno razpolagajo z informacijami, da so pri tem poslu (nakup oklepnikov Patria) na naši strani vpleteni tako vplivni ljudje, da s strani slovenskih organov pregona kakšne iskrene kooperativnosti ne bo, ker sicer ne vidim razloga, zakaj ne bi preiskavo pri nas vodila Slovenska policija?

To, da ima pri nas politika roko nad vsem, tudi organi pregona, mislim da vemo že ves čas tranzicije in to se vleče neprekinjeno še iz prejšnjega sistema. Sicer niti teoretično ne bi bilo možno, da bi se tranzicija odvijala tako, kot se je, in da bi za zapahe v vsem tem času spravili samo enega trgovca z avtomobili, enega šefa igralnice, ki mu je potem pokojni bivši predsednik namenil akt milosti in enega domnevno skorumpiranega državnega sekretarja, ki je padel v past. To je pa na hitro praktično vse, kar mi pade na pamet od tako imenovanih velikih rib. In ob dejstvu, da so v javnosti opletali z grozljivimi številkami o oškodovanju bivšega družbenega premoženja, ki so šle v milijarde bivših SIT in ko danes praktično pri vsakem večjem poslu odkrijejo sum goljufije ali korupcije, je vse to skupaj statistično zanemarljivo. V bistvu lahko rečemo, da pri nas enega celega segmenta gospodarskega kriminala ni preganjal vsa ta leta nihče. Tega pa se ne da spremeniti čez noč, kljub vsej demonstraciji moči v akciji “Čista lopata”, ki pa je tudi takoj dobila grenak politični priokus.

Klasična metoda preiskovanja kriminalnih dejanj, kjer obstaja sum vpletenosti politike in visokih državnih funkcionarjev, je pri nas po tradiciji ustanavljanje raznih parlamentarnih preiskovalnih komisij. Te komisije veliko sejejo, zaslišujejo za zaprtimi vrati, se prepirajo, obstruirajo, vmes popijejo kakšno kavico, v najboljšem primeru skupaj sestavijo neko poročilo, ki pa verjetno roma direktno v arhiv Državnega zbora. In od teh komisij kaj drugega tudi ni za pričakovati, saj so sestavljene po načelu enakega deleža tako iz levih, kot iz desnih, ki pa že po definiciji nimajo iste percepcije in pogleda na zadevo, pa četudi gre za klasični kriminal. Eni morajo za vsako ceno dokazovati nepravilnosti, iz svojega političnega zornega kota, drugi za vsako ceno dokazati, da so se enake nepravilnosti dogajale tudi, ko so bili na oblasti oni drugi. Zopet iz svojega političnega zornega kota. To pa je daleč od prave kriminalistične preiskave, kjer se ugotavljajo dejstva in iščejo dokazi, ki lahko zdržijo na sodišču.

In če bi naše parlamentarne preiskovalne komisije preiskovale klasične umore, bi bil za ene nedvoumen dokaz, da ni šlo za umor že to, da nihče ni videl leteti metke po zraku.

No in sedaj imamo v gosteh Finske kriminaliste. Vsekakor priložnost za brezplačno lekcijo. Samo bojim se, da zaradi predvolilnega časa pri nas ne bomo ravno naklonjeni bonus »dodatnemu izobraževanju«.

Lahko pa bi ustanovili na hitro še eno predpočitniško parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala, kaj so (bodo) ugotovili Finski kriminalisti pri nas in kako to politično korektno umestiti v trenutno aktualni politični kontekst. Volitve so blizu, sejnine pa verjetno tudi niso tako slabe in ekstra zaslužek v teh časih ni na odmet.

Heja Finland.

Preberi še:
Volitve 2008 by Onyx

One Response to “Pozor, Finci prihajajo!”

  1. kekez Says:

    Najprej Finci, potem pa še finke in danke 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: