Ali tudi vi nameščate nelegalne programe?

V enem izmed prejšnjih prispevkov sem pisal o tem, kako ljudje, ko enkrat izvedo, da se ukvarjaš recimo poklicno z računalništvom, od tebe enostavno pričakujejo, da boš tudi njim reševal brezplačno računalniške težave in nameščal najrazličnejše programe, od operacijskega sistema naprej. Skratka, ljudje to dojamejo kot nekakšno prostovoljno gasilstvo, brezplačno javno službo posebnega družbenega pomena, kjer si ti po vrag si ga vedi kakšnem ključu njim to absolutno dolžan storiti tako, kot je prostovoljni gasilec dolžan v primeru, če ti gori hiša, čim prej prileteti s cisterno polno vode in špricati pogorišče. Po končanem gašenju pa v zahvalo potem steče še nekaj piva po grlu.

Ampak tu se večina “kolegov in znancev”, ki se s tem ukvarja in niso sposobni reči ne, ne zaveda, da lahko za to svoje početje tudi kazensko odgovarjajo, v primeru, da masovno distribuirajo nelegalno programsko opremo (kar pa večina dejansko počne) in se na njih spravijo “organi pregona”. Sicer sam osebno ne poznam primera, da bi preganjali resno kakšno fizično osebo, so se pa že spravili na razne s.p.-je, ki so si enostavno računalniške storitve na domu zamislili preveč po domače in so prišli na poseg z CD ovitkom, v katerem so bili čisto vsi programi, ki so bili kdajkoli vkup zmetani in uspešno kompajlirani.

Namreč tipičen domači poseg za prijatla običajno pomeni, da moraš na povsem prazen računalnik od začetka naložiti kakšne Windows XP ali danes morda celo Visto, potem je tu obvezno MS Office, zadnja možna različica, pa ko si že tu, daj naloži še Photoshopa, da bomo lahko nastavljali velikost fotografij in če si še tako prijazen, daj na hitro vrži gor še Korla (Corel Draw), ker hčerka tako rada riše z računalnikom in je pravi talent. Aja, pa sine je vpisan v prvi letnik na strojništvu in bi bilo fejst, če bi imel gor še Autocad, ker bodo sigurno morali delati v tem programu kakšne seminarske.

Jaz sem se s tem srečal velikokrat in vedno sem zadevo rešil na eleganten način. Jaz osebno nimam nobene programske opreme, ker za to niti nisem pooblaščeni zastopnik, lahko pa zadevo kupim, če se za to odločite in jo potem namestim. Druga možnost je, da mi sami zagotovite svoje namestitvene CDje z veljavnimi ključi za inštalacijo in v tem primeru bom, če ne bo šlo za originale, vse skupaj razumel tako, kot da gre za varnostne kopije in da so pokrite z uradno licenco. Jaz pa nenazadnje nisem strokovno usposobljen, še manj pa pristojen za to, da bom preverjal, kaj je original in kaj ne. Temu se strokovno reče “narediti francoza”, oziroma zamižati na oba očesa.

Večina me je prvič tako debelo gledala, kot da bi k goreči hiši prišel prostovoljni gasilec in najprej zahteval plačan račun za vodo zadnjega meseca, šele nato začel z gašenjem. Samo vedno so potem nekako zadevo rešili tako, da so prosili ali informatika v službi (to mi je sploh smešno), če jim da programe, da si jih bodo lahko še doma inštalirali, ali pa so težili komu drugemu. Običajnemu spet nekemu znancu od kolega dobrega družinskega prjatla.

Je pa res, da so nekateri celo ugotovili, da jim pripadajo nekatere povsem legalne licence, ker imajo v službah sklenjene takšne pogodbe, da se nekateri programi lahko nameščajo tudi doma. Tipičen primer so razni šolniki, antivirusna oprema in podobno. In presenetljivo, koliko ljudi za to izve šele, ko se za to začne zanimati. Verjetno pa nihče to ne jemlje kot kakšno omembe vredno boniteto, ker mu ni teh programov ni bilo potrebno zares kupiti, ker bi jih itak nekje že dobil zastonj, ni hudič.

Preberi še:
Za prijatelje se dela zastonj by Onyx

Advertisements

8 komentarjev to “Ali tudi vi nameščate nelegalne programe?”

 1. kontra Says:

  prisežem pri vsem poštenju, ki ga premorem, da si vso nelegalno programje nameščam sam..

 2. Krtek Says:

  Znimivo napisano. In seveda povsem vredu, če …. če zgodba o nelegalni programski opremi ne bi bila mnogo širša. Ni vse tako črno belo, kot skuša predstaviti BSA. Ampak saj to zgodbo poznamo vsi, ki se z računalniki ukvarjamo tako ali drugače že kakih 20 let, še iz časa “spektrumov” in “komodorcev.” 🙂

 3. dronyx Says:

  Kontra: respect! 🙂

  Krtek: moje res osebno mnenje je, da velikim, kot je recimo Microsoft, dejansko ni v interesu resno preganjati domače uporabnike nelicencirane opreme, ker je računica v ozadju jasna. Če ima človek doma že XP in MS Office (kr neki), bo za delodajalca najceneje, če ima tudi v firmi tako programsko opremo, ker po večini odpadejo stroški šolanja, vsaj osnovnega.

  Na drugi strani MS tudi zelo dobro ve, da so njihovi (precenjeni) produkti z cenami 200 € navzgor konkurenca nečemu, kar je na drugi strani povsem zastonj. Česa takega na kakšnem drugem področju ne poznam.Tako bi ob resnem pregonu domačih računalnikov Microsoft verjetno doma povsem izginil iz računalnikov, in bi nameščali vsi samo še Linuxe, Firefoxe in OpenOffice. To bi pa v nekaj letih pomenilo konec tudi v poslovnem svetu.

  Samo če to drži, zakaj za vraga potem MS blefira z nekimi BSA, ampak naj enostavno reče, da je MS oprema za domačo uporabo brezplačna, oziroma plača se minimalni pavšal v obliki kakih 50 €, da ne bi imeli takoj prevelik izpad prihodka. Potem bodo vsi ti domači prostovolni gasilci imeli vsaj čisto vest, ker nameščajo software z ukradenimi licenčnimi ključi. 😉

 4. rockstar1707 Says:

  Eh, ce ne bi bilo piratskih verzij programov, MS danes ne bi bil to kar je. Pravzaprav se ima veliko programov za svojo priljubljenost zahvaliti veliki razširjenosti piratskih verzij itd. To kar predlagas dronyx, da bi za kakšen majhen pavšal dobil vse te “standardne” programe, bi bilo po mojem edino smiselno.

  Meni osebno se piratske kopije na domačem računalniku, ki je namenjen “igranju”, ne zdijo ravno ne vem kako bogokletne. Drugače pa je seveda s podjetji. Tam bi si že morali zagotoviti licenčne verzije.

  Sicer se pa v zadnjih letih dobi za normalno uporabo super dobre zastonj, večinoma odprtokodne programe. Jaz v zadnjem času uporabljam skoraj samo te programe, pa sem nad nekaterimi naravnost navdušen. Iz CorelDraw in Illustratorja (piratsko seveda) sem prešel na Inkscape. Za moje delo povsem zadošča. Iz Photoshopa (piratsko seveda) sem prestavil na GIMP. Povsem zadostuje. Še malo izboljšajo tista okna, pa bo super. Matlab sem zamenjal za Python z dodanimi knjižnicami (občasno GNU Octave). Naravnost odlično. Namesto MS Officea je seveda OpenOffice. Seveda se nekateri ne strinjajo, ampak je OOo v dosti pogledih par let, če ne desetletij pred MS Officeom. Kar se pisanja tehničnih poročil itd. tiče, ju pa LaTeX tako ali tako prehiteva že ves čas. Za pregledovanje slik uporabljam XnView. Namesto Notepada je tako ali tako Scite ali pa Notepad++.

  Skratka, edino še vedno vztrajam na Windows XP. Najbrž je glavni razlog pomanjkanje časa za privajanje. Drug razlog pa so profesionalni programi, ki dostikrat na žalost tudi niso dostopni na Linux OS.

  Sem zašel ja. Odprtokodni programi so moja priljubljena tema 🙂

 5. Dinozaver Says:

  Edini program, za katerega še nisem našel ustrezne odprtokodne zamenjave, je AutoCAD. In to je tudi edini razlog, da sem privezan na MS. Do nedavnega brez problemov na NT, od nedavnega, žal, na XP. Naj živi napredek! Sicer pa res ne vidim razloga za nalaganje slabše, nelegalne programske opreme. To je popolnoma nerazumno početje.

 6. Krtek Says:

  V bistvu se skoraj povsem strinjam z obem dronyx in rockstar. Tako dejansko je. Če ne bi bilo nelegalne opreme na domačih računalnikih, tudi MS in drugi ne bi tako uspevali. Se pa strinjam, da je treba preganjati piratsvo, jaz bi to raje poimenoval krajo, v podjetjih. Nekaj je, če ti doma za hobi nekaj počneš s Corelom, Autocadom in podobnim ter se jih učiš, nekaj povsem drugega pa je, če neko podjetje služi na osnovi uporabe teh programov. Sam sem pred časom dobil en slovenski slovnični program, ki ga doma uporabljam za lektoriranje bloga in drugih besedil, ki jih ustvarim. Dobil sem ga sicer legalno od izdajatelja. A se je izdajatelju že obrestovalo. Program smo kupili v firmi, kjer sem zaposlen in ga tudi profesionalno potrebujem ter uporabljam, vem pa, da so kupili vsaj še izvod v neki ustanovi, kjer sem jim ga priporočil.

  Ne razumem pa nečesa. Zakaj ne dajo programske hiše v zastonjsko nekomercialno uporabo domačim uporabnikom starejših verzij programov. Recimo Corel Draw. Trenutno je zunaj verzija 13, zakaj ni zastonj dostopna verzija 9 ali 10?

  Sicer pa bi tudi jaz že zdavnaj šel na Linuxa v kompletu, če ne bi bilo treba porabiti nekaj časa za privajanje. 🙂

 7. Dinozaver Says:

  Glede zastonjske uporabe starejših verzij: hahahahahahaha…
  Potem bi vsaj pol planeta uporabljalo starejše verzije in bi šle korporacije rakom žvižgat? Ker večini mora biti jasno, da so nove verzije programja zvečine kozmetika in se da s starimi čisto lepo delati. Zakaj pa misliš, da še vedno drgnem prastari ACAD 14? Ker je zame dovolj dober. No, s stališča proizvajalca je pa moje početje že na meji legalnosti.

 8. dronyx Says:

  Dinozaver, kar se tega tiče so precej na boljšem razni OS in strežniški software, ker tam pač ni možnosti, da bi na današnji server naložil stare NT, če nisi sam pripravljen pisati razne gonilnike in podobno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: